گروسی اعلام کرد: موافقت ایران برای توقف افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد
آخرین خبر/ مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نشست با خبرنگاران در حاشیه نشست فصلی شورای حکام ادعا کرد که ایران در خواست آژانس برای توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد را پذیرفت.
گزیدهای از اظهارات گروسی در ادامه آمده است:
این اولینبار است که ایران گفته است سطح ذخایر غنیسازی شده را متوقف میکند
*واکنش ایران به قطعنامه شورای حکام را رد نمی کنم ایران در صحبت با ما نگفته است که در مقابل قطعنامه شورای حکام واکنشی نشان خواهند داد البته من این موضوع را به صورت کلی رد نمی کنم و امکان دارد ایران در مقابل قطعنامه، واکنش نشان بدهد مجلس ایران قانونی را تصویب کرد که نتایج خاصی را بر موضوع هسته ای ایران به دنبال داشت
از تاسیسات هسته ای نطنز و فردو بازدید میدانی داشتم
*من با رئیس جمهور ایران صحبت کردم و هیچ دلیلی برای شک کردن وجود ندارد که باید با بازرسی به نتیجه برسیم گفتگوهایی فی مابین ایران و آژانس وجود دارد و توافق هایی هم برای توقف غنی سازی بیش از 60 درصد انجام شده است 4 بازرس باتجربه جدید نیز به ایران اعزام خواهند شد در این سفر یک بازرسی میدانی از نطنز و فردو هم انجام دادم که بسیار برای من مهم بود
ایران توقف غنی سازی بیش از 60 درصد را پذیرفته است
*من از مقامات ایران درخواست کردم افزایش غنی سازی بیش از 60 درصد را متوقف بکنند که ایران این موضوع را پذیرفت؛ این گام بسیار خوبی بود ما باید یک قطعنامه را تصویب کنیم که پیشنویس آن را به شورای حکام ارائه داده ایم نباید فراموش کنیم یک قطعنامه قبلی هم داشتیم که به احتمال یک اقدام جامع اشاره شد
در پارچین و طالقان سایت های هسته ای نیست
*اطلاعاتی نداریم که تایید کند که در پارچین و طالقان فعالیت هسته ای وجود دارد
*برای اسرائیل و بقیه کشورها این قانون وجود دارد و واضح است که تاسیسات هسته ای دیگر کشورها نباید مورد حمله نظامی قرار بگیرد هیچ فکت و واقعیتی از فعالیت های هسته ای در پارچین و طالقان وجود ندارد و هیچ اطلاعاتی در این زمینه در دسترس نداریم
گفتگوهای خوبی را با وزیر خارجه ایران داشتم
*صحبت های خوبی را با وزیر خارجه ایران داشتم و موضوعات زیادی را مورد بررسی قرار دادیم در سفر به ایران از سایت هسته ای نطنز نیز بازدیدی داشتیم ما نیاز داریم که گفتگوهایی را با مقامات ایران داشته باشیم و درباره مسائل مختلف صحبت کنیم
جزئیات خبر به شرح ذیل است.
به گزارش ایرنا، رافائل گروسی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران در وین گفت: من از ایران درخواست کردم که ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد را متوقف کند و این مساله از سوی ایران پذیرفته شد.
وی با بیان این ادعا که ایران اقدامات مقدماتی را در این زمینه صورت داده است، افزود که بازرسان آژانس این مساله را روز شنبه گذشته، تائید کردند.
مدیرکل آژانس ادامه داد: بدیهی است که مذاکرات مهمی اکنون در شورای جریان دارد و باید ببینیم چه خواهد شد. اما این مسالهای است که ما توافق کردیم و امیدوارم ادامه یابد. به نظرم این تحول بسیار مهمی است.
وی درباره پیشنویس قطعنامه تروئیکای اروپا پیرامون درخواست از مدیرکل آژانس برای ارائه گزارش جامع گفت: ابتدا باید قطعنامه تصویب شود. در حال حاضر پیشنویس قطعنامه ارائه شده و اعضای شورا باید تصمیم بگیرند. البته نباید فراموش کنیم که یک قطعنامه پیشتر صادر شده بود که در آن به امکان درخواست برای گزارش جامع اشاره شده بود. اکنون باید منتظر باشیم و ببینیم در نشست چه خواهد شد.
گفتنی است که سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان موسوم به تروئیکا ساعاتی قبل، پیشنویس قطعنامهای را علیه برنامه هستهای کشورمان به دبیرخانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی تحویل دادند.
در این سند ضمن تکرار ادعاهای سیاسی پادمانی و ریشهدار در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی، از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درخواست شده است تا یک «گزارش جامع» درباره همکاریهای ایران و آژانس و اجرای تعهدات پادمانی توسط ایران، برای بررسی در نشست اسفند ماه ۱۴۰۳ شورای حکام تهیه کند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته پیش به تهران سفر کرد تا درباره نحوه حلوفصل برخی مسائل پادمانی و آینده همکاریهای فیمابین رایزنی کند. او در این سفر با وزیر امور خارجه، رئیس سازمان انرژی اتمی و رئیس جمهوری ایران ملاقات و همچنین از دو مرکز تاسیسات هستهای فردو و نطنز بازدید کرد.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران در جریان سفر مدیرکل آژانس تصریح کردند که هرگونه اقدام نسنجیده علیه برنامه صلحامیز هستهای ایران در نشست شورای حکام با پاسخ فوری جمهوری اسلامی ایران مواجه خواهد شد.
مدیرکل آژانس در پاسخ به این سووال که آیا در سفر به ایران پیشنهادی جدی برای تقویت همکاریها با آژانس ارائه شده است، افزود: من همهچیز را جدی میگیرم. ما مذاکره کردیم و این برای من بسیار مهم بود با رئیس جمهوری ایران صحبت کنم. البته باید سوابق را در نظر گرفت و محتاط بود. در عین حال باید راستیآزمایی کرد، کاری که آژانس انجام میدهد.
وی با اشاره به گفتوگوی تلفنی دیشب با وزیر امور خارجه ایران، موافقت با درخواست آژانس برای توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد و آمادگی تهران برای بررسی مجوز بازرسان آژانس را یک رویه تعاملی همراه با گامهای مهم توصیف کرد.
گروسی ادعا کرد که این گامها کافی نیست اما «ملموس» است و «ما به مذاکرات ادامه میدهیم».
مدیرکل آژانس در پاسخ به این سووال که آیا موافقت ایران با توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غنای ۶۰ درصد مشروط بوده است گفت که چنین پیامی را از طرف ایرانی دریافت نکرده است اما هرگونه احتمال را در نتیجه تحولات نشست شورا رد نکرد. او گفت: این فقط یک گمانهزنی است و من آنچه را که صحبت کردیم مطرح میکنم.
وی در بخشی از صحبتهای خود با بیان این ادعا که سطح غنیسازی در ایران در حد نظامی است، افزود که این برای نخستین بار است که ایران با توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد موافقت کرده است.
گروسی در پاسخ به سووالی درباره نتیجه بازدید او از تاسیسات هستهای ایران گفت: فردو یکی از مراکز مهم است و بازرسان من به طور منظم آنجا هستند. با توجه به اهمیت این مرکز مایل بودم نظر خودم را داشته باشم. وی نسل جدید سانتریفیوژهای ایران در این مرکز را چشمگیر توصیف کرد.
وی درباره پیشنویس قطعنامه تروئیکا هم تکرار کرد که این مساله به او، در مسند مدیرکل آژانس ارتباطی ندارد، اما افزود: مسلما تصویب قطعنامه روی کار ما تاثیر خواهد گذاشت.
مدیرکل آژانس در بخش دیگری اظهار داشت که مراکز در پارچین و طالقان را هستهای به حساب نمیآورد و هیچ اطلاعاتی مبنی بر وجود ذرات اتمی در این مناطق اختیار ندارد. وی درباره تهدید رژیم صهیونیستی به حمله علیه تاسیسات هستهای ایران نیز گفت: واضح است که تاسیسات هستهای نباید مورد حمله نظامی قرار گبرد.
نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی صبح امروز با حضور نمایندگان ۳۵ کشور عضو این شورا در وین آغاز بهکار کرد. در این نشست که تا روز جمعه ادامه دارد مسائل مختلف درباره ایمنی هستهای، اجرای توافقنامه پادمان و تقویت فعالیتهای علمی و پژوهشی آژانس در دستور کار قرار دارد.
موضوع ایران نیز یکی از سرفصلهایی است که طبق جلسات ادوار قبل، در دستور کار شورا عنوان شده و قرار است راستی آزمایی و بازرسی فعالیتهای اتمی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و اجرای توافقنامه پادمان بررسی شود.