پرونده باز صادرات مرغ در سال ۹۹

ايسنا/در حالي که پيشتر وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) تعلل در ابلاغ مصوبه ممنوعيت صادرات مرغ را تکذيب کرده بود، آمار گمرک حاکي از صادرات ۴۰۰۰ تن در ماههاي آبان تا اسفند ماه، يعني زمان ممنوعيت صادرات است که رقم قابل توجهي نيست، اما چرايي آن هنوز محل ابهام است.
سال گذشته قيمت مصوب مرغ در ستاد تنظيم بازار دو بار افزايش يافت و در نهايت قيمت مصوب آن ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان شد، اما در اسفندماه قيمت هر کيلو گوشت مرغ به بيش از ۴۰ هزار تومان هم رسيد. در نهايت با وجود اينکه دبير ستاد تنظيم بازار اعلام کرده بود قيمت مصوب مرغ تا پايان ماه رمضان تغيير نميکند، دوازدهم فروردين ماه قرارگاه ساماندهي مرغ در اولين جلسه کاري خود نرخ مصوب مرغ را ۴۵۰۰ تومان افزايش داد. بر اين اساس حداکثر قيمت مصوب مرغ گرم براي مصرف کننده کيلويي ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان تعيين شد.
اما قيمت مرغ در اسفند ماه در شرايطي به بالاي ۴۰ هزار تومان رسيد که ستاد تنظيم بازار اوايل آبان ماه سال گذشته صادرات مرغ را ممنوع کرده بود. اما اين مصوبه را ٢٠ اسفند به گمرک ابلاغ نکرده و بنابراين گمرک به عنوان مجري اين مصوبه را اجرا نکرد.
وزارت صمت تاکنون آماري از صادرات مرغ طي اين چهار ماه منتشر نکرده است و در عوض مرکز روابط عمومي اين سازمان در زمان انتشار گزارشي مبني بر تعلل اين وزارتخانه در ابلاغ مصوبه ممنوعيت صادرات مرغ، هرگونه تعلل از سوي وزارت صمت در خصوص ابلاغ مصوبه ممنوعيت صادرات را رد کرد و تاکيد کرد که با توجه به ميزان کم صادرات، اين عامل نميتواند عامل بيثباتي در بازار گوشت و مرغ باشد.
هر چند در گزارشهاي پيشين هم صادرات مرغ تنها دليل نابساماني بازار مرغ عنوان نشده بود، بلکه درباره چرايي فاصله زماني تصويب تا ابلاغ مصوبه ممنوعيت صادرات مرغ آن هم در شرايطي که بازار متلاطم است سوال پرسيده شده بود، اما آمار جديد گمرک نشان ميدهد که پاسخ وزارتخانه، پاسخ قانع کنندهاي نبود. چراکه با وجود تکذيب تعلل در ابلاغ مصوبه و توضيحاتي که در اين رابطه عنوان شده بود، آمار گمرک ايران نشان ميدهد که در سال گذشته در مجموع بيش از ۳۱ هزار تن مرغ به ارزشي بالغ بر ۴۶ ميليون دلار صادر شده که حدود ۴۰۰۰ تن در زمان ممنوعيت است.
البته گفتني است نياز روزانه تهران به مرغ حدود ۱۲۰۰ تن است و بنابراين حجم ۴۰۰۰ تني صادرات مرغ در قبال مصرف داخلي آن چندان قابل توجه نيست، اما اينکه در اين فاصله زماني چه اتفاقي افتاده که صادرات مرغ با وجود مصوبه در رابطه با ممنوعيت و همچنين وضعيت آشفته بازار آن همچنان ادامه داشته نياز به شفاف سازي دستگاههاي مربوطه از جمله وزارت صمت و گمرک ايران دارد.
در زمينه واردات نيز بايد به اين نکته اشاره کرد بر اساس آمارهاي گمرک ايران، واردات مرغ در ١١ ماهه سال قبل ١١٢.٨ تن معادل ٢٠٣.٤ هزار دلار بود که به عنوان ذخاير استراتژيک به کشور وارد شد و نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۸ بيش از ۹۰ درصد کاهش داشت، علت اين کاهش چشمگير نيز اين بود که مسئولان معتقدند توليد داخل پاسخگوي نياز بوده و نيازي به واردات نيست. البته با توجه به مشکلات اخير در اين بازار، ميانه فروردين ماه مجوز واردات ۵۰ هزار تن صادر شد که تاکنون فقط ۹۰ تن از آن به کشور وارد شده و همين محموله نيز به دليل عدم ارائه مجوز دامپزشکي امکان ترخيص ندارد.