ايسنا/ مرکز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي ، ميزان تلفات در شبکه برق کشور را بررسي کرد.
دفتر مطالعات انرژي، صنعت و معدن اين مرکز با ارائه تعريفي از تلفات برق افزود: آنچه در گزارشهاي آماري به عنوان تلفات نام برده مي شود، ميزان تلفات انرژي است که در حقيقت از مجموع مقادير لحظه اي تلفات توان، به دست مي آيد و تفاوت انرژي توليد شده و انرژي استفاده شده توسط مشترکين است.
* تلفات از ديدگاه ملي
آن بخش از انرژي الکتريکي که به کار مفيد تبديل نشود تلفات نام دارد، بنابراين تلفاتي که به جهت راندمان پايين تجهيزات مصرف کننده برق ايجاد مي شود نيز در اين بخش قرار مي گيرد. اين گزارش در ادامه ، به سه مقوله زير در باب تلفات اشاره مي کند:
الف) تلفات از ديد شرکت هاي توزيع انرژي الکتريکي
تلفات از نظر شرکت توزيع کننده انرژي الکتريکي ، تفاضل انرژي تحويلي و انرژي خروجي است.
اگر تلفات را از نظر اقتصادي مورد بررسي قرار دهيم، تلفات تفاضل انرژي خريداري شده و انرژي فروخته شده است.
بنابراين از ديد اين شرکت ها تنها تلفاتي که در شبکه هاي برق به وجود مي آيند مهم اند. البته اگر تلفات توان ، هم به عنوان يک عامل در سياستگذاري براي اين شرکت ها لحاظ شده باشد، قيمت اقتصادي تلفات توان نيز بايد در محاسبات مربوطه لحاظ شود.
ب) تلفات مساوي با هزينه
بزرگي هزينه تلفات را مي توان با مثالي ديگر نشان داد. فرض کنيد يک شرکت توزيعي ساليانه 600 ميليون کيلووات ساعت برق خريداري کند که 10 درصد از اين انرژي به صورت تلفات هدر رود.
افزون بر اين ، در نظر بگيريد براي ديماند و هزينه هاي انرژي شرکت توزيع به طور متوسط براي هر کيلووات ساعت 5 سنت بپردازد. به سادگي مي توان هزينه تلفات ساليانه اين توزيع کننده را محاسبه کرد:
0.05$/KWh)x (60,000,000 KWh)=$3,000,000)
بزرگي هزينه ساليانه تلفات يک توزيع کننده حاکي از آن است که کاهش تلفات مزاياي چشمگيري در پي خواهد داشت. اين مقدار براي هر شرکت توزيع در ايران بايد ساليانه محاسبه شود. اگر چه حذف تمام تلفات غيرممکن است ، حذف بخشي از هزينه ساليانه تلفات مي تواند صرفه جويي قابل توجهي را به دنبال داشته باشد تا سرمايه گذاري براي بهبود بازدهي شبکه ها را توجيه کند.
ج) کاهش تلفات يعني پس انداز مالي
بيان همه مزايا و ميزان صرفه جويي هايي که توزيع کننده انرژي الکتريکي با پياده کردن تدابير اقتصادي موجه براي کاهش تلفات مي تواند به آنها دست يابد، مشکل است. صرفه جويي هاي ممکن در هر منطقه، به شرايط خاص آن منطقه بسيار وابسته اند. بسياري از توزيع کننده ها ممکن است شبکه هايي با اجزا و ساختار کم تلفات باشند و بنابراين احتمال دارد براي بهبود و کاهش تلفات جاي بيشتري وجود نداشته باشد. از طرفي شرکت هاي توزيع ديگر، خصوصا آن ها که هنوز از تجهيزات و خطوط قديمي در سرويس استفاده مي کنند، مکن است تنها با سرمايه گذاري اندکي بتوانند فرصت هاي زيادي براي کاهش تلفات و صرفه جويي به دست آورند.