نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سیاسی

نشست سخنگوی وزارت خارجه؛ از میزان بدهی‌‌های سوریه به ایران تا تصمیم برای ارتباط با حاکمان جدید

منبع
آخرين خبر
بروزرسانی

آخرین خبر/ سخنگوی وزارت خارجه ایران با بیان اینکه این اعداد و ارقامی چون ۵۰ میلیارد دلار برای بدهی سوریه به ایران که مطرح می شود واقعاً اعداد و ارقام بسیار اغراق آمیزیست، در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا با شورشیان حاکم بر سوریه تماسی از ناحیه ایران برقرار شده نیز گفت:‌ هنوز دولت موقتی شکل نگرفته، سوریه در مرحله گذار است گروه‌ها و بخش‌های مختلفی در سوریه فعالند. منتظریم مرحله گذار طی شود و این مرحله مسالمت آمیز و با حفظ امنیت شهروندان سوریه و تمامیت ارضی و وحدت سوریه انجام شود و حاصل آن دولت فراگیر باشد. در زمان مقرر تصمیم خواهیم گرفت.

مهمترین بخش اظهارات اسماعیل بقایی به شرح زیر است:
رئیس‌جمهور و وزیر خارجه در اجلاس D8 در مصر حضور می‌یابند
* این هفته اجلاس «دی-۸» در مصر برگزار می‌شود و رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه در این نشست شرکت می‌کنند.
برای بازگشایی سفارت ایران در دمشق نیازمند مقدماتی هستیم؛ در دستور کار قرار دارد
* برای بازگشایی سفارت ایران در دمشق نیازمند مقدماتی هستیم که مهمترین آن اطمینان از تامین امنیت و ایمنی کارکنان هست؛ بنابراین این موضوعی است که در دستور کار هست و به مجرد اینکه شرایط لازم هم از حیث تامین امنیت و هم از جهت سیاسی فراهم بشود ما این کار را دنبال خواهیم کرد.
از هر فرصتی برای بسیج جامعه بین‌المللی و منطقه‌ای جهت توقف تجاوزات صهیونیست‌ها علیه  سوریه و یمن استفاده می‌کنیم
* حملات و اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی به سوریه و یمن چیز جدیدی نیست متاسفانه در این هفت هشت دهه ادامه داشته ولی در ماه های اخیر سطح و شدت آن گسترش پیدا کرده است. 
* ما به عنوان یک کشور مسئول و اسلامی در منطقه غرب آسیا از هر فرصتی برای بسیج جامعه بین‌المللی و منطقه‌ای جهت توقف تجاوزات صهیونیست‌ها علیه کشورهای همسایه سوریه یمن و بقیه کشورها استفاده می‌کنیم.
* فکر می‌کنیم این یک تعهد بین المللی است. آنچه که در معرض خطر هست اصول مبنایی حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد است که بر مبنای روابط بین الملل در تک تک دولت‌ها موظف هستند که در راستای حراست از هنجارها و اصول حقوق بین‌الملل برای توقف این جنایت و تجاوزگری استفاده بکنند.
حضور ما در سوریه حضور مبنایی و اصولی بود و خروج ما هم خروجی مسئولانه/  ما در سوریه به دنبال کشورگشایی نبودیم

* در همین چند روز تمامیت سرزمینی سوریه از طرف رژیم صهیونیستی به شدت مورد تعرض قرار گرفته است.
* ما در سوریه به دنبال کشورگشایی به دنبال سیطره جویی به دنبال احیای امپراتوری‌های گذشته نبودیم آنچه مهم بود کمک به تامین امنیت مردم سوریه در برابر افراطی گری خشن و تروریسم بود.
* حضور ما حضور مستشاری بود و ما هیچگاه برای حمایت یا دفاع از شخص گروه یا حزب خاصی در سوریه نبودیم و تا آخرین لحظات هم آنچه که برای ما مهم بود کمک به حفظ امنیت و تمامیت ارضی سوریه بود.
بی کیفر ماندن رژیم صهیونیستی عامل بسیار کلیدی در جری کردن این رژیم بوده است

* بی کیفر ماندن رژیم صهیونیستی در این ۸ دهه عامل بسیار کلیدی در جری کردن این رژیم و ادامه نقض‌های فاحش حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه داشته است.
* هم در دیوان بین‌المللی دادگستری و هم در دیوان بین‌المللی کیفری پرونده‌های مشخصی در این رابطه مفتوح شده که باز بی سابقه است.
* تنها رژیمی در دنیاست که تحت تعقیب دیوان بین المللی کیفری است به خاطر ارتکاب جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی.
* البته همه معتقدند که باید به این فهرست دو جنایت بزرگ دیگر بین المللی یعنی جنایت تجاوز و جنایت نسل کشی هم افزوده شود.
فهرست جدید شهدای ترور کشور هفته اول دی ماه رونمایی می‌شود
* جمهوری اسلامی ایران به گواه آمار و تاریخ یکی از قربانیان اصلی تروریسم سابقه است.
* عملکرد جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد که در مقابل تروریسم رویکردی قاطع و جدی داشته است.
*ما شهدای زیادی را برای حفظ امنیت و ثبات در منطقه و حفظ امنیت ملی تقدیم کشور و منطقه کردیم.
* رونمایی از فهرست جدید شهدای ترور کشور  یکی از گام‌هایی است که به عنوان پاسداشت فداکاری‌های شهدای ترور انجام خواهد شد.
واکنش به اظهارات «کایا کالاس»: این حرف‌ها طنز است؛ احتمالا در زمان بیان این حرف‌ها مشغول مطالعه کتاب‌های تاریخی بوده

* دوران آن زمانی که یک قدرت خارجی بخواهد برای منطقه دیگری تعیین تکلیف بکند گذشته است ضمن اینکه شاید خوب باشد که اتحادیه اروپایی در وزن و جایگاه خودش و رفتار خودش در قبال منطقه غرب آسیا بازنگری کند؛ اینکه در قبال منطقه غرب آسیا اینکه چه عملکردی داشتند و در شکل دهی به بسیاری از بحران‌هایی که در منطقه به وجود آمده از جمله در سوریه.
* تعداد زیادی تروریست‌ از بسیاری از کشورهای اروپایی در ابتدای شکل گیری داعش به سمت سوریه سرازیر شده بودند.
نامه‌نگاری نمایندگان انگلیس، آلمان و فرانسه به شورای امنیت موضوع جدیدی نبوده و تاثیری در رویکرد ایران در ادامه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ندارد 
* طبیعی است که ما هم پاسخ مستدل خودمان را هم به شورای امنیت ارسال کردیم و هم در بیانیه‌ای که از طرف سخنگوی وزارت خارجه منتشر شد مواضع خودماان مشخص کردیم.
* ما این روش رو به هیچ عنوان سازنده نمی‌دونیم التهاب زایی در رابطه با موضوعی که موضوعی گفتگو بوده و در رابطه با برنامه های که صلح آمیز بودن آن برای همه روشن شده است.
* این موضع گیری ها از نظر حقوقی هیچ مبنا و پایه ای ندارد.
آلمان موضع قبلی خود در قبال ایران را تصحیح کرد

* ما از تصحیح و روشنگری از مواضع نامناسب قبلی آلمان استقبال می‌کنیم.
* ما می‌دانیم که اغلب کشورهای اروپایی واقعاً قائل آن چیزی که در آن بیانیه آمده نبودند و بقیه کشورهای اروپایی موضع خود را تصحیح کنند.
* کشورهای اروپایی با ارسال یاداشت کتبی موضع خود را تصحیح کردند و امیدوارم سایر کشورها این کار را انجام دهند.
هنوز دولت موقتی در سوریه شکل نگرفته/ در زمان مقرر درباره رابطه با این کشور تصمیم خواهیم گرفت

* در معنای متعارف خود هنوز دولت موقتی در سوریه شکل نگرفته است.
* سوریه در مرحله گذار هست؛ گروه‌ها و بخش‌های مختلفی الان در سوریه فعال هستند، ما منتظریم که این مرحله گذار طی بشود و امیدواریم که مرحله گذار در سوریه مرحله دوره مسالمت آمیز و با حفظ حقوق شهروندان سوریه و حفظ تمامیت و یکپارچگی و وحدت سرزمینی سوریه باشد و حاصل این مرحله شکل‌گیری یک دولت فراگیر باشد که بتواند اقشار و طیف‌های مختلف اجتماعی، سیاسی و مدنی سوریه را نمایندگی بکند و حافظ تمامیت سرزمینی باشد؛ در زمان مقر قاعدتاً ما هم تصمیم خواهیم گرفت.
ما رابطه بسیار دیرینه‌ای با سوریه داشتیم و همواره خیرخواه مردم سوریه بودیم/ قطعاً این رویکرد ما ادامه پیدا خواهد کرد

