افت دلار از ترس کرونا
ايسنا/نگراني ها از روند واکسيناسيون باعث تقويت ارزش ارزهاي امن مقابل دلار شد.
اختلاف در ميزان واکسيناسيون عمومي کشورها به حدي قابل توجه است که با وجود روند خوب واکسيناسيون در کشورهاي پيشرفته، معامله گران هنوز مجبورند ريسک کرونا را به دليل عقب ماندن ديگر کشورها از برنامه ريزي خود، در محاسبات ريسک مدنظر قرار دهند. کريستالينا جيورجيوا- رييس صندوق بين المللي پول- با هشدار نسبت به وضعيت کنوني گفته است تا زماني که حتي يک کشور از طرح واکسيناسيون عقب بماند، امکان ايجاد جهش هاي دوباره در ويروس کرونا و پيدايش يک موج همه گيري جديد در جهان که نسبت به واکسن هاي موجود مقاوم باشد وجود دارد.
با وجود گذشت بيش از سه سال از راي شهروندان انگليسي به خروج از اتحاديه اروپا و حصول توافق بين لندن و بروکسل بر سر چگونگي روابط در آينده، اختلاف نظر بين دو طرف به ويژه در خصوص ايرلند به ميزان قابل توجهي باقي مانده اند. ايرلند شمالي جز خاک انگليس و ايرلند جنوبي جز اتحاديه اروپا هستند اما هنوز اجراي توافقات گمرکي و تجاري در مرز اين دو ناحيه محقق نشده است. با توجه به احتمال کشيده شدن درگيري طرفين به روابط بانکي، اين مساله مي تواند فشار روي ارزهاي اروپايي را بيشتر کند.
عجله اي براي تغيير سياست هاي حمايتي فعلي در بين مقامات اروپايي ديده نمي شود و اين مساله ممکن است در روزهاي آتي فشار بر روي ارز واحد اروپايي را افزيش دهد، مساله اي که به نفع صعود دلار و از دست رفتن کانال هاي فعلي يورو خواهد شد. کلاس نات- از مديران بانک مرکزي اروپا- در مصاحبه اي گفته است با توجه به محدوديت ها در سياست گذاري پولي، لازم است تا سياست هاي گذاري هاي مالي براي سال هاي پيش رو از انعطاف پذيري لازم برخوردار باشند.
با بهبود وضعيت استخدام ها، در نخستين هفته از ماه ژوئن شمار متقاضيان دريافت مزاياي بيکاري در آمريکا با کاهش ۱۶ هزارنفري به ۳۷۶ هزار نفر رسيده که کمي فعالان بازار را نسبت به بهتر شدن وضعيت، حداقل در بازار کار اميدوار کرده است. اين کاهش در حالي ثبت شد که انتظار مي رود روند متقاضيان صعودي باشد و به ۴۰۰ هزار نفر برسد. بيشترين کاهش در شمار متقاضيان در ايالت هاي نيويورک، ميشيگان، ورمونت و فلوريدا به ثبت رسيده است. از طرف ديگر اما در جورجيا، واشنگتن و ايلينوي روند صعودي حفظ شده است.
فشار تورمي ناشي از احياي سريع تقاضا به طور واضحي در اقتصادهاي بزرگ رو به افزايش است. نرخ تورم چين در ١٢ ماه منتهي به مي به مثبت ۱.۳ درصد رسيد. اين نرخ تورم که ۰.۴ درصد بيشتر از تورم ماه قبل و ۰.۲ درصد بيشتر از نرخ پيشبيني شده توسط کارشناسان بوده، بيش از همه تحت تأثير افزايش تورم بخش حمل و نقل قرار گرفته است. اين بالاترين تورم ثبت شده ۱۰ ماه اخير در چين بوده است. در بيشتر کشورهاي اروپايي و آمريکا هم شرايط مشابهي برقرار است و تورم، رو به جلو حرکت مي کند.
مرکز آمار اتحاديه اروپا اعلام کرد در سه ماه نخست امسال متوسط رشد اقتصادي ۱۹ کشور عضو منطقه يورو و ۲۷ کشور عضو اتحاديه اروپا به ترتيب منفي ۰.۳ درصد و منفي ۰.۲ درصد بوده است که اين رشد در مقايسه با متوسط رشد سه ماهه قبل در منطقه يورو ۰.۳ درصد و در سطح اتحاديه اروپا ۰.۱ درصد کاهش پيدا کرده است. هم چنين رشد اقتصادي در دوازده ماه منتهي به مارس در سطح منطقه يورو به طور متوسط منفي ۱.۳ درصد ودر سطح اتحاديه اروپا به طور متوسط منفي ۱.۲ درصد بوده است.
