روز سیاه بورس های جهانی

ايسنا/شاخص هاي بورسي آمريکا، اروپا و آسيا با ريزش هاي سنگين مواجه شدند.
همزمان با افزايش سرما نگراني ها از قدرتمندتر شدن کرونا شدت گرفته است و رشد نسبي قربانيان و افزايش محسوس مبتلايان بيانگر اين موضوع است که جهان تا مدتي نامعلوم درگير اين ويروس مرگبار خواهد بود. سرعت شيوع در برخي از مناطق به حدي بالا بوده که مقامات مجبور به اعمال مجدد قرنطينه ها شده اند که اين مساله به معناي کمتر شدن اميدها براي احياي سريع رشد اقتصادي خواهد بود. انتظار مي رود اقتصاد جهان امسال را با ثبت رشد منفي قابل ملاحظه اي برساند که حتي از عملکرد دوران موسوم به رکود بزرگ در سال ۲۰۰۸ نيز بدتر خواهد بود.
از طرف ديگر مناقشات بين دو اقتصاد نخست جهان نيز ذهن معامله گران را به خود مشغول کرده و اظهارات دونالد ترامپ- رئيس جمهور آمريکا در خصوص نقش چين در شيوع کرونا باعث نگراني معامله گران از شروع يک جنگ لفظي جديد بين دو اقتصاد نخست جهان شده است. ترامپ با بيان اينکه چين اصلي ترين رقيب و دشمن آمريکا است، افزود: چيني ها کارهاي بد زيادي انجام داده اند. مي توانستند جلوي شيوع ويروس را بگيرند اما گذاشتند که همه جا پخش شود.
چين و آمريکا با وجود رسيدن به يک توافق تجاري در اواخر سال قبل که به فاز نخست معروف شد، هنوز نتوانسته اند بر سر جزييات نيز به توافق برسند هر چند که آمارها نشان مي دهد چين طبق تعهد خود با افزايش واردات از آمريکا به تدريج در حال کاستن از تراز تجاري مثبت خود با آمريکا است. اين دو کشور بيشترين حجم تجارت دوجانبه در جهان را با يکديگر دارند. مناقشات دو کشور بار ديگر در زمينه تايوان شدت گرفته و چين تهديد کرده است که حضور نظامي آمريکا در تايوان را تحمل نخواهد کرد و در صورت لزوم با استفاده از ارتش خود به تهديدات پاسخ خواهد داد.
رابرت کاپلان- مدير دفتر منطقه اي فدرال رزرو در دالاس گفته است اقتصاد آمريکا امسال ۲.۵ درصد کوچک خواهد شد اما با از سرگيري فعاليت هاي اقتصادي و تجاري، سال آينده رشد ۳.۵ درصدي به ثبت خواهد رسيد که مي تواند سطح توليدات ناخالص داخلي را به ميزان قبل از زمان آغاز بحران کرونا برساند. کاپلان همچنين زدن ماسک و رعايت پروتکل هاي بهداشتي را اقدامي موثرتر از اعمال قرنطينه هاي سراسري دانسته و افزوده است جهان بايد به زندگي در حضور ويروس کرونا عادت کند.
ميشل بارنيه- مذاکره کننده ارشد اتحاديه اروپا در امور برگزيت در شرايطي از نزديک شدن طرفين به حصول يک توافق بر سر کليات روابط تجاري آتي خبر داده که هنوز انگليس و اتحاديه اروپا نتوانسته اند به توافقي بر سر چارچوب روابط آينده خود دست پيدا کنند. دومنيک راب- وزير خارجه انگليس در اظهاراتي با انتقاد از مقامات اتحاديه اروپا گفته است که مواضع بروکسل باعث نااميدي لندن شده است. همچنين برخي از منابع خبري از احتمال استعفاي بوريس جانسون- نخست وزير انگليس تا يک ماه آينده خبر داده اند. پيش از اين کارشناسان اقتصادي بانک گلدمن ساکس در تحليلي با هشدار نسبت به عواقب شديد شکست مذاکرات برگزيت براي اقتصاد انگليس نوشته بودند: اگر انگليس و اتحاديه اروپا بدون دستيابي به توافقي مشخص به قوانين سازمان تجارت جهاني رجوع کنند، اقتصاد انگليس دچار پيامدهاي سنگيني خواهد شد که تبعات آن احتمالا دو تا سه برابر بيشتر از پيامدهاي کرونا خواهد بود.