خودروهای بدون استاندارد که پیش فروش شدند!

باشگاه خبرنگاران/ پيش فروش خودروهايي که نام و نشان ندارند، اشتباه است و وزارت صمت بايد به اينماجرا ورود کند.
از اول سال که طرح فروش فوق العاده و پيش فروش خودرو مطرح شد، حاشيه هايي هم گوشه و کنار اين موضوع به وجود آمد. از جمله حاشيه هايي که به وجود آمد، بحث معوقات بود که سازمان استاندارد از سال گذشته تاکيد بر ساخت خودروهايي دارد که بايد مطابق استانداردهاي لازم باشند، در غير اينصورت مجوزهاي لازم را براي عرضه نخواهند داشت و اين موضوع باعث شد خودروسازان نتوانند خودروهايشان را عرضه کنند و در انبار ماند.
مشکلي که سازمان استاندارد داشت مربوط به استاندارد يورو 5 بود که از سال گذشته بنا شده خودروهايي که استاندارد يورو 5 را ندارند، شماره گذاري نشوند، اما اين مشکل به نوعي رفع شد و خودروسازان توانستند خودروهاي مانده را با پلاک سال 98 به مشتريان تحويل دهند. حال يکي ديگر از حاشيه هايي که چند وقت است پررنگ شده مربوط به پيش فروش خودروهايي است که سازمان استاندارد هنوز مجوز لازم را نداده اما خودروسازان اقدام به پيش فروش کردند و مبالغ پيش فروش را هم دريافت کردند.
پيش فروش خودروهاي بدون نام و نشان اشتباه است
چندي پيش رضا شيوا رئيس شوراي رقابت از پيش فروش خودرو خودروسازان گلايه داشت. شيوا معتقد است که پيش فروش خودرو اساسا کار اشتباهي است چرا که خودروسازان اکنون اقدام به فروش فوري مي کنند، و موظف هستند خودروهاي ثبت نامي را به موقع تحويل دهد، اما اين بين به دليل اينکه پيش فروش هايي نيز وجود دارد، باعث مي شود خودروسازان نتوانند خودروهاي معوق را به موقع تحويل دهند و تعداد معوقات روز به روز افزايش مي يابد.
شيوا نيز در خصوص پيش فروش خودروهايي که نام مشخص و نشان مشخصي ندارند، گفته است: پيش فروش خودروهايي که چارچوب و شناسنامه ندارند اشتباه است و وزارت صمت بايد به اين ماجرا ورود کند.
اين صحبت نشان مي دهد که رئيس شوراي رقابت با اين پيش فروش ها مخالفت صد در صدي دارد و وزارت صمت را مقصد اصلي در انجام پيش فروش خودروهاي بدون نام و نشام مي داند.
يک منبع آگاه در وزارت صمت در خصوص پيش فروش خودروهاي بدون نام و نشان که اخيرا شاهين نيز اينگونه بوده است، گفت: طي توافق صورت گرفته بين سايپا و سازمان محيط زيست بنا شده تا تستهاي آلايندگي به جاي مراکز تست معتبر در مرکز تحقيقات سايپا انجام شود. اين به معناي آن است که شرکت سايپا بايد خودش خودرو خودش را تست و تاييد کند و نتيجه را به سازمان محيط زيست اعلام کند.
پيش فروش خودرو بدن استاندارد اکيدا ممنوع!
بهزاد اشجعي کارشناس صنعت خودرو گفت: مراحل گرفتن مجوز جديد به اين صورت است که خودروساز بايد فرآيند تستهاي استاندارد آلايندگي را در يکي از آزمايشگاههاي مورد تاييد سازمان محيط زيست زير نظر بازرس سازمان طي کند.
او بيان کرد: پس از طي کردن مراحل استاندارد، گزارشهاي اين آزمايش براي سازمان محيط زيست بايد ارسال شود تا اين بتوانيم مجوز استاندارد آلايندگي را صادر کرد، اما تاکنون سايپا اين کار را انجام نداده است. اهميت ارتقاي استاندارد يورو ۴ به يورو ۵ در اين است که باعث کاهش انتشار اکسيدهاي نيتروژن، افزايش ميزان دوام آلايندگي خودروها از ۱۰۰ هزار کيلومتر به ۱۶۰ هزار کيلومتر پيمايش، ارتقاي سيستمهاي پايش و تجهيزات کنترل کننده آلايندگي خودروها ميشوند.
