سید مجتبی حسینی: پیگیر مشکلات هنرمندان هستیم

روزنامه ايران/سيدمجتبي حسيني در ياداشتي که در روزنامه ايران به چاپ رسيده است، درباره برنامههاي حمايتي معاون امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از هنرمندان، در شرايط کرونايي توضيح داده است.
در متن يادداشت سيدمجتبي حسيني، معاون امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي آمده است: "با شيوع کرونا و تصميم ستاد ملي مقابله با اين بيماري، برنامههاي فرهنگي و هنري تعطيل شد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي جبران آسيبهاي وارد شده به هنرمندان و فعالان هنري مجموعه اقداماتي را انجام داد. ازجمله کارهايي که در اين مدت انجام شده شامل بيمه و ماليات هنرمندان بوده است، همچنين برنامههايي براي حمايت حوزههاي مختلف فرهنگ و هنر دستهبندي و به دستگاههاي مرتبط پيشنهاد و ارائه شد که پس از پيگيري برخي از اين موارد سرانجام به نتيجه رسيد و با برگزاري جلساتي با حضور معاون اول رئيس جمهوري و رئيس سازمان برنامه و بودجه جزئي از مصوبه هيأت دولت قرار گرفت که پرداخت حق بيمه هنرمندان يا بيمه تکميلي از جمله اين موارد است.
بخش ديگر مربوط به بخشودگي اجاره بهاي فضاهاي دولتي به فعاليتهاي هنري است که طبق توافق طرفين، اين موضوعات هم با مصوبه هيأت دولت ابلاغ شد و قابل اجرا است. برخي ديگر از کارها هم عليرغم پيگيريهاي جدي تاکنون به نتيجه نرسيده، البته پيگيري اين موضوعات ادامه دارد و اميدواريم بهزودي شاهد نتايج اقدامات باشيم.
شيوع ويروس کرونا شرايط را براي همه بسيار دشوار کرده است و اين درحالي است که شرايط مالي دولت هم به گونهاي نيست که اعتبارات فراواني وجود داشته باشد تا بتوانيم از اين اعتبارات براي جبران تمامي خسارات استفاده کنيم. نکته ديگر اينکه طبعاً علاقهمنديم که بتوانيم کمکهايي را در قالب خدمات بلاعوض به انجام برسانيم اما عمده موارد در قالب اعتباراتي که به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تخصيص پيدا ميکند در قالب تسهيلات است و کوشيدهايم به نحوي موضوع را دنبال کنيم که تسهيلات داراي شرايطي متناسب با امکانات هنرمندان باشد. البته بهطورکلي اعتبارات هنري کشور متناسب با ظرفيت انساني و سرمايههاي ارزشمند هنري نيست يعني تعداد هنرمندان و ظرفيتي که در هنر ايران وجود دارد و با توجه به اهميت و ضرورت هنر در جامعه ايجاب ميکند که براي تمامي رشتههاي هنري اعتبارات بيشتري در حوزههاي موسيقي، تئاتر و هنرهاي تجسمي اختصاص داده شود. مجموعه اعتبارات فرهنگي و هنري کشور کمتر از نيم درصد است و اين به نسبت جمعيت شاغل در فرهنگ و هنر و تعداد هنرمندان و رويدادهاي هنري بسيار اندک است.
در موسيقي نواحي و حمايت از هنرمندان اين حوزه حفظ آثار موسيقايي پيشکسوتان از اقدامات مهم است، اقداماتي که ميتوان انجام داد، يکي اينکه به کمک رسانهها، در مخاطبان و علاقهمندان به موسيقي نواحي احساس تعلق به وجود آيد تا جامعه مخاطبان موسيقي نواحي اين نوع موسيقي را بهعنوان شناسنامه شنيداري اقوام مختلف ملت ايران دنبال کند. بنابراين وقتي اين نياز به وجود آيد و موسيقي نواحي مخاطب داشته باشد طبيعتاً تعداد توليدکنندگان آثار شنيداري اين حوزه افزايش پيدا ميکند و ناشران موسيقي به ضبط و پخش آثار موسيقايي رغبت بيشتري پيدا ميکنند. معاونت هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز از طريق انجمن موسيقي ايران اين موضوع را دنبال کرده که شامل يک بخش ايجاد سامانه بامک است. اين سامانه بانک اطلاعات موسيقي کشور است که اطلاعات اهالي موسيقي و دادههاي آنها را ثبت و ضبط ميکند و براين اساس اهالي موسيقي ميتوانند روي سامانه بامک صفحهاي براي خود ايجاد کنند و علاوهبر معرفي، ما نيز خواهيم توانست از اطلاعات وارد شده در اين سامانه استفاده کنيم. در واقع يکي از ضرورتها براي برنامهريزي داشتن اطلاعات جامع درباره هنرمندان است. نکته ديگر اينکه نه تنها در سالهايي که در وزارت فرهنگ عهدهدار وظايفي بودم حتي در دورههاي پيشين هم تمامي اعتبارات حمايتي موسيقي ايران براي گونههاي موسيقي جدي، يعني موسيقي نواحي، موسيقي رديف دستگاهي و موسيقي کلاسيک هزينه ميشده است و ماحصل آن جمعآوري بزرگترين آرشيو ضبط شده موسيقي نواحي کشور است که شامل مجموعه آلبومهايي است که از دهه 70 انجمن موسيقي ايران توليد، تهيه و جمعآوري کرده است، دوراني که هنوز سيدي در کار نبود و آثار موسيقايي بهصورت نوار کاست عرضه ميشد و همچنان ميتواند بزرگترين نمونه آثار موسيقي نواحي کشور باشد. اين مجموعه سالها بعد با همکاري انجمن موسيقي ايران و انتشارات ماهور بهصورت سيدي هم منتشر شده و همچنان عرضه ميشود.
اما با توجه به شرايط حال حاضر کشور و اتفاقاتي که شايد بعد از اين رخ بدهد معاونت هنري وزارت فرهنگ، تمامي امکانات و رويدادهايي که امکان برگزاري دارد بهصورت فهرست جمعآوري کرده است و در اين باره با نهادهاي ذيربط رايزني انجام خواهد گرفت تا بتوانيم در بهتر شدن اوضاع فرهنگ و هنر کشور قدم به قدم پيش رويم. نکته ديگر که لازم به يادآوري است فضاهاي مجازي و استفاده از ظرفيتهاي غيرحضوري است که موضوع بسيار مهمي است کما اينکه جشنواره موسيقي جوان بهعنوان يکي از بزرگترين رويدادهاي هنري کشور توانسته فرصت مهمي را براي کشف استعدادها ايجاد کند. مرحله نخست اين جشنواره به خاطر شرايط موجود بهصورت مجازي برگزار شد و تصميم داشتيم اگر شرايط بيماري کرونا محدودتر شود بتوانيم بخش دوم را بهصورت اجراي صحنه پيش ببريم که متأسفانه بهدليل شيوع مجدد اين بيماري قرار است بخش دوم هم بهصورت مجازي برگزار شود