مصاحبه دکتر محمد حسین سلیمانی وارن بافت اسیا
![مصاحبه دکتر محمد حسین سلیمانی وارن بافت اسیا](https://app.akharinkhabar.ir/images/2024/02/20/2cf746f1-7c82-45c1-9153-8ff864a672df.jpeg)
آخرین خبر/ ماشینم رو در پارکینگ تجارت جهانی پارک کردم و از پله برقی بالا رفتم . دست راست پله برقی با بچه های ام اچ اس رو به رو شدم که به استقبالم اومده بودن .وارد شدم و دکتر سلیمانی رو دیدم. ظاهر ملیح دکتر شبیه همون ظاهری بود که تو پیج ازشون دیده بودم .آرامشی که تا آخر مصاحبه همراهشون بود. دکتر محمد حسین سلیمانی دکترای آینده پژوهی دارند و سالهاست که در زمینه بازارهای مالی فعالند. یکی از ویژگیهایی که دکتر رو از باقی فعالان بازارهای مالی متمایز کرده علاقهشون به پرورش استعدادهاست.من قبل از این مصاحبه با جمعی از شاگردانشون صحبت کرده بودم و حالا که خودم باهاشون صحبت میکنم بیش از پیش درک کردم که چرا دکتر سلیمانی متفاوتند. بیاید یه نگاه به مصاحبه من بندازید تا شما هم بیشتر متوجه منظور من بشید.
دکتر چرا رفتید سراغ بازارهای مالی ؟
قرار نبود که در بازارهای مالی کار کنم اما یهو چشم باز کردم دیدم وسطشم. من از کودکی به واسطه برادر و پدرم با فضای مالی آشنا شدم .پدرم کارمند بانک بودن .اما همیشه تلاش میکردن تا ما ها فوتبالیست بشیم . هم من هم برادرم. شغل رویایی پدرم بود. اما هر دو ما حرف گوش کن نبودیم من به جای فوتبال به فضای هنر علاقه مند بودم به فضای موسیقی به فضای شعر و ادبیات و تئاتر .
پس چرا ادامه اش ندادید ؟
چون پول میخواست. و همین مساله پول اومده بود سراغ تیم تئاترمون و من رفتم که پول دربیارم و با دست پر برگردم. سرم داغ بود و رفتم که یک شبه پولدار بشم و افتادم توی چاه.
چرا افتادید تو چاه ؟
دنبال راه در رو بودم. همیشه خودم حس میکردم یه چیزی این وسطا درست نیست ولی خب طمع میکردم بازم. یادمه اون زمان با یکی از دوستام کار ترید کردن رو شروع کردیم. هر دومون هم پول قرض کردیم. اما هر دومون زمین خوردیم. چندین بار این راه رو رفتم و دوستم کلا ناامید شد و رها کرد اما من ول کن نبودم. خیلی ادم با حوصلهای بودم من همیشه حوصله داشتم کتابهای مختلف رو بخونم . بین همه این کتابها و ویدیوها کتاب وارن بافت برام جالب تر بود حرف هاش بوی واقعیت داشت. هرچند که مسیرش سخت تر بود .
یکم فکر کنیم اگر قرار بود همه آدمها یه شبه ثروتمند بشن پس چرا انقدر تعداد ثروتمندها کمه ؟
دنیای مالی دنیایی که تو پیج ها و تو رویاها میدیدم نبود. یه دنیای جذاب بود که قرار بود ثروتمندم کنه ولی نه یک شبه نه یکهو و من از دنیای هنرو شعر ، پرت شدم به دنیای اعداد.
ریاضیات اذیتتون نمیکرد؟
ابدا. من همیشه ریاضیات رو دوست داشتم. هیچوقت باهاش مشکلی نداشتم. یه نکته جالب بگم. اتفاق قشنگی که جلو روی من بود دیدن آدمها در بازار از نزدیک بود. من آدمها و اشتباهاتشون رو از نزدیک میدیدم. تو فضای بازارها می چرخیدم. فضای ذهنی ساده انگارانه ای که با ذهن خود من یکی بود. من میدیدم که کسی عملا سود نمیکنه. ترید شده بود یه اعتیاد بین آدمها. آدمهایی که یه روز سود میکردن و واقعا هم سود میکردن ولی وقتی که ضرر میکردن همه دارو ندارشون رو از دست میدادن و این تصویر همراه من اومد و امروز همین تصاویر از اون آدمها باعث میشه که من بخوام حرفهای متفاوتتری بزنم حتی اگر خیلی ها باهام مخالف باشن.
و شما مخالف سرسخت ترید شدید درسته ؟
دقیقا. ترید خودش به معنی خرید و فروشه اما منظورم تریدی هست که مثل قمار باشه . شما بخوای بدون هیچ دانشی در یک تایم خیلی کوتاه پول دربیاری.
همون پستی که کلی سر و صدا کرد درباره ترید قماره. درسته ؟
دقیقا. همون پستی که سر و صدا کرد و خیلیها که تو منافعشون نبود سعی کردن مخالفش رو بسازن اما واقعا همینه. هیچ کس نمیتونه بر اساس چند تا نمودار صرف و بدون هیچ تحلیل درست و دقیق از اقتصاد پول دربیاره پول دراوردن یک شبه نیست من صدبار هم برگردم عقب همین رو میگم .
شما چطور افراد رو انتخاب میکنید برای کار کردن ؟
کار اصلی من و مجموعه من مدیریت دارایی هستش. اما متاسفانه تعداد افراد آگاه در زمینه اقتصاد انقدر کم هست که معمولا افراد رو برای تحلیل اقتصاد من خودم پرورش میدم و بعد با بهترین هاشون کار میکنم .
پس تکلیف این همه فارغ التحصیل دانشگاهی چیه ؟
فارغ التحصیلان دانشگاهی ما هیچ اطلاعات درست و دقیقی در عمل ندارند . من بین شاگردانم متاسفانه بچه های فارغ التحصیل دکتری و ارشد هستند که نمیتونن به صورت عملی بازارها رو تحلیل کنند و این یه ضعف بزرگ سیستمه. بین همه افرادی که سر کلاسهای سی اف ای شرکت میکنند افراد مستعدی هم هستند که برای آینده ام اچ اس با هم کار میکنیم . همین افراد اعضای تیم تحلیل و سرمایه گذاری من میشن و گاهی سنشون از یک دانشجوی دکترا کمتره، اما از لحاظ اطلاعاتی و کارایی بسیار کارآمدتر هستند .
اعضای تیم سرمایه گذاری ام اچ اس چه مطالبی رو یاد میگیرن؟
من بیس آموزشهام سی اف ای هستت. علم روز اقتصاد که در شرکت های بزرگ سرمایه گذاری در دنیا تدریس میشه. این علم رو من از خودم نساختم و همه اعضای تیم من مستلزم هستن که این علم رو یاد بگیرن. غیر از این نمیشه. همه شرکت های بزرگ سرمایه گذاری دنیا این علم رو برای تحلیل هاشون استفاده میکنند و ما هم به همین شکل و ما با این علم به صورت عملی با بچهها کار میکنیم. در دنیای واقعی و این نحوه پرورش این آدمها رو متمایز میکنه واقعا.
شرکت ام اچ اس دقیقا چه خدماتی ارائه میده ؟
از جمله کارهای اصلی ما مدیریت دارایی و ثروت هست. افراد ثروتهای بسیاری دارند و نمیدونن چطور برای این دارایی تصمیم بگیرن. ثروتهایی که متولد نمیشه چون افراد به راههای قدیمی چسبیدن . راههای جدید رو بلد نیستند حتی هر فردی با توجه به شخصیت و میزان دارایی و میزان ریسک پذیری راه متفاوتی برای افزایش ثروت و دارایی داره. ما علاوه بر این که افراد رو در ابتدا با تستهای روانشناسی میسنجیم تا بهترین راه رو برای هر فرد انتخاب کنیم ، در تمام جلسات از یک تراپیست مالی کمک میگیریم که دادههای اقتصادی رو با روانشناسی تلفیق کنیم و بهترین تصمیم روبگیریم برای هر فرد .