پيش فروش ديگنيتي و فيدلتي غيرقانوني است
دبير کميته فني مجوزهاي خودرويي سازمان محيط زيست همچنين با اشاره به پيش فروش ديگر خودروها توسط خودروسازان، گفت: دو خودرو ديگنيتي و فيدلتي نيز هنوز مجوزهاي آلايندگي را از سازمان محيط زيست اخذ نکرده اند، همچنين پيش فروش اين خودروها تا زمان اخذ مجوز از سازمان محيط زيست غيرقانوني است.
او ادامه داد: همچنين خودرويي بدون مجوز آلايندگي پلاک نميشود و تحويل خريدار نخواهد شد. از آنجاييکه پيش از اين خريداران برخي محصولات سايپا با اين مشکل مواجه بوده اند، بهتر است در پيش خريد اين خودروها توجه لازم از سوي مشتريان انجام شود.
حال عيسي کلانتري رئيس سازمان حفاظت محيط زيست گفته است که فروش خودروهاي بدون مجوز محيط زيست غيرقانوني است و خودروسازان اجازه پيش فروش نداشتند.
فروش خودروهاي بدون مجوز محيط زيست غيرقانوني است
عيسي کلانتري رئيس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: فروش يا پيشفروش تمام خودروهايي که مجوز محيط زيست را نگرفتهاند، غيرقانوني است و بر اساس پيگيري سازمان حفاظت محيط زيست جلوي اين تخلف گرفته ميشود. خودروهاي جديدي که مجوز محيط زيست را اخذ نکردهاند اجازه پيشفروش ندارند.
معاون رئيس جمهوري با اشاره به اينکه مساله پيشفروش خودرو بدون اخذ مجوز محيط زيست به رياست جمهوري منعکس شده است، افزود: اين موضوع را به رياست جمهوري منعکس کردهايم تا جلوي اين کار را بگيرند.
وي با تاکيد بر اينکه تا زماني که مجوز سازمان حفاظت محيط زيست اخذ نشود اجازه پيش فروش خودرو را ندارند، گفت: وزير صنعت، معدن و تجارت نيز گفته که من اجازه پيش فروش ندادم و بايد جلوي اين کار گرفته شود.
پيش از اين بهزاد اشجعي دبير کارگروه ملي کاهش آلودگي هوا به مهر گفته بود: خودروي شاهين تاکنون مجوز شماره گذاري از سازمان محيط زيست اخذ نکرده است و با اين شرايط هرگونه فروش يا پيش فروش اين خودرو ممنوع است.
سايپا پيش از اخذ استانداردهاي توليد، شاهين را پيش فروش کرده و مدت کوتاهي تا زمان تحويل آن باقي مانده است حالا به نظر ميرسد اين خودروسازي قصد دارد پيش فروشهاي خود را به ابزار فشاري بر دولت و اخذ گواهي آلايندگي براي خودرويي غير استاندارد کند. اگر اشکالي در عملکرد اين خودرو وجود نداشت چرا بايد به جاي طي شدن فرايند قانوني و اصولي به دنبال راهکارهاي عجيبي باشند که تا به امروز سابقه نداشته است.
نکته جالب توجه آنجاست که اينخودرو با قيمت خودرو يورو ۵ فروخته شده و هزينههاي اين استانداردها از مشتريها اخذ شده است، از طرفي با توجه به مصوبات سازمان محيط زيست امکان توليد و پلاک گذاري شاهين وجود ندارد و هنوز تکليف شاهين مشخص نشده است. اگر بنا باشد استانداردها از اين طريق تعيين شوند گواهي آلايندگي دريافت کنند اين گواهي هيچ اعتباري نداشته و حتي ميتواند مهر تاييدي بر غير استاندارد بودن شاهين باشد.
کميته خودرو، شوراي رقابت و سازمان حمايت با انجام فروش فوري و پيش فروش موافقت کردند، اما سوالي که اکنون به وجود مي آيد چرا با فروش خودروهايي که مجوز سازمان استاندارد را نگرفتند، موافقت کردند؟ براي انجام هر پيش فروش، خودروساز مبالغ زيادي را از مردم دريافت مي کند و مشخص نيست که اگر خودرو مورد نظر استاندارد لازم را دريافت نمي کند، تکليف مبالغ دريافتي چه مي شود؟