بزرگترین تأسیسات گازهای همراه نفت ایران به بهرهبرداری رسید

ايسنا/طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس بهعنوان بزرگترين تأسيسات جمعآوري و فرآورش گازهاي همراه نفت ايران با ظرفيت فرآورش روزانه بيش از ۵۶ ميليون مترمکعب و سرمايهگذاري ۳.۴ ميليارد دلار با فرمان رئيسجمهوري بهطور رسمي به بهرهبرداري رسيد.
طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس بهعنوان يکي از بزرگترين پالايشگاههاي گازي خاورميانه با هدف جمعآوري گازهاي همراه نفت در گستره استانهاي خوزستان، بوشهر و کهگيلويه و بويراحمد بهمنظور کاهش آلايندگيهاي زيست محيطي و توليد محصولات با ارزش بهويژه خوراک مجتمعهاي پتروشيمي، امروز (پنجشنبه، دوم بهمنماه) با دستور حسن روحاني، رئيسجمهوري از طريق ويدئوکنفرانس و با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت بهصورت رسمي به بهرهبرداري رسيد.
مگاپروژه پالايشگاه بيدبلند خليج فارس با سرمايهگذاري ۳.۴ ميليارد دلار بهعنوان يکي از طرحهاي جهش دوم صنعت پتروشيمي، سالانه ۱۳.۵ ميليون تن گاز ترش از انجيال ۹۰۰ و ۱۰۰۰ و ۲.۲۵ ميليون تن گاز شيرين از انجيال ۱۲۰۰ و ۱۳۰۰ دريافت خواهد کرد و ظرفيت فرآورش روزانه بيش از ۵۶ ميليون مترمکعب گازهاي همراه نفت به اندازه دو فاز پارس جنوبي را دارد. در صورتي که اين مجتمع با ظرفيت کامل فعاليت کند، سالانه ۷۰۰ ميليون دلار براي کشور درآمدزايي خواهد داشت.
اين ابرپروژه در سال ۱۳۸۲ مصوبه شوراي اقتصاد را دريافت کرد. طي اتفاقهايي از محدوديتهاي بينالمللي تا واگذاري از شرکت ملي گاز ايران به يک شرکت ايراني و تداوم نداشتن تزريق نقدينگي، اين پروژه پيشرفت چشمگيري نداشت تا اينکه در سال ۹۳، اجراي آن به هلدينگ خليجفارس واگذار شد. پروژه در خرداد سال ۹۵ حدود ۱۹ درصد پيشرفت داشت، اما از اسفند ۹۵ با گشايش اعتبارات اسنادي از طريق صندوق توسعه ملي و سنديکايي بانکهاي پارسيان، صنعتومعدن، ملت و تجارت به عامليت بانک سپه و تزريق نقدينگي و تداوم تأمين مالي بهعنوان موتور محرک قوي شتاب بالايي گرفت، بهطوري که پيشرفت پروژه در طول ۳ سال بسيار چشمگير بود و به ۹۸ درصد در اسفندماه ۹۸ رسيد و پس از ۱۷ سال تکميل شد.
بيدبلند خليج فارس، افزونبر مجتمع پالايشگاهي که در ۱۷ کيلومتري غرب بهبهان در استان خوزستان احداث شده است، شامل بيش از هزار کيلومتر خطوط لوله و تأسيسات ذخيرهسازي در ماهشهر است؛ ۱.۴ ميليون اينچ لوله، نصب ۷ هزار تن تجهزات دوار، نصب ۳۰ هزار تن تجهيزات ثابت، نصب ۱۰ هزار تن مخازن ذخيره، ۳۵۰۰ کيلومتر کابلکشي، ۲۰ هزار تن سازه فلزي و يک هزار کيلومتر خطوط انتقال گاز در اين پروژه اجرا شده است.
سالانه ۱۰.۴ ميليون تن متان، ۱.۵ ميليون تن اتان، يک ميليون تن پروپان، ۰.۵ ميليون تن بوتان، ۰.۶ ميليون تن ميعانات گازي، ۰.۹ ميليون تن گاز اسيدي در پالايشگاه بيدبلند خليج فارس توليد خواهد شد؛ متان توليدي اين پالايشگاه به شبکه سراسري گاز تزريق ميشود و اتان نيز خوراک پتروشيمي گچساران خواهد بود تأمينکننده خوراک صنايع پتروشيمي مسير خط لوله اتيلن دناست خواهد بود و مازاد آن بهمنظور تأمين خوراک برخي از مجتمعهاي پتروشيمي به منطقه ويژه پتروشيمي ماهشهر انتقال داده خواهد شد، اما با توجه به اينکه پتروشيمي گچساران هنوز آماده نيست، کل اتان توليدي به منطقه ويژه منتقل ميشود و بحث کمبود خوراک اين منطقه تا زماني که انجيال ۳۲۰۰ وارد سرويس شود برطرف ميشود. محصولات پروپان و بوتان نيز بهمنظور انجام صادرات به اسکله ماهشهر منتقل ميشوند.
۶۵ درصد از مجموع سرمايهگذاري که در اين پروژه از پيمانکاران، سازندگان، مشاوران، تأمين تجهيزات و همه عوامل اجرايي در اين پروژه بهکار گرفته شده، سهم ساخت داخل است و ۶۳ ميليون نفر کارکرد بدون حادثه منجر به فوت در اجراي اين پروژه ثبت شده است.
پروژه پالايشگاه بيدبلند خليج فارس در دوران ساخت و اجرا براي بيش از ۱۵ هزار نفر بهصورت مستقيم و غيرمستقيم اشتغالزايي ايجاد کرده است و پس از بهرهبرداري هم حدود يک هزار نفر در مجموعه فعال خواهند بود که بيش از ۸۵ درصد از مجموع اين يک هزار نفر از نيروهاي بومي استان خوزستان بهويژه شهرستان بهبهان هستند.
پساب خروجي پالايشگاه بيدبلند خليجفارس صفر است و يک قطره پساب از سايت خارج نميشود؛ حوضچههاي تبخيري ساخته شده است که پسابها در آن تبخير ميشود و افزون بر آن بهمنظور صيانت از کمبود آب در کشور، روزانه حدود يک ميليون ليتر آبي که بايد به حوضچههاي تبخير وارد شود با استفاده از سيستمهاي جديد بازيابي ZDL (zero discharge liquid) دوباره فرآوري و استفاده ميشود که مصرف آب مجموعه کاهش مييابد.
قرارداد طرح توسعهاي جمعآوري گازهاي مشعل در شرق کارون به مبلغ ۱.۲ ميليارددلار ميان هلدينگ خليج فارس و شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در سال ۹۷ امضا شد که اجراي اين طرح ازسوي بيدبلند خليج فارس ضمن اينکه به خاموش کردن مشعلهاي منطقه کمک ميکند، خوراک اين پالايشگاه را هم تثبيت ميکند و افزايش ميدهد. واحد شيرينسازي ميعانات گازي يا همان پنتانپلاس نيز طرح توسعه ديگر اين مجموعه به نام واحد PDH است که ميعانات گازي توليدي مجتمع را بهعنوان خوراک پالايشگاهها براي توليد بنزين و گازوئيل با کيفيت استحصال ميکند.