همخانه شدن چند خانوار حقیقت دارد؟

آنا/چندي پيش خبري با عنوان زندگي مشترک چندخانوار در يک منزل استيجاري منتشر شد که در اين مطلب به بررسي صحت اين موضوع پرداخته شده است.
در چند سال اخير با توجه به کاهش عرضه مسکن و تورم قيمت، اجارهبها به شدت افزايش يافته است.
با توجه به افزايش سرسامآور اجارهبها طي سالهاي اخير دولت طرحي به نام وام وديعه مسکن با هدف تامين تمام يا بخشي از هزينه وديعه واحد مسکوني ارائه کرده است در اين طرح تسهيلات ۷۰ ميليون توماني در تهران با بازپرداخت پنج ساله و نرخ سود ۱۳ درصد به واجدان شرايط داده ميشود که رقم اقساط آن ماهانه يک ميليون و ۵۹۲ هزار و ۷۰۰ تومان خواهد بود. اما عليرغم اجراي اين طرح کماکان بسياري از خانوادهها براي تهيه وديعه مسکن با چالش روبهرو هستند و دست به اقداماتي که تاکنون در جامعه ايران عرف نبوده ميزنند.
چندي است که برخي خبرها درباره اجاره يک واحد مسکوني به صورت اشتراکي بين دو يا چند خانواده به دليل ناتواني در تامين اجارهبها حکايت دارد امري که تاکنون وجود نداشته است هرچند اجاره اين گونه واحد مسکوني طي سالهاي گذشته توسط برخي از جوانان مجرد براي کاهش هزينهها وجود داشت اما درباره خانواده ها تاکنون سابقه نداشته است.
اجاره مسکن به چند خانوار دروغ محض است
مصطفي قلي خسروي، رئيس اتحاديه مشاوران املاک در گفتوگو با خبرگزاري آنا «اجاره يک واحد مسکوني به چندين خانوار را تکذيب و آن را دروغ محض عنوان و توصيه کرد اين نوع اخبار رواج داده نشود تا قبح آن در جامعه از بين نرود، اين کار برخلاف شرع و عرف اسلامي است.»
وي ميافزايد «در روزهاي ابتدايي که ستاد کرونا اعلام کرد حق اجاره ۲۵ درصد است. برخي از مشاوران املاک در جنوب شهر مثل جواديه بيان اعلام کردند ما نرخ ۱۸ درصد را با مالکان تعيين کرده بوديم اما اکنون مالکان از ما بابت افزايش نرخ معامله مطالبهگري ميکنند. ستاد کرونا در حق مالکيت افراد دخالت کرده است و اين اتفاق در هيچ کجاي دنيا نميافتد. زماني که نرخ اجاره را ۲۵ درصد اعلام کردند، اين نرخ تا ۶۰ درصد نيز افزايش يافت.»
خسروي در رابطه با ميزان معاملات بازار مسکن ميگويد «وزارت راه و شهرسازي نيز اعلام کرده است براي تمديد قرار داد نيازي به مراجعه به بنگاههاي املاک نيست، در اين صورت من چگونه ميتوانم آمار دقيقي از بازار املاک بهدست آورم و چگونه ميتوان اين بازار را کنترل کرد. اين کار باعث هرج و مرج در بازار ملک ميشود».
فارغ از اينکه تا چه ميزان خبر اجاره اشتراکي يک واحد مسکوني توسط چند خانوار صحت دارد اما با توجه به شرايط اقتصادي و رشد بيضابطه اجارهبها بايد راهکاري براي برون رفت از اين مشکل توسط سياستگذار در نظر گرفته شود.
البته در اين بين يکي از راهکارهاي دولت تصويب طرح اجارهداري حرفهاي است؛ وزارت راه و شهرسازي بيش از يک سال است که در حال پيگيري تصويب طرح اجارهداري حرفهاي و حمايت از توليد و عرضه مسکن است. در طرح اجارهداري حرفهاي، سرمايهگذاران ميتوانند در اراضي دولتي اقدام به ساخت و ساز کرده و سپس واحدهاي ساخته شده را با «تعرفههاي در نظر گرفته شده از سوي وزارت راه و شهرسازي»، به اقشار بدون مسکن، خانه اوليها، زوجهاي جوان و… براي مدت معلوم واگذار کنند.
اقبال شاکري، عضو کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي در گفتوگو با آنا « انبوه سازي مسکن در طرح اجارهداري حرفهاي را موجب کاهش هزينه تمام شده و در مقابل موجب اُفت نرخ اجارهبها عنوان ميکند».