نقش تصمیمات دولت در ریزش شاخص بورس

تجارت نيوز/بسياري از کارشناسان عقيده دارند نقش تصميمات دولت در رشد و افت شاخص بازار سرمايه در سال ۹۹ بسيار زياد بود. اما دولت در سال ۹۹ چه بر سر بورس آورد؟
به جرات ميتوان گفت سال ۹۹ عجيبترين سال معاملات بورس اوراق بهادار تا به امروز بود که قطعا اين خاطره تلخ به اين زوديها از ذهن مردم پاک نميشود. اگرچه مقصر نهايي زيان در بازار سهام خود سرمايهگذار است اما تصميمات دولت در رابطه با بورس چه بود؟
مريم محبي، کارشناس بازار سرمايه در گفتگو با تجارتنيوز در رابطه با کارهاي دولت در سال ۹۹ گفت: سال ۹۹ پر بود از سورپرايزهاي ناخواسته که با وضع و لغو قوانين درست و اشتباه توسط نهادهاي مرتبط و نامرتبط با بازار سرمايه همراه بود. دولتي که ميتوانست با تمرکز بر ماليات و درآمدهايي که در حيطه مسئوليت و حق خودش بود از بازار پررونق بورس استفاده کند به سهم خودش قانع نشد و با دخالتهاي مستقيم و غيرمستقيم بر بازار سهام تاثير منفي گذاشت.
به گفته اين کارشناس ابزارهايي مانند اوراق تبعي و اوراق بدهي که در صورت نهادينه شدن اعتماد سهامداران به بورس ميتوانست اقبال خوبي داشته باشد ديگر در بازار سهام کارايي نداشت. از طرفي مقامات ناظر و مسئولان سياستگذار اگر صرفا بر عرضههاي اوليه و حيطه مسئوليت خود تمرکز کرده بودند ميتوانستند مشکل تزريق نقدينگي و سرمايه را در بخشهاي مولد اقتصادي تا حدي حل کنند اما به جاي تمرکز بر اين مسئله به مسائل جانبي توجه بيشتري کردند و همين موضوع هم آنها را از هدف اصلي خود دور کرد و اعتماد مردم را از بين برد.
اين کارشناس در ادامه گفت: در سال ۹۹ شاهد تقابل وزرا بر سر سهمهاي مختلف از جمله سهام عدالت، سهام دارا و پالايش بوديم و از طرفي اظهار نظرهاي غيرکارشناسانه در رابطه با نحوه تزريق سرمايه و نحوه حمايت دولت از بازار سرمايه اثر مخربي بر بازار سهام برجاي گذاشت. همچنين نرخ گذاريهاي دستوري مختلف از جمله فولاد، برق و خوراک پالايشيها و تعرفههاي مختلف، بازار سرمايه را خدشهدار کرد.
او با اشاره به جو هيجاني نيمه اول سال گفت: در نيمه اول سال ۹۹ شاهد صف خريد سنگين براي سهام شرکتهايي بوديم که مشمول ماده ۱۴۱ قانون شده بودند و در پايان سال شاهد صف فروش در نمادهايي بوديم که با عملکردي فوقالعاده در سال ۹۹ همراه و سودهاي زيادي ساخته بودند. در پايان سال ۹۹ نماد برخي شرکتها که سودآور بودند حدود ۸۰ درصد ريزش قيمت را تجربه کرده و اين اتفاق در حالي افتاد که در بازارهاي موازي هيچ گونه ريزشي از اين جنس نداشتيم و همين موضوع باعث شد شاهد به وجود آمدن ظن دستکاري و اعتراض همگاني بر عملکرد دولت باشيم.
اين کارشناس در رابطه با اتفاق عجيبي که در سال ۹۹ افتاد گفت: اتفاق عجيب ديگر در سال ۹۹ ظهور استادنماهايي بود که حتي اسم نمادها را به درستي بلد نبودند و اين افراد غالبا سخنران انگيزشي، مديران منابع انساني و مربيان کسب و کار بودند و به سمت آموزش سرمايهگذاري در بورس و کانالهاي سيگنال فروشي جذب شدند و جالب اينجاست که ما حتي يک کانال سيگنال فروشي توسط قديميها و سرمايهگذاران حرفهاي شاهد نبوديم.
محبي در پايان گفت: سال ۹۹ سال خوبي براي بازار سهام نبود و تجربه تلخي محسوب ميشود که براي هميشه در ذهن مردم باقي ميماند و بازگشت اعتماد به بازار سهام بعد از تجربه تلخ بسيار زمانبر است.