نماد آخرین خبر

سلامت/ راهکارهایی برای مراقبت از کبد

منبع
بروزرسانی
سلامت/ راهکارهایی برای مراقبت از کبد
با توجه به اهميت کبد، لازم است که نحوه مراقبت از آن و جلوگيري از وارد آمدن صدمه به آن را بدانيم. نکات زير شما را در اين امر ياري خواهد کرد: * پرهيز از مصرف خودسرانه داروها- داروهاي زيادي وجود دارد که در دوزهاي بالا و حتي در مواردي در دوز هاي معمول در درازمدت صدمات جبران ناپذيري به کبد وارد مي کند. مثلاً گاه مصرف داروي استامينوفن با دوز 4 تا 5قرص در روز به مدت بيشتر از 10 روز خطر مسموميت کبدي را افزايش مي دهد . بنابراين بايد؛ اولا از مصرف يا تغيير مقدارخودسرانه داروها خودداري کنيد و ثانيا در صورت داشتن سابقه مشکلات کبدي يا بالا بودن آنزيم هاي کبدي، قبل از مصرف هر نوع دارو، پزشک معالج خود را مطلع کنيد. * پيشگيري از ابتلا به بيماري هپاتيت- با رعايت يکسري نکات بهداشتي مي توانيد از ابتلا به انواع هپاتيت پيشگيري کنيد: مثل استفاده از وسايل شخصي، يکبار مصرف يا استريل شده در موقع مراجعه به آرايشگاه يا دندانپزشکي، شستن دست ها ، پرهيز از روبوسي با افراد غريبه (برخي از انواع هپاتيت مي تواند از طريق بزاق هم منتقل شود) و پرهيز از خوردن آب يا غذاي آلوده يا مشکوک به آلودگي. * پرهيز از مصرف سموم و مواد شيميايي- بسياري از مواد شيميايي و آفت کش ها مي تواند از طريق پوست و تنفس جذب شود و به کبد آسيب برساند. پس هنگام استفاده از شوينده هاي شيميايي، سعي کنيد از ماسک و دستکش استفاده کنيد و تا حد امکان مکان مورد نظر تهويه مناسب داشته باشد. * ورزش و فعاليت بدني- فعاليت بدني منظم موجب کنترل وزن و سوخت و ساز چربي ها مي شود و به حفظ سلامت کبد کمک مي کند. * توجه به نحوه تغذيه- نخوردن غذاهاي پرچرب و پر ادويه و مصرف فراوان ميوه جات و سبزيجات تازه، يکي از اصول مراقبت از کبد است. کساني که به طور مداوم غذاهاي پرچرب استفاده مي کنند، بيشتر در معرض ابتلا به کبد چرب قرار دارند. علاوه بر اين خوردن غذاهاي مانده هم مي تواند باعث بروز مسموميت کبدي و در مواردي حتي از کارافتادن کبد شود. پس غذاي پخته شده را بيشتر از 48 ساعت در يخچال نگه نداريد و هرگز باقي مانده غذاي آماده شده را دوباره فريز نکنيد. در اين جا يکسري مواد غذايي را که مصرف منظم آن ها براي کبد بسيار مفيد است به صورت خلاصه (به دليل کمبود جا) به شما معرفي مي کنيم: آب ليموترش تازه: استفاده از ليموترش به خصوص صبح ناشتا (به شرطي که مشکلات گوارشي نداشته باشيد) براي کبد بسيار مفيد است. کنگر فرنگي يا آرتيشو(داراي خاصيت محرک توليد صفرا و سم زدايي از روده)، انواع کلم مثل بروکلي و کلم پيچ، سبزيجات داراي برگ سبز و سير وپياز تازه، ميوه هايي مثل سيب، آووکادو، شاتوت ، زغال اخته، تمشک ،توت فرنگي و به طور کلي سبزيجات و ميوه جات حاوي بتا کاروتن و آنتي اکسيدان بالا مي تواند در روند پاکسازي کبد بسيار مفيد باشد. مصرف سويا همراه با گوشت قرمز يا به جاي آن که به کاهش چربي خون و جلوگيري از ابتلايا درمان کبد چرب کمک مي کند. زردچوبه هم از جمله ترکيباتي است که خواص ضدسرطاني و سم زدايي آن به اثبات رسيده است. نوشيدن منظم چاي سبز نيز به روند پاکسازي کبد کمک زيادي مي کند. دکتر نعيمه نوبخت