آغاز اخذ مالیات از خانههای خالی

ايسنا/ طبق اعلام رئيس کل سازمان امور مالياتي نخستين مالياتي که از خانههاي خالي دريافت ميشود در مرداد ماه و به اندازه نصف ارزش اجاره ماهانه آن خواهد بود.
طبق ماده ۵۴ مکرر قانون مالياتهاي مستقيم واحدهاي مسکوني واقع در شهرهاي با جمعيت بيش از ۱۰۰ هزار نفر که به استناد سامانه ملي املاک و اسکان بهعنوان «واحد خالي» شناسايي شوند، از سال دوم به بعد مشمول ماليات معادل ماليات بر اجاره به شرح زير خواهند شد:
سال دوم- معادل يک دوم ماليات متعلقه
سال سوم- معادل ماليات متعلقه
سال چهارم و به بعد- معادل يک و نيم (۱.۵) برابر ماليات متعلقه
در اين راستا، وزارت راه و شهرسازي براي شناسايي واحدهاي خالي سامانه املاک و اسکان که اطلاعات واحدهاي مسکوني کشور در آن درج ميشود را از بهمن ماه ۱۳۹۸ رونمايي و مردادماه ۱۳۹۹ اجرايي کرد و به اين سامانه وظيفه ديگري هم علاوه بر شناسايي خانههاي خالي محول شد که شناسايي محل سکونت خانوار است و طبق قانون هر خانواري ميتواند يک اقامتگاه دائمي در شهر محل سکونت و يک اقامتگاه فرعي در شهري غير از محل سکونت داشته باشد که اين موارد مشمول ماليات نميشوند اما مازاد بر آن اگر هر واحدي داشته باشد مشمول ماليات ميشود.
همچنين، اگر اين افراد واحدهاي بيشتري داشته باشند اما خالي نباشند مشمول ماليات نخواهد شد.
در اين زمينه، بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازي، تمامي مردم از روز پنجشنبه (۱۹ فروردين ۱۴۰۰) مکلف به ثبت املاک تحت تملک خود در سامانه املاک و اسکان به نشاني amlak.mrud.ir شدند که اين موضوع تا پايان شهريورماه ادامه خواهد داشت.
بر اساس بند ۷ از تبصره ۸ اصلاحيه ماده ۵۴ مکرر قانون مالياتهاي مستقيم مصوب پنجم آذرماه ۱۳۹۹ مجلس، دستگاههاي اجرايي مکلفند خدمات خود از قبيل افتتاح حساب بانکي و صدور دسته چک، يارانه و کمک معيشتي، تعويض پلاک خودرو، فروش انشعاب آب، برق، تلفن و گاز طبيعي و بسياري ديگر از خدمات را صرفا با اخذ کد ملي و بر اساس کد پستي يا شرح نشاني يکتاي درج شده مربوط به اقامتگاه اصلي افراد در سامانه املاک و اسکان کشور ارائه کنند.
بنابراين، کساني که املاک تحت تملک خود را در سامانه املاک و اسکان ثبت نکرده باشند، از بهره مندي از خدمات ذکر شده در بالا محروم ميشوند.
چند خانوار در سامانه املاک و اسکان ثبت نام کردند؟
از سوي ديگر، طبق آماري که محمد اسلامي ـ وزير راه و شهرسازي ـ در ۲۶ تيرماه ۱۴۰۰ ارائه کرد تاکنون سه ميليون خانوار در سامانه جامع املاک و اسکان ثبت نام کردهاند، درحاليکه برآوردها از وجود ۲۸ ميليون واحد مسکوني در کشور حکايت دارد.
علاوه براين، اواخر سال گذشته وزارت راه و شهرسازي اعلام کرد که ۱.۳ ميليون خانه خالي را شناسايي و براي اخذ ماليات به سازمان امور مالياتي معرفي کرده و قرار است در مردادماه امسال مشمول ماليات واحدهاي خالي از سکنه شوند.
آغاز اخذ ماليات از خانههاي خالي
در اين زمينه، رئيس کل سازمان امور مالياتي نيز اعلام کرد که نخستين ماليات از خانههاي خالي در مرداد ماه امسال و به اندازه نصف ارزش اجاره ماهانه آن دريافت خواهد شد.
طبق گفته وي براي مواجه نشدن با مالياتهاي بسيار سنگين خانههاي خود را اجاره دهيد، زيرا هدف از ماليات بر خانههاي خالي کسب درآمد نيست، بلکه هدف اصلي اين است که افراد خانههاي خود را خالي نگذارند.
با اين تفاسير، طبق اعلام مسئولان در ماه جاري اولين ماليات از خانههاي خالي اخذ ميشود.
در اين راستا، نگاهي به جزئيات اخذ ماليات از خانههاي خالي نشان ميدهد که بر اساس قانون مالياتهاي مستقيم، هر واحد مسکوني در شهرهاي بالاي ۱۰۰ هزار نفر که به استناد سامانه ملي املاک و اسکان کشور، در هر سال مالياتي در مجموع بيش از ۱۲۰ روز ساکن يا کاربر نداشته باشد، به عنوان خانه خالي شناسايي شده و مشمول ماليات ميشود.
خانههاي خالي شهرهاي کوچک و روستاها مشمول ماليات نميشود
همچنين، مالک دو واحد مسکوني در شهر محل سکونت خود، مالک بيش از دو واحد مسکوني و اگر يک يا چند واحد بيش از ۱۲۰ روز خالي باشد، جز مشمولان اين نوع ماليات هستند اما مالک دو واحد مسکوني؛ يکي در شهر محل سکونت و يکي در شهر يا روستايي ديگر از اين ماليات معاف هستند.
علاوه براين، خانههاي واقع در شهرهاي کمتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعيت و روستاها مشمول ماليات نخواهد شد اما بايد در سامانه ثبت شوند.
از سوي ديگر، ميزان ماليات براي خانههاي خالي اشخاص حقيقي در سالهاي اول، دوم و سوم به ترتيب ۶، ۱۲ و ۱۸ برابر است و جرائم مالياتي براي خانههاي خالي اشخاص حقوقي و دستگاههاي دولتي دو برابر ماليات اشخاص حقيقي است؛ به گونهاي ماليات اين افراد در سالهاي اول، دوم و سوم به تربيت معادل ۱۲، ۲۴ و ۳۶ برابر ارزش اجاره واحد محاسبه ميشود.
براي روشن شدن چگونگي محاسبه ماليات خانههاي خالي بحث را با يک مثال به پايان ميبريم، به اين صورت که اگر يک واحد مسکوني با وديعه ۵۰ ميليون تومان و اجاره ماهيانه دو ميليون تومان بيش از چهار ماه خالي بماند در سال اول مشمول ۳۳ ميليون و ۶۰۰ هزار تومان جريمه ميشود