قیمت نان، پنهانی گران شد

مهر/با توجه به اينکه هنوز خبر رسمي مبني بر افزايش قيمت نان اعلام نشده، نانوايان با استفاده از اين ناهماهنگي، خود اقدام به گراني نان کرده اند که اين اقدام موجب چندنرخي شدن قوت غالب مردم شده است.
اگرچه هنوز خبري رسمي در خصوص افزايش قيمت نان از سوي متوليان امر از جمله استانداريها وکارگروه ساماندهي گندم، آرد و نان کشور اعلام نشده، اما بررسيهاي ميداني نشان ميدهد که طي يکي دو ماه اخير نانواييها راسا اقدام به افزايش قيمت نان تا حدود ۵۰ درصد کرده اند. البته نرخها در واحدها متفاوت بوده و در حال حاضر شاهد چند نرخي بودن نان در سطح کشور هستيم؛ به عنوان نمونه برخي از واحدها نان لواش را با قيمت ۴۰۰ تومان، برخي با قيمت ۴۵۰ تومان و برخي ديگر همان نرخ مصوب ۳۰۰ تومان ميفروشند.
سنگک هم يا با افزايش نرخ به مشتريان عرضه ميشود يا از وزن و کيفيت افزودنيهاي آن کاسته شده است. به اين معنا که علاوه بر وزن نان، از کنجد نامرغوب براي آن استفاده ميشود.
نانوايان در خصوص چرايي اين اقدام ميگويند که به علت افزايش هزينهها، بالا رفتن دستمزدها و افزايش دامنه تورم ناچار به افزايش قيمت شده اند. از سويي ديگر نيز برخي از نانوايان ميگويند که آزاد پز هستند.
اين در حالي است که از شهريور ماه سال گذشته با تعيين نرخ نان براي کليه نانواييها، به نانواييهاي آزاد پز آرد نيمه يارانه اي تعلق گرفت و اين نانواييها عملاً از حالت آزادپز خارج شده و به شکل نيمه دولتي پز درآمدند و به ازاي دريافت آرد نيمه يارانه اي مکلف به رعايت نرخ مصوب نان شدند.
البته طي پنج سال يعني از سال ۹۳ تا ۹۸ اجازه افزايش قيمت نان به نانواييها داده نشد و در نهايت در شهريورماه سال ۹۸ پس از درخواستهاي مکرر بالاخره با افزايش قيمت نان موافقت و با افزايش ۴۵ درصدي قيمت نان، نرخ جديدي براي آن اعلام شد.
از سويي ديگر، طبق آنچه که متوليان بخش نان کشور به صورت تلويحي اعلام ميکنند، قيمت نان به صورت رسمي افزايش يافته اما هنوز اعلام نشده است.
حسن حنان، قائم مقام مديرعامل شرکت بازرگاني دولتي ايران، هفته گذشته با تأييد افزايش رسمي قيمت نان، اعلام آن را منوط به پايان يافتن ماه رمضان دانسته و گفته بود که امسال تصميم دولت بر آن بوده است که تا پايان ماه رمضان قيمت نان در سراسر کشور بدون تغيير باقي بماند و پس از پايان اين ماه، استانداران اجازه دارند اقدام به تعيين نرخ نان و ابلاغ آن کنند.
همچنين رئيس اتحاديه نانوايان کرج نيز با تأييد افزايش قيمت نان، گفته است: با رايزنيهاي صورت گرفته در نهايت مصوب شد که امسال نرخ انواع نان حدود ۵۰ درصد افزايش يابد که اين افزايش به صورت غيررسمي اعمال شده و چند روزي است که نانوايان نان را با نرخ جديد به فروش ميرسانند.
البته وزارت صمت همچنان از افزايش قيمت نان اظهار بي اطلاعي ميکند؛ در همين رابطه صديف بيک زاده مديرکل دفتر امور خدمات بازرگاني وزارت صمت به مهر ميگويد: هنوز هيچ گونه خبر رسمي در مورد افزايش قيمت نان ابلاغ نشده، از اين رو اگر يک واحد نانوايي اقدام به گران کردن نان کند، اين اقدام تخلف بوده و مردم ميتوانند اين تخلف را به شماره تماس ۱۲۴ اطلاع دهند تا با متخلف برخورد شود.
بايد توجه داشت که اين عدم اعلام رسمي قيمت جديد نان که موجب گراني خودسرانه و چندگانه شده، نه تنها به هرج و مرج در اين بخش دامن زده بلکه با توجه به حساسيت بالايي که نان دارد، اين هرج و مرج ميتواند به ساير کالاها نيز تسري يابد، از اين رو بايد متوليان اين بخش چه در حوزه شرکت بازرگاني دولتي ايران، چه استانداران و چه وزارت صمت هر چه سريعتر تکليف را مشخص کنند.
ناگفته نماند که از مجموع بيش از ۳ ميليون واحد صنفي نزديک به ۸۳ هزار واحد صنفي، نانوايي هستند که در سطح کشور فعاليت ميکنند. سرانه کشوري نيز به ازاي متوسط هر هزار و ۱۶ نفر يک نانوا در کشور است. کمترين ميزان سرانه مربوط به گيلان با حدود ۶۰۰ نفر و بيشترين سرانه مربوط به هرمزگان با ۱ هزار و ۶۰۰ نفر برآورد شده است. سرانه نانوايي در تهران هم به ازاي ۱ هزار و ۵۰۰ نفر است. به عبارت ديگر به ازاي هر ۲۵۴ خانواده يک نانوايي در سطح کشور فعال است.