نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
اقتصادی

آیا تنها قطعی برق قیمت سیمان و میلگرد را صعودی کرد؟

منبع
اعتماد
بروزرسانی
آیا تنها قطعی برق قیمت سیمان و میلگرد را صعودی کرد؟

اعتماد/پيش‌بيني روند قيمتي مسکن در کشور وابستگي بسياري به متغيرهاي کلاني همچون رشد نقدينگي، نرخ تورم و رشد اقتصادي کشور دارد و بايد گفت اين عوامل بر همه‌ ارکان ساخت مسکن مانند مصالح ساختماني و سازه‌هاي فولادي همچون تيرآهن و ميلگرد و سيمان اثرگذار است، اما موضوعي که اخيرا دليل و بهانه‌اي براي گراني اين مصالح ساختماني شده تنها نرخ تورم نيست، بلکه قطعي برق کارخانجات نيز مزيدي بر علت شده است؛ به گونه‌اي که از ۲۶ تيرماه امسال که موضوع قطعي برق کارخانجات قطعي شد قيمت سيمان روندي صعودي به خود گرفت و هر پاکت ۵۰ کيلويي سيمان از ۴۴ هزار تومان در ابتدا به بيش از ۷۰ هزار تومان و پس از آن به مرز ۱۲۰ هزار تومان رسيد و قيمت ميلگرد نيز از ۱۴ هزار تومان به رقم ۲۰ تا ۲۲ هزار تومان رسيده است. اين در حالي است که قيمت هر کيلوگرم اين محصول تا اواخر سال ۹۸ تنها ۴۲۰۰ تومان بود. البته که بعضي کارشناسان اين افزايش قيمت را به دليل سودجويي برخي عنوان مي‌کنند و بر اين باورند که کارخانه‌هاي سيمان ذخيره مناسبي براي پاسخگويي به نياز سازندگان دارند، اما اين صحبت‌ها نيز تاکنون باعث نشده که قيمت سيمان يا ساير مصالح ساختماني که به دليل قطعي برق، افزايش يافته، نزولي شود. از آنجايي که تورم مصالح ساختماني نيز يکي از مهم‌ترين عناصر تاثيرگذار بر تورم مسکن است، احتمال ايجاد تورم مصالح ساختماني بر قيمت مسکن، دور از ذهن نخواهد بود، اما منشا اين تورم نه افزايش قيمت دلار يا ساير متغيرهاي اقتصادي که قطعي برق خواهد بود. 

آيا تنها قطعي برق قيمت سيمان و ميلگرد را صعودي کرد؟
مسوولان نيز علت افزايش قيمت‌ها را قطعي برق صنايع در دو ماه اخير عنوان مي‌کنند و مي‌گويند قطعي و کمبود برق منجر به عدم توليد سيمان به ميزان کافي شده و همين امر باعث التهاب در بازار و افزايش نرخ سيمان در بازار آزاد شده و کاهش عرضه همزمان با تقاضاي بالاي قيمت‌ها همان چيزي است که صنعت سيمان در حال حاضر به آن دچار شده است.فعالان اين حوزه معتقدند سيمان و ميلگرد پراستفاده‌ترين مصالح در ساخت مسکن است و گراني اين دو محصول مي‌تواند بر قيمت تمام شده مسکن تاثير بگذارد.
عطا آيت‌اللهي، کارشناس بازار مسکن درخصوص افزايش نجومي قيمت برخي مصالح ساختماني بر اين باور است زماني که خبر توقف توليد هر کالايي در کشور منتشر مي‌شود شرايط را براي احتکار و دلال‌بازي بيشتر فراهم مي‌کند.

سودجويان دست به‌ کار شدند
آيت‌اللهي در اين باره به «اعتماد» گفت: امروز مي‌بينيم قيمت هر پاکت سيمان به ۱۳۰ هزار تومان رسيده و ميلگرد هم در سايزهاي مختلف افزايش قيمت داشته و متاسفانه بايد گفت قطعي اين روزهاي برق کارخانجات بهانه‌اي براي افزايش قيمت سيمان و ميلگرد شده اين در حالي است که اين سيمان همان سيمان باکيفيت گذشته است که بايد با قيمت قبل هم به دست مردم برسد.
اين کارشناس بازار مسکن با بيان اينکه همواره از شرايط خاص و کمبودها در اين بازار سوءاستفاده مي‌شود، ادامه داد: زماني که خبر توقف توليد هر کالايي منتشر مي‌شود، شرايط را براي احتکار و دلال‌بازي بيشتر فراهم مي‌کند و قطعا اين شرايط بر بازار مسکن تاثيرگذار خواهد بود، زيرا سيمان و ميلگرد جزو مصالح عمده ساخت ساختمان است.
او با بيان اينکه در آناليز قيمت مسکن بخش عمده قيمت‌ها مربوط به قيمت زمين مي‌شود، افزود: هرچند مصالح ساختماني قيمت عمده مسکن را تشکيل نمي‌دهد، اما بايد گفت به لحاظ حجمي سيمان در ساخت مسکن تاثير زيادي دارد و قاعدتا نبايد جهشي در قيمت مسکن ايجاد کند اما افرادي که به دنبال فرصت و سودجويي بيشتر هستند، براي اينکه بهانه‌اي براي اين افزايش قيمت داشته باشند مسلما از اين موضوع براي بالا بردن قيمت‌ها استفاده مي‌کنند.
آيت‌اللهي با بيان اينکه اقتصاد مسکن اقتصاد مهمي است، گفت: زماني که هر مولفه از ساخت مسکن دچار تلاطم شود، سوءاستفاده‌کنندگان نيز با فرصت‌طلبي سعي در افزايش قيمت‌ها مي‌کنند.

توليدات سيمان کشور بيش از نياز داخل است
اين کارشناس بازار مسکن افزود: ضرورت دارد مسوولان هر چه زودتر تدبيري براي حل مشکلات برقي صنايع بينديشند، زيرا به صورت طولاني‌مدت صنايع نمي‌توانند متضرر اين بي‌برقي شوند و برق بايد به صنايع برگردد، ضمن آنکه توليدات ما در بخش سيمان اصلا کم نيست و حتي صادرات خوبي هم در اين بخش وجود دارد و بيش از نياز داخل توليدات داريم.
او با بيان اينکه بايد توليدات صنايع بزرگ به حالت قبل برگردد، تصريح کرد: البته در سال‌هاي اول انقلاب با کمبودهايي در بخش ساخت مسکن مواجه بوديم اما در آن زمان توليدات محدود بود و نياز بيش از عرضه محصولات بود و به همين دليل با سهميه‌بندي و با جواز ساختمان سيمان به مردم عرضه مي‌شد يا در بازار آزاد با قيمت بالاتر خريد و فروش مي‌شد؛ اين در حالي است که در چندين سال اخير اصلا با چنين مشکلاتي مواجه نبوده‌ايم.
آيت‌اللهي خاطرنشان کرد: اين دو کالا (فولاد و سيمان) جزو اقلامي هستند که در داخل کشور توليد مي‌شوند هر چند به مقدار محدود فولاد وارد مي‌شود اما توليد سيمان براي رفع نيازهاي داخلي صورت مي‌گيرد اما آنچه در گذشته شاهد آن بوديم مشکل در کمبود توليد اين محصول بود.
مقرراتي که اجرا نمي‌شود!
اين کارشناس بازار مسکن گفت: متاسفانه طي روزهاي گذشته اخباري درخصوص احتکار اين اقلام به گوش مي‌رسد هر چند مقررات براي اين موضوع وجود دارد اما اجرا نمي‌شود و نظارت‌ها هم ضعيف است. اما بايد گفت در کشور ما سيستم دلالي و واسطه‌اي ميان توليد‌کننده و مصرف‌کننده وجود دارد که بازار را هدايت مي‌کند و هيچ بعيد نيست که کنترل بازار سيمان هم در دست همين افراد باشد.
او درخصوص چشم‌انداز بازار مسکن نيز گفت: در حال حاضر عامل مهمي که باعث افزايش شيب صعودي قيمت‌ها در بازار مسکن شود اصلا وجود ندارد و به نوعي هر بخشي از اقتصاد به نوعي در تلاطم افتاده است از قيمت ارز گرفته تا ساير کالاها تقريبا به ثبات رسيده‌اند.آيت‌اللهي خاطرنشان کرد: ضمن اينکه اصلا سابقه ندارد قيمت مسکن زماني که رشد مي‌کند پس از آن افت چشم‌گيري در بازار داشته باشد، اما ممکن است در اين شرايط با درصد محدودي قيمت‌ها کمي رشد داشته باشد. اما در چند سال آينده احتمالا بازار مسکن در دوره رکود خود خواهد بود و کمتر از ديگر بازارها رشد و بازدهي خواهد داشت.اين کارشناس بازار مسکن افزود: به نظر مي‌رسد قيمت مسکن به‌رغم کاهش تقاضا و افزايش عرضه، کمي صعودي شود. از طرفي احتمالا شاهد افزايش اجاره‌بهاي مسکن خواهيم بود.
گزارش مرکز آمار از ميزان هزينه‌کرد خانوارها در سال 99 نشان مي‌دهد که حدود 50 درصد از هزينه‌هاي غيرخوراکي در بخش مسکن است. اين رقم با توجه به ساير نيازهاي يک خانواده، سهم بالايي را نشان مي‌دهد که مي‌تواند در آينده با هر نوساني در بازار مسکن، خانواده‌ها را به مشکلات بزرگ‌تري بيندازد. اقتصاد ايران از سال 97 و با خروج يک‌جانبه امريکا از برجام، روزهاي خوبي را پشت سر نمي‌گذارد و بهتر است پيش از هر چيزي، آرامش نسبي به آن بازگردد. 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره