کاهش 9 درصدی در ارزش کالاهای صادراتی

اعتماد/پس از مدتها تراز تجاري کشور در مرداد سال جاري به مثبت يک ميليارد و 263 ميليون دلار رسيد. لطيفي، سخنگوي گمرک در اين خصوص گفت: «طبق اين گزارش، در مرداد ماه سال جاري هشت ميليون و ۴۵۲ هزار تن کالا به ارزش 5 ميليارد و ۳۷۸ ميليون دلار بين ايران و کشورهاي جهان تبادل شد که سهم صادرات 3 ميليارد و ۳۲۳ ميليون دلار و سهم واردات در اين ماه 2 ميليارد و ۵۵ ميليون دلار بود؛ بنابراين تراز تجارت غيرنفتي کشور يک ميليارد و ۲۶۳ ميليون دلار را نشان ميدهد. سرجمع تجارت غير نفتي کشور در رويههاي صادرات و واردات در پنجمين ماه سال ۱۴۰۰ از لحاظ وزني 8 ميليون و ۴۵۲ هزار تن به ارزش 5 و ۳۷۸ ميليون دلار بوده است که سهم صادرات در اين ماه (۳۱ روز)، 7 ميليون و ۱۴۲هزار تن به ارزش 3 ميليارد و ۳۲۳ ميليون دلار بوده که نسبت به صادرات کشور در مرداد ماه سال ۹۹ از لحاظ وزني بدون کاهش ۹.۵ درصدي و از لحاظ ارزش رشد ۵۴ درصدي داشته است.» تراز تجاري مثبت در مرداد سال جاري در حالي است که صادرات کشور نسبت به تيرماه 14 درصد کاهش در وزن و 9 درصد کاهش در ارزش داشته است. در ميان مقاصد مهم صادراتي ايران، همچنان کشورهاي چين، عراق و امارات قرار دارند. به نظر ميرسد پس از اعمال تحريمها تغيير بزرگي در مقاصد کالاي ايراني رخ داده و البته کالاهاي ايراني آنگونه که بايد به کشورهاي همسايه صادر نميشوند.
مقصد کالاهاي ايراني کجاست؟
بر اساس گزارش گمرک مهمترين مقصد کالاي ايراني در ماه مورد بررسي کشور چين بوده که 2 ميليون و 436 هزار تن کالا به ارزش يک ميليارد و 505 ميليون دلار از ايران وارد کرده که 34 درصد وزن و 45 درصد کل ارزش صادرات کشور را شامل ميشود. گفتني است که اين ميزان صادرات کالا به چين نسبت به تير کاهشي 12 درصدي در وزن و افزايش 20 درصدي در ارزش را داشته است. دومين مقصد کالاي صادراتي ايران نيز عراق بود که در اين ماه نسبت به تيرماه ۱۸ درصد در وزن و ۲۷ درصد در ارزش خريد کالا از ايران کاهش داشته است و يک ميليون و ۸۳ هزار تن کالا به ارزش ۳۴۶ ميليون دلار کالا از ايران خريده است. امارات با ۷۳۴ هزار تن به ارزش ۲۸۵ ميليون دلار (کاهش ۱۳ درصدي در وزن و ۱۹ درصدي در ارزش)، ترکيه با ۳۶۲ هزار تن به ارزش ۱۸۴ ميليون دلار (رشد چهار درصدي در وزن و کاهش ۴۴ درصدي ارزش) و افغانستان با ۳۶۴ هزار تن به ارزش ۱۲۷ ميليون دلار (کاهش ۱۲ درصدي در وزن و ۵۰ درصدي در ارزش) پنج مقصد اصلي صادرات کالاهاي ايراني در مردادماه بودند.
۱،۳ ميليون تن واردات انجام شد
در خصوص ميزان واردات در پنجمين ماه سال نيز يک ميليون و ۳۱۰ هزارتن کالا به ارزش 2 ميليارد و ۵۵ ميليون دلار به صورت ترخيص قطعي وارد کشور شد که نسبت به واردات در مرداد ماه سال ۹۹ از لحاظ وزن ۳۶ درصد کاهش و از لحاظ ارزش ۲۶ درصد کاهش داشته است. اما در مقايسه با تير ماه ۱۴۰۰ کاهش ۶۸ درصدي در وزن و ۵۳ درصدي در ارزش را نشان ميدهد. البته ميزان ترخيص درصدي کالا با دستورات معاون اول رييسجمهور و دولت سيزدهم ۷۹۸ هزار تن بوده که به دليل درصدي بودن و تکميل نشدن اسناد قطعي ترخيص در آمار واردات قطعي اعلام نميشود. در خصوص کشورهاي مبدا خريد کالاهاي وارداتي نيز امارات با ۳۶۸ هزار تن به ارزش ۷۱۱ ميليون دلار نسبت به تيرماه کاهش ۷۶ درصدي در وزن و ۵۳ درصدي در ارزش واردات قطعي داشته است. چين با ۱۲۷ هزار تن کالا به ارزش ۴۷۶ ميليون دلار نسبت به ماه قبل کاهش ۶۲ درصدي در وزن و ۵۶ درصدي در ارزش را تجربه کرده است. ترکيه با ۲۶۲ هزار تن کالا به ارزش ۲۸۱ ميليون دلار کاهش ۳۸ درصدي در وزن و ۴۲ درصدي در ارزش صادرات به ايران را نسبت به تيرماه را داشته است. آلمان با ۸۰ هزار تن کالا به ارزش ۱۰۵ ميليون دلار کاهش ۲۸ درصدي در وزن و ۲۹ درصدي در ارزش کالاهاي معامله شده براي بازار ايران را داشته و نهايتا سوييس با ۲۰ هزار تن کالا به ارزش ۳۳ ميليون دلار کاهش ۹۰ درصدي در وزن و ۷۸ درصدي در ارزش را براي فروش کالا به ايران در مرداد ماه نسبت به تير ماه داشته است.در اين ماه تلفن همراه با ۲۳۹ ميليون دلار با فاصله زياد با ساير کالاها در صدر واردات کشور قرار گرفته و پس از آن دانه سويا با ۱۴۷ ميليون دلار، ذرت دامي با ۱۱۲ ميليون دلار، گندم با ۷۲ ميليون دلار و جو با ۴۰ ميليون دلار قرار دارند. لطيفي درخصوص کالاهاي عبوري از ايران در پنجمين ماه سال گفت: در مرداد ماه امسال ۹۷۴ هزار تن کالا ي خارجي از مسير ايران عبورکرده است که نسبت به کالاي عبوري از کشورمان در مرداد ماه ۹۹ که ۵۰۱ هزار تن بوده است رشد ۹۴ درصدي داشته است.