* ما امنیت منطقه را از امنیت خودمان جدا نمی دانیم.
* روند آستانه کماکان روندی است قابل استفاده و بهره‌برداری برای کمک به گذر سالم و ایمن از مرحله‌ای که کشور سوریه با آن مواجه هست.
* با توجه به جمیع شرایط و در نظر گرفتن اوضاع و احوال این کشور و عملکردهای جریان‌هایی که در سوریه فعال هستند و به عنوان اجزای نظام آتی سوریه تلقی می شوند در مورد گام‌های  بعدی خود تصمیم گیری خواهیم کرد.
با همه طرف‌های برجام در ارتباط هستیم/  در گفتگو با طرف‌های اروپایی نیازی به میانجی‌گری نیست
* ما با همه طرف‌های برجام در ارتباط هستیم بنابراین در گفتگو با طرف‌های اروپایی نیازی به میانجی‌گری نیست.
* طبیعی است که همه کشورهایی که ابتکار و ایده‌ای داشته باشند با ما مطرح می‌کنند ما می‌شنویم ولی این موضوع موضوعی است که ما به صورت فعال با سایر طرف‌های برجام به صورت مستقیم در دستور کار داریم و به آن می‌پردازیم.
عدد ۵۰ میلیارد دلار برای بدهی سوریه به ایران بسیار اغراق آمیزیست/ تعهدات بین دو کشور ناپدید نمی‌شود؛  قطعاً قطعاً در دستور کار ماست
* این اعداد و ارقامی چون ۵۰ میلیارد دلار برای بدهی سوریه به ایران که مطرح می شود واقعاً اعداد و ارقام بسیار اغراق آمیزیست.
* موافقت نامه‌ها، معاهده‌ها و یادداشت تفاهم‌هایی که بین دو کشور منعقد می شود بین دو کشور هست بین دو گروه یا دو دولت به مفهوم مقطعی آن نیست بنابراین همه این تعهدات و تکالیف قاعدتاً بین دو کشور موجود است و ناپدید نمی‌شود و هر نظام و حاکمیتی که در هر کشوری روی کار بیاید بر اساس اصل جانشینی دولت که یک اصل پذیرفته شده حقوق بین‌الملل است این حقوق و تکالیف منتقل خواهد شد.
* قطعاً قطعاً این یکی از موضوعاتی است که در دستور کار ما باقی خواهد ماند.
برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز خواهد ماند/ از همه ابزارها برای دفاع از تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی خود استفاده می‌کنیم

* قدرت و توان بازدارندگی ایران منابعی دارد که با این تحلیل‌هایی که در مورد موضوعات مختلف در سطح منطقه اشاره می شود به هیچ عنوان تحت تاثیر قرار نمی‌گیرد.
کادر دیپلماتیک و سفیر سوریه کماکان در تهران هستند/ در خصوص سفارت ایران بنا به تصمیم هیئت حاکمه جدید سوریه تصمیم خواهیم گرفت

* در مورد وضعیت آتی سفارت قاعدتاً با توجه به تحولاتی که در سوریه در جریان هست و بنا به تصمیمی که هیئت حاکمه جدید سوریه اتخاذ بکنند ما تصمیم خواهیم گرفت.
* وضعیت سفارت خودمان هم در دمشق و کنسولگری ایران در حلب هم یکی از موضوعاتی است که در همین چهارچوب مد نظر قرار خواهد گرفت.
حضور آمریکا در سوریه بر اساس کدام مبنای قانونی است؟/ قرار نیست نیروهای نظامی کشورهای دیگر جایگزین ارتش کشور دیگر شوند
* حضور ایران در سوریه برای دفاع یا حمایت از یک شخص یک گروه یا یک حزب نبوده است.
* حضور ما یک حضور مبنایی برای کمک به استقرار صلح و ثبات مشخصاً برای مقابله با تروریست و داعش بود.
* حضور آمریکا در سوریه بر اساس کدام مبنای قانونی است؟ آیا بر اساس درخواست دولت سوریه بوده؟ آنها در این مدت چه عملکردی داشتند؟
* چیزی که روشن هست این است که هر کشوری برای دفاع از خود باید متکی به خودش باشد. قرار نیست که نیروهای نظامی کشورهای دیگر جایگزین نیروها و ارتش و ظرفیت‌های دفاعی کشور دیگر شوند.
سوریه را سوریه‌ای‌ها خواهند ساخت و در مورد سرنوشت آینده کشور هم خود آنها تصمیم خواهند گرفت
* ایران هیچگاه هیچ چشمداشت ارضی و سرزمینی نسبت به هیچ کشور دیگری در منطقه نداشته است؛ حضور ما در سوریه هم در همین راستا باید دیده بشود.
* سوریه را سوری‌ها خواهند ساخت و در مورد سرنوشت آینده سوریه هم خود سوریه‌ای‌ها تصمیم خواهند گرفت.
* طبیعی است که کشورهای منطقه در این روند باید کمک کار باشند بدون هرگونه مداخله مخرب یا هرگونه فشار.
* ما امیدواریم که روند آستانه یا روندهای مشابهی که برای کمک به شکل گیری حاکمیت جدید نظام جدید در سوریه ایجاد شده بتواند با همکاری با طرف‌های مختلف سوری و اقشار مختلف یا طیف‌های مختلف فعال در سیاست در سوریه بتواند به پیشبرد این روند کمک بکند.
همه طرف‌ها نسبت به قابلیت‌های فوق‌العاده دفاعی ایران آگاه هستند/ نیروهای مسلح ایران با تمام توان از تمامیت سرزمینی خود دفاع خواهند کرد
* رژیم صهیونیستی در منطقه جز تخریب و هرج و مرج و تجاوزگری واقعاً سابقه دیگری ندارد.
* در همین مدت کوتاهی که از تحولات سوریه گذشته شما شاهد هستید که با افتخار بیان می‌کنند بیش از ۴۰۰ نقطه در سوریه را مورد حمله قرار دادند و زیرساخت‌های سوریه را نابود کردند.
* صهیونیست‌ها هیچ ابایی از این ندارند که دامنه تجاوزگری خود را در منطقه گسترش بدهند؛ در عین حال فکر می‌کنم همه طرف‌ها نسبت به قابلیت‌های فوق‌العاده دفاعی ایران آگاه هستند و می‌دانند که جمهوری اسلامی ایران  و نیروهای مسلح ایران با تمام توان از کیان ایران و از تمامیت سرزمین و حاکمیت ملی ایران دفاع خواهد کرد.
از هیچ تلاشی برای اطمینان از عدم سوءاستفاده گروه‌های تروریستی از مرحله گذار سوریه فروگذار نخواهیم کرد
* ما به عنوان کشوری که همواره خیرخواه مردم سوریه بودیم از هیچ تلاشی برای اطمینان از اینکه مرحله گذار مرحله‌ای به دور از مشکلات و هرج و مرج و ناامنی و احیاناً سوءاستفاده گروه‌های تروریستی و افراطی گری خشن از این وضعیت باشد  فروگذار نخواهیم کرد.
* آن چیزی که الان بسیار مهم هست و دغدغه همه کشورهای منطقه هست و باید هم باشد استمرار تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه تمامیت سرزمین سوریه است.
* همه کشورهای منطقه باید نسبت به تجاوزات رژیم صهیونیستی به سوریه هوشیار باشند و از مجامع بین‌المللی به ویژه سازمان ملل و شورای امنیت سازمان ملل به دلیل اینکه این اقدام نقض یک قطعنامه شورای امنیت هم هست برای توقف این جنایت و نهایتاً آزاد کردن کل جولان اشغالی مطالبه شود.

مشروح اظهارات سخنگوی وزارت خارجه به نقل از فارس به شرح زیر است:
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) 27 آذرماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
وی گفت که رئیس جمهور و وزیر امور خارجه در نشست دی هشت در قاهره شرکت می‌کنند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره بازگشایی سفارت در دمشق گفت:‌ نیازمند مقدماتی است از جمله تامین امنیت سفارت و کارکنان و به مجرد اینکه شرایط لازم به لحاظ تامین امنیت و سیاسی فراهم شود این کار را دنبال خواهیم کرد.
وی حملات و تجاوزات اسرائیل به سوریه را چیز جدیدی ندانست و گفت: این حملات در 14 ماه اخیر افزایش یافته است. ما به عنوان کشور مسئول در غرب آسیا و کشور اسلامی از هر فرصتی برای بسیج منطقه‌ای و جهانی برای توقف جنایات این رژیم و تجاوزات آن علیه سوریه، یمن و ... استفاده می‌کنیم.
بقایی اظهار داشت: تک تک دولت‌ها موظفند در راستای حراست از هنجارها و اصول حقوق بین‌الملل برای توقف جنایت و تجاوزگری استفاده کنند. در سطح سازمان همکاری اسلامی، سازمان ملل و نشست در قاهره این موضوع را مطرح خواهیم کرد. این یک وظیفه جمعی است که در جهت تجاوزات تلاش کنند.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره روایت ترکیه درباره تحولات سوریه گفت: غیرطبیعی نیست کشورها روایات خود را از تحولات و وقایع داشته باشند. 
وی عنوان کرد: ما به عنوان ایران و بقیه کشورها مشترکا نسبت به امنیت و ثبات و تمامیت ارضی سوریه نگرانی داشتیم. این نگرانی‌ها مشترک بود و تلاش کشورها و دغدغه‌ کشورهای شرکت کننده در دوحه این بود که مانع از بروز چنین وضعیتی در سوریه شوند.
بقایی اضافه کرد: حضور ما در سوریه مبنایی و اصولی بود و خروج ما هم مسئولانه. ما در سوریه به دنبال کشورگشایی و سیطره جویی و احیای امپراتوری‌های گذشته نبودیم. آنچه در سوریه مهم بود کمک به تامین امنیت مردم سوریه در مقابله با افراطی گری خشن بود. با این هدف و بنا به دعوت دولت مستقر و قانونی سوریه حضور پیدا کردیم و حضور ما مستشاری بود و هیچ وقت برای دفاع از گروه و شخص خاصی در سوریه نبودیم آنچه برای ما مهم بود کمک به حفظ تمامیت ارضی و ثبات سوریه بود.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: ثبات در سوریه ضامن ثبات در منطقه غرب آسیاست.
وی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: رژیم صهیونیستی تنها رژیمی در دنیاست که تحت تعقیب دیوان کیفری بین‌المللی است. همه معتقدند باید به این فهرست دو جنایت تجاوز و نسل‌کشی اضافه شود.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: تا زمانی ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی از سوی کشورهای غربی ادامه دارد مردم منطقه این کشورها را شریک جنایات اسرائیل می‌دانند.
بقایی در پاسخ به سؤالی رابطه ایران و چین را مستمر و پایدار و رو به رشد خواند. 
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به پرسشی گفت: ایران یکی از قربانیان تروریسم بوده و شهدای زیادی را در مبارزه با تروریسم تقدیم کرده‌ایم.
وی گفت: در هفته اول دی ماه رویدادی برگزار خواهد شد که یکی از گام‌هایی است که برای پاسداشت فداکاری‌های شهدای ترور انجام خواهد شد و قرار است از فهرست اسامی و افرادی که در جریان مقابله با تروریسم در سطح منطقه‌ای و داخلی جان خود را از دست دادند و به شهادت رسیدند، رونمایی شود.
بقایی در پاسخ به سؤال درباره اظهارات مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه ایران و روسیه نباید جایی در آینده سوریه داشته باشند، گفت:‌ به چه مناسبتی گفتند. این خودش طنز جالبی است و فکر می‌کنم شاید ایشان یک مقدار در زمان بیان این حرف مشغول مطالعه کتابهایی تاریخی بوده. دوران زمانی که یک قدرت خارجی برای منطقه تعیین تکلیف کند، گذشته است. وقت آن رسیده که اتحادیه اروپا در نگرش خود نسبت به منطقه غرب آسیا بازنگری کند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره موضع گیری سخنگوی دولت فدرال آلمان درباره بیانیه مشترک اتحادیه اروپا با شورای همکاری خلیج فارس گفت: از روشنگری درباره مواضع نامناسب قبلی استقبال می‌کنیم و انتظار داریم بقیه کشورهای اروپایی که در آن نشست شرکت داشتند و به نوعی آن بیانیه به آنها منتسب است و با اینکه معتقدیم اغلب آنها به آنچه در بیانیه آمده معتقد نبودند.
وی گفت: خبر داریم برخی کشورهای اروپایی با ارسال یادداشت کتبی موضع خود را تصحیح کردند و امیدواریم بقیه نیز چنین کنند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره زمان گفت‌وگوهای ایران و سه کشور اروپایی گفت که زمان دقیقی مشخص نشده و صرفا توافق شد که این گفت‌وگوها ادامه یابد.
بقایی درباره نامه سه کشور اروپایی به شورای امنیت درباره تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه، گفت: نامه نگاری آنها جدید نبود و ما پاسخ مستدل خود را به شورای امنیت ارسال کرده و در بیانیه‌ای که از سوی سخنگوی وزارت خارجه منتشر شد مواضع خود را روشن کردیم. این روش را به هیچ عنوان سازنده نمی‌دانیم. التهاب سازی درباره موضوعی که موضوع گفت‌وگو بوده و برنامه‌ای که صلح آمیز بودن آن سال‌ها برای آژانس و کشورهایی که مدعی نگرانی بودند، روشن شده، مشخص است.
وی گفت: این مکاتبات و موضع گیری‌ها نه تاثیری در رویکرد ایران در ادامه برنامه صلح آمیزش دارد و نه چیزی فراتر از آنچه این کشورها بیان کرده بودند اثبات می‌کند.
بقایی بیان کرد:‌رویکرد سیاست زده برای اعمال فشار بر ایران تاثیری ندارد و از لحاظ حقوقی هیچ مبنا و پایه‌ای ندارد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا با شورشیان حاکم بر سوریه تماسی از ناحیه ایران برقرار شده؟ گفت:‌ هنوز دولت موقتی شکل نگرفته سوریه در مرحله گذار است گروه‌ها و بخش‌های مختلفی در سوریه فعالند. منتظریم مرحله گذار طی شود و این مرحله مسالمت آمیز و با حفظ امنیت شهروندان سوریه و تمامیت ارضی و وحدت سوریه انجام شود و حاصل آن دولت فراگیر باشد.در زمان مقرر تصمیم خواهیم گرفت.
وی در پاسخ به سؤالی درباره موضع ایران درباره سوریه گفت:‌موضع ایران در بیانیه وزارت خارجه به صورت روشن اعلام شد. موضع ما روشن است. حضور ما در سوریه هدف روشن و اصولی داشت و آن مقابله با افراطی گری خشن و داعش و جلوگیری از گسترش تروریسم به کشورهای منطقه بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما امنیت منطقه را از امنیت خود جدا نمی‌دانیم.
بقایی بیان کرد: در 13 الی 14 سال از سازوکارهای مختلفی برای کمک به کاهش تنش استفاده شد که روند آستانه یکی از این سازوکارها بود. این روند کماکان قابل استفاده برای کمک به گذر سالم و ایمن از مرحله‌ای که سوریه با آن مواجه است.
وی گفت:‌ روشن کردیم به عنوان کشوری که رابطه بسیار دیرینه با دولت سوریه داشتیم و همواره خیرخواه مردم سوریه بودیم این رویکرد ما ادامه خواهد یافت و با توجه به جمیع شرایط و در نظر گرفتن اوضاع و احوال این کشور و عملکردهای جریان‌هایی که در سوریه فعال هستند و به عنوان اجزای نظام سوریه تلقی می‌شوند، درباره گام‌های بعدی تصمیم گیری خواهیم کرد.
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: روند آستانه همیشه از قطعنامه 2254 حمایت کرده است. یکی از محصولات این روند شکل گیری کمیته قانون اساسی بود.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره بدهی سوریه به ایران با بیان اینکه اعداد و ارقام مطرح شده بسیار اغراق آمیز است، گفت:‌ یادداشت تفاهم‌ها بین دو کشور امضا می‌شود بین دو دولت و گروه به مفهوم مقطعی نیست. این تکالیف و حقوق بین دو کشور وجود دارد و ناپدید نمی‌شود. 
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: این حقوق و تکالیف هم منتقل می‌شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات صهیونیست‌ها درباره تلاش ایران برای دستیابی به بمب هسته‌ای گفت:‌ تحلیلی که اشاره کردید ناشی از عدم شناخت کافی نسبت به سرچشمه های قدرت و توان ایران است. ایران منابعی دارد که با این تحلیل‌هایی که درباره موضوعات مختلف در منطقه اشاره می‌شود تحت تأثیر قرار نمی گیرد.
وی گفت: از سال‌ها پیش مقامات این رژیم از دستیابی ایران به بمب هسته‌ای سخن گفته‌اند و اینها با هدف ایران هراسی است. همواره اعلام کرده‌ایم برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز بوده و خواهد بود و از همه ابزارها برای دفاع از تمامیت ارضی و امنیت ملی خود استفاده می‌کنیم.
خبرنگار خبرگزاری فارس با اشاره به اظهارات وندی شرمن که به نقل از ترامپ عنوان کرده که رئیس‌جمهور آتی آمریکا به دنبال مذاکره با ایران و توافقی بهتر است که مذاکرات احتمالی صرفا درباره برنامه هسته‌ای ایران نخواهد بود، نظر بقایی را جویا شد که وی گفت: چیزی از دولت آتی آمریکا نشنیدیم. آنها هنوز مستقر نشده‌اند و ترجیح می‌دهیم درباره گمانه‌زنی‌هایی که از سوی مقامات سابق و رسانه‌ها درباره رویکردهای آینده مطرح می‌شود، واکنش نداشته باشیم. به موقع و بعد اینکه مشخصا در این خصوص اطمینان حاصل کنیم نسبت به گزینه‌ها و موضوعات به نحو مقتضی تصمیم می‌گیریم.
وی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار خبرگزاری فارس درباره اقدام رژیم صهیونیستی در بستن سفارتش در دوبلین و اظهارات وزیر خارجه ایرلند مبنی بر اینکه خشم عمیقی در اروپا نسبت به کشتار زنان و کودکان در غزه وجود دارد و آنچه در شمال غزه رخ می‌دهد هیچ توجیه اخلاقی ندارد، گفت: جامعه بین‌المللی همانطور که مقام ذیربط ایرلند اشاره کرده واقعا دچار نوعی خشم و نگرانی بی سابقه نسبت به وقوع جنایات علیه بشریت است و اتفاقا در غزه با هیچ نمونه‌ای در قرن اخیر قابل قیاس نیست. یک نسل کشی مستمر در مقابل دوربین‌ها انجام شود و متاسفانه نهادهای ذیربط بین‌المللی به ویژه شورای امنیت سازمان ملل به جهت کارشکنی آمریکا دست بسته هستند.
بقایی ادامه داد:‌ انتقادها و اعتراضات در سطح کشورهای اروپایی به وفور شنیده می‌شود و از آن طرف واکنشی که نسبت به انتقاد ایرلند مشاهده کردیم نشانگر عصیان و یاغی گیری این رژیم است که کوچک‌ترین انتقادی را نسبت به تحولات در فلسطین اشغالی نمی‌پذیرد.
بقایی بیان کرد:‌نیاز است در سطح جامعه بین‌المللی نوعی بسیج امکانات و سازمان‌های بین‌الملی برای وادار کردن این رژیم و حامیان آن به توقف جنایات و از جمله ارسال تسلیحات به اسرائیل صورت بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی عنوان کرد:‌ کادر دیپلماتیک و سفیر سوریه کماکان در تهران هستند. براساس تصمیم هیأت حاکمه جدید سوریه، ما تصمیم خواهیم گرفت. وضعیت سفارت ما در دمشق و سرکنسولگری در حلب در همین چارچوب مدنظر قرار خواهد گرفت.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا ایران قرار است در تحولات سوریه عقب بمانیم و عدم حضور ایران در نشست اردن درباره سوریه اظهار داشت:‌ همه می‌توانند روایت‌های خود را داشته باشند. ایران هیچگاه هیچ چشمداشت ارضی و سرزمینی نسبت به هیچ کشور دیگری در منطقه نداشته است. حضور ما در سوریه در همین راستا باید دیده شود. سوریه را سوری‌ها خواهند ساخت و درباره آینده سوریه آنها تصمیم خواهند گرفت.  کشورهای منطقه باید در این روند کمک کار باشند بدون هرگونه رویکرد مخرب و اعمال فشار بر سیاست‌های سوریه.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: اینکه روند دیپلماتیکی آغاز شده است. کشورهای اروپایی نبودند و فقط مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا حضور داشت. این نشست با حضور کشورهای منطقه بود. این روند یا روندهای مشابهی که برای کمک به شکل گیری نظام جدید در سوریه ایجاد شده بتواند با همکاری اقشار و طیف‌های مختلف فعال در سیاست در سوریه به پیشبرد این روند کمک کند.
بقایی گفت: این روند سوری - سوری خواهد بود و همه طرف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی درس گرفته باشند دخالت در روندهای داخلی سوریه به نفع هیچ کشوری نخواهد بود. سرنوشت آینده سوریه بستگی تام به تصمیم گیری و کنش‌های بازیگران فعال در داخل سوریه دارد. کشورهای منطقه و سازمان ملل و همه بازیگرانی که نقش و نفوذی در شکل گیری این روندها دارند باید به دور از جاه‌طلبی‌های وسوسه کننده کمک کار مردم سوریه در این روند باشند.
وی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: ما در این که شرارت رژیم اشغالگر صهیونیستی حد و مرزی ندارد تردیدی نداریم. در عین حال امیدواریم سایر طرف‌ها منافع خود را تشخیص دهند و بدانند این رژیم در منطقه جز تخریب و هرج و مرج سابقه دیگری ندارد. 
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: در این مدت با افتخار اعلام می‌کنند بیش از 400 نقطه در سوریه را هدف قرار داده‌اند و هیچ ابایی ندارند که دامنه تجاوزگری را در منطقه گسترش دهند. همه می‌دانند ایران و نیروهای مسلح ایران با تمام توان از کیان ایران و تمامیت سرزمینی و حاکمیت ایران دفاع خواهد کرد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره جلسه پارلمان لبنان برای تصمیم گیری درباره انتخاب رئیس‌جمهور و سفرهایی که در این مدت از سوی دیگر کشورها به بیروت شاهدیم و اینکه آیا عراقچی سفری به بیروت خواهد داشت؟‌ گفت: کمک به شکل گیری روندهای مثبت ضرورتا نیاز به سفر و حضور شخصی ندارد به شیوه‌های مختلف تلاش می‌کنیم کمک کار دوستان باشیم. در این خصوص هم همیشه گفته‌ایم نهایتا تصمیم دولت لبنان، مردم لبنان از جمله مقاومت است که درباره رئیس جمهور آتی لبنان تصمیم بگیرند به این تصمیم احترام می‌گذاریم و هر جا نیاز به کمک ما باشد، فروگذار نمی‌کنیم.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به پرسشی اظهار داشت: برجسته کردن اهمیت نقش رسانه در پیشبرد اهداف سیاست خارجی و دیپلماسی ایران است. ما در سطح بین‌المللی با نوعی جعل واقعیات و وارونه سازی واقعیات مواجهیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه راهبرد ایران برای اینکه در ادامه روند تحولات منطقه منفعل نباشد، چیست؟ گفت:‌ ما به عنوان کشور اثرگذار نسبت به تحولات منطقه و اینکه دغدغه امنیت و ثبات در منطقه را داریم حتما فعالانه در هر روند و فرصتی که پیش بیاید مشارکت خواهیم کرد. در ارتباط مستمر با کشورهای منطقه و همسایه سوریه هستیم.
وی افزود: در فرصت پیش رو در حاشیه نشست هشت کشور در حال توسعه اسلامی در قاهره این موضوع در دستورکار گفت‌وگوهای وزیر خارجه با همتایان خواهد بود.
بقایی ادامه داد: در تعامل با بخش‌های ذیربط سازمان ملل، نماینده دبیرکل سازمان ملل در سوریه و روند آستانه از تمام توان خود استفاده خواهیم کرد که منافع کلی منطقه و امنیت و ثبات در منطقه حفظ خواهد شد.
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: ما از هیچ تلاشی برای اطمینان از اینکه مرحله گذار در سوریه به دور از مشکلات، هرج و مرج و ناامنی و احیانا سوءاستفاده گروه‌های تروریستی و افراطی گری خشن باشد، فروگذار نمی‌کنیم.
بقایی گفت: آنچه دغدغه همه کشورهای منطقه است و باید باشد استمرار تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه سوریه است. حدود 365 کیلومتر مربع از خاک سوریه اشغاال شده است و همه کشورهای منطقه باید نسبت به آن هوشیار باشند و از مجامع بین‌المللی به ویژه شورای امنیت که این نقض قطعنامه شورای امنیت است انتظار می‌رود جلوی این اقدامات را بگیرند.
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: همه اقشار و گروه‌های سوریه باید بتوانند در آینده سوریه مشارکت داشته باشند و این روند بدون تبعیض و ایجاد مشکل برای هر یک از طیف‌های سوریه صورت بگیرد. ما بر این موضع پافشاری می‌کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره روز مقابله با خشونت و افراطی گری و تداوم خشونت‌های رژیم صهیونیستی در غزه اظهار داشت: این روز بنا به پیشنهاد ایران تعیین شد و این نشانگر اشتراک نظر در سطح جامعه بین‌المللی درباره خطرات ناشی از تروریسم و افراطی‌گری خشن است. خشونت و جنایات اسرائیل در غزه و کرانه باختری جنسش متفاوت از هرگونه خشونت دیگری که جامعه بین‌المللی در سال‌های اخیر تجربه کرده است.
وی ادامه داد: شدیدترین سطح خشونت و عمل خلاف در سطح بین‌الملل، در قالب نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی مفهوم سازی کردند. عملا رژیم صهیونیستی هر چهار خشونت شدیدی که به عنوان جنایات بین‌المللی شناخته شده را مرتکب شده است.
بقایی بیان کرد:‌ بخش عمده کسانی که در 14 ماه اخیر جان خود را به واسطه اقدامات اسرائیل از دست دادند کودک و زن است. جز کلمه شرم آور نمی‌توان در این خصوص بیان کرد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: آنچه جامعه بین‌المللی باید نسبت به آن هوشیار باشد همه شالوده‌های حقوق و روابط بین‌الملل و در قالب چهار عهدنامه 1949 و ... همه در معرض خطر است و این رژیم همه خطوط قرمز را رد کرده و عواقب و تبعات این وضعیت را کل جامعه بین‌المللی خواهد پرداخت.
وی افزود: مطالبه جهانی این باید باشد که این جنایات سریعا متوقف و سریعا از این رفتار متجاوزانه جلوگیری شود و با بی کیفرمانی رژیم صهیونیستی مقابله شود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اقدام تروریستی در افغانستان و کشته شدن وزیر مهاجرین گفت: ما این اقدام تروریستی را محکوم کردیم.
وی در پاسخ به پرسشی اظهار داشت: ایران به صورت جدی پیگیر و ادامه دهنده سیاست همسایگی است. این سیاست بدین معنا که به دنبال روابط خوب و حسنه با همه کشورهای منطقه هستیم. ایران هیچ وقت تهدیدی علیه کشورهای منطقه و دوست نبوده است.
بقایی ادامه داد: دلیل دغدغه مندی ما درباره ثبات این است که ما هیچ وقت از هیچ تلاشی برای برقراری صلح و ثبات فروگذار نمی‌کنیم.
وی در پاسخ به سؤالی عنوان کرد: ما همواره خیرخواه مردم سوریه بودیم درباره عتبه مقدسه و حریم‌های شریف اینها جزو گنجینه‌ها و داشته‌های مهم فرهنگی، مذهبی و تمدنی سوریه است و حتما نسبت به حفظ و حراست از آنها تمجه دارند و به طرف مختلف دباره ضرورت حفظ و تامین امنیت اماکن مقدسه تأکید کردیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: امیدوارم به همین ترتیب وضعیت ادامه یابد.
بقایی درباره اماکن دیپلماتیک ایران در سوریه اظهار داشت: اماکن دیپلماتیک جزو تعهدات همه کشورهاست که در هر شرایطی نسبت به این موضوع همت داشته باشند و امنیت این اماکن را تامین کنند.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

پس از این بخوانید

پس از این بخوانید

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر