افزایش ۷۰ درصدی پوشش صندوق ضمانت صادرات در ۸ سال گذشته

ايرنا/صندوق ضمانت صادرات ايران در دولت تدبير و اميد ۱۴ ميليارد و ۴۴۰ ميليون دلار پوشش ريسک صادرات انجام داده که نسبت به دولت قبلي (سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲) رشد ۷۰ درصدي را نشان ميدهد.
ضمانت صادرات ايران به عنوان تنها موسسه بيمه اعتبار صادراتي (ECA) ايران با صدور انواع بيمهنامه و ضمانتنامههاي اعتباري نقش مهمي در توسعه صادرات غيرنفتي ايفا ميکند.
در شرايطي که مشکلات متعدد روابط بانکي و بيمه اي ناشي از تحريمهاي ناعادلانه آمريکا تاثير نامطلوبي بر روابط تجاري کشور با بازارهاي خارجي ايجاد، صندوق ضمانت صادرات ايران دستاوردهاي مهمي در طي سال هاي دولت تدبير و اميد کسب کرده است.
رشد ۶۴ درصدي پوششهاي ريسک صندوق از طريق بيمهنامه و ضمانتنامه اعتباري
در اين راستا حجم کلي پوششهاي ريسک صندوق ضمانت صادرات ايران از طريق صدور بيمه نامه و ضمانت نامه اعتباري در سال ۱۳۹۹، بيش از سه ميليارد و ۵۶۳ ميليون دلار بوده که رشد ۳۵ درصدي نسبت به سال ۱۳۹۸ و ۶۴ درصدي نسبت به سال ۱۳۹۷ را نشان ميدهد.
حجم عملکرد پوششي در بخش بيمهنامههاي اعتبار صادراتي کوتاهمدت ۲ ميليارد و ۶۳ ميليون دلار بوده که رشد ۶۱ درصدي نسبت به سال ۱۳۹۸ و ۱۴۳ درصدي نسبت به سال ۱۳۹۷ دارد.
ضريب پوشش صادرات ۱۰ درصدي در سال ۱۳۹۹
ضريب پوشش صادرات (سهم پوشش صندوق از صادرات غيرنفتي) درسال ۱۳۹۹، ۱۰ درصد بوده و اين درحالي است که متوسط اين ضريب در موسسات همتاي صندوق در کشورهاي عضو کلوپ پراگ (اروپاي شرقي، آفريقا و خاورميانه)، ۲ درصد است.
خدمات قابل ارايه صندوق ضمانت صادرات ايران شامل تسهيل دسترسي صادرکنندگان به تامين مالي ارزان قيمت صادراتي، ايجاد مزيت صادراتي براي کالاها و خدمات ايراني، صدور ضمانتنامههاي لازم براي مناقصات خارج از کشور، بيمه مطالبات مدت دار صادرکنندگان و تبديل آن به نقدينگي، سرمايهگذاري صادراتي در خارج از کشور و شناخت بازارها و مشتريان خارجي است.
با پوشش بيمهاي صندوق، صادرکننده ايراني ميتواند امکان فروش مدتدار کالا و خدمات خود را براي خريدار خارجي فراهم کند.
صندوق، صادرکننده را در مقابل ريسک قصور و عدم بازپرداخت طرف خارجي ناشي از ريسکهاي سياسي و تجاري محافظت ميکند و با ضمانت نامههاي اعتباري صندوق، سيستم بانکي با ۲ درصد تخفيف در نرخ سود، صادرکننده را تامين مالي ميکند.
در شرايط تحريم، صندوق به عنوان جايگزين سيستم بانکي، ضمانتنامههاي لازم براي ورود پيمانکاران ايراني به مناقصات خارجي را صادر ميکند و با کمک صندوق، صادرکننده ايراني مطالبات مدتدار خود از خريداران خارجي را بيمه کرده و با تنزيل از طريق سيستم بانکي به نقدينگي تبديل ميکند.
دسترسي به بانکهاي اطلاعاتي اعتباري ۳۰۰ ميليون شرکت خارجي
ارزيابي ريسک و اعتبارسنجي خريداران خارجي کالا و خدمات ايراني (شامل دولتها، بخش عمومي، سيستم بانکي يا بخش خصوصي خارجي) تخصص صندوق است. دسترسي به بانکهاي اطلاعاتي اعتباري ۳۰۰ ميليون شرکت خارجي در سراسر دنيا، ظرفيت منحصربهفرد صندوق براي ارايه خدمات مشاورهاي براي يافتن طرفهاي تجاري معتبر است.
کسب جايزه اول عملکرد ويژه در ميان صندوق هاي ضمانت صادرات کشورهاي اسلامي
صندوق ضمانت صادرات همچنين نقش آفريني بينالمللي در راستاي ديپلماسي اقتصادي کاهش اثرات تحريم داشته است که در اين راستا حضور فعال در اتحاديه بيمه گران اعتبار و سرمايه گذاري (اتحاديه برن)، حضور فعال در اتحاديه بيمه گران اعتبار و سرمايه گذاري کشورهاي اسلامي (اتحاديه امان) و تاسيس بانک اطلاعاتي خريداران کشورهاي اسلامي، کسب کرسي هيات مديره اتحاديه امان براي سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱ با اجماع کشورهاي اسلامي، مذاکرات با موسسات همتا براي طراحي ابزارهاي جانشين محصولات بانکي (با هدف مقابله با تحريمهاي بانکي)، مذاکره براي کاهش ريسک ايران با ECA هاي عضو OECD و اتحاديه برن، مذاکره با دولت و بانک مرکزي کشورهاي عراق و افغانستان از طريق وزارت امور خارجه و بانک مرکزي جهت صدور مجوز براي پذيرش ضمانتنامههاي صندوق در مناقصات اين کشورها و کسب جايزه اول عملکرد ويژه در ميان صندوق هاي ضمانت صادرات کشورهاي اسلامي در سال ۲۰۲۰ از مهمترين اقدامات بوده است.
به منظور تامين امنيت مالي صادرکنندگان ايراني و در نتيجه توسعه موثر صادرات غيرنفتي کشور، صندوق ضمانت صادرات ايران با همکاري آنکتاد، به عنوان تنها شرکت دولتي بيمه اعتبار صادراتي وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۳۵۲ تاسيس شد و فعاليت خود را تحت نظارت مرکز توسعه صادرات ايران آغاز کرده است.