صنایع برنده بورس ۱۴۰۰

دنياي اقتصاد/دو ماه از سال جديد سپري شد و بهدنبال تعديل برخي محدوديتهاي معاملاتي، پس از مدتها سرخپوشي سهام، سيگنالهايي از نزديک بودن تعادل به تالار شيشهاي مخابره ميشود و بهنظر ميرسد احتمالا به مرور شاهد بازگشت سرمايهها به اين بازار باشيم. در اين ميان اما موضوعي که ذهن بسياري از سرمايهگذاران را به خود مشغول کرده، پتانسيل گروههاي مختلف از منظر سودآوري است. کدام صنايع در سال جاري ميتوانند سهامداران خود را منتفع کنند و البته چه گروههايي ممکن است چندان مورد توجه بورسبازان قرار نگيرند؟
نگاهها با ذرهبين و موشکافانه به بورس است. انگار که نيمه اول سال 99 است، نه روزهاي اوج و سبزپوشي؛ روزهاي سرخپوشي و افت شاخص. ذرهبينها و نگاهها دنبال راه خروجي از اين وضعيت هستند. مذاکرات بينالمللي و اخبار سياسي و اقتصادي داخل کشور، نظر خيلي از سهامداران را به اين موضوع کشانده که سرمايههايشان را در کدام صنايع سرمايهگذاري کنند و کداميک از صنايع بعد از مذاکرات اوضاع خوبي پيدا ميکنند. جداي از سرخپوشي و سامان گرفتن اوضاع بورس، اينها جزو دغدغههاي اين روزهاي برخي از سهامداران است. در نظرسنجي روزنامه «دنياياقتصاد» که هفتم ارديبهشتماه سالجاري منتشر شد، از کارشناسان حوزه بورس و سهامداران درباره چشماندازشان نسبت به آينده بورس تهران پرسيده شد. يکي از سوالها اين بود که «کدام گروهها در سال 1400 بيشتر مورد توجه سرمايهگذاران قرار ميگيرد؟» در آن نظرسنجي دو گروه فلزي و معدني گزينه اول انتخاب کارشناسان بورسي قرار گرفتند و بعد از آنها، گروه بانکيها جزو انتخابهاي کارشناسان بودند. سهامداران بورس هم گروه فلزي و پتروشيمي انتخاب اولشان بود و بعد از آن بانکيها و خودروهايي را انتخاب کرده بودند. اما اختلافنظري که خيلي به چشم ميآمد در رابطه با گروه پالايشيها بود؛ کارشناسان شرکتکننده در اين نظرسنجي خيلي به اين گروه خوشبين نبودند اما در مقابل سهامداران نسبت به آينده سرمايهگذاري در اين گروه، چشمانداز مثبتي داشتند. در اين گزارش سراغ چرايي اين انتخابها و علت آنها رفتهايم و نظر کارشناسان بورسي را در رابطه با انتخابها و دلايلشان در رابطه با گروههاي مورد استقبال در سالجاري براي سرمايهگذاري جويا شدهايم. نظر کلي کارشناساني که با آنها صحبت کرديم اين است که استقبال سرمايهگذاران از گروههاي حاضر در بورس به پارامترهاي متعددي بستگي دارد؛ از قيمت ارز و تغييرات آن تا رفع تحريمها و بازگشايي درهاي اقتصاد. اما اينکه اين اتفاقها چطور بيفتد و چه زماني اعمال شود، مجموعه عواملي است که روي اين موضوع يعني گروههاي مورد استقبال سهامداران در سالجاري تاثيرگذار خواهد بود.
شانس بالاي خودروسازها
در جريان بودن مذاکرات بينالمللي در رابطه با احياي برجام و زمزمههايي مبني بر اينکه توافقهاي اوليه بين کشورهاي حاضر در برجام صورت گرفته، موضوعي است که باعث شده برخي کارشناسان نسبت به گروه خودروييها در بورس و احتمال استقبال از آنها خوشبين باشند. بهروز شهدايي در اين رابطه با بيان اينکه صنعت خودروسازي کشور ديگري چيزي براي بدتر شدن ندارد، به «دنياياقتصاد» ميگويد: «طبيعتا برداشته شدن احتمالي تحريمها باعث ميشود که خودروييها حداقل بتوانند با شرکتهاي معتبرتري کار مونتاژ را اعمال کنند.» او البته اين نکته را هم اضافه ميکند که اگر خودروسازها اقدام به فرصتسوزي نکنند يا درگير آنچه که او آن را «اشرافيت سازماني» ميخواند نشوند، «يقينا ميتوانند از اين شرايطي که به وجود ميآيد نهايت استفاده را ببرند.» شهدايي در ادامه ميگويد: «واقعيت اين است که بايد با دو قضيه نگاه کنيم. اگر توافق انجام و محدوديتها رفع شود تصورم اين است که ضعيفترين صنايع بورسي هم ميتوانند پتانسيلهاي خوبي داشته باشند شاکله آنها خودروسازها ميتوانند باشند. اما معلوم نيست که همه صنايع بتوانند از اين فرصت استفاده کنند يا نه.» حسين سليمي از ديگر کارشناسان حوزه بورس است که گروه خودروييها را در سالجاري جزو صنايع برتر بورس معرفي ميکند اما براي آن يک شرط ميگذارد؛ «اگر مذاکرات به نتيجه برسد.» گروه خودروسازي، انتخاب حميد ميرمعيني هم است. او البته اين انتخاب و روي آوردن سرمايهگذاران به اين گروه را منوط به سرانجام مذاکرات بينالمللي ميداند.
توجه به کاموديتي و پتروشيميها
«در يک نماي کلي صنايع معدني و فلزي و پتروشيمي جزو گروههاي برتر بورس در ميآيند.» اين بخشي از صحبتهاي حسين سليمي با «دنياياقتصاد» است. او معتقد است که در ماههاي آينده تغييراتي در بورس صورت ميگيرد و اين صنايع شانس بالايي براي جلب توجه سرمايهگذاران دارند. حميد ميرمعيني هم از ديگر کارشناساني است که معتقد است برخي از صنايع نسبت به کاهش تحريمهاي ناشي از توافق سياسي عملکرد مثبتي خواهند داشت و اضافه ميکند: «احتمالا يکسري از صنايع مثل پتروشيميها و گروه معدنيها در اين موضوع قرار ميگيرند.» سلمان نصيرزاده هم در گفتوگو با «دنياياقتصاد» اينطور پيشبيني ميکند که گروه پتروشيمي، فلزات اساسي و کاموديتيها در سالجاري آينده خوبي خواهند داشت و دلايلي که ارائه ميکند هم برميگردد به برداشته شدن تحريمها و بازشدن فضاي اقتصادي کشور با دنيا. در طرف ديگر، برخي کارشناسان معتقدند بهواسطه انجام واکسيناسيون کرونا در دنيا، تقاضا در بازار جهاني افزايش يافت و بالطبع آن نرخهاي جهاني در بخش فلزات و حتي نفت نيز با رشد مواجه شد، بنابراين انتظار ميرود شاهد افزايش قيمت در شرکتهاي کاموديتي و صادراتمحور که از نظر بنيادي ارزشمند هستند، باشيم. ميرمعيني از جمله کارشناساني است که معتقد است روند شرکتهاي صادراتمحور در سالجاري قابل قبول ميشود. او البته ميگويد: «اما اينکه بازار رشدي با شتاب تند داشته باشد، اينطور نميشود ولي به نظر ميرسد روند رو به رشد قابل قبولي را در سالجاري شاهد باشيم.» شايان کرمي هم درباره کاموديتيها به «دنياياقتصاد» ميگويد که «بنا به تغيير نرخ آنها که روند مثبتي را تا الان طي کردهاند، ميتوانند جزو گروههايي باشند که امسال مورد توجه قرار ميگيرند.» او ادامه ميدهد: «بخشي از ارزش بورس کشورمان را شرکتهاي خام فروش تشکيل ميدهند که فکر ميکنم در سالجاري، صنايع فلزي، معدني، پالايشگاهي و پتروشيمي شايد تحتتاثير قرار بگيرند.»
احتمال موفقيت بانکيها
يکي از گروههايي که اکثر کارشناسان بر سر آن متفقالقولند که در سالجاري مورد اقبال سرمايهگذاران قرار ميگيرد، گروه بانکيهاست. کرمي، در همين رابطه به «دنياياقتصاد» ميگويد: «احتمال اينکه بعد از توافق برجام گشايشهايي در حوزه بانکداري کشور صورت بگيرد زياد است و براي همين شانس گروههاي بانکي حاضر در بورس براي جلب نظر سرمايهگذاران بالاست.» سلمان نصيرزاده هم يکي ديگر از کارشناساني است که معتقد است گروه بانکيها در سالجاري توجه سرمايهگذاران را به خود جلب ميکنند. او در رابطه با دلايل اين جلب توجه ميگويد: «اين گروه تحتتاثير به سرانجام رسيدن مذاکرات بينالمللي برجام و در مرحله بعد رفع تحريمها و خبرهايي از اين دست، مورد توجه قرار ميگيرد.» سرانجام مذاکرات بينالمللي از جمله موضوعاتي است که کارشناسان و فعالان حوزه بورس در صحبتهاي خود به آن اشاره ميکنند. به اعتقاد آنها به نتيجه رسيدن اين مذاکرات، تاثير چشمگيري در توجه سرمايهگذاران به گروههاي بانکي خواهد داشت. سليمي از ديگر کارشناسان حوزه بورس هم در اين رابطه به «دنياياقتصاد» ميگويد که معتقد است اگر مذاکرات بينالمللي به نتيجه برسد و تحريمها برداشته شوند، گروههاي بانکي از جمله گروههايي هستند که در سال 1400 مورد توجه سرمايهگذاران قرار ميگيرند. کرمي اما در رابطه با تمام اين پيشبينيها در رابطه با اقبال سرمايهگذاران به گروه بانکيها در حوزه بورس اين نکته را متذکر ميشود که اين اتفاق در فرداي انجام مذاکرات و به سرانجام رسيدن آن نميافتد و ماهها زمان ميبرد. براي همين هم تاکيد ميکند که «چشمانداز بورس تا 9 ماه سالجاري بعيد است که مثبت باشد.»
ساير گروهها
لوازم خانگي و زيرمجموعههاي آن يکي از گروههايي است که شهدايي معتقد است شانس بالايي در سالجاري براي جلب توجه سرمايهگذاران به خود دارد. او ميگويد: «اگر گروههاي سازنده لوازم خانگي بتوانند از فرصت پسامذاکرات بينالمللي استفاده کنند تا محصولات جديد به خط توليدشان اضافه شود فرصت خوبي برايشان ميشود و ميتوانند توجه سرمايهگذاران را به خود جلب کنند.» او همچنين به بيان اين مساله ميپردازد که شرکتهاي صادراتمحور هم با توجه به اينکه تا قبل از اين مجبور بودند به خاطر محدوديتها تحريمها را دور بزنند، با به نتيجه رسيدن مذاکرات و برداشته شدن تحريمها، هزينههاي فروششان يقينا کاهش پيدا ميکند و ميتوانند از فرصت به دست آمده استفاده مناسب کنند. او البته ميگويد: «اما اينها همه روي کاغذ است مگر اينکه ما دچار خودتحريميهايي شويم که تجربهاش را هم به طور مکرر داشتهايم و براي مثال به محدوديت صادرات فولاديها و اعمال قيمتهاي کنترلي و... اشاره ميکند و در نهايت ميگويد: «اگر دچار اين خود تحريميها نشويم پتانسيلهاي خوبي وجود دارد.»
خروج از فضاي مبهم پيش رو
تغيير دولت در سالجاري و مشخص نبودن برنامههاي اقتصادي دولت جديد و نگاه آن به بورس و مشخص نبودن زمان رفع تحريمها از موضوعاتي است که اکثر کارشناساني که با «دنياياقتصاد» صحبت کردند، به آن اشاره کردند. براي مثال کرمي به نرخ ارز هم اشاره و بيان کرد که اين موضوع روي توجه سرمايهگذاران به گروههاي بورسي تاثيرگذار خواهد بود، چرا که به اعتقاد او «يکي از اصليترين محرکهاي بازار ما نرخ ارز است.» حالا در چنين فضايي به اعتقاد کارشناسان، سرمايهگذاران محتاط عمل ميکنند و آنطور که بايد و شايد نقدينگي وارد بورس نميشود. براي همين هم بايد به تمام اين مسائل توجه داشت و به اين نکته اشاره کرد که به اعتقاد کارشناسان اين تغيير رويکرد يا توجه به گروههاي بورسي نه در فرداي انجام مذاکرات، بلکه به قول شايان کرمي تا شش يا 9 ماه بعدي صورت نخواهد گرفت يا به قول بهروز شهدايي «اين پيشبينيها، نه براي 15 روز ديگر بلکه براي سال ديگر اين موقعهاست.»