این پرچم گفتمان خواهد شد/ قصه دوری رفیقِ شاعر از خواننده محبوب
مهر/ دل نوشته حسین صفا ترانه سرا برای دوری طولانی مدتش از محسن چاوشی و واکنش تعدادی از هنرمندان پس از انتشار بیانیه اتحادیه اروپا بخشی از مطالب فضای مجازی موسیقی طی روزهای گذشته را تشکیل می دهد.
فرآیند تولید و ارائه آثار و محصولات موسیقایی و حاشیههای ریز و درشت دنیای موسیقی طی سالهای اخیر تبدیل به «فرصت» و «چالش» مهم و جالب توجهی شد که بسیاری از دستاندرکاران و فعالان عرصه موسیقی را بر آن داشت تا فارغ از رسانههای رسمی به ارائه و انعکاس فعالیتهای موسیقایی خود در بسترهای متنوع «فضای مجازی» بپردازند و در این مسیر بسیار مهم و مؤثر بر افکار عمومی جامعه، حضور چشمگیری داشته باشند. حضوری که بعضاً برای آنها دربرگیرنده اتفاقات مبارک و ارزشمندی در جهت معرفی خود و محصولات موسیقاییشان شد و در برخی موارد هم باعث دردسرهای زیادی شد که میتواند در ابعاد مختلف اجتماعی و فرهنگیاش مورد بررسی و واکاوی بیشتری قرار گیرد.
شرایطی دارای اهمیت که اکنون نمیتوان به راحتی از آنچه در این بستر رسانهای روی میدهد، بیتفاوت گذشت. چارچوبی دارای چالش و پر از فراز و نشیبهای عجیب و غریب که تبدیل به اقیانوس پهناور و بیانتهایی شده که هر چه قدر در آن حضور داشته باشیم، بیشتر متوجه ابعاد پیچیده آن میشویم. شرایطی که در دنیای موسیقی فرآیند بسیار پررنگی دارد و تقریباً تمامی فعالان موسیقی را برآن داشته تا در این راه پر پیچ و خم اما جذاب برای مخاطب، به معرفی و به اصطلاح بیگانه «پرزنت» محصولات و دیدگاههای خود بپردازند. شرایطی که شاید بیان بسیاری از آنها در قالب رسمی خبرگزاریها و رسانههای رسمی کشور جایگاهی نداشته باشد اما دربرگیرنده ابعادی است که میتواند برای طرفداران و دوستداران موسیقی مشتمل بر رویدادهای مکتوب و تصویر جالب توجهی باشد.
اتفاقاً ظهور و بروز چنین شرایطی است که هم موجب رشد و تولید اخبار و نوشتارها و تصویرهای به اصطلاح «زرد» و «غیرقابل انتشار در رسانههای رسمی» شده و هم ایجادکننده فضای رقابتی بین رسانههای رسمی و رسانههای فعال در فضای مجازی شده است که این مسائل نیز دربرگیرنده ملاحظات فراوانی است. ملاحظاتی که رجوع به آنها میتواند ویترین حواشی و اظهارنظرهایی باشد که رجوع به آنها با در نظر گرفتن ملاحظات و باید و نبایدهایش امری اجتنابناپذیر است.
«یک هفته با فضای مجازی موسیقی» عنوان سلسله گزارشهای هفتگی سرویس هنر خبرگزاری مهر برای مرور متن و حاشیه منتخب رویدادهای موسیقایی از پنجره فضای مجازی است که روزهای پایانی هر هفته با استفاده از مطالب منتشر شده هنرمندان و فعالان عرصه موسیقی کشورمان در بسترهای مختلف فضای مجازی پیش روی مخاطبان قرار میگیرد.
حامد جلیلی؛ این پرچم یک روز گفتمان خواهد شد
پس از انتشار خبر بیانیه پایانی نشست مشترک اتحادیه اروپا و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مبنی بر پایان اشغال جزایر سهگانه از سوی ایران که با واکنش های تندی از سوی اقشار مختلف مردم در کشورمان رو به رو شد، تعدادی از هنرمندان و فعالان عرصه موسیقی نیز در فضای مجازی با انتشار تصاویر گرافیکی مختلف، استوری و پست نسبت به این شرایط واکنش نشان دادند.
حامد جلیلی مدیر دفتر سرود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار پستی درباره این موضوع نوشت:
«چون ایران نباشد تن من مباد / در این بوم و بر زنده یک تن مباد
این پرچم یک روز گفتمان خواهد شد ... ان شاءالله.»
حسین صفا؛ دورماندن از محسن چاوشی برای حفظ رفاقت
حسین صفا از جمله شاعرانی است که در یک پروسه زمانی تقریبا طولانی مدت همکاری مستمری با محسن چاوشی خواننده شناخته شده موسیقی پاپ داشت. همکاری که از مقطعی تقریبا قطع شد و موجب به وجود آمدن حواشی زیادی در میان هواداران خواننده پرطرفدار این سالها شد.
این حواشی همچنان ادامه داشت تا اینکه طی روزهای گذشته حسین صفا اقدام به انتشار مطلبی در یک استوری کرد که تا حدی می تواند روشن کننده وضعیت همکاری این ۲ در حوزه موسیقی باشد.
حسین صفا نوشت:
«نه آشناییام امروزی است با تو همین که می شناسمت از خواب های کودکی ام (حسین منزوی)
من دوستان انگشت شماری دارم (کم تر از انگشتان یک دست) و محسن چاوشی بزرگ ترین و محرم ترین و ارجمندترین آن ها است. بارها پیش آمده که سکوت ما (چه کنیم که هر ۲ اهل سکوت و انزواییم) باعث شده شائبه هایی ایجاد شود مبنی بر وجود اختلاف میان ما!
محسن چاوشی (این جانِ جوان و مرد جوانمرد) تنها کسی است که مصاحب هر روزه من است. گویی از زمانی که نبوده ایم با هم بوده ایم. حتی اگر روزی نباشیم. بازهم باهم خواهیم بود.
مدتی پیش، هردوی ما با انگیزه فاصله گرفتن از حواشی و عمیق ماندن دوستی مان (چه زمانه بی رحمی) تصمیم گرفتیم واسطه ای را که بین مان بود، یعنی همکاری هنری را کنار بگذاریم تا از قضاوت ها و دخالت ها و نقل قول مغرضانه و ... دور بمانیم. تصمیم که خیر بود. تمامِ تمام ماجرا این است.»
بهنام ابوالقاسم؛ انتشار یک آلبوم با قابلیت های موسیقی ایرانی
بهنام ابوالقاسم نوازنده پیانو و مدرس موسیقی که چندی پیش آلبوم «برایت شعر خواهم خواند» را منتشر کرده بود، در فضای مجازی خود از انتشار آلبوم «هجدهم ژست - آن» به آهنگسازی خود در پلتفرم های موسیقی خبر داده و نوشته است:
«آلبوم «هجدهم ژست - آن» با آهنگسازی بنده منتشر و در پلتفرم های موسیقی در دسترس قرار گرفته است. رضا فرهادی در نوازندگی این آلبوم همراه بوده است.
این مجموعه براساس تواناییهای ساز پیانو و ارتباط این قابلیتها با موسیقی ایرانی نوشته و ساخته شده است. قطعه سحرگاه مستقیما از گوشه دیلمان در آواز دشتی وام گرفته شده است.
ایده اصلی این مجموعه هم بر اساس تصویر آرامش انسان در فضایی گرم و امن بعد از گذران روز پرمشغله و پردردسر زندگی شهری شکل گرفته است.»
محسن رجب پور؛ شرح گزارش کارگاه تهیهکنندگی موسیقی
محسن رجبپور از تهیه کنندگان عرصه موسیقی که طی سال های گذشته همراه با دیگر هم صنفانش فعالیت های متعددی را از سرگذرانده چندی پیش بود که با همکاری خانه موسیقی کارگاه های تهیه کنندگی موسیقی را برگزار کرد.
وی در تازه ترین پست صفحه خود نوشت:
«کارگاه تخصصی «راهکارهای موفقیت در صنعت موسیقی و آشنایی با ظرایف و دقایق تهیهکنندگی» در ۲ جلسه با استقبال و رضایت کامل شرکتکنندگان در سالن استاد شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار شد و براساس تقاضای شرکتکنندگان مقرر شد تا مباحث تکمیلی در ادامه و با برپایی کارگاههای بعدی عنوان شود.
طی جلسه نخست درباره ویژگیها و مختصات تهیهکنندگی در حوزه موسیقی، برندسازی و مخاطبشناسی، روشها و متدهای تهیه و تولید آثار پرمخاطب، نحوه تعامل و ایجاد ارتباط سازنده بین عوامل تولید یک اثر شنیداری و نکات حرفهای و تخصصی در حوزه صنعت موسیقی به تفصیل سخن گفته شد.
در دومین جلسه این کارگاه نیز علاوه بر ارائه مطالب مرتبط به پخش و آنالیز قطعات ارائه شده از سوی برخی از شرکتکنندگان و علل و عوامل دخیل در موفقیت قطعه و عوامل سازنده آن پرداخته شد. در این کارگاه با ارائه نمودارهای آماری، مولفههای موفقیت یک قطعه موسیقیایی از دهه ۴۰ تا امروز به صورت تفکیک شده مورد بررسی قرار گرفت و همچنین بخشی از این جلسه به پرسش و پاسخ اختصاص یافت.»