وزارت صمت درباره علل گرانی کالاها توضیح داد

مهر/ وزارت صمت در واکنش به گزارش مهر در مورد گراني کالاها از جمله نان، شکر، لبنيات، ميوه و خشکبار، سبزيجات و حبوبات، توضيحاتي را ارائه کرده است.
در تاريخ ۹ خرداد ماه سال جاري، خبرگزاري مهر طي گزارشي با عنوان «گاهي به سفره مردم نگاه کن! / از هشتگ قدرداني تا تورم ۶۰ درصدي نان» به بررسي تأثير فشار تورمي بر معيشت دهکهاي پايين و متوسط درآمدي پرداخت. در واکنش به اين گزارش روابط عمومي وزارت صمت توضيحاتي را ارسال کرد.
متن توضيحات روابط عمومي وزارت صمت را در ادامه ميخوانيد:
بر اين اساس رشد نقدينگي تا حدود ۳۰ درصد، محدوديتهاي ارزي کشور ناشي از تحريمهاي ظالمانه، محدود شدن سهم ارزي برخي از کالاهاي اساسي و تغيير گروه کالايي، افزايش چند برابري نرخ سهميه ارزي آنها در برخي از کالاهاي ضروري و افزايش قيمت نهادههاي توليد، تأثير اجتناب ناپذير در افزايش قيمتها داشته است.
عليرغم همه محدوديتها و مشکلات به خصوص محدوديتهاي ارزي وزارت صمت در زمينه تأمين، توليد، توزيع، قيمتگذاري و نظارت بر قيمتها در سطح خرده فروشي، تمام تلاش خود را جهت تأمين و توليد حدود ۲۰ ميليون تن کالاهاي اساسي مشمول ارز ترجيحي و حدود ۴۰ ميليون تن کالاهاي حساس و ضروري مشمول ارز نيمايي و ساير مواد اوليه، قطعات و تجهيزات توليد مشمول ارز آزاد را در طول سال گذشته و ادامه آن در سال جاري با هماهنگي وزارت جهاد کشاورزي و ديگر ارگانهاي ذيربط از طريق کارگروه تنظيم بازار مديريت نموده تا از نظر موجودي کالا در بازار مشکلي براي مردم و کشور ايجاد نشود.
در زمينه کنترل و نظارت بر حسن اجراي قيمتها و جلوگيري از احتکار، عرضه خارج از شبکه، فروش تحميلي و گرانفروشي از حداکثر ظرفيتهاي در اختيار از جمله سازمان حمايت، اتاق اصناف، اتحاديههاي صنفي، سازمانهاي صمت استانها و سازمان تعزيرات حکومتي استفاده ميشود. با توجه به شرايط و گستردگي بازارها ضرورتاً نميتواند صرفاً به بازرسي و نظارت فيزيکي محدود شد و با توسعه ابزارها و زيرساختهاي نوين، از جمله سامانههاي الکترونيکي و به ويژه سامانه جامع تجارت، سامانه انبارها، سامانه قيمتها و … در صورتي که کاملاً اجرايي شود امکان کنترل نظارت سامانهاي به نحو مطلوبي فراهم خواهد شد. اين مهم با پيگيريهاي مستمر در حال تکميل است.
نان:
نظام قيمتگذاري نان بر اساس اختيارات تفويض شده توسط کارگروه ساماندهي گندم، آرد و نان استانها به رياست استانداران محترم کشور تعيين و اعلام ميشود اين درحاليست که با توجه به قيمت تمام شده گندم که در سالجاري بيش از هر کيلوگرم ۵,۰۰۰ تومان است، سهميه گندم براي عرضه انواع نان يارانهاي (حدود ۸۵ درصد خبازيها) به ازاي هر کيلوگرم ۶۶۵ تومان اختصاص مييابد و حدود ۱۵ درصد از نانواييهاي کشور که اصطلاحاً و به غلط به عنوان آزادپز نام برده ميشوند گندم دولتي را برابر هر کيلوگرم ۹۰۰ تومان دريافت ميکنند. در همين راستا تا زماني که نرخ جديدي بر اساس کارگروه ساماندهي گندم، آرد و نان استانها اعلام نشود، نرخهاي اعلام شده قبلي به قوت خود باقي است و واحدهاي نانوايي مکلف به اجراي قيمت و ضوابط مربوط به آن از جمله کميت و کيفيت انواع نان هستند.
شکر:
اواخر سال ۱۳۹۸، شکر خام وارداتي از شمول تخصيص ارز ترجيحي خارج و واردات آن بر اساس ارز نيمايي و قيمت حاصل از آن تعيين شد. واردکنندگان مکلف شدند در چارچوب دستورالعملهاي قيمتگذاري کالاهاي وارداتي هيأت تعيين و تثبيت قيمتها و با درج در سامانه مربوطه نسبت به تعيين قيمت و توزيع آن اقدام نمايند. با توجه به افزايش قيمتهاي جهاني شکر خام و در نتيجه افزايش قيمت تمام شده شکر وارداتي در مبادي ورودي حدود قيمت شکر سفيد حاصل از شکر خام وارداتي با ارز نيمايي براي هر کيلوگرم بيش از ۱۲ هزار تومان درب واحدهاي تصفيه شکر است. با توجه به افزايش نرخ چغندر قند توسط شوراي قيمتگذاري و اتخاذ سياستهاي حمايتي محصولات اساسي کشاورزي وزارت جهاد کشاورزي، رشد حقوق و دستمزد و هزينه مواد اوليه و با عنايت تصميمات کارگروه تنظيم بازار داير بر «تعيين قيمت شکر از ابتداي سال ۱۴۰۰، بر اساس ضوابط قيمت گذاري هيأت تعيين و تثبيت قيمتها خواهد بود»، قيمت تمام شده شکر قابل عرضه توليد داخل نيز افزايش محسوسي يافته است.
با وجود افزايش قيمت مذکور، شکر مورد مصرف خانوار از محل توليدات داخلي و کسري آن از محل ذخاير تا پايان ماه مبارک رمضان تأمين و توزيع شده تا اثر تغيير گروه ارزي واردات اين کالا و افزايش قيمت تمام شده توليد داخل، بر قدرت خريد و مصرف خانوار به حداقل برسد. پس از ماه مبارک رمضان در جلسه کارگروه تنظيم بازار، قيمت شکر وارداتي به ازاي هر کيلوگرم معادل ۱,۵۰۰ تومان قيمت تمام شده درب انبار مورد توافق قرار گرفت. ضمن اينکه شکر بسته بندي و قند نيز با رعايت ضوابط قيمت گذاري و بر اساس هزينههاي مترتب و سود متعارف مشخص و با نظارت ارگانهاي نظارتي راسا توسط واحد توليدي قيمتگذاري و در سامانه قيمتها درج ميشود.
لبنيات:
قيمت فراوردههاي لبني تحت تأثير مستقيم شيرخام به عنوان ماده اوليه است. قيمت با توجه به افزايش هزينه مؤثر در بهاي تمام شده از جمله قيمت نهادههاي دامي (جو، ذرت، کنجاله و…) داروها و مکملها و ساير عوامل تعيين کننده قيمت شيرخام، ناگزير اين افزايش به فراوردههاي لبني منتقل ميگردد، البته قيمت ۱۰ قلم محصول لبني داراي بيشترين مصرف در سبد خانوار به صورت مديريت شده اصلاح نرخ ميگردد و پس از طرح در کارگروه تنظيم بازار و موافقت اعضا تغيير نرخ اعمال ميگردد.
ميوه و خشکبار، سبزيجات و حبوبات:
قيمت محصولات کشاورزي بر اساس عرضه و تقاضا و بدون مداخله مستقيم دولت انجام ميپذيرد و صرفاً بر اساس قانون اصلاح قانون خريد تضميني محصولات کشاورزي و در راستاي کمک به ادامه روند توليد محصولات داخلي قيمت خريد تضميني و ساير سياستهاي مرتبط با آن توسط شوراي سياست گذاري و زير نظر وزارت جهاد کشاورزي انجام ميپذيرد هر چند مصوبات کارگروه تنظيم بازار نيز در راستاي صادرات مازاد محصولاتي از جمله پياز و سيب زميني و مداخله خريد مازاد توسط سازمان مرکزي تعاون روستايي ايران انجام شده، علي ايحال بخشي از افزايش قيمت انواع ميوه ناشي از تغيير فصل و توليد ميوههاي نوبرانه است که با عرضه بيشتر طي هفتههاي اخير روند قيمت همچنان که در برخي از اقلام شاهد هستيم کاهشي ماست.