سهم ۱۵ درصدی ایران از جابه جایی بار هند به روسیه

فارس/ وزير راه و شهرسازي با بيان اينکه در کريدور شمال و جنوب حجم جابه جايي بار به هندوستان و روسيه به ۹۰ ميليون تن رسيده است، گفت: هم اکنون سهم ما از ميزان جابه جايي بار هندوستان به روسيه ۱۰ تا ۱۵ درصد است.
محمد اسلامي در برنامه عيار شبکه افق اظهار کرد: بسياري از کشورها مزيت اقتصادي در بخش ترانزيت ندارند و بايد با ريسک بالاتر مسيرهاي موازي ايجاد کنند تا ترانزيت با کيفيتي داشته باشند.
وي بيان کرد: ترانزيت يک رقابت و فراتر از رقابت است و به نوعي جنگ بين کشورها محسوب مي شود، بنابراين با تسهيل گري و کاهش مقررات و تعاملات اثرگذار مي توان موجب توسعه آن شد.
وزير راه و شهرسازي تصريح کرد: بايد در بحث ترانزيت با همسايگان خود ارتباط برقرار کنيم و ما سعي کرده ايم در اين دوره دو ساله فعال ترين ديپلماسي حمل و نقل تجربه کنيم.
وي ادامه داد: با توجه به رشد تکنولوژي و بزرگ شدن منطقه بايد سهم خودمان را در ترانزيت افزايش دهيم که البته در سال هاي اخير معادلات بيروني در اين بخش تاثير داشته به طوري که بسياري از کشورها اجازه ندارند با ما معامله کنند، فشارها به گونه اي شده است که يک مقام بزرگ خارجي با ناوگان هوايي از آسمان ايران عبور کرده اما به هيچ عنوان اجازه سوخت گيري نمي دهند که اين امر نشان دهنده اوج مزاحمت و تهاجم به منافع ملي يک کشور است.
اسلامي با اشاره به اينکه قبل از تحريم و ايجاد اين مزاحمت ها، حدود ۱۲۰۰ ناوگان هوايي از آسمان ايران عبور مي کرد اما هم اکنون به ۴۰۰ ناوگان رسيده است، تصريح کرد: در اين زمينه متغيرهاي بيروني در ترانزيت بالفعل و بالقوه شده بسيار موثر هستند.
رشد ۳۱ درصدي توسعه ريلي
اين عضو کابينه دولت دوازدهم ادامه داد: با اجراي معاهده دو جانبه و چند جانبه ترانزيت ريلي را ۳۱ درصد افزايش داديم و با امضاي رويه و تعرفه ها بين چند کشور شاهد ايجاد يک رويه ثابت هستيم که در اين زمينه سهم ترانزيت در اين بخش افزايش پيدا کرد.
اسلامي تصريح کرد: ديپلماسي و رايزني در روند امور موثر است به طوري که واگن هاي باري پيش از اين ۶۰ روز در مرز ميماندند اما با تسهيلگري و روان سازي به حداکثر ۷ روز رسيده است.
وي با بيان اينکه بايد در بحث ترانزيت برخورد تعامل آفرين و فعال داشته باشيم افزود: بايد در بحث ترانزيت با همسايگان خود ارتباط برقرار کنيم و ما سعي کردهايم در اين دوره دو ساله فعال ترين ديپلماسي حمل و نقل تجربه کنيم.
وزير راه وشهرسازي عنوان کرد: ايران در اين مدت با ۱۲ کشور از جمله ارمنستان، اوکراين، هندوستان، روسيه، ازبکستان و غيره براي اولين بار موافقت نامه امضا کرده و تمام تلاش ما آن بوده به صورت کاملا واقعي اين بحث ها را عملياتي کنيم.
اسلامي با اشاره به اينکه در کريدور شمال و جنوب حجم جابه جايي بار به هندوستان و روسيه به ۹۰ ميليون تن رسيده و ميزان جابه جايي بار ساير کشورها از طريق دريا و ريل افزايش پيدا کرده است، گفت: هم اکنون سهم ما از ميزان جابه جايي بار هندوستان به روسيه ۱۰ تا ۱۵ درصد است و ما سعي داريم با کشورهاي مقابل از جمله افغانستان که تفاهمنامههاي سه جانبه و ۴جانبه منعقد کردهايم، جذابيتهاي لازم را ايجاد کنيم.