روزهاي خوب يوان در برابر اسکناس سبز به لطف تقويت دنباله دار ذخاير ارزي چين ادامه دارد. جديدترين آمارها نشان مي دهد ميزان ذخاير ارزي اين کشور در ماه مي به روند صعودي خود ادامه داده است؛ حتي در زماني که بانک مرکزي چين در هفته هاي اخير دست به تزريق گسترده نقدينگي به بازار زده است. آن طور که دفتر مديريت ذخاير ارزي چين اعلام کرده، ميزان ذخاير ارزي اين کشور با ۲۳.۶۲ ميليارد دلار افزايش نسبت به ماه قبل به سه تريليون و ۲۲ ميليارد دلار رسيده است.
پس از ديدارهاي متعدد مقامات آمريکايي و چيني که معامله گران را به آتش بس موقت در روابط دو اقتصاد بزرگ جهان اميدوار کرده بود، تنش هاي بين دو طرف به دنبال اعمال تحريم هاي جديد آمريکا بر ضد شرکت هاي چيني مجددا بالا گرفته است. وزارت خزانه داري آمريکا در بيانيه اي اعلام کرد ۲۸ شرکت ديگر چيني را به دليل ارتباط با ارتش چين تحريم کرده است تا بدين ترتيب تعداد شرکت هاي تحريم شده چيني به اين دليل توسط آمريکا به رقم بي سابقه ۵۹ شرکت برسد.
عملکرد نه چندان درخشان دلار در سال ۲۰۲۱، برخي از بانک هاي مرکزي را در سراسر جهان به واکنش واداشته است تا بدين ترتيب اجازه تقويت بيش از حد آن ها مقابل دلار داده نشود. در چين، برخي از منابع خبري گزارش داده اند بانک مرکزي اين کشور با هدف تضعيف عمدي يوان مقابل دلار به بانک ها دستور داده است تا نسبت دلار از سپرده هاي خود را بالا ببرند. چيني ها نگران اند تقويت بيش از حد يوان مقابل دلار باعث کاهش رقابت پذيري محصولان چيني مقابل همتايان آمريکايي آن ها در بازارهاي جهاني شود.
مسير تورمي در بسياري از کشورهاي اروپايي در حالت نگران کنندهاي قرار گرفته است: طبق اعلام مرکز آمار آلمان، نرخ تورم در ماه آوريل به بالاي نرخ دو درصدي رسيده است. متوسط بهاي مصرف کننده مثبت ۲.۵ درصد بوده که ۰.۵ درصد بيشتر از رقم ثبت شده ماه قبل و ۰.۲ درصد بيشتر از انتظارات فعالان اقتصادي بوده است. اين نرخ تورم همچنين بالاترين تورم مثبت ثبت شده در ۱۳ سال اخير در اين کشور محسوب ميشود و کار بانک مرکزي را براي اتخاذ رويکرد انبساطي دشوار خواهد ساخت.
تاکنون بيش از ۱۷۶ ميليون و ۸۷۰ هزار و ۳۰۴ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در اين بين سه ميليون و ۸۲۲ هزار و ۳۰۰ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بين کشورهاي مختلف، بالاترين تلفات مربوط به آمريکا با ۶۱۵ هزار و ۸۶ نفر، برزيل با ۴۸۷ هزار و ۴۷۶ نفر، هند با ۳۷۵ هزار و ۱۸۵ نفر، مکزيک با ۲۳۰ هزار و ۱۴۸ نفر و پرو با ۱۸۸ هزار و ۷۰۸ نفر بوده است.
فيليپ وي- استراتژيست ارشد ارزي در بانک دي بي اس - گفت: مساله مهم پيش روي بازار ارز اين است که بانک هاي مرکزي به ويژه فدرال رزرو تا چه زماني مي خواهند به رويه فعلي ادامه دهند. آن طور که از برخي گمانه زني ها مي توانيم برداشت کنيم اين است که به زودي شاهد تغيير ريل سياست گذاري خواهيم بود. ژانت يلن- وزير خزانه داري آمريکا- هم تلويحا از افزايش نرخ بهره حمايت کرده چرا که معتقد است اين کار به تقويت رشد اقتصادي کمک خواهد کرد.
شاخص دلار