احیای بازار نفت چقدر نزدیک است؟

ايسنا/آنطور که کارشناسان پيشبيني کردند تقاضاي جهاني نفت خام با توزيع واکسن و بهبود اوضاع اقتصادي افزايش مييابد و انتظار مي رود تا فصل تابستان شاهد تاثيرات و افزايش قيمت نفت باشيم.
اداره اطلاعات انرژي آمريکا اعلام کرد مصرف جهاني نفت و ساير سوختهاي مايع در سال ۲۰۲۰ به دليل محدوديتهاي تعيين شده براي مقابله با ويروس کرونا و قرنطينه، به ميزان ۹ درصد سقوط کرد و به ۹۲.۲ ميليون بشکه در روز رسيد که اين بزرگترين کاهش سالانه مصرف نفت از زمان رصد آمار توسط اين آژانس در ۴۰ سال گذشته محسوب مي شود. اما برآورد شده جهان امسال به سطح مصرف عاديتري برمي گردد و ادامه روند احياي اقتصادي به رشد مصرف نفت کمک خواهد کرد.
اين آژانس پيش بيني کرد مصرف جهاني سوختهاي مايع امسال ۵.۶ ميليون بشکه در روز معادل شش درصد در مقايسه با سال ۲۰۲۰ رشد مي کند و در سال ۲۰۲۲ هم ۳.۳ ميليون بشکه در روز رشد خواهد کرد. مصرف نفت امسال تحت تاثير رشد اقتصادي و عادي شدن الگوهاي سفر تا اواسط سال رشد خواهد کرد و بهبود سفر روي رشد مصرف نفت در سال ۲۰۲۲ هم تاثير اندکي خواهد گذاشت. اوپک هم رشد تقاضا براي نفت در سال ۲۰۲۱ را پيش بيني کرده با اين حال انتظار دارد مصرف نفت امسال به ۹۵.۹ ميليون بشکه در روز برسد که همچنان پنج ميليون بشکه در روز کمتر از سطح پيش از بحران در سال ۲۰۱۹ خواهد بود.
اوپک برآورد کرده که تقاضا براي نفت در سال ۲۰۲۰ به ميزان ۹.۸ ميليون بشکه در روز سقوط کرد و به ۹۰ ميليون بشکه در روز رسيد و انتظار ندارد تقاضا براي نفت از افتي که در سال ۲۰۲۰ تجربه کرد به طور کامل بهبود پيدا کند. مؤسسه مشاوره انرژي وود مکنزي نيز پيشبيني کرد که به دنبال افزايش تقاضا در پي شتاب گرفتن توزيع واکسن و چشمانداز بهتر اقتصادي تقاضاي جهاني نفت در سال جاري ميلادي حدود هفت درصد افزايش مييابد.
انتظار ميرود مجموع تقاضاي سوختهاي مايع در سال ۲۰۲۱ بهطور ميانگين روزانه ۹۶ ميليون و ۷۰۰ هزار بشکه باشد که روزانه ۶ ميليون و ۳۰۰ هزار بشکه بيشتر از پارسال است، شيوع ويروس همهگيري جهاني کرونا سبب شوک بيسابقه تقاضاي نفت شده است. آن-لوئيز هيتل، معاون مديرعامل وود مکنزي گفت: پيشبيني کوتاهمدت ما بر اين مبناست که توزيع واکسن در طول سال ۲۰۲۱ شتاب گيرد و با توجه به چشمانداز اقتصاد کلان ما، انتظار ميرود توليد ناخالص داخلي جهاني پنج درصد افزايش يابد.
واکس کرونا تنها راه علاج بازار نفت
اما بهبود تقاضاي سوختهاي مايع در جهان به سرعت توزيع واکسنها و بهبود اقتصاد جهاني بستگي دارد، در اين بين مرتضي بهروزي فر - کارشناس ارشد حوزه انرژي به ايسنا گفت: تغيير رييس جمهور آمريکا حداقل در کوتاه مدت تاثير زيادي در سياست هاي نفتي آمريکا ايجاد نخواهد کرد و برخي سياست ها در زمينه هاي خاص در بلند مدت اثر خواهد گذاشت و اينکه تصور شود با آمدن بايدن قرار است توليد نفت شيل کاهش پيدا کند، يک انتظار عبث است و قرار نبود که اتفاق خاصي بيفتد.
وي با تاکيد بر اينکه تنها مساله اي که اکنون بازار نفت در انتظار آن است را مي توان کاهش اثرات کرونا دانست که مي تواند در کوتاه مدت موثر باشد، تصريح کرد: آمدن بايدن نمي تواند محرک خاصي براي بازار نفت باشد و تنها شاهد يک شوک موقت در روز هاي ابتدايي روي کار آمدن رييس جمهور آمريکا بوديم و اکنون تحول بازار نفت تنها در گرو واکسن کرونا و بهبوود شرايط فعلي جهان است.
اين کارشناس ارشد حوزه انرژي با بيان اينکه تاثير گذاري واکسن زماني اتفاق مي افتد که ۷۰ درصد جمعيت جهان واکسينه شوند و تا آن مرحله کمي زمان خواهد برد و اين مواردي که عملکرد مثبت واکسن را نشان مي دهد نيز مي تواند تاثيراتي را برجاي بگذارد، اظهار کرد: اميدواريم در نيمه هاي سال به بعد اثر واکسن خود را نشان دهد و در فصل تابستان شاهد افزايش قيمت ها باشيم.
بهروزي فر با تاکيد بر اينکه با بازگشت شرايط به وضعيت قبل از شيوع ويروس کرونا تحول در بازار نفت اتفاق خواهد افتاد، گفت: اتفاقات اخير در حوزه کشف واکسن و داروهاي موثر در اين حوزه نويد بهبود اوضوع بازار نفت است اما تا زمان ريشه کن شدن اين ويروس نمي توان انتظار تحول بزرگي را داشت.