دلیل کمبود مرغ و روغن اعلام شد

تجارت نيوز/ در يک ماه گذشته، کمبود روغن و مرغ در اکثر شهرهاي ايران به سهميهبندي اين کالاها منجر شده است. اما حالا وزارت صمت ميگويد دليل کمبود اين کالاها، قاچاق آنها به کشورهاي ديگر است.
در چند هفته گذشته، کمبود روغن آن را سهميهبندي کرده بود. برخي از فروشگاهها روغن تحويل سال ۱۴۰۰ را ثبت نام ميکردند و برخي ديگر براي فروش روغن، کارت ملي ميخواستند. در بسياري از شهرها هم مردم براي خريد روغن بايد در صفهاي طولاني ميماندند.
تشکيل صف به مرغ هم رسيد. آن هم زماني که قيمت مرغ در بازار آزاد به مرز ۳۰ هزار تومان رسيد. برخي از ميادين ميوه و تره بار مرغ دولتي با قيمت ۲۰ هزار تومان توزيع ميشد و مردم براي خريد آن بايد ساعتها در صف ميماندند.
حالا وزارت صمت ميگويد مشکل اين است که بخشي از مرغ و روغني که با ارز ۴۲۰۰ توماني وارد کشور ميشد، مجددا به خارج از کشور صادر ميشده است. به عبارتي دليل افزايش قيمت و کمبود کالا، قاچاق آن به خارج است.
آنگونه که ايلنا به نقل از مديرکل دفتر امور بازرگاني وزارت صمت خبر داده صادرات رسمي کالاهاي اساسي که با ارز ۴۲۰۰ توماني وارد ميشود، مانند روغن و مرغ ممنوع است ولي از هر روشي که استفاده ميکنيم، بخشي از اين کالاها از مرزها خارج ميشود اما تلاش بر اين است که به حداقل ميزان ممکن برسد.
او گفته دليل قاچاق مرغ و روغن، واردات اين کالاها با ارز ۴۲۰۰ توماني و اختلاف ۵ برابري ارز بازار آزاد و ارز ترجيحي است.
ميزان قاچاق چقدر است؟
اما مساله قاچاق مرغ و روغن به خارج از کشور در حالي رخ داده که دولت براي کنترل بازار اين کالاها و تامين آن به اقدامات متعددي دست زده است. از ممنوع کردن خروج مرغ از برخي از شهرها تا ممنوعيت اعلام قيمت آن. چراکه معتقدند اعلام قيمت مرغ، بازار را تحريک ميکند.
اما حالا يک مقام رسمي در وزارت صمت خبر داده که يکي از دلايل کمبود و افزايش قيمت اين کالاها در هفتههاي اخير، قاچاق آن به خارج از کشور است.
نکته مهم ديگري که در اظهارات اين مقام مسئول وجود دارد، حجم قاچاق اين کالاست. چراکه اگر دليل کمبود مرغ و روغن قاچاق اين کالا باشد، بايد ميزان قاچاق آن به شدت بالا باشد.
چون به گفته صديف بيکزاده، مديرکل دفتر امور بازرگاني وزارت صمت متوسط نياز ماهانه کشور به روغن تنها ۱۳۰ هزار تن بوده اما در اسفندماه ۲۰۰ هزار تن روغن توليد و توزيع شده است.
آمارها نشان ميدهد در بهمن ماه هشت هزار تن روغن بيشتر از دي ماه توليد شده است. به گفته دبير انجمن صنفي روغن نباتي، در دي ماه ۱۷۷ هزار تن روغن توليد و در بهمن ماه هم ۱۸۵ هزار تن روغن در سراسر کشور توزيع شده است. توليدکنندگان هم بدون توقف روغن توليد ميکنند و هيچ وقفهاي در توليد روغن وجود ندارد!
بر اساس اين اظهارات در يکي دو ماه گذشته ۵۰ تا ۷۰ هزار تن روغن مازاد بر نياز مردم توليد و توزيع شده است. حال بايد پرسيد آيا اين ميزان به خارج از کشور قاچاق شده يا تنها بخشي از آن قاچاق شده است.
اما نکته مهم و قابل توجه اين است که دولت در اين مدت تنها به حرف درماني براي مديريت بازار روي آورده و به جاي ممنوعيت اعلام قيمت و خروج آن از تهران و ساير شهرها، احتمالا ميتوانست مديريت بهتر و کارامدتري براي مقابل با قاچاق حجم بالاي روغن و مرغ اتخاذ ميکرد.