نشست مهم سخنگوی وزارت خارجه؛ از مواضع ایران در قبال مذاکره تا آخرین وضعیت سفارت سوریه در تهران
آخرین خبر/ سخنگوی وزارت خارجه گفت: در زمانی که شرایط مذاکره مساعد باشد و ما اطمینان حاصل بکنیم از اینکه از طریق گفتگو و مذاکره میتوانیم منافع جمهوری اسلامی ایران و منافع ملت ایران را تامین و تضمین بکنیم حتما در این مورد اقدام خواهیم کرد.
مهمترین بخش اظهارات اسماعیل بقایی به شرح زیر است:
مذاکره امری نیست که درباره آن یک سویه صحبت شود یا به خاطر آن التماس شود
*در زمانی که شرایط مذاکره مساعد باشد و ما اطمینان حاصل بکنیم از اینکه از طریق گفتگو و مذاکره میتوانیم منافع جمهوری اسلامی ایران و منافع ملت ایران را تامین و تضمین بکنیم حتما در این مورد اقدام خواهیم کرد
*با وجود این مذاکره امری نیست که به صورت یک سویه در مورد آن صحبت شود یا به خاطر آن التماس شود *مواضع، مواضع بسیار سازگاری بوده مواضع مشخص و خیلی روشنی بوده که از طرف مقامات مختلف ما بیان شده و بر اساس همین مواضع ما مسیر آینده خود را انتخاب خواهیم کرد
رویکرد سیاسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اعتبار آژانس و جایگاه شخص دبیرکل آسیب میزند
*آژانس بین المللی انرژی اتمی یک نهاد فنی است و دارای رسالت و مسئولیتهای کاملاً مشخص در چارچوب موافقتنامههای ذیربط هست برای اطمینان از عدم اشاعه هستهای
*ما همواره مقامات آژانس را دعوت کردهایم که به وظایف و مسئولیتهای فنی و تخصصی خودشان پایبند باشند و از اظهار نظرهایی که شائبه نگاه سیاسی یا تحت تاثیر قرار گرفتن آنها از برخی ملاحظات سیاسی دولتهای خاص است پرهیز بکنند
*فکر میکنیم که این رویکرد هم به اعتبار آژانس آسیب میرساند و هم جایگاه شخص دبیرکل را برای ایفای وظایف خود دچار مشکل می کند. آژانس باید به رعایت رویه ها و قوانینی که ناظر به ایفای وظایف تخصصی و فنی آژانس هست متعهد باشد
آخرین وضعیت سفارت سوریه در تهران
*در رابطه با بازگشایی سفارتخانهها، زمینهها یا پیش زمینههایی لازم است که باید انجام شود
*در خصوص بسترهای لازم هم از لحاظ سیاسی و هم از لحاظ تامین امنیت سفارت باید اطمینان حاصل شود و نسبت به آن تصمیم گیری بکنیم
موضوع مفقود شدن سه تبعه هندی در ایران را در دست بررسی داریم
*وزارت خارجه هند موضوع مفقود شدن سه تبعه هندی را به ما منعکس کرده است
*در اینجا ما هم با سفارت هند و هم در دهلی با وزارت خارجه هند در ارتباط هستیم و موضوع را در دست بررسی داریم
واکنش بقایی به بازداشت مدیر مرکز اسلامی استکهلم: برخی تصمیمگیریها ناشی از اعمال نفوذ مخرب طرفهای ثالثی است که خیر و صلاح ایران و سوئد را نمیخواهند
*ما به عنوان وزارت امور خارجه در راستای وظیفه ذاتیخود برای حمایت از حقوق اتباع ایران در خارج از کشور به مساله بازداشت مدیر مرکز اسلامی استکهلم ورود کردیم متوجه شدیم که هیچ اتهامی متوجه ایشان نیست و هیچ جرمی را مرتکب نشدند
*رای ما هم سوال هست که چرا در این مدت به نوعی به صورت خودسرانه ایشان بازداشت شدن این اقدام با هیچ یک از معیارها و موازین حقوق بینالملل و حقوق بشر سازگار نیست
اسامی منتشرشده دربارهٔ سفرای آینده ایران در مسکو و پکن صرفاً در حد گمانهزنی است
*اسامی منتشرشده دربارهٔ سفرای احتمالی ایران در مسکو و پکن صرفاً در حد گمانهزنی است و در صورت تعیین سفیر در هر کشوری، وزارت خارجه رسماً آن را اعلام میکند
آماده هر گونه کمک برای تقویت امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی هستیم
*امنیت منطقه قفقاز و امنیت همه همسایگان از جمله آذربایجان و ارمنستان برای بسیار مهم است
*با آذربایجان و ارمنستان رابطه خوبی داریم و رفت و آمدهای دیپلماتیک وجود دارد و در روزهای اخیر بیشتر شده است اعلام کردیم و باز تاکید می کنیم آماده هر گونه کمک برای تقویت امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی هستیم از جمله از طریق کمک به پیشبرد گفتگوها بین این دو کشور
مشروح اظهارات سخنگوی وزارت خارجه به نقل از فارس به شرح زیر است:
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) ۱۵ بهمنماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
* سفر عراقچی به کابل
وی درباره سفر عراقچی به افغانستان گفت: این سفر در راستای تداوم مراودات و روابط دو کشور به عنوان دو ملت همکیش و همزبان و همسایه با مرز مشترک صورت گرفت. یک ابتکار طبیعی در یک روند معقول سه چهار ساله است که رخ داد.
بقایی به اشتراکات فراوان بین دو کشور اشاره کرد و افزود: تلاش داریم این اشتراکات و پیوندها مبنا و زمینهای برای درک متقابل از منافع و نگرانیهای دو طرف باشد.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: در خصوص مهاجرت، حقآبه و امنیت مباحثی داریم که باید در چارچوبهای دیپلماتیک مطرح و دو طرف به درک مشترکی درباره علائق و نگرانیها برسند.
وی گفت: این سفر در ادامه مسیری بود که از قبل شروع شده بود. مراودات با حکومت سرپرست افغانستان در سه سال و نیم وجود داشته و امیدواریم این سفر گام مهم در این فرایند باشد هم از حیث رفع نگرانیها و هم از جهت استفاده از ظرفیتها و مبانی مشترک برای ارتقای روابط در حوزههای مختلف.
بقایی افزود: این سفر صرفا سیاسی و دیپلماتیک نبود و گروهی از بازرگان و فعالان اقتصادی وزیر را همراهی میکردند.
* حضور عراقچی در دوحه
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره سفر عراقچی به قطر و اینکه آیا این سفر ارتباطی با احتمال شروع مذاکرات با دولت ترامپ دارد؟ اظهار داشت: این سفر در چارچوب رفت و آمدهای دیپلماتیک دو کشور انجام شد. با قطر رفت و آمد و مشورت درباره مناسبات دوجانبه و منطقه داریم.
وی افزود: در این سفر با مسئولان ارشد حماس هم گفتوگو شد و به مناسبات پیروزی اخیر مقاومت در فلسطین و تحمیل آتش بس بر رژیم اشغالگر به آنها تبریک گفته شد.
* سفر نتانیاهو به واشنگتن
بقایی درباره سفر نتانیاهو به واشنگتن بیان کرد: ما سعی میکنیم بر موضوعات خود تمرکز کنیم ولی درباره بازتابها و آثار این رفت و آمدها در خصوص تحولات منطقه و فلسطین موضوعات را با دقت رصد خواهیم کرد.
* اجلاس معاونان وزرای خارجه اکو در تهران
وی در پاسخ به سؤالی درباره اجلاس معاونان وزرای خارجه اکو گفت که این اجلاس امروز در تهران در حال برگزاری است و در ادامه اجلاس وزراست که در مشهد برگزار شد و پیگیری اجلاس وزرا و تصمیم گیری درباره برنامههای آتی کشورهای عضو است.
بقایی ادامه داد: اجلاس تخصصی است که برگزار خواهد شد.
* سفر حکمت حاجیاف به تهران
وی درباره سفر حکمت حاجیاف دستیار رئیسجمهور آذربایجان گفت: سفر دستیار رئیسجمهور آذربایجان سفر دوجانبه است و بعد از سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی این سفر در ادامه گفتوگوهایی است که بین ایران و جمهوری آذربایجان در جریان بوده است. دیدارهای خوبی با مقامات ارشد ایرانی داشت و در رابطه با تقویت روابط و رفع پارهای مشکلاتی که به ویژه در فضای رسانهای دو کشور وجود داشت، صحبتهای خوبی صورت گرفت.
بقایی افزود: امیدواریم این سفر شروعی برای درک متقابل از نگرانیهای مشترک و بهبود روابط در همه حوزهها باشد.
* امیدواریم دوره انتقالی به حکومت فراگیر در سوریه منجر شود
وی درباره تحولات اخیر در سوریه و انتخاب الجولانی به عنوان رئیسجمهور موقت و آینده روابط ایران و سوریه گفت: هر دولت و حکومتی که مورد حمایت مردم سوریه باشد مورد حمایت ماست. بر ضرورت کمک همه طرفها برای حفظ امنیت و تثبیت اوضاع در سوریه تأکید کردیم.
بقایی افزود: تحولات را با دقت رصد میکنیم و امیدواریم این دوره انتقالی به حکومت فراگیر منجر شود که نماینده همه اقشار در سوریه باشد. از هر فرصتی برای بیان دیدگاههای خود از طریق طرفها و کشورهایی که رابطه خوبی با آنها داریم و در مورد سوریه فعال هستند، استفاده میکنیم.
* بریکس
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره بریکس گفت: بریکس براساس احساس نیاز کشورهای عضو برای هماهنگی و همکاری در حوزه اقتصادی تشکیل شده و با نگاه به ضرورت کمک به تثبیت و تداوم چندجانبه گرایی در سطح بینالمللی و با همین نگاه به فعالیتهای خود ادامه میدهد.
بقایی افزود: رئیس دورهای بریکس و رئیس قبلی موضع خود را بیان کردند و کشورهای عضو هر گروه بندی اقتصادی با توجه به منافع متقابلی که از حضور در یک جمع اقتصادی و بین الدولی احساس میکنند، رفتارهای خود را تنظیم میکنند.
وی بیان کرد: تنوع بخشی به ارزها بین کشورهای عضو همیشه در دستورکار بوده است و در خصوص بحث دلار شاید هیچ کشوری به اندازه آمریکا به دلار ضربه نزده است به خاطر استفاده ابزاری از این ارز برای اعمال تحریم و فشار اقتصادی بر کشورها.
* خبرسازی شرورانه رژیم صهیونیستی
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره خبر منتشر شده مبنی بر ارسال چمدان پول برای حزبالله از سوی ایران گفت: خبرسازی شرورانه رژیم صهیونیستی برای ممانعت از بازسازی لبنان.
* نشست دوحه درباره افغانستان
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره برگزاری نشستی در دوحه درباره افغانستان اظهار داشت: جایگاه ایران در معادلات منطقه در رابطه با افغانستان روشن است. ما به عنوان کشور همسایه با همه پیوندها و اشتراکات و وقوف به این امر مهم که امنیت یک موضوع پیوسته است و هر آنچه در افغانستان بگذرد برای ما تأثیرگذار و مهم است و برای ما آنچه در افغانستان میگذرد مهم است، از هر فرصتی برای تثبیت و حفظ امنیت و بهبود وضعیت مردم افغانستان استفاده خواهیم کرد.
وی درباره سازوکارهای منطقهای و بینالمللی گفت: براساس سود و زیان و منافع ملی و منافعی که از قِبل مشارکت و همکاری با این سازوکارها برای آن متصور هستیم، تصمیم میگیریم.
* سرزمین مردم فلسطین است
وی درباره طرح ترامپ در خصوص کوچ اجباری مردم غزه اظهار داشت: آنجا سرزمین مردم فلسطین است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: این طرح بخشی از امحای مردم فلسطین است. جامعه بین المللی برای حمایت از مردم فلسطین در راستای دفاع از سرزمین و حقوقشان مسئولیت دارد.
* تعیین سفرا در چین و روسیه؟
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره طرح اسامی مطرح شده در رسانهها برای تصدی سفارتخانههای ایران در چین و روسیه گفت: اجازه دهید درباره شایعات اظهارنظر نکنم. روند تعیین سفرا مشخص است و به محض قطعی شدن اعلام میکنیم.
بقایی اضافه کرد: در مورد سفرای ایران در لندن و برلین اطلاع رسانی کردیم.
این دیپلمات ارشد ایرانی گفت که موسوی مدیرکل حقوقی وزارت خارجه عهدهدار سفارت ایران در لندن میشود.
* صلح بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان
وی در پاسخ به سؤالی درباره برقراری صلح کامل بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت: امنیت قفقاز و امنیت همه همسایگان به شمول ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای ما مهم است. رفت و آمدها با این دو کشور در سطوح دیپلماتیک وجود دارد.
بقایی ادامه داد: آماده هر نوع کمک برای تقویت امنیت و ثبات در قفقاز جنوبی هستیم از جمله از طریق کمک به پیشبرد گفتوگوها بین این دو کشور.
* سفیر نماینده رئیسجمهور در دیگر کشورها
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره سفر عراقچی به کابل و تعیین نماینده ویژه رئیسجمهور ایران در امور افغانستان هم بیان کرد: نماینده رئیس جمهور در کشورهای دیگر سفیر ما هستند. ما دارای سرپرست سفارت در افغانستان هستیم که مدتی قبل تعیین شد و ایشان همراه با مدیرکل ذیربط به عنوان متولیان تمشیت امور دیپلماتیک ما با افغانستان محسوب میشوند.
بقایی اضافه کرد: خبری که درباره عنوان یکی از همکاران ما مطرح شده گمانه زنی رسانهای بوده است. اشجع زاده مدیرکل آسیای جنوبی است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: سفر عراقچی کوتاه بود و در این سفر کوتاه با مقامات افغانستان گفتوگوهای خوبی انجام شد و فرصت خوبی برای آشنایی بیشتر فعالان اقتصادی دو کشور با هدف افزایش و ارتقای روابط اقتصادی و تجاری بود.
این دیپلمات ارشد اییرانی بیان کرد: این سفر را به عنوان گامی در یک فرایند میبینیم و امیدواریم این گام به گامهای مفیدتر در روند همکاری با افغانستان منجر شود.
* بازداشت محسن حکیم الهی در سوئد
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری فارس درباره بازداشت محسن حکیم الهی امام جماعت مرکز امام علی استکهلم و حکم به اخراج وی با ادعای رفع تهدیدهای بینالمللی و طرح ادعاهایی درباره این مرکز در خصوص فعالیتهای تهدیدآمیز اطلاعاتی علیه شهروندان سوئدی و ایرانیان مقیم سوئد اظهار داشت: قطعا ادعای بی اساس و بی مبنایی است. تحرکات و مجموعه اقداماتی که ظرف هفتههای اخیر از سوی سوئد شاهد بودیم به هیچ عنوان سازنده نیست و به نظر میرسد که برخی تصمیم گیریها ناشی از اعمال نفوذ مخرب طرفهای ثالثی است که نه خیر و صلاح ایران و نه سوئد را میخواهند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت: درباره بازداشت مدیر این مرکز ما به عنوان وزارت خارجه در راستای وظیفه ذاتی برای حمایت از حقوق اتباع ایران در خارج از کشور ورود کردیم و متوجه شدیم که هیچ اتهامی متوجه ایشان نیست و هیچ جرمی را مرتکب نشده و برای ما هم سؤال است که چرا در این مدت به صورت خودسرانه بازداشت شده و با هیچ یک از معیارها و موزاین حقوق بینالملل و حقوق بشر این اقدام سازگار نیست.
