برآورد های اولیه ازکشف عسلویه شمال ایران

خراسان/ رئيس هيئت مديره نفت خزر: در صورت موفقيت اکتشافات چالوس، نسخه شمالي عسلويه ايران و هاب انرژي جديد دنيا در راه است
رئيس هيئت مديره شرکت نفت خزر، از وجود شواهد قوي براي کشف ذخاير عظيم نفت و گاز در شمال کشور خبر داد. به گفته وي، نواحي دشت گرگان، رودسر، رامسر و چالوس چهار نقطه اي هستند که بررسي هاي اوليه نشان مي دهد تنها در منطقه گازي چالوس، معادل يک چهارم پارس جنوبي ذخاير گازي درجا نهفته است و اين ميدان به تنهايي توان تامين 20 درصد گاز اروپا را خواهد داشت. به اين ترتيب و در صورت موفقيت حفاري ها، پديد آمدن نسخه شمالي عسلويه دور از انتظار نيست.
به گزارش ايلنا از وزارت نفت، سيد «عماد حسيني» رئيس هيئت مديره شرکت نفت خزر، از ظرفيت هاي عظيم براي کشف ذخاير نفت و گاز در اين منطقه و برنامه هاي اين شرکت در اين زمينه خبر داد. وي گفت: مطالعات شرکتهاي شل، وبا، لازمو و نفت خزر حاکي از وجود منابع عظيم گاز و نفت در بخش ايراني درياي خزر بوده و همين موضوع سبب شده است شرکت ملي نفت از طريق سرمايهگذاري راهبردي و با همت متخصصان ايراني ساخت تجهيزات عمليات حفاري، اکتشاف و پشتيباني در درياي خزر را در دستور کار قرار دهد.
وي به دشت گرگان اشاره کرد و گفت: شواهد حاکي از وجود ظرفيت قابل توجه گاز در دشت گرگان است. اين در حالي است که موضوع نياز به انرژي در مناطق شمالي کشور به قدري حائز اهميت است که عملياتهاي بالادستي با ريسک بالا را نيز در دشت گرگان توجيهپذير ميکند.
آمارهاي خيره کننده از مخزن عظيم گازي چالوس
حسيني با اشاره به پروژه ديگري با عنوان «حفاري و اکتشاف ساختار عظيم چالوس»، يکي از اهداف شرکت نفت خزر در دو سال آينده را حفاري و اکتشاف در ساختار چالوس خواند و گفت: اين ساختار (نفت و گاز) پس از ساختار البرز، بزرگترين ساختار درياي خزر است. براساس مطالعات صورت گرفته، اين ساختار داراي ظرفيت ذخاير درجاي گازي حدود يکچهارم پارس جنوبي است. موضوعي که در عمل آن را در جايگاه دهمين مخزن گازي بزرگ دنيا قرار خواهد داد. از طرف ديگر اين ساختار ظرفيت توليد معادل ۱۱ فاز پارس جنوبي را در شرايط کنوني داراست. در صورت موفق بودن عمليات اکتشاف ساختار چالوس، حجم گاز قابل برداشت اين ساختار به تنهايي 5/1 برابر کل گاز قابل استحصال کشور آذربايجان و برابر با ۳۰ درصد کل گاز قابل برداشت کشورهاي حوضه درياي خزر خواهد بود. از طرف ديگر بر اساس شواهد، اين ساختار ميتواند ذخاير قابل توجهي نفت داشته باشد.
رئيس هيئتمديره شرکت نفت خزر تأکيد کرد: طبق اطلاعات موجود ساختار چالوس به لحاظ حجم هيدروکربور درجا و قابل برداشت با هر يک از ميدانهاي بزرگ گاز و نفت جنوب کشور قابل مقايسه است.
حسيني افزود: نتايج مطالعات، شرکت نفت خزر را بر آن داشته است تا از طريق بهرهبرداري حداکثري از ظرفيتهاي موجود، به بهترين نحو فعاليت اکتشافي خود را در ساختار چالوس آغاز کند و نقطه عطفي در اکتشاف منابع عظيم نفت و گاز در کارنامه صنعت نفت در شمال کشور به يادگار بگذارد.
وي اولويت ديگر براي انجام عمليات حفاري اکتشافي را ساختار ژئوفيزيکي رودسر دانست و گفت: اين ساختار نيز در بخش کمعمق جنوبي درياي خزر واقع شده است. وجود هيدروکربور در ساختار رودسر ميتواند گواه تأييد ظرفيت بالاي هيدروکربوري در ساختار بزرگ رامسر باشد و در اين خصوص شرکت نفت خزر پروژه عمليات حفاري اکتشاف در اين منطقه را با ديدي جامع و استراتژيک تعريف کرده است.
همسايه هاي شمالي در تکاپوي استحصال نفت و گاز جنوب خزر
حسيني با اشاره به هدف گذاريهاي ترکمنستان براي کشف ذخاير گازي در خزر، ادامه داد: کشورهاي همسايه بهخوبي به ظرفيت بالاي ذخاير گاز حوضه جنوبي خزر واقف هستند و به همين دليل کشور آذربايجان سکوي نيمهشناور حيدر علياف را با هزينهاي بيش از يک ميليارد دلار در سالهاي گذشته وارد عمليات کرده است و اين سکو اکنون با اجاره روزانه ۳۰۰ هزار دلار براي توسعه ميدان «شاهدنيز» در اجاره شرکتهاي خارجي قرار دارد.
وي ضمن اشاره به توانمندي ناوگان شرکت نفت خزر، گفت: براي پي بردن به اهميت وجود ناوگان توانمند در درياي خزر ذکر همين نکته کافي است که شرکتهاي خارجي براي حفاري چاهي معادل چاه پيشنهادي چالوس هزينهاي بيش از ۹۰ ميليون دلار صرف ميکنند، در حالي که بهدليل وجود ناوگان شرکت نفت خزر، طبق برآوردها پروژه حفاري اکتشافي چالوس حدود ۱۹ ميليون دلار براي شرکت ملي نفت ايران هزينه در پي خواهد داشت که معادل هزينه حفاري چاههاي ميدانهاي خليج فارس است.
2 ميليارد بشکه نفت درجا در ميدان سردارجنگل
به گفته مدير عامل شرکت نفت خزر، نفت کشف شده در ساختار سردار جنگل (با ظرفيت دو ميليارد بشکه نفت درجا فقط براي مخزن کشف شده) از يک طرف ايران را وارد باشگاه دارندگان فناوري آبهاي عميق کرده و از طرف ديگر ارزش اکتشافي ساختارهاي بخش ايراني درياي خزر را به مقدار بسيار قابل توجهي افزايش داده است که در عمل ارزش افزوده ناوگان دريايي عظيم شرکت نفت خزر را نشان ميدهد.
نسخه شمالي عسلويه در راه است
«اصولي» درباره ظرفيتهاي جذب سرمايهگذاري در حوزه نفت و گاز خزر گفت: اين منطقه محل اتصال کشورهاي آسياي مرکزي و قفقاز به خاورميانه است و دارا بودن ظرفيتهاي اقتصادي مناسب، بازار بزرگ در کشور و منطقه، سرمايه انساني جوان و متخصص و خلاق، منابع عظيم نفت و گاز به همراه دسترسي ايران به دريا و آبهاي آزاد بينالمللي و واقع شدن در مسير اصلي ترانزيت منطقه و نزديکي فرهنگي و تمدن ايران با کشورهاي شمال، از ديگر امتيازات آن بهشمار ميرود.
وي با بيان اين که ۶۷۵ کيلومتر از سواحل خزر مربوط به ايران است و اين منطقه بعد از خاورميانه و سيبري از مهمترين مناطق حوزه انرژي جهان به شمار ميآيد، ادامه داد: افزون بر ويژگيهاي منحصربهفرد کشور براي صادرات انرژي همسايگان به بقيه مناطق جهان، در صورت موفقيت اکتشافي در ساختار چالوس، بخش ايراني درياي خزر تبديل به هاب جديد انرژي دنيا خواهد شد و اين ميدان به تنهايي توان تأمين ۲۰ درصد گاز مورد نياز اروپا را خواهد داشت که به معناي جلب سرمايهگذاريهاي بزرگ خارجي در منطقه خواهد بود، ضمن اين که غير از ساختار چالوس، ساختارهاي پر ظرفيت بزرگ ديگري هم در ادامه در دستور کار قرار ميگيرد.
اصولي با بيان اين که کشورهايي مانند چين و هند از نزديک وضع نفت و گاز منطقه خزر را رصد ميکنند، اضافه کرد: ايران با دارا بودن امنترين مسير براي صدور نفت و گاز با امکاناتي نظير تأسيسات نفتي و گازي، تسهيلات بندري، پالايشگاهها و شبکههاي لوله نفتي و گازي، مناسبترين گزينه براي صادرات گاز به شرق و غرب است و با استناد به پيشبينيهاي مطرحشده در صورت موفقيت حفاري اکتشافي در ساختار چالوس، نسخه شمالي عسلويه ايران در راه خواهد بود.