وزير راه و شهرسازي، با اشاره به اينکه بندر چابهار يکي از مهم ترين بنادر کشور به شمار مي رود که يک ميانبر اساسي اقتصادي و کوتاه در بين کشورهاي همسايه است، افزود: هم اکنون ميزان جابه جايي و تخليه بار را در بندر چابهار به ۸.۵ ميليون تن رسانده ايم اين در حالي است که در سال ۹۶ ميزان جابه جايي کالا در اين بندر ۹۶۰ هزار تن بود و در سال ۹۸ اين حجم از کالا را به ۲ميليون و ۴۰۰ هزار تن رسانديم.
وي تصريح کرد: خط کشتيراني در درياي خزر برقرار کرديم و خط منظمي در اين حوزه فراهم شد و با برقراري خطوط منظم در اين بخش فرصت هاي اقتصادي بسيار زيادي را ايجاد کرديم.
پيشرفت ۶۰ درصدي پروژه راه آهن چابهار ـ زاهدان
وزير راه وشهرسازي با بيان اينکه به کارگيري اپراتوري بين المللي را در بنادر جنوبي و شمالي به کار گرفته ايم، افزود: به کارگيري اپراتور بين المللي موجب افزايش تخليه و بارگيري و توسعه بنادر از جمله بندر چابهار شده است زيرا در سال هاي گذشته حجم جابه جايي کالا در بندر چابهار صفر بود اما امروز در حال توسعه فاز دوم اين بندر هستيم و حجم جابه جايي کالا را به ۳ ميليون تن رسانده ايم.
اسلامي ادامه داد: در حال تکميل خط راه آهن چابهار به زاهدان هستيم و با استفاده از منابع صندوق توسعه ملي اين خط را تا پايان سال تکميل خواهيم کرد.
وي افزود: راه آهن چابهار-زاهدان به عنوان يکي از بزرگترين پروژه هاي ريلي به طول ۷۲۰ کيلومتر با خطوط فرعي است که در حال حاضر به صورت ۲ شيفته و ۴ شيفته در حال کار هستند و تا پايان دولت بخش اول و تا شهريورماه تا نيک شهر به بهره برداري مي رسد و هم اکنون پيشرفت فيزيکي اين پروژه به ۶۰ درصد رسيده است.
وزير راه و شهرسازي گفت: چين مبتکر طرح يک کمربند يک راه است و با استفاده از فناوري اطلاعات در اين کشور ۶۳ هزار ميليارد ريال نقشه هاي اوليه در اين طرح بوده که پيش از اين در اين پروژه هيچ اثري از ايران نبود اما با رايزني هاي صورت گرفته و اصلاح آن توانستيم ايران را در اين طرح وارد کنيم.
وزير راه وشهرسازي تصريح کرد: در بسياري از پايانه هاي مرزي به دليل آشفتگي عميقي که وجود داشت همواره کاميون هاي ترانزيتي روزها و هفته ها معطل بودند که پيش از اتمام سال ۹۹ توانستيم مصوبه و ابلاغيه را از هيئت دولت دريافت کنيم که پايانه ها را هم همانند ترمينال و فرودگاه ها، تحت پوشش وزارت راه وشهرسازي قرار دهيم.
جذب سرمايهگذاري خارجي در بنادر جنوبي و شمالي کشور
اسلامي بيان کرد: توسعه ديپلماسي حمل و نقل ضروري و لازم است و کميسيون و کشورهاي کليدي نقش موثري در اين امر دارند، پيشنهاد داده ايم که کشورهاي خارجي در بنادر شمالي و جنوبي سرمايه گذاري کنند و در آستانه کار عملياتي آنها هستيم.
وزير راه و شهرسازي بيان کرد: موانع براي واردات کاميون هاي وارداتي را برطرف کرده ايم و هم اکنون در مرحله شماره گذاري و پلاک گذاري هستند.
تحويل مشروط واحدهاي طرح اقدام ملي مسکن
وزير راه و شهرسازي گفت: در دولت نهم و دهم طرح جامع مسکن وزارت راه شهرسازي تعريف شد و در قالب اين طرح ۲ميليون و ۲۰۰ هزار واحد تعريف شد در دولت هاي قبلي ۷۶۰ هزار واحد تحويل داده شد، هم اکنون کم تر از ۳۰ هزار واحد باقي مانده و پرونده مسکن مهر تا پايان دولت بسته خواهد شد.
وي گفت: در طرح اقدام ملي مسکن ۵۳۰ هزار واحد در سراسر کشور در حال ساخت است و بخش هايي از آن زود هنگام به متقاضيان تحويل داده خواهد شد اما به اين شرط است که متقاضيان آورده خود را به موقع واريز کنند.