نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سیاسی

نشست سخنگوی وزارت خارجه؛ از اعلام عدم ارتباط مستقیم با جریان حاکم بر سوریه تا زمان بعدی گفت‌وگو با تروئیکای اروپا

منبع
فارس
بروزرسانی

فارس/ سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست هفتگی با خبرنگاران با بیان اینکه در حال حاضر ارتباط مستقیم با جریان حاکم بر سوریه وجود ندارد، درباره زمان بعدی گفت‌وگوی ایران و سه کشور اروپایی نیز گفت: این گفت‌وگوها ادامه خواهد داشت. با توافق طرفین در نشست قبلی در آذرماه در ژنو، تفاهم شد که دور دیگری از گفت‌وگوها با همان محتوایی که عرض کردم. اینها گفت‌و‌گوست و مذاکره نیست. موضوع هسته‌ای یکی از این موضوعات است. تاریخ مشخص شده است و احتمالا هفته آخر دی‌ماه برگزار خواهد شد.

اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) سوم دی‌ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
وی در این نشست میلاد حضرت فاطمه زهرا و همچنین عیسی مسیح را تبریک گفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات اخیر وزیر خارجه آمریکا درباره تأمین مالی اغتشاشگران در ایران اظهار داشت: از کوزه همان برون تراود که در اوست. این سخنان برای ما و دنیا تازگی ندارد. تلاش‌های مستمر آنها برای دخالت در امور داخلی دیگر کشورها و ناامن سازی کشورهای مستقل سابقه طولانی دارد.
وی بیان کرد: این بخش ثابت سیاست خارجی آمریکا بوده است. اینکه یک مقام ارشد دولت دموکرات راحت درباره دخالت در امور داخلی یک کشور صحبت کند اعتراف به نقض اصول منشور سازمان ملل است.
بقایی اظهار داشت: این اظهارات برگ سیاه دیگری به کتاب قطور مداخلات آمریکا در ایران است و محکوم است. از کودتای 28 مرداد 32 و دخالت‌ها و حمایت های آمریکا در جنگ تحمیلی و کمک به تجهیز صدام به سلاح شیمیایی و ... تحریم‌های غیرقانونی همه این‌ها از سوی آمریکا صورت گرفته است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره بسته شدن حریم هوایی سوریه به روی هواپیماهایی ایرانی و تماس با شورشیان حاکم بر دمشق گفت: از خیلی قبل با جریان‌های مختلف معارض در سوریه در ارتباط بودیم. ورود ما در سوریه برای مقابله با تروریسم و جلوگیری از سرایت ناامنی به کشورهای منطقه بوده و تلاش کردیم برای پیشبرد روندهای سیاسی در سوریه کمک کنیم. 
بقایی اظهار داشت: ارتباط مستقیم با جریان حاکم بر سوریه در حال حاضر وجود ندارد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات یکی از مقام‌های آمریکایی در پی ملاقات با گروه تحریرالشام و صرفنظر کردن از جایزه برای سرکرده این گروه و اینکه ایران جایی در سوریه نخواهد داشت، اظهار داشت: مردم سوریه خودشان بالغ و بصیر هستند که درباره آینده کشورشان و روابط با دیگر کشورهای منطقه و جهان اسلام تصمیم گیری کنند. صرف این اظهارنظر باز نشانه خوی آمریکا برای تعیین تکلیف کردن برای دیگران و سیطره جویی و مداخله در امور داخلی دیگران است که اگر شما نگاهی به نقشه دنیا، غرب آسیا و آفریقا بیندازید این دخالت‌ها جز تکه تکه شدن کشورها و تروریسم چیزی به دنبال نداشته و ظاهرا دولتمردان آمریکا برای تبعات سیاست‌شان اهمیتی قائل نیستند.

