افشای پشت پرده کنسرت کیتارو در ایران/ ماجرای خسارت ۲۵۰ هزار دلاری

ايسنا/تهيهکننده کنسرت "کيتارو" در ايران خواستار پيگيري وزارت امور خارجه و بخش بينالملل قوه قضاييه در موضوع عدم پاسخگويي مدير برنامههاي اين خواننده در آمريکا و عدم اجراي تعهداتشان شد.
ارديبهشت سال ۹۷ کنسرت "کيتارو" در ايران به دليل حضور ۶ نوازنده آمريکايي و عدم صدور ويزا براي آنها، لغو شد. تهيهکننده و سرمايهگذار اين کنسرت در دو سال گذشته پيگير برگزاري مجدد و يا بازگرداندن وجه واريزي به حساب "ايچي نايتو" (منيجر کيتارو) بوده است که به گفته دستاندرکاران برگزاري کنسرت، وي در اين زمينه پاسخي را به طرف ايراني نميدهد.
به گفته عوامل برگزاري اين کنسرت، پيشتر تهيهکننده کنسرت کيتارو در ايران از پيگيري قضايي و بينالمللي مدير برنامههاي کيتارو به دليل بدهي ۶ ميلياردي، خبر داده بود.
انتشار اين خبر در روزهاي گذشته با واکنشهاي مختلفي رو به رو شد. اين در حالي است که دفتر موسيقي وزارت ارشاد و معاونت هنري ارشاد بهصورت جداگانه پيگير اين موضوع شدند و وزارت امور خارجه نيز در تماسهايي، روند قضايي اين موضوع را از تهيهکنندگان برنامه جويا شده و قول پيگيري دادند.
بر همين اساس علي چراغعلي (تهيهکننده کنسرت کيتارو در ايران) پيرامون اتفاقات پيش آمده توضيحاتي را ارائه داد.
متاسفانه هر چقدر جلوتر رفتيم روند انتقال پول سختتر شد ولي...
چراغعلي درباره روند انتقال پول براي برگزاري کنسرت سال ۲۰۱۸ کيتارو در ايران گفت: اجراي ما در سال ۲۰۱۴ تا اين برنامه که قرار بود در سال ۲۰۱۸ برگزار شود، فرآيند زمانبري بود. ما با سرمايه گذار جديد به توافق رسيديم و من به عنوان تهيهکننده رسمي کنسرت از سوي کمپاني، با سرمايه گذار قرارداد بستيم. باتوجه به اتفاقات مختلف در مارکت موسيقي، همه سعي و تلاشم را کردم که بدقولياي در ماجراي انتقال پول رخ ندهد. بر همين اساس روند پرداختها از اسفندماه شروع شد. متاسفانه در آغاز روند پرداختها، با توجه به ماجراي تحريم ايران، انتقال مستقيم پول از ايران به آمريکا تقريباً غيرممکن بود. بنابراين ما از طريق صرافي توانستيم پول را در ابتدا به هنگ کنگ و سپس به آمريکا و حساب منيجر کيتارو واريز کنيم که به دلايلي روند انتقال پول با توجه به پروسه مورد نظر، زمانبر شد و فاصله کوتاهي هم بخاطر اتفاقات مسير واريزي وجه، رخ داد.
چراغعلي بيان کرد: از حق نبايد گذشت که سرمايهگذار کنسرت هم در چند نوبت در تاريخي که متعهد شده بوديم براي پرداخت، نتوانست وجه موردنظر را تامين و واريز کند و همين مسائل هم در روند اتفاقات تاثيرگذار بود. من به عنوان تهيهکننده کنسرت بارها و بارها پيگير واريزيها بودم ولي در چند نوبت اين تاخير از سوي سرمايهگذار کنسرت به دليل تحريمهاي واقعاً ناعادلانه رخ داد. در همين شرايط آقاي "ايچي نايتو" (منيجر کيتارو) درباره اين روند اعتراضهايي داشتند و من در چند مرحله در اين باره توضيحاتي را ارائه داده و مشخصاً اعلام کردم که تا زماني که کل عدد موردنظر به حساب ايشان ننشسته باشد، هرگز اجازه حضور در ايران را به ايشان نميدهم و هر زمان که تعهدات مالي به صورت کامل از سوي طرف ايراني انجام شد، زمان حضور ايشان و گروه را در ايران اعلام خواهم کرد. متاسفانه هر چقدر جلوتر رفتيم روند انتقال پول سختتر شد ولي به هر شکل ممکن انجام شد. يعني از حدود ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار دلاري که بايد به حساب منيجر کيتارو واريز ميشد، ۲۵۰ هزار دلار را در چند مرحله توانستيم واريز کنيم.
وقتي آقاي منيجر کنسرت کيتارو در ايران را لغو ميکند!
تهيهکننده کنسرت کيتارو در ايران ادامه داد: در همين وضعيت وخيم، به يک باره متوجه شديم که با وجود همکاري دفتر موسيقي آن زمان و مديران ارشاد و البته وزارت امور خارجه، ويزاي ۶ نوازنده آمريکايي صادر نشد. ما همه هماهنگيها را انجام داده بوديم و از چندين ماه قبلتر پيگير موضوع شده بوديم ولي متاسفانه روند صدور ويزا جوري بود که شوکه شديم. نکته قابل توجه ديگر هم اين بود که ويزاي خود کيتارو هم ويزايي ۷ روزه بود و تنها دو روز مانده به تاريخ پرواز کيتارو از آمريکا به ايران صادر شد و عملاً برگزاري کنسرت به همراه تمرينات با ارکستر بزرگ و هماهنگي لازم را غيرممکن کرده بود. منيجر کيتارو ما را متهم کرد که بايستي پيشبيني ويزا و روند اداري را ميکرديد و با همين استدلال اجرا را لغو کرد.
وي با اشاره به لطمه سنگين اعتباري که با عدم صدور ويزا براي گروه نوازندههاي کيتارو به تيم برگزارکننده زده شد، نيز توضيح داد: ما نميتوانستيم معترض شويم چون ما مسئول عدم صدور ويزا نبوديم، ولي عملاً به پاي تيم برگزاري برنامه نوشته ميشد. در اين شرايط ضرر و ضربه مالي شديدي به تيم برگزاري خورده بود چون تبليغات شهري گستردهاي براي کنسرت با هزينههاي سنگين صورت گرفته بود. منيجر آقاي کيتارو اعلام کردند که اين پول که به حساب ما در آمريکا واريز شده، از ديد ما معتبر است و شما هر زمان ديگري چه يک سال و چه چهار سال ديگر تمايل به برگزاري برنامه داشتيد، کنسرت برگزار خواهد شد. در همين حال ما بارها و بارها براي بازگرداندن پولي که به حساب آقاي کيتارو واريز شده بود تلاش کرديم که بخشي از هزينههاي صورت گرفته را جبران کنيم و بتوانيم براي شروع مجدد برنامه تلاش کنيم ولي منيجر آقاي کيتارو در چندين مرحله عليرغم قولي که به ما داده بود، حاضر به باز پس دادن اين پول نشد. همين بدقوليها يک بازه زماني ۹ ماهه را از ما گرفت.
اقدام مجدد تيم اجرايي و بدقولي طرف آمريکايي
چراغعلي در بخش ديگري از گفتههاي خود از اقدام مجدد تيم اجرايي براي برگزاري کنسرت در سال ۹۸ و بدقولي طرف آمريکايي سخن گفت و توضيح داد: ما در سال ۹۸ از مهر ماه براي برگزاري مجدد برنامه تلاش کرديم و از منيجر آقاي کيتارو خواستيم که براي اسفند ماه به ما زماني را اختصاص دهد. با آقاي رضا ثمني (نماينده قانوني شرکت طرف قرارداد کيتارو در ايران) هم بارها در اين باره مذاکره کرديم. عليرغم اينکه حدود نه ماه هيچ کنسرتي برگزار نکرده بودند، آقاي "ايچي نايتو" اعلام کردند که در آن برهه زماني حدود ۹۰ روز براي ضبط، استوديويي را رزرو کردهاند. در اين چارچوب مشخصاً جوابي که به ما داده شده بود، غيرمنطقي بود و به شدت از سمت ما مورد اعتراض قرار گرفت. البته که ماجراهاي آبان ماه و در ادامه موج شيوع کرونا در اسفندماه باعث شد که ما بار ديگر با توجه به پيشبيني يک ساله درباره عدم برگزاري کنسرت در سال ۹۹، باز هم درخواست استرداد وجه از منيجر آقاي کيتارو را داشته باشيم. اين بار دو ايميل تند و معترضانه به ايشان ارسال شد و در آن ايميلها با لحني تند تذکر داديم که براي رسانهاي نشدن ماجرا و عدم پيگيري قضايي لطفاً هر چه سريعتر وجه پرداخت شده طبق قرارداد به طرف ايراني بازگردانده شود. باز هم هيچ پاسخي دريافت نکرديم و حدود ۹ ماه است که تماسهاي ما را پاسخ نميدهند.
وي افزود: اعتراض اصلي من براي کليت اين موضوع اينجاست که ما در کشوري زندگي ميکنيم که در چنين مواقعي نميتوانيم از طريق نهادهاي بينالمللي، شکايت و اعتراضمان را به گوش اين افراد برسانيم و معمولاً با يک بايکوت رسانهاي در ايران و بخصوص رسانههاي مهم خارج از ايران رو به رو هستيم. روند غيرحرفهاي و بسيار نامحترمي که منيجر آقاي کيتارو پيش گرفتهاند به شدت مورد اعتراض ماست و اميدوارم رسانههاي جهان اين موضوع را بررسي و معترض شوند.
تقاضاي کمک از قوه قضاييه و وزارت امور خارجه
چراغعلي در انتهاي صحبتهاي خود گفت: آخرين خواهش ما از وزارت امور خارجه و بخش بينالملل قوه قضائيه به عنوان يک تهيه کننده بخش خصوصي در ايران اين است که به ما کمک کنند. چرا مدير برنامههاي يک هنرمند جهاني با يک چنين رفتار آماتور و غيرحرفهاي، نبايد پاسخگوي ما باشند و صداي اعتراض ما به گوش رسانههاي جهان نرسد؟ ۲۵۰ هزار دلار دو سال پيش به حساب منيجر آقاي کيتارو واريز شده است. اين عدد، عدد سنگيني است و معادل آن را اگر بخواهيم در فوتبال داخلي بررسي کنيم، اگر يک بازيکن خارجي پرونده شکايتي از باشگاه ايراني با اعدادي خيلي کمتر را به فيفا ببرد، تمام رسانههاي داخلي و خارجي به شدت به اين موضوع ميپردازند و باعث ميشوند که روند رسيدگي به آن سريعتر شود. اما حالا که يک خارجي از آمريکا چنين رفتار غيرحرفهاي و نامحترمي را کرده، عمده رسانهها در داخل و خارج از کشور سکوت اختيار کردهاند. ما در مرحله بعد از رسانهاي کردن اين موضوع، در تلاشيم از سوي يک تيم وکلاي قوي در خارج از ايران اين موضوع را بررسي و پيگيري کنيم و از تمام وکلاي ايراني مجرب در آمريکا دعوت به همکاري ميکنيم که اين موضوع را به صورت جدي پيگيري نمايند.
براساس اعلام روابط عمومي کنسرت کيتارو در ايران در روزهاي گذشته و پس از انتشار اخبار مربوط به اتفاقات مالي و حواشي مختلف کنسرت لغو شده کيتارو در ايران، وزارت امور خارجه و دفتر موسيقي وزارت ارشاد در تماسهايي با شرکت برگزار کننده کنسرت در ايران بودند و پيگير اين اخبار شدهاند و در روزهاي آينده نتيجه اين پيگيريهاي ردههاي بالاي ديپلماتيک نيز منتشر خواهد شد.