ايسنا/ تمامي نوازندگان آنها زن هستند و با يک خواننده مرد کار ميکنند. ترانههاي مازني را اجرا ميکنند و براي فعاليت راحتتر در استان، تصميم به همکاري با خواننده مرد گرفتهاند. از تبعيض در استانها براي امکان برگزاري کنسرت بانوان ناراضياند و دوست دارند مانند تهران در استان خود نيز کنسرت بانوان داشته باشند.
ژاله احمدي ايرايي ـ سرپرست گروه موسيقي «آيشم» ـ است. اين گروه از سال ۹۵ کار خود را آغاز کرده و تمامي نوازندگان اين گروه خانم هستند. خواننده آنها ميثم شيخنژاد نام دارد که در سال ۹۶ در جشنواره موسيقي بومي محلي البرزنشينان «ليلم» مقام اول آواز محلي را کسب کرده است.
اين گروه در سال ۹۷ نخستين کنسرت رسمي خود را در آمل به روي صحنه برده که به گفته سرپرست گروه با استقبال خوبي هم روبهرو بوده است. آنها در تهران براي بزرگداشت نيما يوشيج در سالن ايوان شمس به روي صحنه رفتهاند.
گروه «آيشم» در آذر ۹۸ اولين آلبوم تصويري خود را با اجراي آهنگهاي بومي مازندران روانه بازار کرده است و امسال ۲۸ بهمن به عنوان نماينده مازندران، در جشنواره موسيقي فجر به روي صحنه رفت. قطعاتي که در جشنواره اجرا کرد، آثار شاخص احمد محسنپور از هنرمندان مطرح مازندران بود که اين گروه با تغييراتي در تنظيم آهنگها، آنها را اجرا کرد.
سرپرست گروه آيشم پس از دادن اطلاعات بالا دربارهي گروه، دربارهي تصميم حضور در جشنواره موسيقي فجر ۹۸ به ايسنا گفت: دوست داشتيم جايي براي ديدن توانمندي بچههاي گروه باشد. جشنواره فجر ميتوانست يکي از اهداف بزرگ ما باشد؛ چراکه مردم و رسانهها در سطح کشور پيگير اتفاقات آن هستند و از استانهاي مختلف در آن شرکت ميکنند. دوست داشتيم با شرکت در اين جشنواره تا جايي در سطح کشور شناخته شويم و بتوانيم کارهاي بعدي خود را با استقبال بيشتري به گوش مردم برسانيم.
در ادامه از او سوال کرديم که چرا به عنوان گروه بانوان فعاليت نميکنند و تصميم به داشتن خواننده مرد گرفتند؟ پاسخ داد: گروه «آيشم» از سال ۸۷ با نوازندگان فعلي با نام «بانوان قمر» کار ميکرد، البته در آن زمان اجازه برگزاري کنسرت داشتيم و اجراهاي زيادي را براي بانوان روي صحنه ميبرديم. پس از مدتي به دليل محدوديتها و دشواريهاي که براي فعاليت گروه بانوان وجود داشت، تصميم گرفتيم با نوازندگان و خواننده مرد کار کنيم و نام گروه را به «قمر» تغيير داديم تا اينکه بچهها گلچين شدند و ترکيب فعلي به وجود آمد. از همه اينها هم که بگذريم نميتوان موسيقي را تعطيل کرد؛ چون هنر جريان دارد و با دست روي دست گذاشتن نيز چيزي حل نميشود؛ البته در حال حاضر گروه آيشم بخش بانوان نيز به خوانندگي خودم دارد.

احمدي ايرايي درباره تاثيراتي که حذف بخش بانوان از جشنواره فجر، روي هنرمندان ميگذارد، گفت: قطعا اين امر به انگيزه و اشتياق خانمها آسيب ميزند؛ چون براي يک هنرمند بحث جنسيت مطرح نيست، او تمام روز تمرين ميکند و آنچه که روي استيج ميبينيد نتيجه روزها تلاش و تمرين است. هنرمند با يک يا سه سال تمرين نميتواند حرفهاي کار کند و فعاليت حرفهاي او حاصل سالها تمرين است.
او ادامه داد: خانمها ـ چه نوازنده و چه خواننده ـ اين حق را دارند که توانمندي خود را که قطعا در سطح بالايي است، به مخاطبان نشان دهند؛ البته قوانيني در کشور هست که ناچاريم آنها را رعايت کنيم؛ زيرا اگر برخلاف آن باشد جلوي فعاليتها گرفته خواهد شد. الآن گروههاي بانوان در تهران اجازه فعاليت دارند ولي اين امکان براي برخي از استانها مانند مازندران وجود ندارد و نميدانم دليل فرقي که براي استانهاي ديگر قائل ميشوند چيست؟ همه ما هنرمند هستيم و در هر استاني حق داريم فعاليت کنيم.
اين هنرمند درباره برنامههاي گروه «آيشم» براي برگزاري کنسرت بانوان در مازندران، گفت: در تلاش هستيم که بتوانيم اجراي بانوان نيز داشته باشيم ولي هنوز به نتيجه نرسيديم. مسوولان استان به ما گفتند که اين اجازه را ندارند و نميتوانند براي برگزاري کنسرت بانوان پيشقدم باشند، اگر استانهاي ديگر اين اجازه را بدهند آنها نيز اين کار را خواهند کرد؛ البته در ذهن داريم که بهزودي بتوانيم در تهران اجراي بانوان داشته باشيم.
سرپرست اين گروه در پايان درباره موسيقي مازندران اظهار کرد: موسيقي مازندران آينهاي از فرهنگ، زندگي و سنت مردم اين استان است. موسيقي اين استان حال مردم را در شادي و غم به تصوير ميکشد، مثلا لالاييها يا نوروزخوانيهاي دم عيد. مردم مازندران عاشق موسيقي محلي استان هستند و هميشه با جان و دل از گروههاي موسيقي محلي استقبال ميکنند. قصد داريم در برنامههاي بعدي به زبانهاي مختلف موسيقي کار کنيم و به نظرم اينگونه استقبال بيشتري از ما خواهد شد.

گروه موسيقي محلي مازندراني «آيشم» از شهرستان آمل امسال به سي و پنجمين جشنواره موسيقي فجر راه پيدا کرد و ۲۸ بهمن در سالن سوره حوزه هنري به روي صحنه رفت.
ژاله احمدي ايرايي خواننده و نوازنده دهل، ميثم شيخنژاد خواننده و نوازنده لَلِه وا، کيميا صرافي نوازنده دف و دايره، فاطمه محمدي عمران نوازنده دوتار، رجا قربي و ياسمن ظاهري نوازنده کمانچه، هانيه نعيمي نوازنده نقاره و بهار زابلي نوازنده بمتار اعضاي گروه آيشم را تشکيل ميدهند.
بازار