گزارش رئیس جمهور از نخستین سفر استانی؛ در سیستان و بلوچستان چه گذشت؟
ایسنا/ رئیس جمهور در گفتوگویی تلویزیونی با شبکه تلویزیونی استان سیستان و بلوچستان گفت: دید دولت این است که کریدور شمال-جنوب را به سرعت راهاندازی کند و همچنین پروژه مکران را که مقام معظم رهبری هم بر اجرای آن تاکید دارند، عملیاتی شود.
در نخستین سفر استانی دولت چهاردهم به سیستان و بلوچستان، مصوب شد که برای محرومیتزدایی از این استان ۱۲۴ هزار میلیارد تومان طرح اجرا شود.
دولت چهاردهم، استان سیستان و بلوچستان را به عنوان اولین مقصد سفرهای استانی خود انتخاب کرد. رئیسجمهور حدود ساعت ۸ صبح روز پنجشنبه اول آذر وارد فرودگاه زاهدان شد. در این سفر محمدجعفر قائم پناه معاون اجرایی، محسن حاجی میرزایی رئیس دفتر ئیس جمهور، عبدالکریم حسینزاده معاون توسعه روستایی و مناطق محروم، زهرا بهروز آذر معاون امور زنان و خانواده، علی ربیعی دستیار اجتماعی، حسین افشین معاون علمی و فناوری رئیسجمهور، علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش، فرزانه صادق مالواجرد وزیر راه و شهرسازی، محمد اتابک وزیر صمت و عباس علیآبادی وزیر نیرو رئیسجمهور را همراهی کردند.
پزشکیان در فرودگاه زاهدان مورد استقبال «مسعود بیجار» استاندار سیستان و بلوچستان و همچنین «مصطفی محامی» نماینده ولی فقیه در استان قرار گرفت.
در این سفر به خاطر احترام به مردم، مراسمهایی از قبیل استقبال مردمی برگزار نشد و رئیسجمهور در جمع فعالان اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، علما، دانشجویان و فرهیختگان، نخبگان و خانوادههای شهدای استان حاضر شد.
بازدید از پارک علم و فناوری زاهدان
رئیسجمهور در نخستین برنامه سفر خود از پارک علم و فناوری استان سیستان و بلوچستان واقع در شهر زاهدان بازدید کرد. وی در این دیدار ضمن بازدید از غرفههای مختلف پارک فناوری با نخبگان و فناوران حاضر در این نمایشگاه گفتوگو کرد.
نشست با فعالان اقتصادی و تجاری
برنامه بعدی رئیسجمهور در زاهدان، حضور در جمع فعالان اقتصادی و تجاری سیستان وبلوچستان بود. پزشکیان پس از شنیدن دغدغهها و مطالبات حاضران در جلسه، بیان کرد: برازنده ما نیست ایران با این چشم انداز و رهبری، عقب ماندهتر از سایر کشورها باشد. با همفکری و همراهی هم باید این مسائل را حل کنیم. برای دغدغه شما برنامه ریزی خواهیم کرد.
وی ادامه داد: هفتهای نیست درباره مکران، خلیج فارس، مازندران و کریدورها جلسه نداشته باشم. قرار است از کارشناسان بین المللی با رتبههای بالای علمی برای مشورت دعوت کنیم. در این باره با رهبری صحبت کردهایم. باید بهترین باشیم و به جایگاهی برسیم که برازنده جامعه ما باشد.
پزشکیان افزود: به شما اختیارات خواهیم داد. اینگونه نیست ما در تهران نشسته و به شما دستور دهیم.
