نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
اقتصادی

شاخص کل به جای رشد عقب نشست؛ علت چه بود؟

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
شاخص کل به جای رشد عقب نشست؛ علت چه بود؟

باشگاه خبرنگاران/ نتيجه نظرسنجي هفته گذشته باشگاه خبرنگاران از ۱۰ کارشناس بازار سرمايه در مقايسه با تغييرات شاخص کل، با اختلافاتي همراه بود که علت را جويا شديم.

روز جمعه هفته‌‌ گذشته، نظرسنجي باشگاه خبرنگاران جوان از ۱۰ کارشناس بازار سرمايه با موضوع پيش بيني بازدهي شاخص کل بورس و روند بازار سرمايه در هفته‌اي که گذشت انجام شد. سوال زير به طور مشترک از کارشناسان پرسيده شد.

روند بازار سرمايه و بازدهي هفتگي شاخص کل در هفته آتي را چگونه ارزيابي مي‌کنيد؟

۱. مثبت. رشد بيش از ۵ درصد

۲. مثبت. رشد کمتر از ۵ درصد

۳. بدون تغيير چشمگير

۴. منفي. کاهش کمتر از ۵ درصد

۵. منفي. کاهش بيش از ۵ درصد

طبق نتيجه نظرسنجي، ۷۰ درصد کارشناسان اعتقاد به مثبت شدن شاخص کل با رشدي کمتر از ۵ درصد داشتند (گزينه دوم) و ۲۰ درصد ديگر کارشناسان معتقد بودند که شاخص کل در اين هفته تغيير چشمگيري نخواهد داشت و 10 درصد باقي مانده نيز روند شاخص را با رشدي بيش از ۵ درصدي (گزينه اول)  پيش بيني کردند. 

نتيجه نظرسنجي

بررسي روند شاخص کل در ابتدا و انتهاي هفته‌اي که گذشت

در آخرين روز معاملاتي هفته گذشته، چهارشنبه ۱۷ شهريور ماه شاخص کل بورس بر روي تراز يک ميليون و ۵۲۶ هزار واحد کار خود را به پايان رساند.

نتيجه نظرسنجي

با گذشت يک هفته شامل ۵ روز معاملاتي از تاريخ ۲۰ تا ۲۴ شهريور، در پايان معاملات چهارشنبه ۲۴ شهريور ماه، شاخص کل بورس با رسيدن به پله يک ميليون و ۴۸۸ هزار واحد اين هفته را به سرانجام رساند.

نتيجه نظرسنجي

مقايسه شاخص کل بورس در پايان معاملات اين هفته با پايان هفته گذشته کاهش ۲/۵ درصدي را نشان مي‌دهد.

بنابراين، مقايسه بازدهي واقعي و پيش بيني کارشناسان درباره شاخص کل بورس در اين هفته نشان مي دهد؛ ۸۰ درصد رشد بورس و ۲۰ درصد نوسان و عدم تغيير چشمگير در شاخص کل را پيش بيني کردند‌، اما اين تحليل با آنچه که در واقعيت اتفاق افتاد فاصله داشت. علت اين تفاوت را از کارشناسان جويا شديم که در ادامه مي توانيد دلايل هريک را مشاهده کنيد.

نام کارشناستوضيحات
کورش آسايشطي هفته هاي گذشته شاخص کل همبستگي زيادي با دلار داشته و ابتداي هفته با توجه به کاهش نرخ دلار، شاخص کل نيز روند نزولي خود را ادامه داد. اما دلار به تنهايي باعث اشتباه در پيش بيني نبوده بلکه صحبت مسئولان درمورد برگشت قيمت‌گذاري دستوري به خصوص در صنعت سيمان و ۴ عرضه اوليه اي که در کمتر از ۸ روز اتفاق افتاد، موثر بودند. همچنين عرضه‌هاي بازارگردان ها و حقوقي ها در سهام بزرگ در روزهاي مثبت مزيد بر علت شد.
فردين آقابزرگيبازار يک واکنش طبيعي نسبت به تغييرات در تمامي مولفه هاي اقتصادي مي دهد. چند مورد وجود دارد که باعث شده بورس اندکي روند اصلاحي به خود بگيرد. نوسان نرخ ارز و کاهش احتمالي آن به واسطه مذاکرات، شنيده شدن موضوع کارشناسي و ايجاد اتاق فکر در راستاي افزايش نرخ بهره بين بانکي، آزادسازي سهام عدالت، تفکرات دستوري کنترل قيمت سيمان و فولاد، ايجاد نگاه مديريتي و کنترلي نسبت به نوسانات بازار و شاخص کل ؛ از جمله اين دلايل هستند.
آراد پورکاربا توجه به انتخاب گزينه "بدون تغيير چشمگير" در پيش‌بيني هفته گذشته، نظري نداشتند
عليرضا تاجبرابهامات حاکم بر بازار سرمايه منجر به عدم تصميم گيري خريداران و محافظه کاري سرمايه گذاران شده است. با وجودي که برخي از سهم ها به قيمت هاي جذابي رسيده اما رشد چنداني را تا زمان رفع ابهامات نمي توان متصور بود.
پيمان حداديسفر رييس آژانس بين المللي انرژي هسته اي به کشور، کاهش مناقشات في مابين و در نتيجه کاهش قيمت ارز باعث اين اصلاح شد
محمد خبري زاد

دو دليل عمده براي منفي شدن بازار وجود داشت. اول، صحبت هاي آقاي نيکزاد در خصوص قيمتگذاري دستوري در بخش سيمان و فولاد که اگر محقق شود، شرکت هاي اين حوزه آسيب شديدي خواهند ديد. دوم، ورود آقاي گروسي به ايران و جدي شدن احتمال توافق و به تبع آن ترس از کاهش نرخ دلار که باعث مي‌شود بازار سرمايه در کوتاه مدت با چالش مواجه شود.

مهدي قلي پورعلت اصلي اين اختلاف، سفر رئيس آژانس بين المللي اتمي به ايران بود که هفته قبل منتفي اعلام شده بود و اثر معکوس بر بازار ارز گذاشت. نکته دوم نيز اعلام نظر نماينده هاي مجلس درباره کاهش نرخ فولاد و سيمان در بورس کالا بود. همچنين، نرخ هاي اوراق بدهي هاي دولتي نيز موثر بود که نرخ هاي بالايي بودند. 
وحيد کشميري پورکاهش قيمت دلار و ترس بازار از قيمت‌گذاري دستوري و مصاحبه هاي نسنجيده در اين مورد سبب شد که شاخص در هفته گذشته اصلاح شود. البته موقتي خواهد بود و مي تواند مقدمه اي براي گذشتن شاخص از سطح مقاومتي ١.٦٠٠ هزار واحد در روزها و هفته هاي آتي باشد.
محمدرضا صادقي مقدمعلت اين بود که بازار نسبت به صحبت هاي مسئولان که قيمت‌گذاري دستوري را مطرح مي کردند، واکنش منفي نشان داد.
مهدي ميرزايي

طبق برخي بررسي‌ها، دولت براي جبران مخارج اقدام به انتشار ۱۴ هزار ميليارد تومان اوراق بدهي طي ۱۰ روز اخير کرده است. طبيعتا بخشي از اين اوراق توسط مردم و بخشي توسط نهادهاي حقوقي خريداري مي شود. با اين اقدام بخشي از وجوهي که افراد و نهادها در بازار سرمايه به حرکت درمي آورند، به سمت اوراق حرکت کرده و از رشد بازار کاسته مي شود. از طرف ديگر، با توجه به ثباتي که در نرخ ارز رخ داد و سيگنال هاي مثبت در مورد مذاکرات هسته‌اي، عدم رشد بازار سرمايه هم امري حتمي بود.

انتهاي پيام/

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر