نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
سیاسی

خبر خوش فضایی؛ پرتاب نسخه تکامل‌یافته ماهواره کوثر در نیمه اول سال آینده

منبع
فارس
بروزرسانی

فارس/ مدیرعامل شرکت امید فضا در حاشیه بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه دستاوردها و توانمندی‌های بخش خصوصی از پرتاب نسخه تکامل‌یافته ماهواره کوثر در نیمه اول سال آینده خبر داده است.

حسین شهرابی مدیرعامل شرکت امید فضا در حاشیه بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه دستاوردها و توانمندی‌های بخش خصوصی از پرتاب نسخه تکامل‌یافته ماهواره کوثر در نیمه اول سال آینده خبر داده است.
وی تاکید کرد: «دو ماهواره کوثر و هدهد که توسط شرکت امید فضا و شرکت دیده‌پرداز صبا طراحی و ساخته شده‌اند، ۱۵ آبان امسال با پرتابگر سایوز روسیه به فضا پرتاب شدند. این دو ماهواره با هدف توسعه کشاورزی دقیق طراحی شده‌اند؛ ماهواره کوثر با مأموریت سنجش از دور و ماهواره هدهد با مأموریت اینترنت اشیاء فعالیت می‌کنند.»  
شهرابی با اشاره به ساخت داخلی این ماهواره‌ها افزود: «بیش از ۸۵ درصد اجزای این ماهواره‌ها بومی‌سازی شده است. حتی در صورتی که همه قطعات وارداتی بود، چون طراحی و ساخت آن در داخل انجام شده، این پروژه کاملاً بومی محسوب می‌شود. تحریم‌ها اگرچه چالش‌برانگیز بوده‌اند، اما توانسته‌ایم با موفقیت از آنها عبور کنیم.»  
وی همچنین اعلام کرد که نسخه ترکیبی مأموریت‌های کوثر و هدهد با نام کوثر ۱.۵، در نیمه اول سال آینده پرتاب خواهد شد و تلاش می‌شود با جذب سرمایه، منظومه‌ای از این ماهواره‌ها طراحی و تولید شود.  

شهرابی با تأکید بر نقش دولت در توسعه صنعت فضایی گفت: «بزرگ‌ترین خدمتی که دولت می‌تواند انجام دهد، تضمین بازار خدمات فضایی و پیش‌خرید خدمات این صنعت است. علاوه بر این، کاهش ریسک فناوری در بخش دانش‌بنیان از جمله اقدامات مهمی است که باید توسط دولت انجام شود.» 
وی همچنین بر لزوم رفع موانع نظارتی غیرمنطقی تأکید کرد و افزود: «شناخت ناکافی نهادهای نظارتی از صنعت فضایی، باعث کاهش شجاعت مدیران دولتی برای انجام پروژه‌های بزرگ شده و این موضوع چالش بزرگی برای ما ایجاد کرده است.»
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح سه‌شنبه به مدت دو ساعت از نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت، رویداد ملی توانمندی‌ها و دستاوردهای بخش خصوصی» بازدید کردند.
 در این نمایشگاه توانمندی‌ها و دستاوردهای بخش خصوصی در بخش‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات، تجهیزات ساخت ماهواره‌ای، هوش مصنوعی، ساخت تجهیزات و ابزار آلات تعمیر هواپیما، صنایع معدنی و زمین‌شناسی، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، صنعت فولاد و آلومینیوم، لوازم خانگی، صنایع دریایی، صنعت فرش، صنعت آب و برق، صنایع نساجی، تجهیزات پزشکی و بیمارستانی و تولید دارو، پژوهشگاه رویان، تولیدات کشاورزی و دامپروری و صنایع دستی و گردشگری ارائه شده بود. 
در این بازدید، شرکت‌های مختلف بخش خصوصی دغدغه‌ها و گلایه‌های خود را در زمینه‌ی مشکلات و موانعی که بر سر راه بخش خصوصی است مطرح و رهبر انقلاب خطاب به وزرای حاضر در نمایشگاه تاکید کردند: باید دولت و مسئولان دولتی کاری کنند که گلایه‌های بخش خصوصی برطرف شود زیرا پیشرفت کشور در گرو میدان دادن به بخش خصوصی است و تنها راه پیشبُرد کشور استفاده از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های بخش خصوصی است.
جزییات ماهواره کوثر و هدهد
ماهواره کوثر اولین محصول فضایی شرکت دانش بنیان امیدفضا است که طراحی آن در تابستان ۱۳۹۸ آغاز شد. این ماهواره از استاندارد ماهواره‌های مکعبی پیروی می‌کند که باعث کاهش زمان و هزینه فرآیند ساخت می‌شود. این ماهواره مجهز به دوربین‌هایی در طیف NIR و RGB است. کوثر اولین ماهواره ایرانی با وضوح متوسط ۳.۴۵ متر GSD است که به معنای پیشرفته‌ترین ماهواره تا سال ۱۴۰۰ در ایران است.
ماموریت این ماهواره کشاورزی دقیق و نقشه برداری است. ماهواره «کوثر» یک ماهواره سنجشی با وضوح تصویر ۳.۵ متر است و با وزن ۳۰ کیلوگرم دارای عرض تصویر رنگی ۱۵ کیلومتر است. همچنین عمر مداری این ماهواره، سه و نیم سال است. 
ماهواره هدهد نیز یک ماهواره با استاندارد ماهواره‌های مکعبی است و مأموریت آن ایجاد بستر اختصاصی ارائه خدمات اینترنت اشیا بین المللی باند باریک است. نحوه انجام ماموریت این ماهواره به صورتی است که پس از دریافت پیام کاربر زمینی آن را ذخیره کرده و در موقعیت مناسب برای کاربر مورد نظر ارسال می‌کند.
مزیت استفاده از ماهواره در زمینه ارائه خدمات اینترنت اشیا، یکپارچگی وعدم وابستگی به مرزها و پوشش‌دهی بین المللی است و توانایی ارائه این خدمات به مناطق دور افتاده، جنگلی و کوهستانی را دارد. بیشترین کاربرد خدمات ماهواره هدهد در بخش‌های کشاورزی، حمل و نقل و تدارکات و محیط زیست خواهد بود. 
ماهواره‌ها، ابزارهای پیشرفته فضایی هستند که با استفاده از تکنولوژی فناوری اطلاعات و ارتباطات، اطلاعات فنی متنوعی را از فضا به زمین ارسال می‌کنند. این اطلاعات شامل جزئیات فنی نظیر ابعاد، وزن، اجزاء الکترونیکی، نظام‌های انرژی، و قابلیت‌های مختلف ماهواره‌ها است. وزن ماهواره ۴ کیلوگرم، عمر مداری آن ۴ سال و ارتفاع مداری نیز ۵۰۰ کیلومتر است. 
قابل ذکر است که در آذر ماه ۱۴۰۱ قرارداد مربوط به پرتاب دو ماهواره هدهد و کوثر فی‌مابین شرکت امیدفضا و شرکت روسی گلاوکاسموس به امضا رسید.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره