خبرآنلاين/ فريدون فروغي، خوانندهاي که ۲۰ سال اجازه فعاليت نيافت، ۱۷ سال پيش در ۱۳ مهر ۱۳۸۰ درگذشت. با اينحال قطعات معروفي چون «تنگنا»، «يار دبستاني»، «قوزک پا»، «غم تنهايي» و ... که او خواند، ياد و خاطرهاش را زنده نگهداشته است.
امروز، هفدهمين سالگرد درگذشت فريدون فروغي، آهنگساز، نوازنده و خواننده ايراني است که اگرچه فرصت چنداني براي کار کردن پيدا نکرد، اما همان قطعات اندکي را که خواند، جاودانه شدند.
فريدون فروغي، در ۹ بهمن سال ۱۳۲۹ در محله سلسبيل تهران به دنيا آمد. در اواخر دهه ۴۰ خورشيدي، او که هنرمندي خودآموخته بود، پا به عرصه اجراي زنده موسيقي (سبک راک) گذاشت.
در سال ۱۳۵۰، با خواندن دو قطعه براي فيلم «آدمک» به شهرت رسيد. سه سال بعد، نخستين آلبومش را با نام «زندون دل» منتشر کرد. دومين آلبومش را با نام «ياران» در سال ۱۳۵۴ به بازار عرضه کرد و در همين سال به علت اجراي ترانه «سال قحطي» از طرف حکومت پهلوي به مدت دو سال از فعاليت منع شد.
درسال ۱۳۵۶، پس از اعلام فضاي باز سياسي، فروغي بعد از دو سال ممنوعيت کاري، سومين آلبوم خود را با نام «سال قحطي» به بازار عرضه کرد. با اوجگيري انقلاب درسال ۱۳۵۷، فروغي با انتشار آلبوم «بتشکن» با حرکت مردم همراهي کرد. او بعد از پيروزي انقلاب، در ايران ماند و چند کنسرت اجرا کرد و آثار تازهاش را در آلبوم «فريدون فروغي در آغازي» نو جاي داد.
درسال ۱۳۵۹، فروغي ترانه «يار دبستاني» را براي فيلم «از فرياد تا ترور» خواند که با مخالفت مسوولان، از تيتراژ فيلم حذف شد و جمشيد جم آن را تکرار کرد؛ اين سرآغاز ممنوعيت فعاليت اين خواننده در پس از انقلاب بود.
فريدون فروغي، باوجود اينکه اجازه فعاليت هنري نداشت، در ايران ماند و بارها براي گرفتن مجوز اقدام کرد که هيچگاه به نتيجه نرسيد. سکوت اين خواننده به مدت ۲۰ سال ادامه يافت و با مرگ او در ۱۳ مهر ۱۳۸۰ در محله تهرانپارس، هميشگي شد.
حميدرضا صدر، کارشناس سينما و فوتبال، همان سال در مجله فيلم در يادداشتي نوشت: «دق کردن فريدون فروغي را به جميع اهالي موسيقي ايران که سينما، راديو، تلويزيون و مغازهها را تصرف کردهاند، تبريک ميگويم. او همانطوري جان داد که علي خوشدستِ «تنگنا» مُرد.»
قطعاتي چون «تنگنا»، «يار دبستاني»، «قوزک پا»، «غم تنهايي»، «هميشه غايب»، «کوچه شهر دلم» و ... از معروفترين آثار فريدون فروغي هستند.
بازار