شیرخام طی دو سال چقدر گران شد؟

باشگاه خبرنگاران/ خنگوي انجمن صنايع لبني از افزايش ۸۸ درصدي قيمت شيرخام از سال ۹۸ تا آذر ۹۹ خبر داد.
سيد محمد رضا بني طبا سخنگوي انجمن صنايع لبني با اشاره به اينکه ۶۵ درصد ضريب هزينه توليد محصولات لبني وابسته به شيرخام است، اظهار کرد: با افزايش قيمت شيرخام، نرخ محصولات لبني دستخوش تغيير و تحولاتي قرار مي گيرد.
وي از افزايش ۸۸ درصدي قيمت شيرخام از سال ۹۸ تا آذر سال گذشته خبر داد و گفت: در شرايط کنوني، کارخانه هاي لبني بيش از نرخ مصوب شيرخام خريداري کنند و به رغم آنکه سازمان تعزيرات به قيمت محصولات لبني نظارت سخت گيرانه دارند، اما بر قيمت مصوب شيرخام نظارتي ندارند.
بني طبا ادامه داد: با وجود آنکه کارخانه هاي لبني، شيرخام را بالاتر از نرخ مصوب خريداري مي کنند، اما قيمت محصولات لبني مشمول قيمت گذاري دولتي تغييري نداشته و کارخانه ها همچنان با زيان عرضه مي کنند.
به گفته اين مقام مسئول، اگر افزايش قيمت شير خام مهار نشود، در ادامه نرخ محصولات لبني بالا خواهد رفت.
سخنگوي انجمن صنايع لبني درباره تاثير افزايش قيمت لبنيات بر قدرت خريد خانوار بيان کرد: رقابت کارخانه هاي لبني در آخرين زنجيره صنعت منجر به کاهش حاشيه سود توليدکنندگان شده است تا بتوانند سهم بيشتري از بازار بگيرند. اين در حالي است که در بخش توليد خوراک دام و شيرخام شاهد رقابت نيستيم چرا که رقابت در بخش هاي اول زنجيره سرکوب شده است.
وي ادامه داد: هرچه در بخش هاي مختلف زنجيره رقابت را افزايش دهيم، در نتيجه هزينه هاي توليد کاهش مي يابد که سود آن براي مصرف کننده است.
اين مقام مسئول در ارتباط با برنامه هاي دهک هاي محروم جامعه بيان کرد: با حذف ارز مرجع، قيمت در کل زنجيره بر مبناي عرضه و تقاضا تعيين مي شود که با اين وجود رقابت شکل مي گيرد و در نتيجه مابه التفاوت ارز بايد به دهک هاي محروم بايد تخصيص داده شود.
بني طبا با تاکيد بر حذف قيمت گذاري دستوري و ايجاد رقابت بيان کرد: با اقشاري که توان خريد ندارند، آماده همکاري هستيم که سه محصول اصلي پنير يو اف، شير پاستوريزه ساده و ماست ساده درب کارخانه را با کمترين حاشيه سود يا حتي رايگان براي توزيع ميان کارمندان، نيروهاي مسلح، کارگران، خيريه، خانوارهاي تحت پوشش کميته امداد و بهزيستي قرار دهيم.
سخنگوي انجمن صنايع لبني افزود: تمام تلاش ما اين است که شرايط مردم را درک کنيم، اما وجود کالا بهتر از نبودن آن است چرا که با استمرار روند عرضه کالا با زيان، توليدکنندگان مجبور به تعطيلي مي شوند.
وي در پايان با اشاره به اينکه بخشي از مشکلات سرانه مصرف فرهنگي است، تصريح کرد: سال گذشته به رغم افزايش ۱۰۰ درصدي قيمت نوشابه، مصرف کاهش نيافته است که اين امر نشان مي دهد خانوارها به جاي اينکه نوشابه را حذف کند، شير و لبنيات را از سبد مصرفي حذف کردند که بخشي از اين موضوع فرهنگي است و حمايت رسانه ها براي آگاه سازي مردم از تبعات کاهش مصرف و افزايش هزينه هاي درمان خانوار را مي طلبد.