سهم چشمگیر بازارچههای مرزی در توسعه روابط با کشورهای همسایه

ايرنا/ عضو هيات رييسه اتاق بازرگاني مشترک ايران و عراق با بيان اينکه کشورمان ۱۸ گذرگاه مرزي با همسايگان خود دارد، گفت: بازارچههاي مرزي در توسعه روابط با کشورهاي همسايه نقش و سهم بسيار مهم و چشمگيري دارند.
رييسي در روزهاي گذشته در سخناني، ايجاد بازارچههاي مرزي و مبادلات مرزنشينان را مورد اهميت دانست و گفت: تبادلات مرزي مرزنشينان را در قالب يک بازار کاملا قانونمند و سامانيافته بسيار سودمند ميدانم. اين تبادلات هم ايجاد اشتغال ميکند و هم نحوه تجارت و داد و ستد با کشورهاي همجوار را سامان ميدهد و از قاچاق کالا جلوگيري ميکند.
ايران با کشورهايي از جمله ترکيه، عراق، ارمنستان، ترکمنستان، جمهوري آذربايجان، پاکستان و افغانستان مرزهاي زميني دارد و بازارچه هاي مرزي مي تواند با ايجاد فضايي تجاري ارتباط با اين کشورها را افزايش دهد.
از سوي ديگر مردم منطقه با فعاليت در بازارچه هاي مرزي امکان ارائه کالا و خدمات خود را دارند که هم زمينه اشتغال را افزايش مي دهد و هم به فروش و ايجاد رونق در مرزها کمک بسياري مي کند.
در همين راستا، «سيدحميد حسيني» عضو هيات رييسه اتاق بازرگاني مشترک ايران و عراق اظهار داشت: ايران با اين کشور همسايه ۱۸ گذرگاه مرزي دارد که شامل ۹ مرز رسمي و ۹ بازارچه مرزي مي شود، اين در حالي است که بازارچه هاي مرزي فعاليت مهمي را در زمينه تردد مسافر و کالاي تجاري ندارند.
حسيني خاطرنشان کرد: ۶۰ درصد مردم عراق در نزديکي مرزهاي ايران زندگي مي کنند که نشان مي دهد افزايش بازارچه ها و گسترش فعاليت آنها مي تواند به توسعه روابط دو کشور کمک کند.
وي با بيان اينکه منفعت هاي بسياري براي مرزنشينان در تبادلات تجاري بازارچه هاي مرزي وجود داد، تصريح کرد: اين بازارها در توسعه روابط نقش مهم و موثري را برعهده دارند به همين دليل برنامه هايي جهت گسترش و راه اندازي آنها وجود دارد.
حسيني با تاکيد بر اينکه توسعه زيرساخت هاي همکاري با عراق و افزايش اين گذرگاه ها به نفع ايران است، خاطرنشان کرد: يکي از مزيت هاي ايران در ارتباط با اين کشور تعدد راه هاي ارتباطي و دسترسي آسان است.
وي با بيان اينکه اين تعداد گذرگاه مرزي، ارزان بودن حمل و نقل کالا را نيز به دنبال دارد، اظهار داشت: کشورهاي همسايه با عراق در تلاش براي افزايش تعداد مرزهاي خود با اين کشور هستند اين در حالي است که ايران طي ساليان گذشته مرزهاي رسمي و بازارچه هاي مرزي بسياري را ايجاد کرده است که مي تواند در توسعه روابط سياسي و تجاري تاثيرگذار باشد.
به گفته عضو هيات رييسه اتاق بازرگاني مشترک ايران و عراق، حجم صادرات از طريق بازارچه هاي مرزي بيش از ۲۰ درصد کل صادرات کالاهاي غيرنفتي کشور را در برنمي گيرد.
به گزارش ايرنا، بر اساس آخرين آمار گمرک مجموع تجارت خارجي ايران در پنج ماهه نخست سالجاري به ۵۹ ميليون و ۳۰۰ هزار تن به ارزش ۳۴ ميليارد دلار رسيد که با تراز يک ميليارد دلاري مثبت سهم صادرات ۴۵ ميليون و ۵۰۰ هزار تن به ارزش ۱۷ ميليارد و ۶۶۱ ميليون دلار و سهم واردات ۱۳ ميليون و ۸۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۱۶ ميليارد و ۶۳۱ ميليون دلار بود.
در آمار تجارت پنج ماهه ايران، عراق با ۱۲ ميليون تن کالا به ارزش سه ميليارد و ۱۶۳ ميليون دلار در جايگاه دوم صادراتي کشور قرار گرفته است.