آپارتمان قدیمی در تهران چند؟
ايسنا/ به دليل افزايش قيمت مسکن، سهم واحدهاي قديمي در معاملات شهر تهران به بالاترين ميزان خود طي هفت سال اخير رسيده و اين در حالي است که براي خريد يک آپارتمان کوچک بالاي ۱۵ سال در پايتخت به حداقل نقدينگي ۵۰۰ ميليون تومان نياز است.
افت شديد قدرت خريد، سهم واحدهاي نوساز از معاملات مسکن شهر تهران را به کمترين ميزان خود دست کم از سال ۱۳۹۳ تا کنون رسانده است. فروردين ماه ۱۴۰۰ واحدهاي کمتر از ۵ سال در تهران ۳۵.۱ درصد از کل معاملات را به خود اختصاص دادند. در حالي که فروردين ۱۳۹۳ اين رقم ۵۶.۶ درصد بود.
آمار گوياي آن است که طي هفت سال اخير به طور دائم از تعداد معاملات واحدهاي نوساز کاسته شده و در مقابل، خريد و فروش واحدهاي ۱۶ سال به بالا افزايش يافته است. سهم آپارتمانهاي ۱۶ سال به بالا در فروردين ماه سال ۱۳۹۳ بالغ بر ۱۲.۱ درصد بوده که در يک فرآيند افزايشي به ۳۱ درصد در اولين ماه از سال ۱۴۰۰ رسيده است.
عوامل مختلفي منجر به کوچ طرف تقاضا از واحدهاي نوساز به واحدهاي قديمي شده که مهمترين آن به کاهش قدرت متقاضيان مصرفي و روند نزولي عرضه واحدهاي نوساز مربوط مي شود. سال ۱۳۹۹ در شهر تهران براي ۵۳ هزار و ۴۰۰ واحد مسکوني پروانه ساخت صادر شده که کمترين ميزان عرضه از سال ۱۳۸۳ به بعد محسوب ميشود.
جستوجوي فايلهاي عرضه شده به دفاتر املاک و آگهي سايتهاي اينترنتي هم از فقر آپارتمان نوساز در بازار مسکن حکايت دارد. همين مساله به ايجاد فاصله قيمتي بين واحدهاي مرغوب نوساز با آپارتمانهاي قديمي منجر شده است. واحدهايي که اغلب فاقد آسانسور هستند و هرچه در طبقات بالاتر قرار بگيرند از قيمت آنها کاسته ميشود.
در حال حاضر به سختي ميتوان خانه ۵۰۰ ميليون توماني در تهران پيدا کرد اما يافتن آپارتماني با اين حدود قيمت در برخي محلههاي جنوبي تهران امکانپذيراست. به طور مثال يک واحد ۴۸ متري ۱۵ سال ساخت داراي انباري در محدوده آهنگ ۵۱۰ ميليون تومان به فروش ميرسد. در افسريه نيز يک آپارتمان ۴۷ متري ۱۸ سال ساخت با آسانسور و انباري ۵۲۵ ميليون تومان قيمتگذاري شده است.
يک کارشناس: انتظار معجزه در بازار مسکن نداريم
يک کارشناس بازار مسکن گفت: فعالان اقتصادي منتظر برنامههاي رييس جمهور آينده هستند تا بر اساس آن در بخشهاي سودآور سرمايهگذاري کنند؛ رييس جمهور بعدي تا بخواهد برنامههاي خود را اجرايي کند زمان ميبرد و دست کم تا شش ماه آينده انتظار معجزه درخصوص کاهش يا افزايش قيمت مسکن نداريم.
عباس زينعلي در گفتوگو با ايسنا اظهار کرد: تجربه ادواري نشان ميدهد بازار مسکن در يک بازه زماني، بدون توجه به رشد قيمت خانه، رونق ميگيرد و نقدينگي به سمت خريد خانه يا ساختوساز ميرود. در نتيجه معاملات افزايش مييابد تا زماني که فعالان اقتصادي متوجه شوند ظرفيتي براي رشد وجود ندارد.
اين کارشناس درباره آينده بازار مسکن در سال ۱۴۰۰ گفت: تا شش ماه آينده که هيچ اقدامي نميتوان در بخش مسکن انجام داد. رييس جمهور نميتواند معجزه کند. تا بخواهد مستقر شود و برنامههاي خود را در اين حوزه اجرايي کند زمان ميبرد. بعد از آن هم بستگي به اين دارد که تا چه اندازه کاربلد باشد و البته برنامههايش از طرف نهادها و قوا مثل مجلس، مجمع تشخيص مصلحت نظام و ديگر بخشها حمايت شود.
متوسط قيمت مسکن در تهران ۲۹.۳ ميليون تومان
بنابراين گزارش، فروردين سال ۱۴۰۰ متوسط قيمت يک متر مربع مسکن در شهر تهران ۲۹ ميليون و ۳۲۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل ۳.۱ درصد کاهش و در مقايسه با ماه مشابه سال قبل ۹۱.۷ درصد افزايش نشان ميدهد. طبق اعلام بانک مرکزي همچنين تعداد معاملات انجام شده در اين ماه معادل ۲.۱ هزار فقره بود که از کاهش ۶۰ درصد نسبت به ماه گذشته و افزايش ۶۸ درصد در مقايسه با ماه مشابه سال گذشته حکايت دارد.