نماد آخرین خبر

ضرورت اکتشافات جدید و جایگزینی ذخایر سنگ‌آهن

منبع
ايرنا
بروزرسانی
ضرورت اکتشافات جدید و جایگزینی ذخایر سنگ‌آهن

ايرنا/بر اساس آخرين ويرايش مطالعات طرح جامع فولاد کشور، ذخاير سنگ‌آهن کشور تنها تامين کننده نياز کشور تا سال ۱۴۱۷ خواهد بود و ضرورت دارد اکتشافات جديد در اين حوزه انجام شده و ذخاير سنگ‌آهن کشور جايگزين شود.

 بر اساس آخرين ويرايش مطالعات طرح جامع فولاد کشور که به تازگي منتشر شده، ذخيره زمين‌شناسي سنگ‌آهن کشور پنج ميليارد تن و ذخيره قابل استخراج آن ۲.۹ ميليارد تن تخمين زده مي‌شود.
بر اساس مطالعات انجام شده براي تحقق هدف چشم‌انداز ۱۴۰۴ که در آن دستيابي به ساليانه ۵۵ ميليون تن فولاد خام پيش‌بيني شده، به ۱۶۰ ميليون تن سنگ‌آهن نياز است؛ چيزي که به دليل کافي نبودن اکتشافات، آينده خوبي ندارد.
در اين صورت و توليد کامل مطابق برنامه‌هاي واحدهاي فولادي، بيش از ۸۰۰ ميليون تن سنگ‌آهن کشور تا سال ۱۴۰۴ مصرف مي‌شود.
بر اين اساس با استخراج ساليانه ۱۶۶ ميليون تن سنگ‌آهن، ذخاير کشور تقريبا تکافوي حدود ۱۳ سال بعد از افق ۱۴۰۴ را خواهد داد و چندي نمي‌گذرد که ذخاير سنگ‌آهن تمام مي‌شود.


کارشناسان باور دارند با اينکه سازمان‌هاي تخصصي کشور از جمله سازمان زمين‌شناسي و اکتشافات‌معدني کشور در سال ۱۳۹۷ هشدار جدي داده بودند که ذخاير معدني مانند سنگ‌آهن با روند اکتشاف موجود رو به اتمام است، اما تاکنون اقدام عملياتي و اصلاح ساختار اکتشاف در کشور انجام نشده است.

در اين راستا به تازگي ديوان محاسبات کشور نيز نسبت به اتمام ذخاير سنگ‌آهن کشور تا ۱۸ سال آينده ابراز نگراني کرده است. بر اساس گزارش اين نهاد، عدم انجام اکتشافات جديد و جايگزيني ذخاير سنگ‌آهن مصرف‌شده عامل از بين رفتن پشتوانه‌ تامين مواد اوليه مورد نياز کارخانجات وابسته به فولاد شناخته شده است.
کارشناسان باور دارند زماني به اهداف مدنظر در کشور مي‌رسيم که مطالعات و اکتشافات کامل، عمقي و هدفمند باشند. اين در حالي است که تاکنون اکتشافات معدني به دليل نبود اکتشاف يکپارچه و سياست‌گذاري واحد کامل نبوده و در اين زمينه زيان‌هايي به چرخه تامين مواد اوليه موردنياز صنايع معدني وارد شده است.

گفته مي‌شود امروز به يک جهش بزرگ در اکتشاف نياز است، به نحوي که مي‌توان گفت ديگر تغييرات و روند فعلي پاسخ‌گوي نياز اکتشافي کشور در حوزه مواد اوليه مهمي چون سنگ‌آهن، مس، سرب و روي، بوکسيت و طلا نيست.
همچنين در کنار راهکارهاي مطرح‌شده براي ارتقاي توليد سنگ‌آهن مورد نياز کشور، بر توسعه بخش فرآوري هم تاکيد مي‌شود.
در اين زمينه نياز داريم تا عيار حد اقتصادي سنگ‌آهن و همين‌طور نوع آن‌که در حال حاضر فقط محدود به سنگ‌آهن‌هاي مگنتي محدود شده را توسعه دهيم تا به پرعيارسازي و فرآوري سنگ‌آهن‌هاي هماتيت کمک کنيم.
"سعيد عسکرزاده" دبير انجمن سنگ‌آهن ايران در اين خصوص به خبرنگار اقتصادي ايرنا گفت: در تعيين ميزان ذخاير قابل استحصال براي توليد، بايد به مولفه‌هاي ديگري غير از مسائل فني هم توجه کرد، به‌طور مثال بخش عمده‌اي از برداشت و استخراج معادن به عنوان باطله در سر معادن جدا مي‌شود.

اين مقام صنفي اضافه‌کرد: اينکه تا چه عياري را به عنوان باطله، اطلاق و جداسازي کرده و چه درصدي از سنگ را به عنوان کاني شناسايي کنيم و در فرآوري از آن بهره‌گيري کنيم، به دو مولفه فناوري و قيمت محصولات بالادستي وابسته است.
وي اظهار داشت: طبيعي است اگر قيمت‌ها به‌طور نسبي تغيير کرده يا به سمت واقعي شدن قيمت‌ها برويم، آن‌گاه بسياري از ذخاير، قابليت استخراج پيدا مي‌کنند و در اين صورت، پيش‌بيني ما از عمر معادن سنگ‌آهن و ذخاير موجود تغيير خواهد کرد.

دبير انجمن سنگ‌آهن ايران، به باطله‌هاي معدني اشاره کرد که بر اساس فناوري‌هاي قديمي به عنوان باطله محسوب مي‌شدند، اما امروز مي‌توان از آنها بهره‌برداري کرد.

وي همچنين به معادن «هماتيتي» اشاره کرد که اکنون در زنجيره توليد سيمان قرار دارند و هنوز وارد زنجيره توليد فولاد نشده‌اند که در اين صورت، محاسبات را تغيير خواهند داد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره