کدام سبک موسیقی در ایران پرطرفدارتر است؟
ايسنا/ نتايج يک نظرسنجي مردمي، آماري از سرانه مصرف موسيقي و سبکهاي موسيقي مورد علاقه مردم در کشور ارائه داده است.
پژوهش «موج سوم پيماش سنجش وضعيت مصرف کالاهاي فرهنگي در ايران»؛ به کوشش سعيد معيدفر (مدير علمي)، محمد سلگي (مدير طرح) و عباس وريجکاظمي (ناظر علمي) انجام شده که توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شده است.
اطلاعات مربوط به شهروندان ايراني از طريق پرسشنامه ساختار يافته بهصورت مصاحبه رودرو، جمعآوري شده است. همچنين جمعيت آماري اين پژوهش، شامل تمامي افراد ۱۵ سال به بالاي ساکن شهر و روستاهاي کشور است.
تعداد نمونه در اين بررسي ۱۵۶۰۶ نفر در ۳۱ استان کشور هستند.
در بخش «موسيقي» اين سوال از مردم پرسيده شده است که آيا موسيقي گوش ميکنند؟ و نتيجه به صورت زير است:
۷۲.۱ درصد جمعيت گفتهاند که موسيقي گوش ميدهند که در جدول ذيل نگاشته شده است:
لذا مشخص شد با کاهش سن و افزايش تحصيلات، منزلت شغلي و پايگاه اقتصادي افراد، کساني که به موسيقي گوش ميدهند نيز بيشتر ميشوند.
مردان بيشتر از زنان، دانشآموزان و دانشجويان و سپس بيکاران بيشتر و افراد داراي درآمد بدون کار کمتر از ديگر گروههاي فعاليت از موسيقي استفاده ميکنند.
در جدول ذيل «گوش دادن به موسيقي و ميزان و مکان آن» مبسوط ارائه شده است:
همچنين در ادامه بخش «سبکهاي موسيقي مورد علاقه» اين پيمايش در مورد اينکه بيشتر به چه سبک موسيقياي گوش ميکنند؟ نگاشته شده است:
در اولويت اول، ۴۶.۲ درصد مخاطبان موسيقي گفتهاند که بيشتر به موسيقي سنتي گوش ميدهند، ۳۷.۱ درصد نيز بيشتر به پاپ ايراني، ۹.۶ درصد موسيقي محلي، ۳.۹ درصد راک و رپ ايراني و در مراحل بعدي به ترتيب به موسيقي کلاسيک خارجي، پاپ و راک و رپ خارجي گوش ميدهند.
در اولويت دوم اين بخش آمده است که پاپ ايراني پرطرفدارترين نوع موسيقي است.
در ميان مخاطبان موسيقي، موسيقي پاپ ايراني با ۳۴.۲ درصد و موسيقي محلي با ۳۳.۷ درصد بالاترين شنونده را دارد.
پس از آنها به ترتيب، موسيقي راک و رپ ايراني با ۱۲.۷ درصد، پاپ خارجي با ۵.۱ درصد، کلاسيک خارجي با ۳.۸ درصد، راک و رپ خارجي با ۲.۲ درصد و سنتي ايراني با ۰.۷ درصد شنونده قرار دارد.
در جدول ذيل «سبک موسيقي مورد علاقه» مبسوط ارائه شده است:
بنابراين مشخص شد با افزايش سن، گوش دادن به موسيقي سنتي، محلي و نواهاي مذهبي افزايش يافته و گوش دادن به موسيقي پاپ و راک و رپ ايراني، کلاسيک و پاپ و راک و رپ خارجي، کاهش مييابد.
جوانترها خواهان گوش دادن به سبکهاي موسيقي مدرن هستند. مردان بيشتر از زنان موسيقي سنتي، راک و رپ ايراني و خارجي و کمتر از آنان موسيقي پاپ ايراني و نواهاي مذهبي گوش ميدهند.
دانشآموزان و دانشجويان، کمتر از ديگر گروههاي فعاليت سبکهاي موسيقي سنتي و محلي ايراني و نواهاي مذهبي و بيشتر از ديگران، سبکهاي پاپ و راک و رپ ايراني، کلاسيک و رپ خارجي را گوش ميدهند.
افراد داراي درآمد بدون کار بيشتر از ديگران، موسيقي سنتي ايراني و محلي و کمتر از ديگران، سبک پاپ و راک و رپ ايراني و انواع سبکهاي خارجي را گوش ميدهند.
خانهدارها نيز بيشتر از ديگران طرفدار نواهاي مذهبي هستند.
با افزايش سطح تحصيلات، شنيدن سبکهاي موسيقي سنتي، محلي و نواهاي مذهبي کمتر ميشود و شنيدن سبکهاي موسيقي پاپ، راک و رپ ايراني و کلاسيک و پاپ خارجي افزايش مييابد.
با افزايش منزلت شغلي، شنيدن سبکهاي موسيقي کلاسيک و رپ خارجي و پاپ ايراني افزايش پيدا ميکند و موسيقي محلي کاهش مييابد.
با افزايش پايگاه اقتصادي، گوش دادن به سبکهاي موسيقي سنتي و کلاسيک خارجي افزايش پيدا ميکند و سبکهاي محلي و مذهبي کاهش مييابد.
همچنين در بخش «تهيه آلبومهاي موسيقي» از مخاطبان موسيقي پرسيده شده که معمولاً آهنگها يا آلبومهاي موسيقي را چگونه تهيه ميکنند؟ (تا دو اولويت) که ۳۳.۹ درصد مخاطبان موسيقي گفتهاند آلبومهاي موسيقي را از طريق دانلود رايگان اينترنتي تهيه ميکنند.
پس از آن ۱۹.۴ درصد از طريق خريد اينترنتي، ۱۷.۶ درصد خريد از فروشگاههاي عرضه محصولات فرهنگي، ۱۱.۶ درصد از طريق ضبط از راديو و تلويزيون، ۹.۸ درصد امانت از دوستان و آشنايان و ۷.۵ درصد از طريق خريد از ديگر فروشگاهها و دستفروشيها آلبومهاي موسيقي خود را تهيه ميکنند.