سخنگوی وزارت خارجه درباره قرار دادن ایران در فهرست کشورهای حامی تروریسم از سوی آمریکا هم گفت: فهرست‌هایی که آمریکا در مورد موضوعات مختلف درست کرده، یک ابزار از مجموعه جعبه ابزار آمریکا برای پیشبرد روابط خارجی است و نوعی کار روابط عمومی است.
بقایی درباره سفر پزشکیان به قاهره گفت: انجام این سفر برای شرکت در نشست دی 8 بود. شرکت در روندهای چندجانبه هم به جهت اهمیت آن نهاد و هم اینکه فرصتی برای رایزنیهای دوجانبه فراهم می‌کند برای ما مهم بوده است. 
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: مصر کشور بزرگی در منطقه و تاثیرگذار جهان اسلام و جهان عرب است. در چارچوب سیاست مبتنی بر گسترش روابط با کشورهای همسایه و مسلمان پیگیر بودیم. روابط با مصر با روند مثبتی رو به جلو بوده است. در حاشیه این نشست گفت‌وگوهای خوبی در سطح وزیر و رئیس‌جمهور انجام شد.

خبرنگاری درباره تاثیر تحولات سوریه بر روابط ما با مصر و ترکیه پرسید که سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: هیچ گفت‌وگویی در خلأ صورت نمی‌گیرد و تحولات منطقه در نوع نگاه کشورها به همدیگر تأثیرگذار است. اجلاس هشت کشور اسلامی با توجه به حضور ترکیه، مصر و ایران به عنوان کشورهای تاثیرگذار در تحولات منطقه مهم بود. در حاشیه این اجلاس نشستی درسطح سران برای بررسی تحولات غزه و لبنان انجام شد که مهم بود.
بقایی اظهار داشت: حتما تحولات در نوع نگاه و گفت‌وگوهای کشورها در تنظیم روابطشان برای آینده تاثیرگذار است.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره زمان بعدی گفت‌وگوی ایران و سه کشور اروپایی گفت: این گفت‌وگوها ادامه خواهد داشت. با توافق طرفین در نشست قبلی در آذرماه در ژنو، تفاهم شد که دور دیگری از گفت‌وگوها با همان محتوایی که عرض کردم. اینها گفت‌و‌گوست و مذاکره نیست. موضوع هسته‌ای یکی از این موضوعات است. تاریخ مشخص شده است و احتمالا هفته آخر دی‌ماه برگزار خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره دیدار وزرای خارجه ایران و ترکیه در حاشیه نشست دی 8 در قاهره و اینکه آیا بین ایران و ترکیه پیامی از سوی گروه حاکم بر سوریه تبادل شده؟ اظهار داشت: از نشست‌های این چنینی برای گفت وگو درباره مسائل دوجانبه و نگرانی‌هایی که وجود داشته باشد استفاده می کنیم. موضوع سوریه از جمله موضوعاتی است که بین ایران و ترکیه بحث شده است. موضع اصولی ما حفظ حاکمیت و یکپارچگی سوریه و تصمیم گیری درباره آینده سوریه بدون مداخله مخرب خارجی است. در این خصوص هم در سطح منطقه‌ای و جهانی اجماع وجود دارد.
وی درباره ادعای یکی از شبکه‌های تلویزیون غربی مبنی بر تلاش ایران برای ایجاد شبکه نیابتی گفت: این ادعا مضحک، شرم‌آور و غیراخلاقی است و دور از مسئولیت حرفه‌ای رسانه است و این نشان می‌دهد کیفیت اتهام زنی علیه ایران چقدر سخیف شده است. این ادعا که ایران به دنبال ایجاد شبکه نیابتی برای خودش است،مضحک است. از بس این سخن بی مبناست. ما نه نایبی داشتیم و نه نیازی به نایبی داریم. الحمدالله ایران، ایران است.

بقایی درباره روابط ایران و سوریه بیان کرد: روابط ایران و سوریه سابقه دیرینه دارد. رابطه دیرپایی با سوریه داشیم. در آینده با توجه به عملکرد و رفتاری که جریان‌های حاکم بر سوریه خواهند داشت تصمیم گیری خواهیم کرد. الان وضعیت سوریه روشن نیست. درباره اینکه کشورهای دیگر به چه شکل و با چه هدفی و با چه توجیهاتی به ناگاه رویکردهایشان را تغییر دادند، برای همه معنادار است که ظرف یکی دو روز دیدگاه‌های خود را تغییر می‌دهند.
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: اتحادیه اقتصادی اوراسیا یکی از سازمان‌های چندجانبه اقتصادی است که از مدت‌ها قبل با آنها مرواداتی داشتیم. از 1398 در قالب موافقتنامه تجارت ترجیحی در ارتباط با کشورهای این اتحادیه در ارتباط بودیم. 
بقایی ادامه داد: روز گذشته در مجلس هم تصویب شد. از لحاظ قانونی زمینه برای لازم الاجرا شدن این موافقتنامه بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا فراهم است.
وی گفت: به زودی نشست شورای عالی اقتصادی اتحادیه اوراسیا در روسیه برگزار و از طرف ایران وزیر صمت شرکت می‌کند و یکی از دستورکارهای آن تصویب عضویت ناظر ایران در این اتحادیه خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی بیان کرد: ما هیچ وقت میز مذاکره را ترک نکردیم و در همه شرایط به ادامه مذاکرات با همه طرف ها مقید بودیم و گفته ایم در صورتی که طرف های دیگر به دوسویه بودن گفت‌وگوها احترام بگذارند ما منعی برای مذاکره به منظور تامین منافع ملت ایران نداریم.

