نماد آخرین خبر

ناکامی دلار در حفظ کانال مهم

منبع
ايسنا
بروزرسانی
ناکامی دلار در حفظ کانال مهم

ايسنا/دلار يک بار ديگر نتوانست در کانال ۹۰ واحدي ماندگار شود.

روزهاي خوب يوان در برابر اسکناس سبز به لطف تقويت دنباله دار ذخاير ارزي چين ادامه دارد. جديدترين آمارها نشان مي دهد ميزان ذخاير ارزي اين کشور در ماه مي به روند صعودي خود ادامه داده است؛ حتي در زماني که بانک مرکزي چين در هفته هاي اخير دست به تزريق گسترده نقدينگي به بازار زده است.  آن طور که دفتر مديريت ذخاير ارزي چين اعلام کرده، ميزان ذخاير ارزي اين کشور با ۲۳.۶۲ ميليارد دلار افزايش نسبت به ماه قبل به سه تريليون و ۲۲ ميليارد دلار رسيده است.

پس از ديدارهاي متعدد مقامات آمريکايي و چيني که معامله گران را به آتش بس موقت در روابط دو اقتصاد بزرگ جهان اميدوار کرده بود، تنش هاي بين دو طرف به دنبال اعمال تحريم هاي جديد آمريکا بر ضد شرکت هاي چيني مجددا بالا گرفته است. وزارت خزانه داري آمريکا در بيانيه اي اعلام کرد ۲۸ شرکت ديگر چيني را به دليل ارتباط با ارتش چين تحريم کرده است تا بدين ترتيب تعداد شرکت هاي تحريم شده چيني به اين دليل توسط آمريکا به رقم بي سابقه ۵۹ شرکت برسد.  

عملکرد نه چندان درخشان دلار در سال ۲۰۲۱، برخي از بانک هاي مرکزي را در سراسر جهان به واکنش واداشته است تا بدين ترتيب اجازه تقويت بيش از حد آن ها مقابل دلار داده نشود. در چين، برخي از منابع خبري گزارش داده اند بانک مرکزي اين کشور با هدف تضعيف عمدي يوان مقابل دلار به بانک ها دستور داده است تا نسبت دلار از سپرده هاي خود را بالا ببرند. چيني ها نگران اند تقويت بيش از حد وان مقابل دلار باعث کاهش رقابت پذيري محصولان چيني مقابل همتايان آمريکايي آن ها در بازارهاي جهاني شود.  

مسير تورمي در بسياري از کشورهاي اروپايي در حالت نگران کننده‌اي قرار گرفته است: طبق اعلام مرکز آمار آلمان،  نرخ تورم در ماه آوريل  به بالاي نرخ  دو درصدي رسيده است. متوسط بهاي مصرف کننده مثبت ۲.۵ درصد بوده که ۰.۵ درصد بيشتر از رقم ثبت شده ماه قبل و ۰.۲ درصد بيشتر از انتظارات فعالان اقتصادي بوده است. اين نرخ تورم همچنين بالاترين تورم مثبت ثبت شده در ۱۳ سال اخير در اين کشور محسوب مي‌شود و کار بانک مرکزي را براي اتخاذ رويکرد انبساطي دشوار خواهد ساخت.  

فشار فروش روي دلار در هفته هاي اخير و پس از رسيدن نرخ تورم آمريکا به بالاترين سطح ۲۹ سال اخير افزايش قابل توجهي داشته تا جايي که بازدهي دلار در برابر ارزهاي مهم در ماه هاي آوريل و مي منفي بوده است. با اين حال  ديگر رقباي دلار نيز به دليل وضعيت نامناسب اقتصادي ديگر کشورها در ماه هاي اخير نتوانسته اند اختلاف خود را با دلار به طرز معناداري زياد کنند و اين مساله باعث شده است تا برخي از تحليلگران انتظار افزايش قيمت دلار را در نيمه دوم امسال داشته باشند.  

سرانجام پس از حدود يک سال ميزان توليد ناخالص داخلي آمريکا از ۲۱ تريليون دلار عبور کرد. آن طور که مرکز آمار آمريکا اعلام کرده، در ماه مي حجم توليد ناخالص داخلي آمريکا در بازه ۱۲ ماهه منتهي به مي به ۲۲ تريليون و ۱۵۷ ميليارد و ۴۹۰ ميليون دلار رسيده که بدين ترتيب، آمريکا جايگاه خود را به عنوان بزرگ ترين اقتصاد جهان حفظ کرده است. همچنين بدهي ايالت هاي آمريکا دو تريليون و ۱۲۰ ميليارد و ۴۸۰ ميليون دلار و سهم هر شهروند آمريکايي از بدهي هاي دولت اين کشور معادل ۳۷۱۲ دلار بوده است.

تحرکات سياست گذاران بازارهاي پولي و مالي براي بازگشت هر چه سريع تر آرامش به معاملات آغاز شده است. در چين، نهادهاي قانون گذار از کاهش حجم مداخلات خود در بازار ارز خبر داده و اعلام کرده اند که قرار نيست سياست هاي فعلي ارزي بيش از اين حد تغييري کند. در انگليس نيز بانک مرکزي اين کشور اعلام کرد به احتمال زياد و تا پيش از پايان نيمه نخست سال آينده، نرخ بهره افزايش پيدا خواهد کرد که در صورت تحقق، نخستين افزايش نرخ بهره از زمان آغاز کرونا خواهد بود.