راههای غلط قدیمی رو برامون روشن میکنید؟
یکی از مثال های مهم اینه که همه مردم در ایران بهترین راه سرمایه گذاری رو سرمایه گذاری در املاک میدونن. حتی اگر ملکی داریم در کدوم منطقه باشد که آینده دار تر باشه اهمیت داره و یا اینکه این ملک به چه صورتی کارا تره. برای یک نفر ویلا مناسبه و برای یک نفر خونه. با توجه به شخصیت و نیازها این قضیه برای افراد مختلف متفاوته . معمولا خیلی از ثروتمندان در یک منطقه خاص بدون آگاهی ملک و زمین میخرند اما ما و تیم ما بررسی می کنیم که کدوم منطقه مناسب تره و المانهای مختلف رو میسنجیم. این روزها تعداد افرادی که به این نتیجه رسیدند که مدیریت دارایی و ثروت رو یک اقتصاددان براشون انجام بده خیلی بیشتر شده .
چرا ؟ یعنی مردم آگاه تر شدن ؟
نه صرفا. یه بخش کوچکی از این قصه آگاهی مردم هست. بخش عمده اما تورمه و اینکه اخیرا آدمهای ثروتمندتر نمیدونن چطور از مالیاتها فرار کنن. ( دکتر میخندد )
و این قوانین جدید و ناآگاهی خیلی از افراد رو ترسونده. ترس از عدم قطعیتها باعث شده که خیلی از افراد ثروتمند به دنبال مدیریت دارایی و ثروت باشند این روزها. چیزی که شاید سالهاست دنیای غرب و ثروتمندان غربی باهاش مانوسن. سبک زندگیشونه مدیریت دارایی. بیل گیتس سالهاست مدیر ثروت داره و هیچ چیز عجیبی نیست. ملکه انگلیس مدیر ثروت داشت.
شما برای افراد مبتدی هم برنامه دارید ؟
قطعا. یه بخش مهمی از رسالت من این آگاهی هست. آگاهی که یک روز خودم نداشتم و به دنبالش می گشتم. من دورههای رایگانم در همین راستاست . دوره های سواد مالی و دوره ای که با فضای بازارهای مالی آدمها رو آشنا میکنه برای همینه این دورهها برای افراد مبتدی هست وهیچ هزینهای هم نداره.
شما 2024 رو چطور می بینید ؟
سوال سختیه. قطعا آسون نمیبینمش. سالی که احتمال اومدن ترامپ رو داره و این سختش میکنه. علاوه بر اون چالشهای دلار که باهاش رو به رو هستیم 2024 رو سخت میکنه. تورمی که همچنان ادامه داره اگر راهکاری برای کنترلش اعمال نشه. افراد باید خودشون رو آماده کنند. قبلا تو یکی از پستها گفتم . خیلی وقتها ما خطرات رو میدونیم و احساس میکنیم، اما رفتار شترمرغ گونه رو انتخاب میکنیم. شتر مرغها تو یه منطقهای اگر اشتباه نکنم استرالیا، هر وقت خطری حس میکنن سرشون رو میکنن زیر برف. الان هم وقتشه که ما به فکر باشیم. یک سری چیزها دست ما نیست. ما نمیتونیم تورم رو کنترل کنیم. ما نمیتونیم قیمت دلار رو کنترل کنیم. سخته اما باید دنبال راهکار باشیم که وضع اقتصادیمون رو بهتر کنیم. دورمون پر شده از آدمهایی که سواد مالی ندارند اما به هر طریقی که شده برای چشم و هم چشمی آیفون دستشون میگیرن. این رفتارهای مصرف گرایانه یعنی من در قبال آینده خودم و فرزندم احساس مسئولیت نمیکنم .حالا ببینید چند نفر دورتون این مدلی هستن ؟ عدم درک از اقتصاد با زندگی ما این کار رو کرده. فرهنگ مصرف گرایی که میگه باید جلو آدمها شو آف و تظاهر کنیم و آینده نگر نباشیم .
به عنوان حرف آخر چه توصیهای دارید ؟
برای روند مدیریت دارایی و ثروت ما با عزیزانی طرفیم که قوانین خیلی وقت ها وادارشون کرده سراغ مدیریت دارایی و ثروت گرایش داشته باشند. اما برای قشر متوسطی که هنوز آماده نیستن بهتون هشدار میدم که اطلاعات اقتصادی و راهکارها تون رو باید بهتر کنید. اگر قراره کم نیارید و اگر قراره زندگی خوبی بسازید راه براتون بازه. امیدوارم که بهترین اتفاقها و مسیرها سر راه همه ما قرار بگیره. در این راه ما کنارتونیم تا بتونید با آگاهی جهان زیباتری برای خودتون بسازید.