قطعه ای که از موسیقی فیلم فراتر رفت

ايسنا/ چه با آغاز ماه مهر و چه در حال و هواي بهمن ماه، «يار دبستاني من» هميشه يکي از انتخابهاي اصلي موسيقي بوده است؛ قطعهاي که در عين سادگي جنب و جوش خاصي در آن نهفته است و زماني که به آن گوش ميسپاريم فارغ از اينکه متولد کدام دهه هستيم، شور و حال ايام دهه فجر در مدرسه برايمان تداعي ميشود.
موسيقي همواره در رويدادهاي مهم نقشي اساسي داشته است و ميتوان نمونه بارز آن را در انقلاب ۵۷ يا هشت سال جنگ تحميلي مشاهده کرد.
انقلاب اسلامي دوراني سراسر شور و اميد بود و سرودها و قطعات موسيقي به اين شور و هيجان، حالي دوچندان ميبخشيد؛ البته گاهي نيز همين حال و هوا بود که منجر به توليد برخي از قطعات موسيقي مشهور انقلاب شد.
اگر بخواهيم از يکي از معروفترين آثار موسيقي که يادآور انقلاب ۵۷ است نام ببريم، «يار دبستاني من» به سرعت در ذهن شکل مي گيرد؛ اثري که به قصد مشخص سياسي و هيجان آفريني معيني ساخته نشده بود. منصور تهراني آن را براي موسيقي يک فيلم سينمايي سرود و ساخت ولي اين قطعه کارکردي فراتر از قصد سازنده پيدا کرد و به يک سرود جمعي بدل شد.
اين قطعه که با يک فلوت نواخته شده و بسيار ساده است، سال هاست که در خاطره انقلاب اسلامي باقي مانده است.
قطعه «يار دبستاني من» را شايد کمتر کسي نشنيده باشد؛ اثري که در ابتدا براي فيلمي سينمايي با صداي فريدون فروغي ساخته شد و باري ديگر توسط جمشيد جم بازخواني و براي هميشه با صداي او مشهور و ماندگار شد.
جمشيد جم در سال ۵۷ دانشجو بود و در جريان وقايع دانشگاه و جامعه قرار داشت و اين قطعه را به ياد ياران دبستاني و تيراندازي به دانشآموزان و دانشجويان در روز ۱۳ آبان ۵۷، بازخواني کرد.
جم در توضيح اين اثر يادآور شده است: در آن سالها سرودهاي مختلفي توليد ميشد ولي ما هرگز انتظار نداشتيم که «يار دبستاني» اين قدر گل کند و بازتاب داشته باشد. يادم هست چند روز بعد از اجراي اين سرود، در حال عبور از چهارراه وليعصر بودم که ديدم راديوي تمام مغازهها و حتي دستفروشها «يار دبستاني» را با صداي بلند پخش ميکنند. به طور حتم، خوشحال و حيرت زده بودم که اين سرود با استقبال مردم مواجه شده است؛ به طوري که دوست داشتم با صداي بلند فرياد بزنم اين سرودي که گوش مي کنيد را من خواندهام!
در ادامه ميتوانيد به اين اثر با صداي جمشيد جم گوش دهيد