دولت جو بايدن قرار است بزرگ ترين لايحه بودجه تاريخ اين کشور از زمان جنگ جهاني دوم را براي تصويب به کنگره ارايه کند. اين بودجه شش تريليون دلاري با يک کسري ۱.۳ تريليون دلاري مواجه است که در نوع خود در تاريخ معاصر آمريکا بي نظير محسوب مي شود. بخش بزرگي از افزايش شديد مخارج دولت مربوط به تامين هزينه هاي لازم براي توسعه زيرساخت ها و همچين شبکه خدمات درماني آمريکا است که با هدف تسريع رشد اقتصادي در سال هاي آينده و افزايش رفاه طبقه متوسط انجام مي شود.

اميدواري به احياي اقتصاد آمريکا بيش از پيش افزايش پيدا کرده است. در يک هفته اخير ميزان موارد ابتلاي جديد به کرونا در اين کشور با کاهش چشمگير نسبت به ماه قبل به کمتر از ۲۵ هزار مورد در روز رسيده است. در حال حاضر حدود نيمي از جمعيت آمريکا دست کم يک دوز واکسن کرونا دريافت کرده اند که جو بايدن - رييس جمهور آمريکا- آن را يک دستاورد تاريخي دانسته است. آمريکا بالاترين ميزان قربانيان کرونا در جهان را دارد اما با روند فعلي انتظار مي رود به زودي زندگي در اين کشور به حالت عادي برگردد.  

يک مقام صندوق بين المللي پول از تنوع بخشيدن به ذخاير ارزي جهان استقبال کرده و گفته است اقتصاد جهاني با وجود چندين ارز ذخيره به جاي تمرکز روي دلار، ثبات و شرايط بهتري خواهد داشت. توماس مانچيني- مدير بخش بازارهاي پولي صندوق بين المللي پول- يورو، ين و يوان را ديگر ارزهاي مهم جهاني برشمرد و با اشاره به بالا گرفتن تب ارزهاي ديجيتالي، گفت: اين ارزها جذابيت ها و پتانسيل بالايي براي رشد بيشتر دارند اما نوسان آن ها بيش از حدي است که بتوان آن ها را به عنوان ارز ذخيره حساب کرد.  

تاکنون بيش از ۱۷۴ ميليون و ۲۴۱ هزار و ۷۲۶ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در اين بين سه ميليون و ۷۴۸ هزار و ۶۹ نفر جان خود را از دست داده‌اند. در بين کشورهاي مختلف، بالاترين تلفات مربوط به آمريکا با ۶۱۲ هزار و ۳۸۷ نفر، برزيل با ۴۷۳ هزار و ۴۹۵ نفر، هند با ۳۵۱ هزار و ۱۸۶ نفر، مکزيک با ۲۲۸ هزار و ۸۰۴ نفر و پرو با ۱۸۶ هزار و ۵۱۱ نفر بوده است.

مازن عيسي - استراتژيست ارشد ارزي در موسسه تيدي سکيوريتيز - گفت: نگراني از اوج گيري تورم يکي از اصلي ترين عواملي است که جلوي رشد بيشتر دلار را گرفته اما دلار در مقطع فصلي فعلي داراي پشتوانه هاي بنيادي خوبي براي صعودي شدن است. در صورتي که بازدهي اوراق قرضه روي مدار نزولي قرار گيرد، دلار حرف هاي زيادي براي گفتن در برابر ارزهاي امن تر خواهد دشت. موضع فعلي بانک مرکزي ادامه سياست هاي حمايتي است که در برابر رشد دلار عاملي بازدارنده محسوب مي شود.  

شاخص دلار

شاخص دلار که نرخ برابري آن در مقابل سبدي از ارزهاي جهاني را اندازه مي‌گيرد، در معاملات امروز با ۰.۲۱ درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح ۸۹.۹۵۳ واحد بسته شد.

نرخ برابري هر فرانک سوئيس نيز معادل ۱.۱۱۶ دلار اعلام شد. (نرخ هاي فوق بر حسب ساعت پاياني معاملات بازارهاي ارزي نيويورک محاسبه شده است.)

ارزهاي اروپايي

در تازه‌ترين دور از معاملات، پوند با ۰.۱۶ درصد افزايش نسبت به روز قبل خود و به ازاي ۱.۴۱۶ دلار مبادله شد. يورو ۰.۲ درصد بالا رفت و با ماندن در کانال ۱.۲۲ به ۱.۲۲۴ دلار رسيد.

ارزهاي آسيايي

در معاملات بازارهاي ارزي آسيايي، هر دلار با ۰.۰۶ درصد کاهش به ۱۰۹.۴۲۸ ين رسيد. در برابر همتاي استراليايي، هر دلار آمريکا به ازاي ۱.۲۸۸ دلار مبادله شد. همچنين نرخ برابري دلار معادل ۶.۳۸۲ يوان چين اعلام شد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره