بازار سرمایه همچنان در مدار منفی

فارس/ هفته دوم اسفند 99 در حالي آغاز شد که سازمان بورس تصميم به مداخله صندوقهاي با درآمد ثابت در روند معاملات گرفته بود. سازمان بورس در روز جمعه گذشته از افزايش سهم صندوق ها در خريد سهام حداقل 15 درصد و حداکثر 25 درصد از سرمايه خود را در حالي اتخاذ کرد که بسياري از سهامداران و تحليلگران بازار سرمايه از کاهش نقدشوندگي بازار به شدت ابراز نگراني ميکردند.
افزايش ريسک نقدشوندگي، تهديدي جديد براي بورس
افزايش ريسک نقدشوندگي در بازار سرمايه يکي از جديترين مباحثي است که بورس در هفتههاي اخير دچار آن شده و سهامداران خرد در حال خروج سرمايه خود از اين بازار هستند.
دولت در سال 1399 حدود 171 هزار ميليارد تومان اوراق بدهي به فروش رسانده است که سهم هر يک از دو بازار پول و بازار سهام در خريد اين اوراق به ترتيب 43 و 57 درصد بوده است.
بسياري از کارشناسان در بازار سرمايه فروش اوراق بدهي و تامين مالي دولت از بورس را يکي از دلايل رکود فعلي در بازار سرمايه ميدانند. در هفتههاي گذشته فروش اوراق بدهي در بورس به شدت رشد داشته است و دولت در حال فروش آخرين واحدهاي اين اوراق است.
نامتقارني دامنه نوسان، دليل رکود در بورس
برخي ديگر از تحليلگران، تصميم سازمان مبتني به نامتقارن شدن دامنه نوسان در هفتههاي گذشته را دليل رکود بر بازار ميدانستند. تشکيل صفهاي فروش و انجام نشدن معاملات در اين هفتهها ميتواند نتيجه خالي نشدن فشار فروش به دليل دامنه نوسان منفي 2 در بازار سرمايه باشد.
شاخص کل همچنان منفي است
در اين هقته شاخص کل با کاهشي حدودا 28 هزار واحدي مواجه شد و در پايان هفته شاخص کل به عدد يک ميليون و صدو هفتاد و هفت هزار واحدي رسيد.
بسياري از تحليلگران تکنيکالي به جز رئيس دفتر رئيس جمهور، حمايت شاخص کل را در محدود يک ميليون و دويست و هشتاد هزار واحدي ميدانند. يعني بازار سرمايه بايد در اين همين محدوده دوباره شروع به بازگشت کند.
نکته جالب توجه در اين بين بر خلاف هفته اول اسفند که تمام روزها شاخص کل قرمزپوش بوده است، در اين هفته روز دوشنبه متاثر از ورود صندوقها با درآمد ثابت به بازار سهام با رشد 4 هزار واحدي مواجه شد.
شاخص کل هموزن همچنان مورد توجه سهامداران
شاخص کل هموزن نيز در اين هفته قرمز پوش بوده و کاهش 3.123 واحدي را تجربه کرده است. کاهش 0.7درصدي شاخص هموزن در اين هفته نشان ميدهد، نمادهاي کوچک همچنان از اقبال بيشتري براي رشد مواجه هستند. نمادهاي شاخص ساز در هفتههاي گذشته کمتر مورد توجه بودهاند.
همين مساله سبب شده است در روزهايي که شاخص کل مثبت ميشود، تعدادي از همين نمادهاي بزرگ و دولتي روند معاملات مثبتي را طي کردهاند، ولي در اکثر روزها اين نمادها علي رغم حجم خوب معاملاتي که دارند، نتوانند بازار را به سمت سبزپوشي هدايت کنند.
خروج 3 هزار ميليارد تومان پول از بازار سرمايه
روند خروج پول از بورس نشان ميدهد در تمام روزهاي هفته دوم اسفند خروج پول حقيقي از بازار سرمايه رخ داده است. در مجموع حدود 3 هزار ميليارد تومان پول از بازار سرمايه خارج شده است که اين نشان ميدهد سهامداران حقيقي به دنبال خروج از بازار بوده و از هر فرصتي براي کاهش ضررهاي خود استفاده ميکنند.
نکته قابل توجه ديگر در بازار سرمايه دستورالعمل جديد سازمان بورس برا حمايت از سهامداراني است که کمتر از 10 ميليون تومان سرمايه در پورتفوي خود دارند، است. طبق اين دستورالعمل در صورتي که افراد نمادهاي حال حاضر خود را تا ارديبهشت 1401 نگهداري کنند، سود 25 درصدي تضمبن شده اي از سوي سازمان بورس براي آنها واريز خواهد شد. در صورتي که نمادهاي حال حاضر آنها در اين مدت کمتر از 25 درصد بازدهي داشته باشد، مابه التفاوت اين بازدهي تا 25 درصد به حساب آنها واريز خواهد شد.
رشد قابل توجه حجم معاملات در بورس
اما در اين بين يک نکته مثبت در بازار سرمايه رخ داده است که ميتواند اميدواري براي متعادل شدن بازار در روزهاي آينده را تا حدودي افزايش دهد. روند معاملات در هفته دوم اسفند نشان از افزايش حجم معاملات داشته است. اين مساله در صورتي که ادامه دار باشد، ميتواند کل بازار سهام را با تغيير جهت از منفيها به سمت تعادل حرکت دهد.
البته بايد اين به اين مساله نيز اشاره کرده که ميزان معاملات در نمادهاي کوچک به شدت کم بوده و اين نمادهاي بزرگ به دليل خريد شرکتهاي حقوقي از سهامداران حقيقي توانستهاند اين ميزان معامله را به ثبت برسانند. شاخص تغيير مالکيت از حقيقي به حقوقي در هفته گذشته مثبت بوده و سهامداران حقوقي، خريدار سهام هايي بودهاند که در مردادماه و در بالاترين قيمت فروختهاند.
حال بايد منتظر نشست و ديد بازار به تصميمات سازمان بورس جه واکنشي نشان ميدهد و آيا ميتوان به روند متعادل در دو هفته پاياني سال اميدوار بود؟