بقایی ادامه داد: مراتب اعتراض را از طریق مجاری دیپلماتیک هم در استکهلم و هم در تهران به طرفهای سوئدی اعلام کردیم و دیروز سفیر سوئد در وزارت خارجه حاضر شد و نگرانیهای ایران سریعاً به ایشان متذکر شد.
وی گفت: حتی مقررات و قوانین ناظر بر حمایت کنسولی هم رعایت نشده و اجازه داده نشده که خانواده ایشان یا دیپلماتهای ما با ایشان دیدار داشته باشند. حمایت کنسولی یک اصل شناخته شده در حقوق بینالملل است و از این جهت هم برای ما جای سوال و اعتراض دارد. امیدواریم تجدیدنظر کنند و اجازه ندهند مرکز یا ابتکاری که ایجاد کننده رابطه بین مردم و مردم است، به خاطر ملاحظات سیاسی آسیب ببیند.
* ناپدید شدن سه تبعه هندی
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره ناپدید شدن سه تبعه هندی در ایران بیان کرد: وزارت خارجه هند این موضوع را به ما منعکس کرده با سفارت هند و در دهلینو با وزارت خارجه هند در ارتباط هستیم و موضوع را در دست بررسی داریم.
* بازگشایی سفارتخانهها
خبرنگاری آخرین وضعیت سفارت سوریه در تهران را جویا شد که بقایی پاسخ داد: درباره بازگشایی سفارتخانهها پیش زمینههایی به لحاظ سیاسی و تامین امنیت سفارت باید حاصل و نسبت به آن اطمینان حاصل شود و بعد درباره آن تصمیم گیری میکنیم.
* زیردریایی هستهای
وی درباره زیردریایی هستهای که از سوی انگلیس و آمریکا در اختیار استرالیا قرار گرفته و خطرات آن برای رژیم عدم اشاعه هستهای هم گفت: تأمین زیردریایی هستهای برای استرالیا که در چارچوب یک پیمان چندجانبه صورت میگیرد، از حیث نقض تعهدات مربوط به منع اشاعه هستهای بسیار نگران کننده است. با وجود این کشورهایی که در این زمینه ذی مدخل هستند نسبت به انجام آن اصرار دارند.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه این رویکرد نشانه دیگری از برخوردهای دوگانه و گزینشی در رابطه با موضوع عدم اشاعه هستهای است.
بقایی بیان کرد: استرالیا و بقیه کشورهایی که درگیر این موضوع هستند نسبت به ایران دیدگاههای غیرمنصفانه دارند. ما این موضوع را به عنوان نقض تعهدات مرتبط با عدم اشاعه میدانیم و مواضع خود را در ژنو و سایر نشستهای مربوط به عدم اشاعه بیان کردهایم.
* مذاکره
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی اظهار داشت: مذاکره امری نیست که به صورت یک سویه درباره آن صحبت شود و به خاطر آن التماس شود. مواضع مشخص و خیلی روشنی از سوی مقامات مختلف ما بیان شده و براساس این مواضع مسیر آینده خود را انتخاب خواهیم کرد.
* صربستان
وی درباره اوضاع جاری در صربستان و اعتراضات صورت گرفته در این کشور اظهار داشت: موضع ثابت ما این است که در امور داخلی کشورها دخالتی نکرده و نمیکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: ما به عنوان کشوری که از ناحیه تحریمهای غیرقانونی آمریکا و دیگر کشورها آسیب دیدیم موضع ثابتی داریم. ابزار تحریم و سوءاستفاده از آن برای اعمال فشار بر کشورها را مردود و ناقض حقوق بشر و حقوق مردم آن کشور میدانیم.