دیدار با فرهیختگان و نخبگان سیستان و بلوچستان
سومین برنامه مسعود پزشکیان دیدار با اهالی فرهنگ سیستان و بلوچستان بود. او در این نشست خاطرات حضور خود در دوران جوانی در سیستان و بلوچستان و مشکلاتش برای خدمترسانی به مردم این استان را بازگو کرد. رئیسجمهور همچنین بیان کرد: شما مردم استان اگر اراده کنید، این استان را به گلستان تبدیل خواهید کرد. ما هم هر کمکی بتوانیم انجام خواهیم داد. امکانات این استان از جمله مرز و دریا استثنایی است. هر هفته برای مکران، خلیج فارس، سیستان و بلوچستان جلسه داریم و از وقتی مسئول شدم، همواره به فکر این مناطق بودم. ما هر هفته در این زمینه کار میکنیم ولی به کمک مردم و همدلی و همراهی نیاز داریم.
دیدار با خانوادههای شهدا
پزشکیان همچنین با جمعی از خانواده شهدای استان دیدار و گفتوگو کرد.
رئیس جمهور در این دیدار ضمن ادای احترام به همه شهدای استان و تجلیل از صبر، فداکاری و استقامت خانواده شهدا، دستوراتی به منظور پیگیری مسایل و مشکلات آنها به استاندار صادر کرد.
حضور در جمع علمای شیعه و اهل سنت و سران طوایف
رئیسجمهور در ادامه سفر خود به استان سیستان و بلوچستان با جمعی از علمای شیعه و اهل سنت و همچنین سران طوایف استان دیدار کرد. پزشکیان در این دیدار اظهار کرد: برنامهریزی و تلاش برای رفع ناعدالتیها، تبعیضها و محرومیتها از چهره استان از دستور کارهای مهم دولت است. حقیقتا وضعیت فعلی سیستان و بلوچستان به رغم وجود ظرفیتهای فراوان، زیبنده استان و مردم شریف و نجیب و وفادار آن نیست و بنای دولت رفع مشکلات استان، رفتار با مردم بر اساس حق و عدالت و جلب رضایتمندی آنهاست. آنچه موجب دلمردگی و ناامیدی مردم به ویژه جوانان میشود، تبعیض و بیعدالتی است و اگر ما با عمل و اقدام خود بتوانیم رضایت مردم را جلب کنیم، هیچ قدرتی توان رویایی با کشور ما را نخواهد داشت.
رئیس جمهور همچنین با بیان اینکه ما برای خدمتگزاری به مردم آمدهایم و قرار نیست بر آنها تحکم کنیم، تصریح کرد: تلاش خواهیم کرد برای همه مسایل و مشکلات استان چاره اندیشی کنیم و بر این باوریم که اگر دست به دست هم دهیم و با یکدیگر یکدل و برادر باشیم خواهیم توانست بر همه مشکلات غلبه کنیم.
نشست با دانشجویان
رئیسجمهور در این سفر فرصت حضور در جمع دانشجویان را از دست نداد. او پس از شنیدن نظرات دانشجویان با تأکید بر ضرورت نقشآفرینی بیشتر، مشارکت و مطالبهگری قشر دانشجو در کمک به دولت برای اجرای عدالت و رفع تبعیضهای موجود در جامعه گفت: امروز یکی از مصادیق بیعدالتی در کشور توزیع نامناسب منابع است که موجب افزایش شکاف طبقاتی شده، ما برای اجرای عدالت ناگزیر به اصلاح این روندهای نادرست هستیم و دانشجویان کشور به عنوان قشر تأثیرگذار جامعه نیز در این راستا میتوانند با تبیین دقیق و درست شرایط دولت را در رسیدن به این هدف مهم کمک کنند.
نشست شورای برنامهریزی و توسعه سیستان و بلوچستان
رئیس جمهور همچنین در این سفر در نشست شورای برنامه ریزی و توسعه استان سیستان و بلوچستان شرکت کرد و با بیان اینکه لازمه برنامهریزی و توسعه، ابزار و روش علمی و برخورداری از یک چشمانداز از هدف و مقصدی که میخواهیم به آن برسیم، است، گفت: ما امروز سند چشمانداز ابلاغی مقام معظم رهبری را پیشروی خود داریم، اما باید گفت که آنچه امروز در کشور در برخی عرصهها در حال انجام است، منطبق و متناسب با آنچه که در سند چشمانداز مورد تأکید قرار گرفته، نیست.
میزبانی فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی از رئیسجمهور
دیدار با فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی استان آخرین دیدار در سفر فشرده و یک روزه رئیس جمهور به سیستان وبلوچستان بود. او در این دیدار پس از شنیدن دغدغهها و مطالبات حاضرین در جلسه، بیان کرد: کارهایی که کردیم بدون حمایت مقام معظم رهبری امکان پذیر نبود اینکه توانستیم یک بلوچ سنی را استاندار کنیم این قطعا و یقینا با نظر مقام معظم رهبری بوده و بدون هماهنگی این اتفاق نمی افتاد. اگر توانستیم در خوزستان یک عرب را استاندار کنیم نظر ایشان بوده است، بدون هماهنگی این اتفاق نمیافتاد. وقتی در کردستان میتوانیم یک استاندار سنی کرد بگذاریم که تاکنون اتفاق نیفتاده یعنی توانستیم آن هماهنگی را در روند قضیه ایجاد کنیم. وحدت و انسجام است که میتواند ما را به پیش ببرد. وفاق در درون حاکمیت و وفاق با مردم و تعهداتی که با مردم داریم.
گزارش سفر از سوی رئیسجمهور به مردم
مسعود پزشکیان شامگاه پنجشنبه در پایان سفر خود در گفتوگویی تلویزیونی با شبکه تلویزیونی استان سیستان و بلوچستان درباره نتایج سفر یکروزه خود به این استان توضیحاتی ارائه کرد.
پزشکیان گفت: ما امروز صبح به زاهدان آمدیم و جلساتی برگزار کردیم و از مشکلات و مسائل باخبر شدیم. میخواستیم بیشتر در استان بمانیم، اما مسائل امنیتی اجازه نداد بیشتر اینجا بمانیم. میخواستیم سه روز بمانیم و به همه شهرها سر بزنیم، اما حالا قرار شد در سفرهای بعدی به شهرهای دیگر هم سر بزنیم.
وی در ادامه گفت: مسئولین در هماهنگی با سازمان برنامه بودجه در این استان تعهداتی دادند و تخصیصهای لازم برای این تعهدات انجام خواهد شد. در این سفر 34 همت برای پروژه هایی که امسال و سال آینده اجرا خواهند شد، تخصیص داده شد و 24 همت نیز برای خطآهن چابهار به زاهدان اختصاص یافته است. همچنین بانکها نیز 20 همت تعهد دادهاند که در این استان به پروژهها اختصاص یابد و نهادهای اقتصادی هم 70 همت در این استان سرمایهگذاری خواهند کرد؛ یعنی 124 هزار میلیارد تومان طی امسال و سال آینده در این استان کار انجام میشود.
رئیس جمهور در بخش دیگری از این گفتگو تصریح کرد: دید دولت این است که کریدور شمال-جنوب را به سرعت راهاندازی کند و همچنین پروژه مکران را که مقام معظم رهبری هم بر اجرای آن تاکید دارند، عملیاتی شود. هر هفته با مسئولین برای این پروژهها جلسه گذاشته میشود تا مقدمات کار به سرعت فراهم شود. برای توسعه این استان از کارشناسان معتبر جهانی هم استفاده میشود.
وی درباره علت انتخاب سیستان و بلوچستان برای اولین سفر استانی خود گفت: من علاقه خاصی به این استان داشتم. در دوران سربازی در اینجا بودم و تجربههای زیادی در ذهن داشتم. در تبلیغات انتخاباتی هم این باور را مطرح کردم که باید محرومیتزدایی کنیم و عدالت را در جامعه پیاده کنیم و این استان در بسیاری از شاخصها در رتبه های آخر قرار دارد. نباید این وضعیت را بپذیریم و باید تلاش کنیم این وضعیت اصلاح شود. اولویت ما نگاه به استانهایی است که در این وضعیت هستند و سیستان و بلوچستان هم این شرایط را داشت و ما اولین سفر استانی را از اینجا شروع کردیم. باید باورهایمان را تغییر دهیم تا تغییرات شکل بگیرند، اگر مردم کمک کنند، با کمک آنها میتوانیم کارها را پیش ببریم و هیچ قدرتی نمیتواند ما را زمینگیر کند.
پزشکیان درباره وجه تمایز سفرهای استانی این دولت با دولت های قبل گفت: زمانی که من مدیر بودم و روسای جمهور دیگری بودند، علی رغم اینکه ما رئیس دانشگاه بودیم از ما دعوت میکردند که در مراسم استقبال شرکت کنیم، برخوردهای نامناسبی حتی با مدیران میکردند و مردم را در شرایط نامناسب میآورند تا برایشان سخنرانی کنند، در این روش حرمت مردم حفظ نمیشد. از اینکه با من هم چنین برخوردهای میشد خوشم نمیآمد. پروتکلهایی طراحی شده بود که ممکن بود در نتیجه اجرای آنها با مردم محترمانه برخورد نشود.
رئیس جمهور ادامه داد: لذا گفتیم ما میآییم و خدمت مردم میرویم. با صنوف و طبقات مختلف دیدار هم میکنیم. در اینجا شاید برخی صنوف را ندیدیم که اگر فرصت بود با همه ملاقات میکردیم و صحبت هایشان را میشنیدم و تلاش میکردیم مشکلاتشان را حل کنیم. این طوری هم کرامت آنها حفظ میشود و در عین حال سخنانشان را هم میشنویم، در حالی که مردم معطل ما نشدند. درباره این شکل از سفرهای استانی بازخورد میگیریم، اگر مردم این طور دوست داشتند، این را ادامه میدهیم. ما مثل مردم هستیم و حالا مسئولیتی به ما سپرده شده است، اما تلاش میکنیم تا آنجا که میشود مشکلاتشان را برطرف کنیم.
پزشکیان در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: در چشم اندازی که مقام معظم رهبری تعیین کرده، قرار است ایران کشوری پیشرفته و در جایگاه اول منطقه باشد، خب الان این طور نیست، راه و قطار و ساختمان و آموزش ما این طور نیست و ما باید کاری کنیم که کمتر از همسایگان نباشیم. برخی میگویند چشم انداز زمانش گذشته است و قرار بود ما در 1404 به اهداف چشم انداز برسیم، اما بنده معتقدم اگر 100 سال دیگر هم بیاید، باز من دلم میخواهد در منطقه اولین باشیم و کشورم در منطقه بهترین باشد، نه اینکه از بقیه عقب مانده باشد و این نگاه را کنار نمیگذارم و رهبری هم آن را اعلام کرده است.
رئیس جمهور تصریح کرد: باید ایرانی بسازیم که الهام بخش باشد و همه حسرت آن را بخورند، این خواسته من است و من به دنبال آن هستم؛ ما سیستان و بلوچستانی میخواهیم که از هر نظر بهترین باشد. من به خاطر این چشم انداز زندگی و تلاش میکنم. نباید به وضعیت فعلی رضایت دهیم و باید بهترین شویم. برای این هدف باید تلاش کنیم، چرا که رایگان به دست نمیآیدو باید تلاش کنیم. ما موظف هستیم بستر را فراهم کنیم تا بخش خصوصی کار کند و صنعت و تولیدی را راه بیندازند که بهتر از صنایع مشابه همسایگانمان باشد و سنگ جلوی پای آنها نیندازیم، اما متاسفانه امروز سیستم اداری ما اینگونه نیست.
رئیس جمهور و هیات همراه حدود ساعت ۲۱، زاهدان را به مقصد تهران ترک کردند.
در این سفر اعضای هیات دولت هم در برنامههای مختلف استان شرکت کرده و طرحهای مختلفی را از جمله آغاز ریلگذاری راه آهن خاش -چابهار آغاز کردند.