سبقت کاهشی سکه از دلار

دنياي اقتصاد/قصه دلار و سکه در روز آخر هفته هم کاهش قيمت بود؛ آنچه در طول هفته بارها تکرار شده بود. روز پنجشنبه، اسکناس آمريکايي ۵۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهاي ۲۵هزار و ۸۰۰ تومان رسيد. سکه امامي هم افت قيمت دلار را جدي گرفت تا فروشندگان در اين بازار بيشتر شوند. در نتيجه افزايش فروشها، سکه ۳۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهاي ۱۱ ميليون و ۹۵۰ هزار تومان رسيد. با اين افت، ميزان بازدهي فلز گرانبهاي داخلي در هفته گذشته به منفي ۴/ ۴ درصد رسيد.
اين در حالي بود که در بازار ارز، اسکناس آمريکايي تنها ۱/ ۱ درصد افت قيمت را به ثبت رسانده بود. يکي از مهمترين عواملي که موجب شد سکه نسبت به دلار افت بيشتري را تجربه کند، حباب بالايي بود که پيرامون اين فلز گرانبها وجود داشت. پنجشنبه دو هفته پيش حباب سکه بالاي يک ميليون و ۲۰۰ هزار تومان بود و اين ميزان دو روز پيش تا سطح ۵۰۰ هزارتوماني پايين آمد. کاهش حباب به معناي آن است که ميزان تقاضا هم در بازار سکه تخفيف پيدا کرده بود.
با وجود اينکه سکه هفته گذشته افت بيشتري را نسبت به دلار تجربه کرده بود، گروهي از معاملهگران باور دارند که اين فلز گرانبها در ابتداي هفته جاري به کمک اونس طلا ميتواند افزايش قيمت را تجربه کند. به گفته برخي تحليلگران در صورتي که اونس طلا بالاي محدوده هزار و ۸۸۰ دلار به کار خود پايان دهد، جسارت سکهبازان در ابتداي هفته براي خريد بيشتر خواهد شد و ممکن است حتي فلز گرانبهاي داخلي بار ديگر به بالاي مرز ۱۲ ميليون توماني بازگردد. در کنار اين، عدهاي از بازيگران سنتي بازار اعتقاد دارند در آستانه شب يلدا، تقاضا براي سکههاي کوچکتر نيز بيشتر خواهد شد و اين مساله موجب ميشود که به احتمال زياد قيمت ربع سکه و سکه يک گرمي هم بيشتر شود. ربع سکه در هفته گذشته حدود ۳ درصد از ارزش خود را از دست داد، ولي ممکن است در دو روز ابتدايي هفته جاري روايت متفاوتي را براي خود رقم بزند.
البته برخي از معاملهگران باور دارند خريد ربع سکه نسبت به ساير انواع سکه به قصد سرمايهگذاري درازمدت، ريسک بيشتري بهدنبال خواهد داشت. استدلال آنها اين است که ربع سکه نسبت به ساير انواع سکه حباب بيشتري دارد و از ارزش ذاتي خود به شدت فاصله گرفته است، در نتيجه افت قيمت آن را محتمل تر ميدانند .
در حالي که بخشي از معاملهگران به تقويت بازار سکه و طلا در ابتداي هفته جاري خوشبين هستند، گروه ديگري از فعالان بازار باور دارند که اين هفته بازار فلزهاي گرانبهاي داخلي به روند نزولي خود ادامه خواهند داد. از نگاه آنها، دلار در مسير نزول تدريجي قرار گرفته است و بهدليل ادامه افت اسکناس آمريکايي، قيمت انواع سکه هم توان خاصي براي رشد قيمت نخواهند داشت. اين ادعا در حالي مطرح ميشود که دلار در هفته گذشته در تمام روزها در محدوده ۲۵ هزار و ۸۰۰ توماني با حمايت نسبتا سنگيني مواجه شد. اين مساله به اندازهاي برجسته بود که برخي تحليلگران محدوده ياد شده را به عنوان کف جديد قيمت دلار در نظر ميگيرند. در صورتي که دلار در ابتداي هفته به بالاي مرز ۲۶ هزار تومان بازگردد، احتمال صعود سکه به بالاي مرز ۱۲ ميليون توماني بسيار بيشتر خواهد شد و در صورتي که به زير ۲۵ هزار و ۸۰۰ تومان برود، احتمالا بهسوي محدوده ۱۱ميليون و ۸۰۰ هزار توماني حرکت خواهد کرد. سکه در هفتههاي اخير تلاش زيادي کرده است که محدوده ۱۱ ميليون و ۸۰۰ هزار توماني را از دست ندهد، هر چند توان شکست محدوده ۱۲ ميليون و ۲۰۰ هزار تومان را نيز از خود نشان نداده است.
۴ افت در برابر ۲ افزايش در بازار سکه
سکه امامي در هفته گذشته عمدتا در مسير نزولي حرکت کرد. اين فلز گرانبها روزهاي شنبه، يکشنبه، چهارشنبه و پنجشنبه را با افت قيمت به پايان برد و تنها در روزهاي دوشنبه و سهشنبه توانست سير صعودي داشته باشد. در بازار ارز هم دقيقا چنين روندي حاکم بود. با توجه به اين موضوع ميتوان گفت که قيمت سکه بيشتر از روند بهاي اونس طلا در بازارهاي جهاني به حرکت قيمت دلار در بازار داخلي دقت ميکند. اين مساله مورد موافقت کساني نيست که اعتقاد دارند سکه در ابتداي هفته جاري با کمک افزايش طلاي جهاني از مسير نزولي خارج خواهد شد. با اين حال، روند قيمتها در بازار سکه در هفته گذشته و در سال جاري به صورت کلي به گونهاي بوده است که روند دلار براي سکهبازان از اهميت بيشتري نسبت به اونس طلا برخوردار بوده است. حتي در روز پنجشنبه با اينکه طلاي جهاني حرکت به سوي محدوده هزار و ۹۰۰ دلاري را آغاز کرده بود، سکهبازان به افت جزئي قيمت دلار بيشتر واکنش نشان دادند.
در مقابل برخي باور داشتند که سکهبازان بيشتر از روند قيمت دلار تحت تاثير حبابي که در بازار سکه وجود دارد، رفتار کردند. در کنار اين، ازنگاه اين دسته، سکهبازان سعي ميکنند نوسانات بهاي طلاي جهاني را با تاخير در معادلات انتظاري خود وارد کنند. به باور آنها، سکهبازان تصور ميکنند، نوسانات غيرمنتظره هر لحظه ممکن است در بازار طلا و خصوصا در تايمهاي مرده رخ دهد، در نتيجه با احتياط به روند آن توجه نشان ميدهند. به عنوان مثال، برخي معاملهگران هراس داشتند که بهاي اونس جهاني که پنجشنبه افزايشي شده بود، روز جمعه در مسير نزولي قرار بگيرد. بازارهاي داخلي ايران روز جمعه تعطيل هستند و در نتيجه خريد سکه با توجه به نوسانات روز پنجشنبه اونس را ميتوان ريسکي تلقي کرد. از نگاه برخي فعالان، با پايان کار بازارهاي جهاني در روز جمعه، سکهبازان با فراغ بال بيشتري ميتوانند انتظارات خود را با بازار اونس جهاني تنظيم کنند. از نگاه اين دسته در صورتي که اونس طلا بالاي محدوده هزار و ۸۸۰ دلاري به کار خود پايان دهد، خريدها در بازار سکه بيشتر خواهد شد.
البته روند بازار دلار براي سکهبازان اهميت زيادي دارد، ولي رفتار اسکناس آمريکايي در دو هفته اخير، تعداد زيادي از حاضران در بازار را گيج کرده است. هفته گذشته، برخي از تحليلگران از افت شديد قيمت سخن گفتند و عدهاي بر طبل افزايش قيمتها کوبيدند، با اين حال، دلار در دامنه محدود ۲۵ هزار و ۸۰۰ تا ۲۶ هزار و ۲۰۰ تومان نوسان کرد. در صورتي که دلار به محدوده ۲۵ هزار و ۷۰۰ تومان برود، انتظارات کاهشي در بازار تقويت خواهد شد. با اين حال، بسياري از معاملهگران فني حاضر نيستند بيگدار به آب بزنند و اقدام به فروش کنند. از نگاه آنها، بايد قيمت چند ساعت زير ۲۵هزار و ۸۰۰ تومان باقي بماند تا بتوان با اطمينان بيشتر و با حجم کم به فروشهاي ارزي خود اضافه کنند.