امکان تولید ۲ برابری گوشت مرغ با احیای یک مرغداری بزرگ در کشور

ايرنا/عضو هيات علمي مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي اصفهان گفت: در صورت احياي مرغ آرين ايراني، توليد گوشت مرغ کشور ساليانه ميتواند به چهار ميليون تن برسد که به معناي رشد حدود دو برابري است.
«محمدرضا عبادي»درباره فوايد مرغ سايز، افزود: اکنون ساليانه نزديک به ۲ ميليون و ۵۰۰ هزارتن گوشت مرغ در بيش از ۱۸ هزار واحد پرورشي توليد ميشود که مي توان با احياي مرغ آرين، نه فقط توليد، بلکه صادرات اين محصول را افزايش داد.
وي با بيان اينکه افزايش توليد گوشت مرغ با افزايش تعداد دورههاي جوجهريزي و کاهش مدت زمان دوره پرورش ممکن ميشود، اظهار داشت: اکنون اکثر کشورهاي جهان به دنبال تامين گوشت مرغ استاندارد با وزن و سن مناسب هستند که مرغ سايز ميتواند جايگزين خوبي براي سويههاي خارجي باشد.
عضو هيات علمي مرکز تحقيقات، آموزش کشاورزي و منابع طبيعي اصفهان به کاهش باقيمانده دارويي و آنتي بيوتيک، افزايش دوره هاي جوجه ريزي، کاهش خوراک و جيره غذايي و افزايش بهره وري در واحد سطح به عنوان برخي مزاياي مرغ آرين اشاره و تاکيد کرد: آهنگ و منحني رشد مرغ آرين بهويژه در هفته هاي ششم و هفتم نسبت به سويه هاي خارجي متفاوت است، اما تا سن ۳۵ روزگي مدل رشد آرين براي توليد و عرضه مرغ به صورت کامل نه تنها عيب نيست بلکه يک مزيت به شمار مي رود.
وي گفت: اکنون با توجه به طولاني بودن دوره پرورش و درشتي مرغ ها، در هر متر مربع مي توان ۱۰ قطعه مرغ پرورش داد، اما در صورت کوتاه کردن دوره پرورش و وزن پايين مرغ مي توان در هر متر مربع ۱۸ قطعه جوجه ريزي انجام داد تا بهره وري در واحد سطح افزايش يابد.
عبادي افزود: مرغ آرين و مصرف خوراک آن تا سن ۳۵ روزگي در مقايسه با سويه هاي خارجي تقريبا مشابه است، بهطور مثال سويه «آربراکرز» اگر تا پنج هفتگي حدود ۲.۷ کيلوگرم خوراک مصرف کند و وزن ۱.۸ کيلوگرم داشته باشد، سويه آرين هم همين ميزان است.
وي اضافه کرد: اما هفته ششم و هفتم يعني در ۴۲ تا ۵۰ روزگي خوراک مصرفي به ۵.۵ کيلوگرم مي رسد، يعني دو برابر آنچه که تا ۳۵ روزگي داشتيم و بايد براي اين دو هفته خوراک پنج هفته را هزينه کنيم، يعني خوراک اضافه تر بدهيم تا وزن به ۲.۹ تا سه کيلوگرم برسد.
وي ادامه داد: اکنون روش مرسوم پرورش مرغ در کشور همين است، يعني تا هفت هفتگي مرغ را نگهداري مي کنند و ۵.۵ تا ۶ کيلوگرم خوراک مصرف مي شود تا وزن مرغ به ۲.۹ تا سه کيلوگرم برسد و اين مساله موجب مي شود ضريب تبديل نيم يا چهار دهم درصد افزايش پيدا کند.
استاديار پژوهشي مرکز تحقيقات و آموزش کشاورزي و منابع طبيعي اصفهان گفت: ضريب تبديل در پنج هفتگي از ۱.۵ تا ۱.۶ به ۱.۹ تا ۲ در هفت هفتگي مي رسد بهشرط اينکه تلفات در حد کم ( کمتر از پنج درصد) باشد و مرغ به وزن ۲.۵ تا سه کيلوگرم برسد، اما آمار نشان ميدهد اکنون ضريب تبديل در کشور ما ۲.۲۵ تا ۲.۵ است و بهطور ميانگين با ۱۰ تا حتي ۱۵ درصد تلفات روبهرو هستيم.
وي براين باور است که با کوتاه کردن طول دوره پرورش دو هفتهاي، زمان کشتار کوتاه تر مي شود و توليدکننده مي تواند به جاي چهار دوره جوجه ريزي، اين تعداد را ساليانه به پنج تا ۶ دوره برساند و دو هفته طول دوره پرورش کوتاه مي شود.
عبادي با بيان اينکه اکنون سرانه مصرف مرغ در کشور ما حدود ۲۴ کيلوگرم است، افزود: اين درحالي است که سرانه مصرف در کشورهاي توسعه يافته حدود ۴۰ کيلوگرم است که ما مي توانيم با احياي مرغ آرين و عرضه مرغ سايز به بازار، از اين ظرفيت ها بهره مند شويم.
جشنواره فرهنگسازي و اطلاعرساني مرغ سايز با هدف سلامت بيشتر خانوار، مصرف کمتر دارو و آنتي بيوتيک، صرفه اقتصادي و دورريز کمتر براي خانوار و تأمين گوشت با کيفيتتر و لذيذتر، در ماههاي آذر و دي امسال جاري برگزار شد.
اين جشنواره در راستاي برنامه ملي ارتقاي امنيت و سلامت گوشت مرغ اجرا شد.
سال گذشته (۱۳۹۸) بيش از ۲ ميليون و ۷۰۰ هزار تن انواع گوشت مرغ درکشور توليد و به بازار داخلي و خارجي عرضه شد.