بقایی درباره امضای توافقنامه جامع بین ایران و روسیه اظهار داشت: برای تعیین زمان مناسب برای امضای این سند مهم طرفین به صورت منظم و مستمر در حال رایزنی بودند. فکر می‌کنم به‌زودی در یک سفر دوجانبه این کار به سرانجام برسد و اواخر دی‌ماه این سند امضا شود.
وی درباره عادی سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی هم بیان کرد: تحولات را رصد می کنیم. آنچه تحت عنوان عادی سازی مطرح بوده باعث جری شدن رژیم صهیونیستی شده است. عادی سازی به هیچ عنوان باعث فراموشی جنایات و نسل کشی مردم فلسطین نخواهد بود. طرح این موضوعات برای تحت الشعاع قرار دادن جنایاتی است که در فلسطین در حال انجام است.
سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: من همواره به عادی سازی شرارت و جنایت هشدار دادم و این یک وظیفه عام است که کشورها برای جلوگیری از نسل کشی، جنایت جنگی و محاکمه عاملان این جنایات اقدام کنند.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات وزیر خارجه ترکیه و همچنین احتمال وقوع جنگ بین ایران و رژیم صهیونیستی اظهار داشت: هر یک از طرف‌های دخیل در تحولاتمنطقه و سوریه روایت‌های خاص خود را دارند که ضرورتا با آن توافق نداریم. همه کشورها باید مراقبت کنند شرارت و جنگ روانی رژیم صهیونیستی و طرح آنها برای ایجاد ناامنی در منطقه را عادی جلوه ندهند. صحبت کردن از اینکه چه اتفاقی در آینده بیفتد تحلیل دیگران است. ایران در دفاع از خود با اقتدار عمل خواهد کرد و شرارتهای هر طرفی که تصور هر گونه تجاوز را به ایران داشته باشد به خودش برخواهیم گرداند.
وی درباره عضویت جمهوری آذربایجان در دی‌8 گفت: درخواست عضویت آذربایجان از مدت‌ها قبل و از 2021 مطرح بوده است. ما هم در قالب سیاست همسایگی و در چارچوب روابط دو کشور حمایت کردیم و به آذربایجان تبریک می گوییم. الان تعداد اعضای آن به 9 عضو رسید. سه کشور از اعضای این سازمان همسایه ایران هستند، ترکیه، آذربایجان و پاکستان. امیدواریم حضور آذربایجان به رشد و ارتقای روابط کشورهای اسلامی کمک کند.
وی درباره قتل دو شهروند ایرانی در شمال فرانسه اظهار داشت: این اتفاق تلخ در هفته گذشته در شمال فرانسه حادث شده است. به بازماندگان این دو هموطن تسلیت می‌گویم. از زمانی که مطلع شدیم سفارت در فرانسه پیگیری کرد و بخش کنسولی و دوجانبه در تماس با سفارت فرانسه پیگیری کردند. ابعاد قضیه برای ما روشن نیست و طبق گزارش رسانه ها ضارب در بازداشت پلیس است انتظار داریم هر چه سریعتر مراجع ذیربط فرانسه اطلاع رسانی کنند. 
بقایی گفت: این موضوع را هم در فرانسه و هم در تهران پیگیری خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره حضور گروه‌های متعدد در سوریه و تاثیر آن بر ناامنی در منطقه اظهار داشت: این یکی از نگرانی‌های عمده‌ای بود که از ابتدای شکل گیری تحولات در سوریه از 13 سال پیش مطرح بود که سوریه تبدیل به یک دولت شکست خورده و دچار بی دولتی نشود و گروه‌های تروریستی و افراطی از آن وضعیت برای گسترش فعالیتهای خود در کشورهای مختلف منطقه استفاده نکنند.
بقایی افزود: امیدواریم روند گذار در سوریه به شیوه‌ای انجام شود که کشور دچار ناامنی بیشتر و به تبع آن سرایت ناامنی به کشورهای منطقه و شکل گیری جریان‌های افراطی نشود. در گفت‌وگو با کشورهای منطقه این موضوع را مطرح کردیم و این موضوع در تعاملات ما باز هم مطرح خواهد شد و امیدواریم کشورها در خصوص تعهدات خود در این خصوص در راستای حقوق بین‌الملل عمل کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال یک خبرنگار ایتالیایی درباره آمادگی ایران برای مذاکرات هسته‌ای با دولت جدید آمریکا اظهار داشت: ایران هیچ وقت میز مذاکره را تعطیل نکرده است. ما در طی این دو دهه همیشه خودمان را به روندهایی که برای گفت‌وگو درباره رفع نگرانی‌هایی که آن را اصیل نمی‌دانستیم متعهد دانسته و با حسن نیت شرکت کردیم که به برجام منجر شد.