* رئیس پارلمان عراق در تهران
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره سفر رئیس پارلمان عراق به تهران اظهار داشت: رئیس پارلمان عراق در تهران حضور دارد و این سفر در چارچوب دیپلماسی پارلمانی است و ملاقاتهایی با رئیس مجلس و رئیس جمهور و رئیس قوه قضائیه خواهد داشت.
بقایی ادامه داد: این سفر در چارچوب روابط خوب بین ایران و عراق و مشورت و رایزنی درباره موضوعات دوجانبه و آخرین تحولات منطقه صورت گرفته است.
* میانجیگری بین ایران و سوریه
وی درباره میانجیگری عراق و قطر بین ایران و سوریه گفت: برقراری روابط تابع مجموعه ملاحظاتی و نیازمند مجموعهای از پیش زمینههاست که با رصد تحولات درباره آن تصمیم میگیریم. اینکه کشورهای دوست ما پیغامهایی را رد و بدل کنند بین ما و سوریه امر غیرمتداولی نیست و ما از همه ظرفیتها برای اینکه تصمیم در این خصوص سنجیده باشد، استفاده خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره حضور نیروهای آمریکایی در عراق گفت:ما حضور نیروهای نظامی بیگانه در منطقه را به هیچ عنوان در جهت ثبات و امنیت کشورهای منطقه نمیدانیم و موضع ما ثابت است.
* دستاوردها در حوزه سیاست خارجی
وی در پاسخ به سؤالی درباره دستاوردهای جمهوری اسلامی در حوزه سیاست خارجی، گفت: در این خصوص میشود ساعتها صحبت کرد. سیاست جمهوری اسلامی ایران بر مبنای اصول انقلاب و سه اصل حکمت، عزت و مصلحت برای تامین و حفظ منافع ملی ایران فعال بوده و در دولت چهاردهم با تأکید بر سیاست خارجی فعال و پویا و اثرگذار در چند ماه اخیر تلاشهای زیادی برای حراست از امنیت ملی ایران و جلوگیری از شرارتهایی که در منطقه و فراتر از منطقه در کمین منافع ملی و امنیت جمهوری اسلامی ایران بوده است، صورت گرفته است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره تعاملات ایران با کشورهای منطقه و اینکه آیا وزارت خارجه برنامهای برای تعاملات اقتصادی تجار ایرانی دارد؟ گفت: سیاست همسایگی سیاستی است که از قبل مطمح نظر دولتهای ایران بوده و در دولت فعلی این سیاست با جدیت و شتاب بیشتری علیرغم همه چالشها در منطقه دنبال شد. چالشهای امنیتی مانع نشد ما از ضرورت همکاریهای اقتصادی با کشورهای منطقه صرفنظر کنیم.
* تکرار ادامه نسلکشی در کرانه باختری
وی درباره تشدید حملات رژیم صهیونیستی به کرانه باختری گفت: این یک واقعیت است که علیرغم آتشبس در غزه جنایات و کشتار در کرانه باختری ادامه دارد و به نظر میرسد ادامه نسلکشی در غزه قرار است در کرانه باختری تکرار شود. این موضوع، موضوعی است که نیازمند تحرک جدی جامعه بینالمللی است و کشورهای اسلامی و منطقه باید نسبت به آن تحرک بیشتری داشته باشند که اجازه داده نشود اتفاقاتی که در غزه رخ داد در کرانه باختری تکرار شود. روز گذشته مجموعهای از ساختمانها در جنین را تخریب کردند.
بقایی افزود: جامعه بینالمللی نباید اجازه دهد نسلکشی و جنایت عادی شود.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در داووس درباره مذاکره ایران و آمریکا و همچنین اظهارات گوترش دبیرکل سازمان ملل درباره برنامه هستهای ایران اظهار داشت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک نهاد فنی است و دارای رسالت و مسئولیتهای کاملا مشخص در چارچوب موافقتنامههای ذیربط برای اطمینان از عدم اشاعه هستهای است.
بقایی ادامه داد: ما همواره مقامات آژانس را دعوت کردهایم به وظایف و مسئولیتهای فنی و تخصصی خود پایبند باشند و از اظهارنظرهایی که شائبه نگاه سیاسی یا تحت تاثیر قرار گرفتن آنها از برخی ملاحظات سیاسی دولتهای خاص است، پرهیز کنند.
وی گفت: معتقدیم این رویکرد هم به اعتبار آژانس آسیب میرساند و هم جایگاه شخص مدیرکل را برای ایفای وظایفش دچار مشکل میکند.
سخنگوی وزارت خارجه تکرار کرد: آژانس باید به رعایت رویهها و قوانینی که ناظر بر ایفای وظایف تخصصی و فنی آن است، متعهد باشد.
* کارزاری که در هلند شروع شده
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره تشکیل ائتلافی در واکنش به نقض مستمر و مکرر قوانین بینالمللی از سوی رژیم صهیونیستی با هدف کارزار بینالمللی علیه رژیم صهیونیستی و اینکه آیا ایران جزو آن است؟ عنوان کرد: این کارزار در لاهه هلند شروع شده و حدود 10 کشور در بدو امر در این ابتکار مشارکت دارند.
وی افزود: هدف اصلی این ابتکار اطمینان از توقف بی کیفرمانی رژیم صهیونیستی به خاطر نسلکشی در غزه از طرق مختلف از جمله ترغیب کشورها برای اجرای احکام دیوان بینالمللی کیفری و همینطور همکاری برای توقف ارسال تسلیحات و کمکهای اقتصادی به رژیم صهیونیستی است که این موضوع اخیر بسیار مهم است، چون آن چیزی که این رژیم اشغالگر را در ارتکاب جنایات کمک کرد، ارسال تسلیحات کشنده از سوی آمریکا و تعداد دیگری از کشورهای غربی بود.
بقایی اضافه کرد: ما به عنوان ایران از هر ابتکاری در این زمینه حمایت کردیم و معتقدیم راه پایان دادن به نسلکشی و اشغالگری در فلسطین اشغالی این است که سران این رژیم مؤاخذه شده و بی کیفرمانی این رژیم برای انجام این جنایات متوقف شود.
* چراغ سبزی مشاهده نکردیم
بقایی در پاسخ به سؤال دیگری درباره عدم اعلام موضع آمریکا در چهل و هشتمین نشست گروه کاری موسوم به یو.پی.آر درباره گزارش حقوق بشری ایران و بعد از آن انتشار خبری مبنی بر توقف حمایت مالی دهها میلیون دلاری دولت بایدن به اپوزیسیون ایرانی توسط دولت جدید آمریکا که برخی آن را به عنوان چراغ سبزی از سوی آمریکا تلقی میکنند، اظهار داشت: حقیقتا ما چراغی مشاهده نکردیم. در رابطه با گزارش دورهای حقوق بشر کشورها که در بازههای زمانی مشخص کارنامه رعایت حقوق بشر توسط دولتهای مختلف بررسی میشود، هیأت آمریکایی بنا به دلایل خودشان تصمیم گرفتند درباره وضعیت حقوق بشر در خیلی از کشورها اعلام نظر نکنند.
وی همچنین گفت: این موضوع در چارچوب مباحث داخلی خودشان است.
سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: من از گفته خود مقامات آمریکایی استفاده میکنم که آمریکا صندوق خیریه نیست و کمکهای مالی آمریکا برای پیشبرد اهداف و منافع سیاست خارجی آمریکا که خودش خیلی معنادار است. به عبارت دیگر این منابع مالی اعانه و صدقه نیست، نوعی دستمزد و حقوقی است که به ازای خدماتی که از گیرندگان این منابع دریافت میکنند، پرداخت میکنند.
بقایی اضافه کرد: این امر نشانه روشن و گواه دیگری است از سیاست مداخله جویانه آمریکا که مشخصا در دولت بایدن که از طریق منابع مالی سعی کرد اعمال فشار و مداخله در امور داخلی ایران کند.