کاهش ۴۰ درصدی مصرف گوشت در کشور

ايرنا/ سرپرست سازمان امور عشاير ايران درباره ميزان مصرف گوشت در کشور گفت: مصرف گوشت قرمز با شيوع کرونا ۴۰ درصد کاهش يافته که به دليل انباشت دام موجب ضرر عشاير شد، بهطوري که ميتوان گفت کرونا بيشترين ضرر را به اقتصاد عشاير زده است.
به گزارش روز شنبه سازمان امور عشاير ايران، «شاهپور علائيمقدم» در ديدار «عباس گلرو» عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با وي، دلايل کاهش مصرف گوشت را برگزار نشدن مراسم محرم و صفر و نذورات مردم، برگزار نشدن جشن عروسي و عزاي اموات، بسته شدن رستورانها و جلوگيري از صادرات دام عنوان کرد.
سرپرست سازمان امور عشاير ايران با تاکيد بر اينکه بايد براي ارتقاي رفاه و معيشت عشاير برنامه داشته باشيم، گفت: در اين زمينه در سالهاي اخير هفت برنامه و طرح تعريف شده که شاخصترين آنها اجراي «طرح زنجيره توليد گوشت قرمز» است.
وي توضيحداد: عشاير بيشترين ضرر را وقتي ميدهند که دامشان را دلالان و واسطهها ميگيرند، اما با اجراي زنجيره توليد گوشت و پرداخت تسهيلات به عشاير، دست دلالان کوتاه شده است.
علائيمقدم اضافهکرد: با اجراي اين طرح اطمينان خاطري براي عشاير ايجاد شده و تاکنون ۲ هزار ميليارد تومان تسهيلات براي اجراي آن به عشاير پرداخت شده است.
برندسازي و بازاريابي محصولات عشاير
سرپرست سازمان امور عشاير ايران همچنين اظهار داشت: فراوري، بستهبندي، برندسازي و بازاريابي محصولات عشاير داراي اهميت زيادي است و آمادگي داريم در صورت برندسازي، از راهاندازي فروشگاههاي عشايري با محوريت تعاونيهاي عشايري حمايت کنيم.
وي ادامهداد: تعداد ۲۳۰ تعاوني عشايري در کشور وجود دارد که همه عشاير بدون استثناء عضو اين تعاونيها هستند، اکنون ميانگين سرمايه هر عشاير در اين تعاونيها که ۲۰۰ هزار تومان بود به يک ميليون تومان افزايش يافته است.
علائيمقدم با اشاره به اينکه تغيير الگوي تعذيه دام از جو به کنسانتره در مناطق عشايري در حال جا افتادن است، گفت: بهرهوري جو بهطور تقريبي ۶۵ درصد است اما بهرهوري کنسانتره ۱.۵ برابر جو است که هزينههاي توليد را در مناطق عشايري کاهش ميدهد.
عشاير در بودجه ساليانه ديده نميشوند
سرپرست سازمان امور عشاير ايران با انتقاد از اينکه در قانون بودجه ساليانه، عشاير چندان ديده نمي شوند، بيانداشت: ۸۴ ميليون هکتار مرتع در کشور وجود دارد که ۳۴ ميليون هکتار آن در اختيار عشاير است، با بهرهبرداري از اين مراتع هر نفر عشاير گوشت ۱۶ نفر ايراني را تامين ميکند که مهم است در بودجه ساليانه کشور به اين موضوع توجه شود.
وي با بيان اينکه مهديشهر قطب باغداري و دامداري کشور است، افزود: سمنان قطب صنعتي کشور است و سهم عشاير از ماليات بر ارزش افزوده بيش از اين عددي است که تخصيص مييابد.
علائيمقدم گفت: براي ارائه خدمات بهتر به عشاير استان سمنان پنج دستگاه کاميون آبرسان و ۶ دستگاه خودروي خدماترسان از محل فاينانس اختصاص داده شده و ۶ نفر هم در سال گذشته جذب و در امور عشاير اين استان استخدام شدند.
