صعود دلار در معاملات جهانی

ايسنا/شاخص دلار در آستانه ورود به کانال ۹۰ واحد قرار گرفت.
در شرايطي که انگليس هنوز نتوانسته است به توافقي کامل با اتحاديه اروپا بر سر اينده روابط پس از برگزيت دست پيدا کند، اقتصاد اين کشور تحت تاثير پيامدهاي کرونايي قرار گرفته و اين روند در بازار کار نيز موثر بوده است تا جايي که مرکز آمار انگليس اعلام کرد که نرخ بيکاري اين کشور در ١٢ ماه منتهي به اکتبر با ۰.۱ درصد افزايش نسبت به مدت مشابه ماه قبل به ۴.۹ درصد رسيد که ۰.۱ درصد بيشتر از انتظار کارشناسان قبلي و بالاترين بيکاري ثبت شده در اين کشور از اوت ۲۰۱۶ تاکنون بوده است. شمار بيکاران اين کشور طي اين مدت با ۲۰۹ هزار نفر افزايش به يک ميليون و ۵۲۰ هزار نفر رسيد.
تمايل معامله گران براي نگه داشتن دلار نسبت به ماه هاي ابتدايي سال ۲۰۲۰ کاهش کاملا محسوسي يافته است و با پيشرفت هاي به دست آمده در مقابله با کرونا و روي کار آمدن دولتي با رويکردهاي معتدل تر در آمريکا، جذاست ارزهاي پرريسک تر براي معامله گران بيشتر شده است. اگرچه انتظار نمي رود که دلار با يک سقوط آزاد مواجه باشد اما بسياري از تحليل گران بازار ارز معتقدند در شرايط کنوني فضا براي عقبگرد بيشتر دلار نيز فراهم است و شايد دلار تا چند ماه ابتدايي سال ۲۰۲۱ نيز در سنگر دفاعي فعلي خود باقي بماند.
با وجود اقدامات دولت ترامپ در به راه انداختن جنگ تجاري با چين، آمارهاي جديد نشان مي دهد که واردات آمريکا از اين کشور افزايش محسوسي يافته است به گونه اي که در ۱۰ ماه نخست امسال ( بازه زماني ژانويه تا اکتبر) واردات آمريکا از چين ۷.۸ درصد بيشتر از رقم ثبت شده براي بازه زماني مشابه سال قبل بوده است. همچنين در ماه نوامبر ميزان واردات آمريکا از چين با رشدي عجيب به ۵۱.۹۸ ميليارد دلار رسيده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۶.۱ درصد بيشتر شده است. اين مساله به معناي افزايش بيش از پيش کسري حساب تجاري آمريکا خواهد بود.
در يک دستاورد دارويي ديگر در مقابله با کرونا، شرکت دارويي مدرنا اعلام کرده است که به زودي تاييديه سازمان غذا و دارو آمريکا را براي توزيع واکسن ساخت اين شرکت در ايالت هاي مختلف به دست خواهد آورد. پيش از اين نيز مراحل مقدماتي استفاه از واکسن هاي ساخت شرکت فايزر نهايي شده بود. معامله گران اميدوارند کابوس کرونا که از فوريه ۲۰۲۰ جهان را به طور جدي تحت تاثير قرار داده است تا چند ماه آينده به خط پايان خود برسد و حرکت به سمت عادي شدن شرايط شتاب بيشتري بگيرد.
در طرف سياست گذاري پولي انتظار مي رود بانک مرکزي آمريکا به رويه کنوني خود در حفظ نرخ بهره در يکي از پايين ترين سطوح يک دهه اخير ادامه دهد. به عقيده برخي از کارشناسان مالي، در سال آينده ميلادي نيز احتمالا شاهد تغيير محسوسي در اجراي سياست انبساطي فدرال رزرو نخواهيم بود.
تورم منفي و رکود اقتصادي در کنار بالا ماندن نرخ بيکاري، شرايط سختي را براي سياست گذاران اروپايي در احياي رشد اقتصادي کشورهاي خود رقم زده است و احتمالا دو سال طول خواهد کشيد تا شرايط به حالت قبل از بحران کرونا باز گردد. بانک مرکزي فرانسه در برآورد جديدي از وضعيت اقتصادي اين کشور اعلام کرد که اقتصاد اين کشور امسال تحت تاثير شيوع کرونا، محدوديت هاي رفت و آمد و تعطيلي گسترده کسب و کارها حدود ۹ درصد کوچک خواهد شد که در صورت تحقق، بدترين عملکرد دومين اقتصاد بزرگ اتحاديه اروپا طي يک دهه اخير خواهد بود.
