آینده شهرهای جدید ایران چیست؟

ايسنا/ معاون وزير راه و شهرسازي گفت: کارخانههاي نوآوري و توسعه اشتغالهاي خلاق در دستور کار مجموعه شهرهاي جديد قرار ميگيرد و حرکت يک سويه که هميشه از شهر جديد به سمت شهر مادر براي خدمات و اشتغال بوده به يک حرکت دوسويه و متفاوت تبديل شده است.
حبيبالله طاهرخاني در نشست با خبرنگاران در شهر جديد عاليشهر بيان کرد: پرداختن به فضاهايي که بين شهروندان ارتباط ايجاد ميکنند تقدم دارد؛ مانند توسعه پارکها، فضاهاي ورزشي محله، مساجد و مدارس اجتماع محور که محل آشنايي افراد و شکلگيري ارتباط و اجتماعساز هستند و ساکنين محله همديگر را ميبينند و به جامعه متفرق که در يک مدت محدود ايجاد شده کمک ميکند اجتماع سريعتر شکل گيرد.
وي افزود: تحليلي که از شهرهاي جديد براورد شده عملکرد چند شهر بسيار خوب بوده است. شهر جديد صدرا از طريق احداث چندين بيمارستان و انتقال دانشگاه به عنوان قطب درماني کشور خودش را مطرح کرده است، همچنين شهر جديد سهند تبريز با ايجاد مناطق صنعتي برندسازي شدهاند.
مديرعامل شرکت عمران شهرهاي جديد گفت: کارخانههاي نوآوري و توسعه اشتغال به خصوص اشتغالهاي خلاق در دستور کار مجموعه شهرهاي جديد قرار ميگيرد و حرکت يک سويه که هميشه از شهر جديد به سمت شهر مادر براي خدمات و اشتغال بوده به يک حرکت دوسويه و متفاوت تبديل شده است. خوشبختانه سياست شهرهاي جديد که پس از سالها با رشد کند و اسکان جمعيت، اخيرا با افزايش رشد جمعيتي نقش برجستهتري در تامين مسکن مناطق کلانشهري ايفا ميکنند.
طاهرخاني ادامه داد: شهرهاي جديد با رشد سالانه جمعيت بيش از ۱۲ درصدي تقريبا نزديک به ۶ برابر رشد جمعيت کلان شهرهاي کشور هستند که تماما نشان دهنده اين است که آنها براي سکونت بخشي از اقشار جامعه به خصوص اقشار متوسط جذاب شدهاند که مسئوليت ما را خطير ميکند تا بتوانيم زيرساختهاي مناسب زندگي را براي اقشاري که اقبال نشان دادهاند تامين کنيم.
وي بخشي از اين اقبال را ناشي از افزايش قيمتها در کلان شهرها در کنار بهبود شرايط زندگي در شهرهاي جديد دانست و به عنوان مثال مطرح کرد سرانه آموزشي در عاليشهر نسبت به سه سال گذشته از ۲.۵ مترمربع به ۵ الي ۵.۵ متر مربع در سطح استان رسيده است. همچنين ايجاد فرهنگسرا، ساخت مرکز جامع درماني و مسيرهاي پيادهروي و دوچرخهسواري جذب افراد به مجموعه شهرهاي جديد را روز به روز بيشتر خواهد شد.
اين مسئول خاطرنشان کرد: عاليشهر به نقطه مطلوب و مثبت در چشم انداز ايجاد شهرهاي جديد رسيده و به عنوان يکي از شهرهاي جديد در سالهاي اخير در مسير مناسب حرکت کرده است. اين روند در ساير شهرها نيز در حال تکامل بوده که با افزايش سرمايهگذاري و رفع کمبودهايي که در زيرساختها، معابر شهري و شبکه اب و فاضلاب است تلاش داريم کيفيت زندگي شهروندان را ارتقا دهيم تا هدف اصلي از ايجاد اين شهرها به تحقق برسد.
به گفته طاهرخاني توسعه ناوگان حمل و نقل بين شهرهاي جديد و شهرهاي مادر در دستور کار جدي است و توفيق ايجاد شهرهاي جديد در گرو توسعه بزرگراهي و ريلي آنهاست که بستگي به ميزان جمعيتپذيري آنها دارد.
وي گلبهار مشهد را مهمترين پروژه ريلي کشور برشمرد و افزود: با استفاده از منابع متنوع مالي و سرعت بخشي به افزايش جمعيت و توسعه شهري طرحهاي کلانتري نيز در دسترس است، اما مترو به عنوان يک زيرساخت پرهزينه و اجرايي دشوار بوده و افزايش هزينه منتظر استخراج نتايج در آينده است.
معاون وزير راه و شهرسازي در مورد بحث مسکن ملّي در عاليشهر نيز گفت: شرايط از لحاظ تامين مصالح و سيمان در استان مناسب نيست و قرار است از طريق شوراي مسکن استان و ايجاد تخصيصهاي لازم اين طرح به ثمر برسد.
مديرعامل شرکت عمران شهرهاي جديد فاضلاب را به عنوان يکي از زير ساختهاي ضروري جز کمبودهاي اساسي شهر جديد عاليشهر دانست که بايد هر چه سريعتر با مشارکت چند جانبه استانداري و ارگانهاي مربوطه منجر به احداث تصفيهخانه و شبکه فاضلابي شود.
حبيبالله طاهرخاني در ارتباط با شهر جديد نايبند عنوان کرد: شهر سيراف جديد به "نايبند" تغيير نام ميدهد، با توجه به شرايط خاصي که براي احداث سکونتگاه در عسلويه وجود دارد احداث اين شهر جديد با توجه به شرايط مناسب به عنوان يک اولويت و احداث زيرساختهاي آموزشي و درماني نيز در اين مرکز مورد توجه قرار گرفته است.
وي در پايان بيان کرد: جمعيتي که در کنار دريا ساکن هستند، به خصوص در مراکزي که با توسعه صنعتي همراه شدهاند بسيار کم است که در نسل نو شهرهاي جديد حرکت به سمت مراکز جنوبي و پرظرفيت خواهد بود.