ادامه روند نزولی دلار

ايسنا/ شاخص دلار کانال ۹۲ واحدي را هم از دست داد.
سرانجام روند رسمي انتقال قدرت به تيم بايدن آغاز شده است و در بخش هاي مختلف از جمله وزارت خارجه و کاخ سفيد، تيم هايي به اين منظور تشکيل شده اند. شماري از ايالت هاي جنجالي از جمله نوادا و مينه سوتا که اختلاف آراي بايدن و ترامپ در آن ها کم بود نيز به صورت رسمي بايدن را پيروز انتخابات در ايالت هاي خود انتخاب کرده اند.
وزارت بازرگاني آمريکا آمار رشد نهايي سه ماهه سوم امسال را اعلام کرد که بر اين اساس نرخ رشد اقتصادي اين کشور مثبت ۳۳.۱ درصد اندازه گيري شده که اين رقم ۶۳.۸ درصد بيشتر از رشد سه ماهه قبل و ۲.۱ درصد بيشتر از نرخ رشد پيش بيني شده قبلي بوده است. سطح توليدات ناخالص داخلي در آمريکا هنوز ۳.۵ درصد نسبت به قبل از آغاز بحران کرونا فاصله دارد.
پيش بيني مي شود تا بهار آينده واکسن هاي موثر در مقابله با کرونا در اختيار بخشي از عموم مردم قرار گيرد. جيمز بولارد، رييس دفتر منطقه اي بانک مرکزي آمريکا در سنت لوييس گفته است که اين واکسن ها به منزله چراغي هستند که در انتهاي تونلي تاريک ديده مي شود. بولارد که براي شرکت در اجلاسي عازم فنلاند شده بود، با اشاره به تبعات سنگين اقتصادي کرونا بر روي اقتصاد جهاني افزود: داده ها نشان مي دهند که شرايط در بسياري از بخش ها هنوز فاصله زيادي تا سطح قبل از بحران دارد اما خبر خوب اين است که نه تنها عقب گرد متوقف شده بلکه روند صعودي نيز از سر گرفته شده است و من به رشد اقتصادي در سه ماهه چهارم و سه ماهه نخست سال بعد اميدوارم.
تنش هاي بين چين و آمريکا ممکن است در روزهاي پاياني دولت ترامپ شعله ور شود و اين مساله رويکرد احتياطي معامله گران را در کوتاه مدت افزايش داده است. طبق اسنادي که به دست رويترز رسيده، ممکن است دولت ترامپ۸۹ شرکت چيني را به دليل همکاري آن ها با ارتش چين تحريم کند که در بين آن ها نام شرکت هاي مطرح هوافضاي چين نيز ديده مي شود. به عقيده برخي کارشناسان، از آنجا که بايدن به دنبال ترميم روابط با پکن به ويژه در حوزه تجاري خواهد بود، ترامپ در تلاش است تا در روزهاي پاياني دولت خود جلوي عادي سازي سريع روابط را بگيرد و به همين منظور تحريم ها عليه شرکت هاي چيني روز به روز در حال گسترش است.
شرکت دارويي فايزر، از آغاز مطالعات جديد بررسي اثر واکسن اين شرکت با تمرکز بر نوجوانان خبر داده است که با وجود نرخ مرگ و مير پايين در بين ساير گروه هاي سني، معمولا ناقلين ويروس کرونا هستند بي آن که علايم باليني محسوسي داشته باشند. پيش از اين نتايج واکسن بر روي گروه سني سالمندان بسيار رضايت بخش بوده است. مرکز تحقيقات دارويي آکسفورد نيز از موثر بودن واکسن توليدي خود خبر داده است.
به گفته صندوق بين المللي پول، رسيدن به يک راهکار دارويي در ريشه کني کرونا مي تواند تا سال ۲۰۲۵ ميزان توليد ناخالص داخلي جهان را حدود ۹ تريليون دلار افزايش دهد. اين نهاد با هشدار نسبت به خطر لغو سياست هاي مالي حمايتي فعلي دولت ها و بانک هاي مرکزي از ضرورت تداوم رويکرد حمايتي سخن گفته و افزوده است: اگر هر کشور کار خودش را در مقابله با کرونا انجام دهد، مخارج کرونا حدود دو سوم افزايش پيدا خواهد کرد.
اداره غذا و دارو آمريکا مجوز توليد انبوه واکسن ضد کروناي شرکت آمريکايي فايزر و شريک آلماني آن يعني بيونتک را صادر کرد. انتظار مي رود در اوايل سال اينده ميلادي اين واکسن که طبق ادعاي سازندگانش باعث ايجاد مصونيت ۹۰ درصدي در افراد مورد آزمايش شده، به طور گسترده در اختيار عموم مردم قرار گيرد و قرار است اين واکسن ابتدا در آمريکا و سپس اروپا و سپس ساير نقاط عرضه شود.
تاکنون بيش از ۶۰ ميليون و ۵۲۹ هزار و ۶۳۰ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در اين بين يک ميليون و ۴۲۳ هزار و ۵۹ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بين کشورهاي مختلف، بالاترين تلفات مربوط به آمريکا با ۲۶۷ هزار و ۱۱۵ نفر، برزيل با ۱۷۰ هزار و ۱۹۹ نفر، هند با ۱۳۵ هزار و ۲۴۵ نفر، مکزيک با ۱۰۲ هزار و ۷۳۹ نفر و انگليس با ۵۶ هزار و ۵۳۳ نفر بوده است.
شدت گرفتن سرعت شيوع کرونا باعث شده است تا شاهد رقم خوردن رکوردهاي جديد از مرگ و مير روزانه ويروس کرونا باشيم تا جايي که روز ۲۰ نوامبر با ثبت از ۱۱ هزار و ۲۳۹ فوتي در يک شبانه روز رکورد قبلي را که مربوط به روز يادهم نوامبر با ۱۱ هزار و ۱۰ قرباني بود، شکست.
همزمان با تداوم روند کاهشي دلار و احتمال معرفي واکسن کرونا، اقبال جهاني به اسکناس سبز رو به کاهش است تا جايي که طبق اعلام سوييفت، براي نخستين بار در طول هشت سال اخير، يورو به پراستفاده ترين ارز در تراکنش هاي بين المللي تبديل شده و جاي دلار را گرفته است. آخرين بار يورو در فوريه ۲۰۱۳ پراستفاده ترين ارز در تراکنش هاي بين المللي بانکي معرفي شده بود. در ماه اکتبر ۳۷.۸ درصد کل تراکنش هاي انجام شده مربوط به يورو بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود شش درصد افزايش نشان مي دهد. از طرف ديگر اما سهم دلار از تراکنش هاي سوييفت با کاهش ۴.۶ درصدي به ۳۷.۶۴ درصد رسيده است.
شمار متقاضيان دريافت مزاياي بيکاري در آمريکا تا نيمه ماه نوامبر به ۷۴۲ هزار نفر رسيده که اين رقم در مقايسه با هفته قبل حدود ۳۳ هزار نفر افزايش يافته است. در طول يک ماه اخير اين نخستين بار است که شمار متقاضيان دريافت مزاياي بيکاري آمريکا افزايشي مي شود و اين مساله مي تواند روند کلي کاهشي نرخ بيکاري در آمريکا را متوقف کند. نرخ بيکاري آمريکا با وجود کاهش در ماه هاي اخير هنوز از سطح چهار درصدي ثبت شده قبل از آغاز کرونا فاصله زيادي دارد و بعيد است که دست کم تا پايان امسال شاهد بازگشت نرخ بيکاري به محدوده چهار درصدي باشيم.
اريک نيلسون- تحليلگر ارشد ارزي در بانک ولز فارگو- گفت: اين طور به نظر مي رسد که شاهد يک جدال نيرومند بين افراد خوشبين و بدبين هستيم. احتمالا همه معتقدند که در بلندمدت با وارد شدن واکسن کرونا شرايط تا حد زيادي تتغيير خواهد کرد اما اين وحدت نظر در خصوص چشم انداز کوتاه مدت کمتر وجود دارد و عده اي معتقدند که بازگشت قرنطينه ها به معناي طولاني تر شدن زمان لازم براي احياي اقتصادي خواهد بود.