معاون اسبق وزیر نفت: پیشبینی نفت ۴۰ دلاری منطقی است
ايرنا/ معاون اسبق وزير نفت با اشاره به ريسکهاي موجود در بازار نفت در شرايط فعلي، گفت: از همين رو پيشبيني نفت ۴۰ دلاري در بودجه ۱۴۰۰ قابل تحقق است و منطقي به نظر ميرسد.
«مهدي حسيني»با بيان اينکه در ماه آوريل که قيمت نفت منفي شد پيشبيني ميکرديم که در ماههاي نوامبر و دسامبر، قيمت نفت به ۵۰ دلار در هر بشکه نزديک شود، افزود: با توجه به شرايط بازار و ريسکهاي موجود در آن، قيمت ۴۰ دلار با توجه به فاندامنتالها (تحولات بنيادي اقتصادي) و اصول فعلي عدد منطقي براي بودجه سال آينده به نظر ميرسد.
وي ادامه داد: نکته مهم آن است که براي تعيين قيمت نفت بايد در بازار به عرضه و تقاضا توجه شود. اين در حالي است که ماههاي زيادي عرضه در بازار به دليل کاهش رشد اقتصادي به ويژه در چين، هند، کره و ... با کاهش همراه بود.
حسيني با تاکيد بر اينکه کرونا مهمترين گرفتاري که براي اقتصادهاي دنيا به وجود آورد، گفت: کوچککردن اقتصاد و کاهش رشد اقتصادي باعث شد تا تقاضا براي نفت با چالش مواجه شود. حتي اقتصادهاي بزرگ مانند آمريکا نيز در ۹ ماه گذشته کاهش پيدا کرد در حالي که بازار در ماههاي اول همهگيري کرونا با نرخ عرضه ثابتي نفت را در بازار ميريخت. موضوعي که باعث سقوط سريع قيمت نفت شد و نفت برنت از بالاي ۶۰ دلار به زير ۱۶ دلار رسيد.
به گفته حسيني علاوه بر تاثير مستقيم شيوع کرونا بر بازار نفت، بخشي از اين افت قيمت مربوط به شوک ناشي از اين اتفاق بود زيرا بازار نفت نسبت به شوک بسيار حساس است.
وي با بيان اينکه اين عوامل در مجموع باعث شد تا عرضه بر تقاضا پيشي بگيرد، افزود: در کنار کرونا، مسابقاتي با انگيزههاي سياسي بين توليدکنندگان بزرگ به وجود آمد و افزايش توليد بالا گرفت تا آنجا که در مقطعي، توليد آمريکا به بالاي ۱۴ ميليون بشکه در روز، توليد روسيه به بالاي ۱۱ ميليون بشکه در روز و توليد عربستان نيز به بالاي ۱۰.۵ ميليون بشکه در روز رسيد و جمع توليد اين ۳ کشور از جمع توليد اوپک بيشتر شد.
رييس کميته بازنگري قراردادهاي نفتي ادامه داد: کوچک شدن اقتصادها به دليل شيوع کرونا، کاهش تقاضا براي نفت و کاهش قيمت نفت باعث شد تا توليد در نفتهاي گران قيمت مانند نفت شيل آمريکا کاهش پيدا کند.
وي با اشاره به اينکه تا پيش از کرونا بالاتر از ۱۲۰۰ دکل در بخش شيل فعال بود، گفت: امروز اين تعداد به کمتر از ۳۰۰ دکل رسيده است. شرکتهايي که از اين ميادين نفت توليد ميکردند سرعت توليد را کاهش دادند و ۸ ميليون توليد شيل آمريکا به نصف رسيد.
حسيني افزود: هزينه توليد نفت شيل در ۵ منطقه آمريکا بين ۳۵ تا ۷۰ دلار است و با نفت ۲۰ دلاري امکان توليد براي آنها وجود نداشت. اين موضوع باعث خروج بخشي از توليدات نفت از بازار شد.وي ادامه داد: نکته دوم تفاهماتي بود که بين اوپک و اوپک پلاس براي کاهش توليد شکل گرفت. بر اساس اين توافق اعضاي اوپک بالاي ۳۰ ميليون بشکه در روز نفت توليد ميکردند توليد خود را به حدود ۲۰ ميليون کاهش دادند.
به گفته معاون اسبق وزير نفت، کنترلي که اوپک پلاس در بازار به وجود آورد در کنار کاهشهاي اجباري توليد نفتهاي گران قيمت، عرضه را کاهش داد.
وي با تاکيد بر اينکه کشورهايي در اين مقطع با نفتهاي ارزان، ذخاير خود را بالا بردند، گفت: پر بودن ذخاير يکي از عوامل فشار بر قيمت نقت است. از سوي ديگر چون عرضه کاهش پيدا کرد، نفت افزايشي شد و امروز شاهد ۴۶ دلار براي نفت برنت هستيم.
حسيني افزود: در ماههاي آينده به دليل زمستان و سردي هوا که تقاضا را بالا ميبرد ميتوانيم به نفت ۵۰ دلاري نزديک شويم.
وي با اشاره به اينکه در فصل بهار کمترين تقاضا وجود دارد و قيمت پايين مي آيد، ادامه داد: اما اگر کرونا با ساخت واکسن کنترل شود، در تابستان به خاطر شروع گرما که مصرف انرژي را بالا ميرود و افزايش سفرهاي تابستاني در سراسر جهان، قيمتها افزايش خواهد داشت.
رييس کميته بازنگري قراردادهاي نفتي تاکيد کرد: اگر ما فرض را بر اين بگذاريم که کرونا کنترل شده ومسايل اقتصادي دنيا حل شود و شاهد تقاضاي بيشتري باشيم، عرضه افزايش پيدا ميکند.وي گفت: اگر تعادل در بخش عرضه و تقاضا متناسب رشد کند، در کل ۴ فصل متوسط سال آينده، ۴۰ دلار عدد منطقي براي قيمت نفت خواهد بود و شايد از ۴۰ دلار هم بالاتر برود.
حسيني به تاثير نتايج انتخابات آمريکا بر بازار نفت نيز اشاره کرد و افزود: بحث برداشته شدن تحريمها و بازگشت نفت ايران به بازار بر روي قيمتها تاثير خواهد داشت اما در مجموع نفت زير ۴۰ دلار انتظار نميرود.
وي با اشاره به اينکه ايران بعد از برداشتهشدن تحريمها بايد به دنبال بازپس گيري سهم خود از بازار نفت باشد، ادامه داد: بازار گرفتني است و مثل حق ميماند بنابراين کسي که بازار را گرفته پس نميدهد.معاون اسبق وزير نفت با تاکيد بر اينکه بايد در بازاريابي، فعال عمل کنيم، گفت: مشتريان سنتي که پالايشگاههاي خود را با نفت ايران ساختهاند، بهترين گزينهها براي صادرات نفت ايران به شمار ميروند.