اقتصاد جهان کماکان تحت تاثير کرونا قرار دارد و آن طور که کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل در گزارشي پيش بيني کرده است، متوسط رشد اقتصادي کشورهاي جهان در سال جاري به منفي ۵.۶ درصد خواهد رسيد که در صورت تحقق، بدترين عملکرد از زمان بحران مالي در سال ۲۰۰۹ تاکنون محسوب مي شود. اين گزارش اگرچه هنوز گزارش نااميد کننده اي محسوب مي شود اما نسبت به پيش بيني قبلي منفي ۹ درصدي، بهبود نسبي يافته است. پيش از اين نيز سازمان ملل نسبت به فقير شدن حدود هشت ميليون نفر در جهان بر اثر کرونا هشدار داده بود.
نمايندگان جمهوري خواه و دموکرات هنوز نتوانسته اند به توافقي با يکديگر بر سر جزئيات لايحه حمايتي جديد برسند و نانسي پلوسي- رئيس کنگره گفته است احتمالا از سر گيري مذاکرات به پس از تعطيلات کريسمس موکول خواهد شد. بسته دوم حمايت از اقتصاد در برابر پيامدهاي کرونا حدود ۹۰۰ ميليارد دلار اعتبار در بر خواهد داشت و قرار است جايگزين بسته حمايتي سه تريليون دلاري قبلي شود. تمرکز بسته جديد روي حمايت از کسب و کارهاي کوچک و متوسط و پرداخت يارانه نقدي مستقيم به افراد بيکار شده خواهد بود.
برخلاف تلاش هاي بانک مرکزي آمريکا براي افزايش تورم آمريکا، متوسط نرخ تورم بزرگترين اقتصاد جهان در ۱۲ ماه منتهي به نوامبر بدون تغيير نسبت به دوره مشابه منتهي به ماه قبل به سطح ۱.۲ درصد رسيد که اين نرخ تورم ۰.۱ درصد کمتر از نرخ مورد انتظار قبلي و کمترين سطح تورمي ثبت شده در آمريکا در سه ماهه اخير محسوب مي شود. بانک مرکزي آمريکا رسيدن به تورم بالاي دو درصد را هدف گذاري کرده است.
تاکنون بيش از ۷۵ ميليون و ۶۶۵ هزار و ۱۰ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در اين بين يک ميليون و ۶۷۴ هزار و ۹۹۶ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بين کشورهاي مختلف، بالاترين تلفات مربوط به آمريکا با ۳۱۹ هزار و ۳۷ نفر، برزيل با ۱۸۴ هزار و ۹۹۲ نفر، هند با ۱۴۵ هزار و ۱۶۸ نفر، مکزيک با ۱۱۶ هزار و ۴۸۷ نفر و ايتاليا با ۶۷ هزار و ۲۲۰ نفر بوده است.
شدت گرفتن سرعت شيوع کرونا باعث شده است تا شاهد رقم خوردن رکوردهاي جديد از مرگ و مير روزانه ويروس کرونا باشيم تا جايي که روز شانزدهم دسامبر با ثبت از ۱۳ هزار و ۵۵۸ فوتي در يک شبانه روز رکورد قبلي را که مربوط به روز دهم دسامبر با ثبت از ۱۲ هزار و ۹۱۸ فوتيبود، شکست.
کيت جوکيس- استراتژيست ارزي بانک سوسيت ژنرال گفت: به زبان ساده از نظر معامله گران ارزش فعلي دلار بيش از حدي است که بايد باشد و براي همين فکر مي کنم روزهاي بد دلار ادامه دارد. بازارها به آن چه در حوزه سياست گذاري پولي رخ مي دهد واکنش نشان مي دهند و با وضعيت فعلي فشار زيادي روي دلار است. در مقايسه با ماه هاي ابتدايي سال جذابيت دلار براي بسياري از معامله گران کاهش پيدا کرده است.
شاخص دلار
شاخص دلار که نرخ برابري آن در مقابل سبدي از ارزهاي جهاني را اندازه ميگيرد، در معاملات امروز با ۰.۲۵ درصد افزايش نسبت به روز گذشته در سطح ۸۹.۹۷۷ واحد بسته شد. نرخ برابري هر فرانک سوئيس نيز معادل ۱.۱۳ دلار اعلام شد (نرخ هاي فوق بر حسب ساعت پاياني معاملات بازارهاي ارزي نيويورک محاسبه شده است).
ارزهاي اروپايي
در تازهترين دور از معاملات، پوند با ۰.۷۵ درصد کاهش نسبت به روز قبل خود و به ازاي ۱.۳۵ دلار مبادله شد. يورو ۰.۱۹ درصد پايين رفت و با ماندن در کانال ۱.۲۲ به ۱.۲۲۳ دلار رسيد.
ارزهاي آسيايي
در معاملات بازارهاي ارزي آسيايي، هر دلار با ۰.۲۴ درصد افزايش به ۱۰۳.۳۲۶ ين رسيد. در برابر همتاي استراليايي، هر دلار آمريکا به ازاي ۱.۳۱۲ دلار مبادله شد. همچنين نرخ برابري دلار معادل ۶.۵۳۷ يوان چين اعلام شد.