شایعاتی که بازار سرمایه را قرمزپوش میکند

فارس/ شايعاتي که هر روز درباره نمادهاي مختلف در بورس ايجاد و دست به دست ميچرخد، باعث ميشود بسياري از سهمها بر خلاف ارزندگي رشد و نمادهاي با ارزش سقوط داشته باشند.
شايعات يکي از اصلي ترين موضوعاتي است که پيرامون بازارهاي مالي هميشه وجود داشته است و عده اي از ايجاد اين شايعات سود برده و عده اي نيز در اين بين متضرر شده اند.
البته با يافتن مراکز ايجاد اين شايعات، مي توان ذي نفعان اين دست شايعات را شناسايي کرد. اما در شرايط فعلي که افراد و گروه ها در فضاي مجازي به صورت کاملا آزادانه در حال توليد و توزيع مطالب درست و نادرست هستند، شرايط براي شناخت سره از ناسره کاملا متفاوت است.
بازارهاي مالي به دليل نوسانات لحظه اي بيشترين تاثير را از اتفاقات پيرامون اين بازارها دريافت مي کنند. شايعات نيز يکي از موثرترين روش ها جهت تغيير وضعيت در اين بازارها مي باشد.
شايعاتي که فراگيري بالاتري داشته باشند مي توانند افراد بيشتري را با خود همراه کنند. انتظارات افراد در اين زمينه نيز مي تواند به موثرتر شدن شايعات کمک شايان توجهي کند.
بورس نيز به دليل جريان معاملات لحظه اي در آن، يکي از بازارهايي است که واکنش سريع به اخبار نشان مي دهد. هرچه اخبار منتشرشده فراگيري بيشتري داشته باشد، مي تواند تاثير بزرگتري داشته باشد. به همين دليل طبق دستورالعمل سازمان بورس يکي از مواردي که ناشران يا همان شرکت هاي بورسي بايد به مقام ناظر بورس پياخ دهند، شايعات است.
کشف واکسن کرونا، شايعه اي براي سبزپوشي شرکت هاي دارويي
طي روزهاي گذشته شايعات زيادي حول نمادهاي حاضر در بورس ايجاد شده است. يکي از مواردي که در روزهاي اخير تاثير قابل توجهي بر روي نمادهاي دارويي داشته است، دو شايعه کشف واکسن کرونا و تبديل ارز 4200 توماني به 11000 توماني بوده است.
اين دو شايعه سبب شد، نمادهاي دارويي در چرخشي کامل از منفي 5 در يک روز و عرض چند دقيقه به مثبت 5 حرکت کنند. تاثير اين شايعات به حدي بود که در روزي که بيش از 22 هزار واحد شاخص بورس نزول داشته است، حرکت مثبتي را آغاز کنند.
تاثير شايعه افزايش نرخ سود بانکي بر بورس
طي روزهاي گذشته شايعه ديگري بر سر زبان اهالي بازار سرمايه و ساير بازارهاي مالي افتاد که بانک مرکزي قصد دارد، نرخ سود بانکي را افزايش دهد. اين مساله به دليل بالا رفتن قدرت جذب نقدينگي توسط بانک ها، سبب خروج پول از بورس و ايجاد صف هاي بيشتر فروش در بورس شد.
در حال حاضر بازارهاي موازي با بورس به عنوان رقيب اين بازار، به دنبال جذب نقدينگي هستند و ريزش 3 ماهه بازار سرمايه اين فرصت را به بازارهاي ارز، طلا، خودرو و مسکن داده است. به زعم کارشناسان بانک مرکزي بانک ها با نرخ فعلي توانايي جذب سپرده ها را نداشته و در آينده با مشکل مواجه خواهند شد.
البته بايد گفت اگر اين شايعه به واقعيت تبديل شود، بار رواني اين مساله مي تواند آينده بورس را نيز مانند 3 ماه گذشته منفي کند.
اين ميزان تاثير گذاري شايعات نشان مي دهد هنوز بازار سرمايه ايران هنوز به عمقي که بايد داشته باشد، نرسيده است. عميق شدن بازار سرمايه در ايران و آموزش سهامداران مي تواند راهکار مناسبي براي حل اين مشکل باشد.