سازمان بنادر: توسعه چابهار برای چین و هند انحصاری نیست

ايسنا/ مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي درباره توسعه بندر چابهار گفت: بحث سرمايه گذاري براي توسعه اين بندر در انحصار يک کشور نيست و هر کشوري که تقاضا داشته باشد باب مذاکره باز بوده و حضور مجموعههاي جديد تهديدي براي سرمايهگذاران فعلي نيست.
به گزارش ايسنا، محمد راستاد درباره راهبردهاي کلان و توسعهاي بندر چابهار اظهاکرد: لازم است به علت موقعيت جغرافيايي بندر چابهار، برروي توسعه ترانزيت در اين بندر تمرکز جدي داشته باشيم و زمينهها را بابت رشد اين موضوع فراهم کنيم.
وي ادامه داد: توافقنامه سهجانبه ايران-افغانستان- هندوستان موسوم به توافقنامه چابهار يک ظرفيت خوب است تا بتوانيم حجم قابل توجهي از کالا را باتوجه به تقاضايي که در اين دو کشور وجود دارد، انجام و عمليات ترانزيت شکل بگيرد.
معاون وزير راه و شهرسازي ادامه داد: در اين زمينه نکته ديگر اين است که بندر چابهار از منظر قابليت پذيرش کشتيهاي سايز بزرگ از نظر ساختارهاي بندري و دريايي تجهيز شده است. به همين خاطر يکي از راهبردهاي مهم اين است که سهم قابل توجهي از کالاهاي اساسي که در احجام بالا وارد کشور ميشوند، به سمت چابهار سوق داده شوند.
به گفته راستاد، با در نظر گرفتن عمده فعاليتهاي بندري ايران که از مسير تنگه هرمز و در طول سواحل خليجفارس انجام ميگيرد، بندر چابهار مهمترين بندر کشور خارج از تنگه هرمز و در سواحل درياي عمان و اقيانوس هند است. بندري که يک جايگاه ويژه و منحصربهفرد براي کشور داشته و به همين خاطر ظرفيت ايجاد شده ۸.۵ ميلين تن در سال براي آن يک عدد قابل توجه است.
مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي اضافه کرد: با اين اوصاف در افزايش حجم سهم چابهار در صادرات و واردات کشور، به دست آوردن يک موقعيت ويژه در ترانزيت و کريدورهاي ترانزيتي، اين بندر جزو اولويتهاي اصلي است که رشد و توسعه آن در دستور کار قرار دارد. البته در اين زمينه برنامه ويژهاي هم براي جذب سرمايهگذاري بخش خصوصي و سرمايههاي خارجي در تجهيز، توسعه و بهرهبرداري تدارک ديده شده که خوشبختانه در اين خصوص دستاوردهاي خوبي را هم شاهد بودهايم.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه چين مدتهاست برنامه بلندمدتي براي تثبيت نقش خود به عنوان يک تامين کننده از طريق جاده ابريشم دارد و از طرفي هم هند سعي دارد کريدور شمال و جنوب را فعال کند که اين موضوع به يک رقابت بين اين دو کشور تبديل شده است و آيا حضور هند در چابهار به معناي حمايت ايران از اين کشور است، اعلام کرد: در کريدور اقتصادي هند – پاکستان يا سيپک از خود چين به سمت شمال اقيانوس هند مسيري است که ميتواند واردات و صادرات چين را از اين مسير ميانبر که براي اين کشور هم جاذبه دارد، پوشش دهد.
راستاد ادامه داد: در اين زمينه به جز هند کشورهاي ساحلي شبه قاره هندوستان، شرق قاره آفريقا و کشورهاي عربي و سريلانکا به دنبال يک مجراي ارتباطي با کشورهاي آسياي ميانه هستند. کشورهايي که به درياي آزاد دسترسي ندارند و اين مجرا يا کريدوري که از بندر چابهار به آن سمت است عملا تداخلي با ايده چينيها ندارد چرا که اين يک بازار متفاوت است.
معاون وزير راه و شهرسازي گفت: هند مي خواهد محصولات صادراتي خودش را به آسياي ميانه و افغانستان برساند و بازارداشته باشد و از طرفي هم آنها ميخواهند از طريق چابهار به درياي آزاد و هندوستان دسترسي داشته باشد و به همين خاطر اين دو مسير و محدوده، بازاري نيستند که همديگر را تهديد کنند. هرکدام ميتوانند جاذبه خودشان را داشته باشد و بنابراين نميتوان گفت که در تقابل دو قدرت ايران سمت يک کشور را گرفته چرا که ما در حال انجام و پياده کردن برنامههاي خودمان هستيم.
راستاد در خصوص صحبتهاي وزير امورخارجه ايران در مورد چابهار که حرف از دعوت چينيها براي سرمايهگذاري در اين بندر حرف به ميان آورد و اينکه در اين بندر بحث رقابت با بنادر منطقه وجود ندارد و تنها بحث همکاري است، گفت: دقيقا اين صحبت درست است چرا که وقتي محدوده بازار شما متفاوت است رقابت معنا نداشته و به نوعي شاهد همکاري، مشارکت و مبادله تجاري هستيم و ميتواند زمينههايي براي مبادله کالا بين چابهار و گوادر و ديگر بنادر پاکستان وجود داشته باشد.
مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي افزود: به دنبال اين هستيم که بحث کشتي هاي رو- رو مسافري بين کراچي و بندر چابهار برقرار شود و از طرف ديگر اگر چنانچه براي فازهاي توسعهاي بندر چابهار هر کشوري تقاضا داشته باشد باب مذاکره باز بوده و تهديدي براي سرمايه گذاران فعلي نيست که در انحصار آنها باشيم. يعني محدوده کاري سرمايهگذاران فعلي مشخص است و در خارج از محدوده کار به ديگر متقاضيان سپرده خواهد شد.
معاون وزير و شهرسازي در واکنش به اين موضوع که آيا با اين رويکرد بندر چابهار مهمترين بندر ايران در آينده خواهد بود، گفت: در اين زمينه نميتوان گفت که بندر چابهار مهمترين بندر ايران خواهد شد چرا که هم اکنون حداقل ۶۰ درصد تجارت دريابرد کشورمان در بندر شهيد رجايي انجام گرفته و در آنجا متمرکز است. زيرساختها و ظرفيتهايي که در بندر شهيد رجايي وجود دارد به هيچ وجه قابل قياس نيست اما از لحاظ موقعيت جغرافيايي بندر چابهار يک بندر منحصربهفرد است و برنامهريزيهاي خاص خودش را دارد.
وي اظهار کرد: با اتصال راهآهن به بندر چابهار يک کريدور پايدار و پررونق با توجيه اقتصادي و با مزيت رقابتي بالا را ميتوان انتظار داشت که برقرار بماند. به همين خاطر در اين ايده هر بندر ماموريت خاص خودش را در کشور دارد. بندر چابهار بخشي از صادرات و واردات کشور را تامين ميکند که در حوزه ترانزيت با توسعه ساير شقوق حمل و نقل متصل به بندر نه تنها موجب رونق بلکه عمران و آباداني مناطق جنوب شرق کشور خواهد شد.