ارز ۴۲۰۰ توماني براي تامين جو دامداران عشايري
سرپرست سازمان امور عشاير ايران گفت: اتحاديه تعاوني عشايري درخواست تامين ۹ هزار تن جو براي عشاير داده است، اما تا به امروز ارز ۴۲۰۰ توماني از سوي بانک مرکزي براي تامين آن اختصاص داده نشده است.
وي ادامهداد: طرحي در دست پيگيري است تا با تفاهم اتحاديه عشايري دامداران متحرک و شرکت پشتيباني امور دام وزارت جهاد کشاورزي، بهازاي توليد هر کيلوگرم دام دو کيلوگرم جو به عشاير داده شود.
علائيمقدم ادامهداد: ميزان توليد پشم در کشور ۴۳ هزار تن است که ۱۳ هزار تن آن را عشاير توليد ميکنند، اما به دليل اينکه خريداري ندارد سوزانده ميشود و بايد براي اين موضوع فکر و برنامهريزي شود.
اين مقام مسوول خاطرنشانکرد: سازمان امور عشاير با امنيت غذايي و تامين مواد غذايي مردم سر و کار دارد که بايد حمايتهاي لازم از سوي مجلس انجام شود.
علائيمقدم ادامهداد: اگر براي جامعه عشايري در قانون ظرفيت ايجاد کنيم، دستگاههاي مختلف موظف به ارائه خدمات به آنان ميشوند و ديگر نياز نيست براي توجه به عشاير التماس کنيم.
سهم عشاير از ماليات بر ارزش افزوده
وي با يادآوري اينکه ۱۷ مورد در قانون برنامه ششم توسعه از عشاير نام برده شده، گفت: سهم عشاير از ماليات بر ارزش افزوده شاهکار مجلس است که ساليانه ۱۵۹ ميليارد تومان از اين محل براي اجراي پروژههاي زيربنايي در مناطق عشايري اختصاص مييابد.
علائيمقدم اضافهکرد: ارتقاي ۱۱ شاخص توسعهاي در زمينههاي دسترسي به آب، راه، بهداشت و درمان و مسائل آموزشي و مذهبي را در مناطق عشايري پيگيري ميکنيم و درخواست داريم نمايندگان مجلس ما را در اين زمينهها ياري کنند.
وي گفت: ۶۶ هزار کيلومتر راه عشايري در کشور داريم که اطلس اين راهها تهيه شده و نياز به رسيدگي دارند، از نمايندگان مجلس درخواست داريم طرح جامع ملي در خصوص راههاي عشايري تصويب کنند.
به گزارش ايرنا، طبق آخرين سرشماري که ۱۱ سال قبل انجام شده، جمعيت عشاير کشور يک ميليون و ۲۰۰ هزار نفر در قالب ۲۱۳ هزار خانوار عشايري ثبت شده که ۳۵ درصد صنايع دستي و ۲۵ درصد گوشت قرمز (معادل ۱۹۵ هزار تن) کشور را توليد مي کنند.
اکنون جمعيت عشاير کشور به يک ميليون و ۲۵۰ هزار نفر افزايش پيدا کرده و در بعد خانواري نيز از ۲۱۳ هزار خانوار به ۲۳۴ هزار خانوار افزايش يافتهاست.
استان فارس با ۱۵۰ هزار نفر جمعيت عشايري رتبه نخست کشوري را از لحاظ جمعيت عشايري به خود اختصاص داده و پس از آن، استانهاي خوزستان، آذربايجانغربي، چهارمحال بختياري و لرستان در رتبههاي بعدي قرار دارند.
۷۰ درصد اقتصاد عشاير کشور متکي به دام بوده و کوچرو بودن (زندگي در مناطق قشلاقي و ييلاقي)، توليد محصولات پروتئيني، لبني، گياهان دارويي و صنايع دستي از شاخصههاي جامعه عشايري است.