وی گفت: باید به سابقه نگاه کنیم که چه شد برجام دچار چنین سرنوشتی شد و طرف‌هایی که نتوانستند خروج آمریکا را جبران کنند چه کسانی بودند. ایران هیچ وقت طرف متوقف کننده و طفره رونده از گفت‌وگو درباره موضوع هسته‌ای نبوده است.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت کردها در سوریه، بیان کرد: همه طرف‌های دخیل در موضوع سوریه تعهد روشنی برای اتخاذ یک رویکرد جامع و آینده‌نگرانه در رابطه با سوریه دارند. 
وی گفت: نگاه گزینشی کمک کننده نیست. احترام به تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی سوریه یک بسته است و باید درباره همه اجزاء حاکمیت سوریه اعمال شود. کماکان بخش‌هایی از سوریه تحت اشغال برخی طرف‌هاست. آمریکا در سوریه نیروی نظامی دارد و این خودش در روند تثبیت امنیت و حفظ حاکمیت سوریه اختلال ایجاد می‌کند.
بقایی اظهار داشت: همه طرف‌هایی که مدعی نگرانی نسبت به یکپارچگی و حاکمیت ملی سوریه هستند نمی‌توانند در واکنش نسبت به اشغال بخش زیادی از خاک سوریه توسط اسرائیل بی تفاوت بمانند.
وی گفت: نزدیک به 500 کیلومتر مربع از اراضی سوریه علاوه بر بخش جولان که از 1967 در اشغال این رژیم بود دوباره به اشغال این رژیم درآمده است. 90 درصد زیرساخت‌های سوریه از بین رفته است.
خبرنگاری درباره حضور وزیر خارجه قبرس شمالی در نشست اکو در مشهد و دیده شدن پرچم قبرس شمالی در مراسمی که پزشکیان حضور داشت، سؤال کرد که بقایی گفت: پرچم احتمالا فتوشاپ نبوده است؟ ما دولت قبرس را به رسمیت می‌شناسیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی درباره آینده روابط ایران و ترکیه گفت: ترکیه همسایه ماست و درباره اختلاف نظرها صحبت می‌کنیم.
وی درباره شهادت کارمند محلی سفارت ایران در دمشق گفت: به جد پیگیر این موضوع هستیم. برای ما روشن نشده چه گروه تروریستی و چه کسانی ایشان را به شهادت رسانده است. در حال خروج از دمشق خودروی ایشان مورد تیراندازی قرار گرفته است. 
بقایی اضافه کرد: این اتفاق در شرایط هرج و مرج و ناامنی بعد از تحولات رخ داده است. ما از دولت موقت سوریه و کسانی که در آنجا فعلا حاکم هستند خواستیم این موضوع را بررسی و عاملان این حادثه را شناسایی و مجازات کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره قتل راننده کامیون روس در شمال ایران اظهار داشت: موضوع به عنوان حادثه جنایی در دست پیگیری است و مراجع قضایی ما در حال پیگیری موضوع هستند.
وی درباره انحلال حشدالشعبی گفت: موضوعات داخلی عراق چگونه حاکمیت و امنیت ملی و منافع ملی عراق را تامین کنند به خودشان مربوط است.  در جریان مبارزه با داعش و رها کردن عراق از خطر و تهدید ناشی از تروریسم و داعش، مردم عراق خیلی شجاعانه و با درک خطیر بودن شرایط به صورت جدی مبارزه کردند و توانستند خطر داعش را از سر عراق دفع کنند. 
بقایی اظهار داشت: با در نظر داشتن خطرات و تهدیداتی که منطقه و عراق را تهدید می‌کند حتما تصمیم مناسب را خودشان خواهند گرفت. اینکه طرف‌های آمریکایی و سایر طرف‌هایی که ما در سابقه‌شان مبنی بر اینکه هیچ گاه خیر مردم منطقه را نداشتیم، بخواهند به کشورهای منطقه درباره دفاع از خود فشار بیاورند قابل قبول نیست.
وی همچنین گفت که تجاوز آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی به یمن با همه اصول مندرج در حقوق بین‌الملل در تضاد است.

بقایی اضافه کرد: این اقدامات مصداق نقض فاحش اصول حقوق بشردوستانه است و جنایت جنگی است. بی عملی شورای امنیت و سکوت کشورها موجب ترویج قانون شکنی می‌شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: هم نظام بین‌المللی حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بین‌المللی و اصول مصرح در منشور به سادگی از سوی کشورهای عضو دائم شورای امنیت آمریکا و انگلیس زیر پا گذاشته می‌شود. همه این اقدامات را محکوم‌ می‌کنیم و امیدواریم شورای امنیت به وظیفه خود عمل کند.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره وضعیت ایرانیان در سوریه و اینکه چه تعداد نظامی و غیرنظامی بودند و چه تعداد حضور دارند ادامه داد: توصیه اکید می‌کنیم هموطنان به سوریه سفر نکنند با توجه به شرایط مبهم و شکننده‌ای که در آنجا فعلا حاکم است. 
وی افزود: درباره اتباع ایرانی ما الحمدالله به موقع و با تلاش‌های خوبی که سفارت در دمشق و بیروت و هماهنگی‌ها در مرکز صورت گرفت توانستیم اتباع ایرانی را خارج کنیم.
بقایی اضافه کرد: آن اعداد و ارقامی که اعلام شده من در موضعی که اعلام کردم توضیح دادم این اعداد و ارقام شامل همه کسانی بوده که از سوریه خارج شدند شامل مستشاران نظامی، ایرانیان، کارکنان دیپلماتیک و بخش‌های فرهنگی و آنها به صورت امن از سوریه در همان ایام خارج شدند و در حال حاضر فکر نمی‌کنم افراد غیرمقیم در سوریه داشته باشیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: طرح گذر شمال - جنوب و طرح ریلی پیشرفت‌های خوبی اتفاق افتاده است و این مرهون تلاش های دستگاه ذی‌ربط بوده و وزارت خارجه از هر فرصتی برای رفع موانع و ... استفاده کرده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره بازگشایی سفارت ایران در دمشق عنوان کرد: هفته گذشته دو نوبت پاسخ دادم و شما را به همان جواب ارجاع می‌دهم.
بقایی درباره ادعای بغداد الیوم درباره ارسال پیام به آمریکا از طریق عمان اظهار داشت: توصیه می‌کنیم خیلی به مطالبی که در روزنامه‌های رنگی و رسانه‌هایی که رنگشان سفید نیست ضریب ندهیم و نپردازیم. ارزش پاسخگویی ندارد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا ایران و عراق و سایر کشورهای جبهه مقاومت برای جلوگیری از تسری ناامنی از سوریه برنامه‌ای دارند؟ گفت: ایران به عنوان یک کشور مستقل و قاطع در برابر هرگونه تهدید و تعرض کار خودش را انجام می‌دهد و سایر اجزای مقاومت با توجه به شرایطی که در آن قرار دارند، براساس ایمانی که به این مسیر دارند و اعتقادی که به ضرورت مقابله با ظلم و اشغالگری دارند به وظایف خود عمل می‌کنند.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر